8 februari

Agility för hundar – Allt du behöver veta om agilityhinder

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för petster och zooplus

Agility är en fantastiskt rolig och fartfylld hundsport, både för hundarna och för dig som ägare. Det är ett bra sätt för dig att komma igång med vardaglig rörelse utan att det känns som jobbig träning samtidigt som du stimulerar hunden på psykiskt och fysiskt.

Att börja med agility är lätt och kostar inte mycket, du kan “doppa tårna i vattnet” utan att behöva investera varken tid eller stora summor pengar.

Varning: Det är troligt att du och din hund kommer bli tokiga i agility och spendera massor med tid tillsammans under träningen och eventuella tävlingar!

Agility går att utöva på flera olika nivåer. I den här artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta för att komma igång och börja träna din vovve direkt. Oavsett om det är första gången du hör talas om agility eller om du har tränat i flera år är vi säkra på att den här artikeln kommer lära dig något du inte visste tidigare. 

Bland annat går vi igenom all utrustning du behöver, hur mycket det kostar, hur du börjar träningen och allt annat som är viktigt att tänka på för att utöva sporten på ett säkert sätt. Dessutom finner du information alternativa hundsporter som också är brett uppskattade av hundägare landet över.

Djursajtens favoriter - Bästa agilityhindren 2023

Hopphinder - Petster

  • Cirkapris: 869:- för 2st

Gungbräda - Trixie

hinder balans
  • Cirkapris: 999:-

Slalom - Trixie

  • Cirkapris: 549:- för 12st

Tunnel - Trixie

  • Cirkapris: 899:- 5 meter

Testa på agility: Gratis i hemmet!

Som vi nämnde i inledning är agility en billig sport att börja med. Allt du behöver är egentligen bara tid och tålamod för att testa på. Du kan därefter göra inköp av de hinder du är mest intresserad av för att tillslut bli ett riktigt proffs på agility tillsammans med din vovve!

Nedan följer en lista med de vanligaste agilityhindren som finns att köpa. Vi har dessutom tagit fram ideér på hur du kan testa på hindren i hemmet (utan att behöva köpa något).

Det är ett bra sätt att skapa en stabil grund för hunden för att vara redo tills hindret har kommit hem. Du finner även en video där du ser precis hur vi menar att hemmaträningen ska utföras för varje hinder.

Vilka hinder behövs för agility?

För att börja med agility på riktigt krävs det hinder. Det finns en uppsjö olika hinder men för nybörjaren räcker det med de absolut vanligaste. Nedan finner du en lista med de fem vanligaste hindren vilken även är de bästa alternativen för nybörjaren.

Hopphinder - Det vanligaste

Det absolut vanligaste hindret inom agility över huvud taget. Detta är för många det första steget man tar när man ska lära hunden agility. Ett hopphinder finns i flera utformningar och kan variera i utseende, stabilitet och höjd. Vanligast är två stabila “hållare” som bär upp pinne i mitten. Det fungerar ungefär som ett hinder för höjdhoppare genom att de välter om hunden skulle stöta till den eftersom hoppet inte är högt nog.

Beroende på ras och hur rutinerad hunden är kan man välja olika höjder. De mer avancerade modellerna låter dig även ställa in höjden själv medan budgetalternativen endast har en höjd att välja.

Här kan du läsa mer om olika modeller och se Djursajten topplistan över de bästa hopphindren som finns att köpa

Djursajtens val

  • Cirkapris: 869:-
  • Antal: 2 st
  • Djursajtens betyg: 4.9/5

Vill du veta mer?

Djursajten har skapat en topplista med mer djupgående information om Hopphindret i allmänhet. 

Dessutom får du mer information om hopphindret i allmänhet och hur du lär hunden att bemästra hindret. 

Du finner även andra alternativ utöver testvinnaren. Vi listar bland annat ett budgetalternativ samt modellen vi har utsett till premium.

Testa hopphindret i hemmet

Lägg en stol på marken eller en hoprullad filt och använd som ett hopphinder. Locka hunden över föremålet och beröm med godis. Träna tills hunden förstår att den ska hoppa över genom att du bara springer förbi hindret och pekar utan behov av godis. Detta skapar en bra grund för att sedan investera i ett riktigt hinder.

Slalom - En unikt hinder

Ännu en klassiker. Många gillar att börja med detta hinder då det tar lite plats, är ganska billigt och lägger en bra grund för hunden till fortsatt agilityträning. Vanligaste metoden slalompinnar används inom agility fungerar genom att de placeras på en rak linje som hunden sedan lär sig springa slalom genom.

Börja med att placera pinnarna långt ifrån varandra och gå tillsammans med hunden tätt bakom dig. Ha gärna en godis i handen för att locka vovven att följa med. Därefter kan du börja gå bredvid slalom-hindret och guida hunden med handen. Tillslut kommer din vovve förstå vad du vill att den ska göra. 

När din lurviga vän har fått koll på hur slalompinnarna fungerar kan du, successivt reducera avståndet mellan pinnarna. Det kommer göra hindret svårare för din hund men genom tålamod och regelbunden träning ska det inte vara några problem. Som för alla hinder och i agility över huvud taget är målet att utöva hindret på kortaste möjliga tid.

Testvinnaren

  • Cirkapris: 549:-
  • Antal: 12 st
  • Hög kvalité

Utforska vidare

Vill du veta mer om Slalomhindret och hur de fungerar har djursajten djupdykt inom ämnet.

Vi jämför olika alternativ, både för hemmet och för den tävlade där vi kollar extra noga på kvalité och pris.

Du får även tydliga information om hur du lär din hund slalom genom olika metoder med videor som visar hur du tränar hunden effektivt.

Testa på slalom i hemmet

Slalom i hemmet är lättare än man tror. Det finns två alternativ för dig som vill testa på varav en är helt utan material. Det självklara alternativet är givetvis att leta rätt på ett gäng pinnar utomhus för att använda dessa som slalompinnar genom att stoppa ner dem i marken.

Detta fungerar absolut men är inget Djursajten rekommenderar då det kan vara betydligt svårare för hunden att lära sig slalom än med pinnar som är exakt lika stora. Lyckas du flera pinnar som är mycket lika i storlek så säger vi bara; kör på!

För dig som vill lära hunden helt utan material finns en lösning! Genom att använda din egna ben som “slalompinnar” kan du bygga en fantastisk grund för framtiden då ni väljer att införskaffa riktigt slalompinnar till agility-träningen. Detta är en metod som fungerar utmärkt i hemmet så ni kan påbörja träningen även du läser detta mitt i vintern. 

Steg 1: Sätt åt hunden att sitta bredvid ditt vänstra ben.

Steg 2: Kliv fram en halvmeter med din vänstra ben. 

Steg 3: Led hunden med hjälp av en godis genom “tunneln” du har skapat med dina ben. Beröm därefter ordentligt med ord, klappningar och godis.

Steg 4: Nu när hunden är på andra sidan kan du sätta fram ditt högra ben och leda hunden genom där. Går allt som planerat är det bara att berömma och fortsätta träningen. Till slut kommer vovven förstå att den ska springa mellan “tunneln” i dina ben på ett sätt likt slalom. 

Nedan ser du en video för att tydligt förstå hur “slalom” fungerar utan slalompinnar i hemmet.

Tunnel - Bind ihop agilitybanan

Ett unikt hinder inom agility som låter skapar variation i hela banan. Detta är en bra hinder som är lätt för hunden att förstå. De flesta hundarna kommer ganska snabbt lära sig hur du vill att en agilitytunnel ska användas.

Tunneln finns i flera olika utformningar men den tveklöst vanligaste är en vanlig, rak tunnel eller en med en mindre krökning. Dessa är även de modeller som används mest på tävlingar. Ett “kryss” är ett alternativ till den klassiska tunneln.

Den fungerar genom att hindret har fyra öppningar istället för två. Dessa öppningar bildar ett kryss och låter hunden springa in och ut år fyra olika håll. Detta är bra för den mer rutinerade hunden eller för dig som vill ta nästa steg i agilityträningen.

Förutom krysset och den vanliga tunneln finns det en tunnel med vanlig öppning på ena sidan men som slutar med ett så kallat “släp”. Det gäller alltså för hunden att fortsätta springa genom tunnel även om det till synes verkar avstängt. Det är alltså svårare för hunden att besegra denna typ av tunnelhinder men med lite träning går det nästan lika snabbt som en vanlig tunnel att passera.

Vissa hundar kan vara lite rädda för tunnel till en början, särskilt om den är tillverkad i ett material som prasslar mycket.

För att avvänja hunden denna försiktighet går det att visa upp tunnel för vovven innan träningen börjar. Låt hunden nosa runt vid tunnel och gärna gå in i den självmant. Håller din hund sig på avstånd och vägrar gå fram till den kan du locka med lite godis.

Gör ett “godisspår” med munsbitar som följer mot tunnel och till sist in genom öppningen. Förhoppningsvis får detta din vovve att stanna i tunnel och förstå att: “Här finns inget att vara rädd för”.

Nu när din vovve inte längre är försiktig mot tunnel är det dags att låta träningen börja!

Bästa alternativet

  • Cirkapris: 869:-2 st
  • Längd: 5 meter
  • Djursajtens betyg: 4.8/5

Allt om tunnlar

Djursajten har skapat en mer djupgående artikel om tunneln som agilityhinder för våra läsare.

Där utforskar vi ämnet från grunden och lägger stor fokus i att hjälp dig lära hunden tunnel-hindret

Vi går dessutom igenom fler alternativ utöver testvinnaren som kan passa bättre för dig som letar en tunnel för tävlande eller ett budgetalternativ

Steg för steg: Tunnelträning

Steg 1: Kasta in en godisbit in i tunneln och låt din vovve hämta den. Beröm ordentligt när den kommer ut igen.

Steg 2: Låt hunden gå in i tunnel och spring till andra sidan för att ropa dit hunden. Återvänder den samma håll som den gick in så testa igen. Kommer din hund ut genom motsatt ända ska du berömma ordentligt och klappa om din vovve

Steg 3: Jogga på sidan tunnel och peka mot tunnelöppning. Låt hunden springa in och möt den på andra sidan. Bra jobbat nu kan ni fortsätta träningen tills det fungera fläckfritt!

Träna med tunneln i hemmet

Det går att träna agility i hemmet med en tunnel men är betydligt svårare än de tidigare nämnda hindren, slalom och hopp. Ett alternativ är att använda dina egna ben som en tunnel. 

Problemet är att en sådan tunnel blir mycket kort och inte alls i likhet med en riktig agility-tunnel. Det går även att bygga någon typ av tunnel med hjälp av stolar och filtar men som sagt, det blir krångligt och sällan likt en riktigt lång-tunnel. Låt kreativiteten flöda om du vill testa på detta hinder i hemmet eller börja med de andra först för att sedan köpa hem en tunnel.

Nedan ser du ett exempel på tunnelträning i hemmet. Vi använde oss av två stolar på rad. Det går givetvis att öka med fler stolar eller genom att lägga stolarna på marken med en filt över för tunnel mer lik verkligheten.

Gungbrädan - Balans och tålamod

Ett unikt hinder som inte liknar något av de andra. Nu är det upp till hunden att välta över gungbräda med sin vikt samtidigt som den balanserar och inte ramlar ner. Det gäller att hunden ska flytta sin vikt från ena sidan till just över mitten för att gungbrädan ska vika över och vovven kan springa ner för att fortsätta banan.

Hur lätt eller svårt detta hinder är varierar väldigt mycket. Vissa hundar är modiga och risktagande vilket leder till att de gärna springer upp och ned på andra sidan utan problem. Andra hundar upplever ett kraftigt obehag när de inte står på fast mark och hindret börjar röra på sig.

Gungbräda i hemmet är inget vi rekommenderar då det är svårt att få till ett säkert hinder som uppfyller samma funktion. Är du osäker på om du verkligen vill skaffa en gungbräda rekommenderar vi istället någon annan typ av balanshinder. Mer information om sådana finner du längre ner i artikeln under “Avancerade hinder”

Utöver dessa fem hinder finns det mer avancerade hinder. Det finns egentligen ingen begränsning på hur knasiga eller galna hindren kan vara för hemmaträning men på tävlingar kommer det sällan vara några “extrema hinder”. Låt fantasin flöda så länge hunden kan utöva sporten på ett säkert sätt.

Vår favorit

hinder balans
  • Cirkapris: 999:-
  • För hundar upp till 80 kg
  • Smart antiglid-yta

Djupdykning

För dig som vill veta mer om gungbrädan som agilityhinder har Djursajten utforskat vidare inom ämnet.

Vi går igen hur du ska lära din hund samt alla de viktiga punkterna för att undvika skador

Dessutom listar vi fler alternativ till testvinnaren. Det finns bl.a. särskilt passade modeller för dig som aktivt tävlar inom agility och vill ta nästa steg.

Träna med gungbräda i hemmet

Vi avråder dig från att testa på gungbrädan i hemmet på egen hand genom något hemmabygge. Eftersom hindret är rörligt kan ett eget bygge som inte är säkert och korrekt monterat orsaka skador för hunden.

Har du mycket god erfarenhet inom snickeri och kan bygga ett säkert hinder är det givetvis bara att sätta igång, men tänk på att säkerheten för dig och din hund alltid går före att spara några kronor på att inte köpa hindret själv.

Avancerade hinder inom agility för hundar

Utöver de fyra tidigare nämnda hindren finns det några fler utmaningar som är vanligt förekommande. Vissa av dessa används endast om din hund tävlar i agilityklass och inte i hoppklass. Mer information om agilitytävlingar finner du längre ned i artikeln.

A-Hindret

Ett hastigt, brant och högt hinder som pekar mot skyn för att sedan, omedelbart vända ner mot marken igen. Ett hinder som i sin ensamhet ser enkelt ut men i hög fart kan det bli mycket krävande för hunden. Det som gör A-hindret svårt och anledning till att vi klassar det som ett avancerat hinder är på grund av “kontaktytorna”. Det är alltså krav på att hunden ska komma i kontakta med dessa ytor.

På A-hindret finns det kontaktytor på båda sidorna av hindret som hunden måste lära sig att kliva på. Det är kraftigt rekommenderat att ni är minst två, kunniga personer inom agility när ni ska påbörja träning av kontakthinder.

I hemmet går det utmärkt att använda ett A-hinder utan kontaktytan ifall det blir för svårt. Det blir då ett vanligt, ganska enkelt hinder som kan göra en agilitybana mer intressant och sammanhängande.

Balansbommen

Likt A-hindret är balansbommen också ett kontakthinder. Hunden ska springa upp för en ram, fortsätta framåt på en plan yta för att sedan återvända ner mot marken. Detta görs på ett relativt smalt underlag och med krav på att hunden gör kontakt med de utmärkta ytorna.

Det finns olika typer av balansbommar i olika bredd vilket kan göra det både mycket svårt eller betydligt enklare än vad det annars hade varit för din vovve.

Långhoppet

Ett hopp som kräver att hunden inte kräver att hunden hoppar högt utan istället långt. Detta hinder skapar variation i agilityträningen och tar utmaningen till nästa nivå. Långhoppet är ett av de vanligaste hindren men även ett av de mest imponerande när vovven har bemästrat det.

Däcket

Som ännu en variation på hopphindret finns däcket. Det är likt ett vanligt hopphinder fast precision är av största vikt. Hunden ska hoppa genom ett däck eller en cirkel för att ta sig vidare i banan. Detta hinder går att gör själv med ett gammalt bil-, eller cykeldäck men finns även att köpa till en rimligt pris

Andra viktiga hjälpmedel för agility

Det finns en mängd saker som är bra och näst intill nödvändigt för agility. Vi vill att du ska kunna påbörja sporten (eller ta nästa steg) utan att behöva spendera stora pengar därför kommer vi inte rekommendera dyra tillbehör såsom agility-foder eller andra saker som inte är nödvändigt för den vanliga hundägaren.

Något vi vill slå ett slag för är dock en godisficka. Det ger dig möjlighet att enkelt belöna din vovve i samband med att den utför övningen korrekt. Genom att fästa fickan på bältet, runt halsen eller vid byxkanten kan undviker du helt behovet av att hämta mer ur påsen. Din vanliga byxfickor kommer dessutom hålla sig fräscha från smuliga eller kladdiga godisbitar.

För att hitta den bästa godisficka har djursajten tagit fram en topplista med våra favoriter. Du hittar dessa här.

En klicker är också ett fantastiskt bra redskap för dig som gillar agility. Med hjälp av positiv förstärkning kommer du underlätta hundens inlärningsförmåga och på nolltid lära den nya agilityhinder. En klicker fungerar genom att du som hundägare berömmer korrekta ageranden och ignorerar de negativa. Djursajten har en mer djupgående artikel om klickers och positiv förstärkning i allmänhet. Läs mer här:

Utöver klicker och en godisficka finns det egentligen inte så mycket fler behov. Sannolikt är att du redan har de vanligaste sakerna såsom koppel och vattenskål. Du behöver inte köpa specialtillverkade agilitykoppel eller skålar som vanlig utövare av hundsporten. Är du någon som verkligen satsar på agility och vill ta sporten till nästa nivå kan det vara värt att överväga.

Att tänka på för dig som är ny till agility: Misslyckande är helt okej och vanligt

Det är helt okej, till och med vanligt att misslyckas. Det gäller även på tävlingar. Syftet med sporten är att du och din vovve ska utvecklas tillsammans för att bli så snabba som möjligt. För att bli bättre krävs det misstag och det är ingenting att vara rädd över.

Det förekommer, till och med på avancerade tävlingar, att hundar gör misstag. Det kan vara allt ifrån att de river ett hopp, passerar på sidan av en tunnel till att hunden stannar för att den inte törs eller missar några slalompinnar. 

Nedan ser du en video på en professionell tävling där hunden misslyckas med slalomhindret. Det är bara att börja om från börja av hindret och testa igen. Skulle det gå helt åt skogen går det också att skippa hindret helt.

Man ser verkligen att publiken är stöttande och inte dömer de tävlande, något som genomsyrar hela sporten i sin helhet. Det är en fantastisk gemenskap.

För dig som vill tävla i agility

att tävla inom agility är en helt annan grej än att utöva agility på sin gård eller som en hobby.

Först och främst finns det två olika grenar inom agility. Dessa kallas agilityklass och Hoppklass. De är relativt lika och bygger på samma grund med det finns en del skillnader

Det är faktiskt precis som det låter. Hoppklass betyder att vissa hinder är exkluderade. Dessa är de hinder som inte kräver att hunden hoppar, alltså gungbrädan, balansbrädan och A-hindret. I agilityklassen kan alla hinder användas.

Nedan ser du en kort video som förklarar hundsporten som en tävlingsgren.

Beroende på hundras kommer du och din hund tävla i olika klasser. Dessa varierar från XS till XL och avgörs utifrån hundens mankhöjd.

  • XS - Hundar under 28 cm i mankhöjd
  • S - Hundar mellan 28-35 cm i mankhöjd
  • M - Hundar mellan 35-43 cm i mankhöjd
  • L - Hundar mellan 43-50 cm i mankhöjd
  • XL - Hundar över 50 cm i mankhöjd

Viktigt att ha med sig på tävling

Det finns en hel del viktiga saker att packa när ni ska på tävling. För att underlätta har vi skapa en tydlig lista som gör det lätt att packa, särskilt om det är första gången ni ska på tävling.

Viktigt att packa

  • Koppel
  • Mat och vatten till er båda
  • Nummerlapp/hållare om det krävs
  • Leksak
  • Godis

Kan vara bra att ha med

  • Ombyte
  • Hygienartiklar
  • Hund -vagn/-bur/-väska för att ge hunden en lugn och trygg plats

Om hunden skadar sig

Som vi har lärt oss vid det här laget är agility en mycket fartfylld sport, vilket gör att både vi och våra hundar älskar det. Med det höga tempot kommer tyvärr en del nackdelar. Först och främst så är risken för skador stor. Det kan allt ifrån överansträngning till att hunden råkar ramla av från ett balanshinder, jag det kan till och med hända att hunden kliver snett och gör sig illa.

Vid dessa problem är veterinärvård lösningen. Tyvärr är det många som drar sig för att besöka veterinären på grund av den kostnaden som ofta uppstår i samband med vården. Det är dock inget vi rekommenderar. Hunden är en del av din familj och förtjänar den hjälp den behöver.

Har du en försäkring blir allting betydligt bättre. Du slipper betala dyra kostnader för veterinärbesöket och kan, helt utan oro låta hunden få den vård som är nödvändig. Det finns en uppsjö olika försäkringsbolag som erbjuder olika alternativ. Djursajten har tagit fram en topplista med jämförelser på de bästa bolagen så du kan gör valet som passar dig.

Andra populära hundsporter

Det finns en mängd olika hundsporter men agility är den tveklöst mest kända och brett uppskattade. Är du sugen på att testa på någon annan utifrån din vovves preferenser är de nedanstående tre alternativen mycket uppskattade av de som tävlar eller utövar dessa

  • Nosework: Låt luktsinnet jobba
  • Lydnad: Träna hundens förmåga att lyssna och följa kommando.
  • Utställning: För de vackraste, ståtligaste och sötaste hundarna

OBS: Tänk på att hunden ska vara fullvuxen innan agilityträning kan påbörjas på riktigt. Det är okej att smygstarta men undvik hinder såsom hoppning och avancerad slalom. Vi rekommenderar att du börjar med tunneln som det första hindret om du vill påbörjar agility med en valp.

Är hunden inte fullvuxen men kan inte hålla dig från att börja med hundsport rekommenderar vi någon av de ovanstående hundsporterna.

Vanliga frågor om agility för hundar

Vilka hundar kan träna agility?

Alla hundar kan träna agility! Det finns inga egentliga begränsningarna. Oavsett hur stor eller liten din vovve är så går agility att utöva i någon nivån. De enda undantagen som finns är hundar som behöver vila på grund av skador, sjukdomar eller liknande. Då är det klokt att vänta tills hunden är frisk igen.

Vissa hundraser är svårare att träna med, exempelvis mycket stora hundar kan ha svårt för vissa hinder exempelvis tunneln då de krävs en mycket stor modell. Det är som sagt bara en svårighet och ingen omöjlighet. Träna din ras på den nivå ni känner er trygga på.

Måste man vara vältränad själv för att utöva agility med hunden?

För att börja med agility krävs det ingen överdriven fysisk förmåga. Det viktigaste är att du har en hund du älskar och gott tålamod. Det är ett bra sett för många som vanligtvis är stillasittande att komma igång med vardagsaktivitet.

Det kan vara bra att vara någorlunda van med aktivering och fysisk aktivitet för dig som vill sikta mot en högre nivå av agility, men det är absolut inget krav. Du kan utvecklad din kondition i samband med att du tränar din vovve.

Kan man träna agility på vintern?

Agility går att träna under hela året varje dag. Det finns dock en del att tänk på under tiden med mycket snö eller de allra varmaste dagarna. På sommarens hetaste dagar är rekommenderat att endast träna kortare perioder med vovven och erbjuda fri tillgång till vatten omedelbart efter träning.

under vintern kan det vara svårt att träna agility utomhus men är det inte alltför mycket snö går det bra. Kontrollera underlaget innan ni börjar träningen för att undvika halka, både för dig och din vovve.

Kan man träna agility inomhus?

Det går att träna agility inomhus. Vi rekommenderar att du, efter största möjliga mån, utövar hundsporten utomhus eftersom agility är mycket fartfyllt och kräver stor yta. Dessutom får du och din hund njuta av den friska luften. Det är dock möjligt att vara inomhus i hemmet och utföra enklare hinder, särskilt om du är ny till sporten och vill testa på.

I vissa städer och finns det inomhusbanor och hallar för att träna agility när det inte går utomhus. Sök runt i ditt närområde för att se vad som finns tillgängligt för dig.

Avslutande ord om agility för nybörjaren

Förhoppningsvis har du fått bättre förståelse om agility i allmänhet och är redo att påbörja hundsporten. Vi rekommenderar varmt att du ger agility ett försök då det är ett utmärkt sätt att stimulera hunden. Både mentalt och fysiskt. 

Även du som leder vovven får röra på dig en del vilket gör sporten perfekt för vanligtvis stillasittande personer. Tänk på att misslyckande är okej och använd dessa fel för att lära dig och din hund till att bli bättre. Det måste inte alltid gå fort, så länge ni har en härlig stund tillsammans så gör ni helt rätt!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Agility för hundar – Allt du behöver veta om agilityhinder