Apportering är en rolig aktivitet för både dig och din hund som stimulerar kropp och hjärna.
Apportering går ut på att hunden ska hämta ett objekt och ta det tillbaka till dig eller en plats som du har bestämt.
I den här artikeln får du lära dig att du behöver för att träna hunden till att apportera - Oavsett tidigare kunskaper.
Apport har en rad fördelar och inte minst stärker leken bandet mellan dig och din vovve. Aktiviteten är dessutom ett bra sätt att få hunden att röra på sig!
Kort och gott är apportering utmärkt för hundar. Vidare i artikeln ska jag lära dig allt du behöver veta för att lycka med apporteringen.
På listan intill ser du bra tillbehör för att lyckas med apporteringen. De kan underlätta en hel men om du bara vill testa på kan en helt vanlig pinne fungera för ändamålet.
Utrustning för apportering
Slitstark bitstock i jute

En rejäl bitstock för apportering och lek är perfekt för dig som vill börja med apportering. Den här modellen är tillverkad i slitstarkt jute för att inte bli sönderbiten. Handtaget är också till fördel så du kan kasta längre utan överdriven ansträngning
Flytande apporterings-dummy

För dig med en hund som gillar att bada, simma och busa i vattnet är en flytande apporteringsdummy att föredra. Den flyter i vatten och har en rep som gör att du kan kasta längre. Den orangea färgen för leksaken lätt att se för hunden.
Automatiskt bollkastare

Vill du ta apportering och aktivering till nästan nivå? En automatisk bollkastare låter hunden apportera och placera den i kastaren på egen hand. Bollkastaren skjuter iväg bollen upp till 9 meter och hunden apporterar.
Träna apportering: Steg-För-Steg
Apportering kan vara något din hund lär sig väldigt snabbt, men också något som kräver regelbunden träning och tydlig vägledning från din sida.
Olika hundar har olika rätt för sig, dessutom spelar hundens ras in en hel del.
Med det sagt så vill jag understryka att alla hundar KAN lära sig apportering men det kan vara utmanande.
Vidare kan du läsa en guide som du kan använda dig av för att lära hunden apportering: Steg-för-steg.

Lär hunden att apportera
- Steg 1: Välj ut ett föremål som vill träna hunden med. En bitstock är ett populärt val.
- Steg 2: Få hunden intresserad av apporten. Lek med den som en vanlig leksak. Håll den framför hunden och skaka den upp och ned. När hunden är jagar efter föremålet tar du den i handen. Om hunden försöker ta den så tillåter du det inte. Du ska visa att det är du som bestämmer och äger föremålet.
- Steg 3: Efter en stund, när hunden fortfarande kolla fokuserat på apporterings-dummyn säger du varsågod och låter hunden ta den i munnen. Beröm hunden direkt med röst och genom att klappa om. Därefter tar jag tillbaka föremålet. Vill hunden inte ge tillbaka den kan du använda kommandot "loss" men ofta är det bättre att bara lirka den ur hunden mun.
- Steg 4: Fortsätt med övningen under en lång tid, gärna några gånger varje dag i ett par veckor. Övergå långsamt till att säga apport istället för varsågod. Du kan också börja gå några meter bredvid hunden när den håller föremålet i munnen för gör det naturligt för hunden att röra på dig med en apporteringsdummy i munnen. Utöka sträckan upp till 100 meter och beröm hunden regelbundet.

- Steg 5: Dags att lära hunden att plocka upp leksaken från marken. Detta är ett svårt steg för många hundar så ha tålamod. Använd samma metod som tidigare, men istället för att hunden plockar föremål från din han börjar du variera platsen. Höj handen, sänk handen, placera den på ditt men, på marken framför hunden, under hunden. Variera helt enkelt, men kasta inte iväg leksaken. (Kom ihåg att berömma och klappa om hunden när den gör rätt).
- Steg 6: Nu kan du börja apportering på riktigt. Börja med att knuffa iväg apporteringsbocken en halvmeter och låt hunden hämta den. Belöna ordentligt. Öka därefter avståendet successivt i små steg. Ibland vill inte hunden hålla i apporten. Var noga med att inte belöna hunden om den tar upp apporten i munnen men sedan släpper den innan det återlämnar föremålet.
- Steg 7: Nu när din hund kan grunderna till apportering kan ni börjar träna på att öka hastigheten. När hunden återvänder med föremålet kastar du en godisbit bakom din rygg så att hunden tydlig ser. Då fortsätter hunden att springa hela vägen istället för att sakna ned när den närmar dig.
Tänk på att alltid ta apporteringen i hundens takt. Om du märker att vovve är förvirrad eller gör fel bör du återgå till föregående steg och repetera regelbundet och länge.
Först när hunden är riktigt duktig på ett steg kan ni gå vidare till nästa.
Lycka till!
Apportering i vatten

Många hundar älskar att simma och busa i vatten. Gör din vovve det så är apportering i vatten perfekt!
Viktigt att tänka på är dock att du inte kastar apporteringsleksaken för långt till att börja med innan du vet hur väl din hund simmar.
Börja med ett par meter och utöka avståndet eftersom. Hunden ska dessutom vara mycket duktig på apportering på land innan ni börjar med vatten.
Leker ni i ett öppet vattendrag där det kan vara strömt är det väldigt viktigt att ni tar det extra försiktigt för att undvika att hunden drunknar.
Apportering i snö

Apportering i snö är mycket uppskattat av de flesta hundarna.
Generellt sett finns det inte så mycket att oroa sig för men har du en ras som lätt blir kall kan det vara klokt att bara leka mycket korta stunder.
Det är också rekommenderat att använda dig av en apporterings-dummy som inte väger särskilt mycket. Annars är risken stor att den sjunker ned i snön.
Är det skare kan det vara klokt att använda hundskor för att vovven inte ska skära sig på vassa kanter.
När apporteringen går dåligt: Vanliga fel
Apportering är inte alltid enkelt. Vad som gör att hunden vägrar hämta föremålet kan vara svårt att lista ut och ibland känns det som att man har kört fast helt och hållet.
Anledningarna är flera men för att göra det lätt för dig har jag samlat de tre vanligaste!
Det kan vara så enkelt att din vovve tycker det är tråkigt med apportering.
Den föredrar kanske andra lekar såsom spårning eller agility. Alternativt att bara ta det lugnt i soffan!
Vissa hundraser är bättre än andra på apporteringen.
De bästa raserna är de som klassas som apporterande men många andra hundraser fungerar också
Om din hund visar intresse för att leka men inte förstår vad den ska göra så har den inte lärt sig ordentligt.
Börja om från steg 1 och träna hunden noggrant och med tålamod.

En hund som apporterar men som inte återlämnar föremålet
Många hundar springer gärna efter bollar, pinnar, en frisbee eller en apporteringsdummy, men inte lika många vovvar tycker om att lämna tillbaka föremålet.
Om din hund inte kommer tillbaka till dig med föremålet utan istället går iväg och gör något annat rekommenderar jag att du går tillbaka till steg X och fortsätter träna in apportering.
Om din hund återvänder till dig men vägrar att släppa föremålet till dig bör du lära den ett kommando för att släppa föremålet.
Nedan ser du en kort guide som får hunden att släppa!

Hunden vill inte släppa ifrån sig pinnen.
Lära hunden att släppa bytet på kommando
- Steg 1: Välj ut ditt kommando. Vanliga är "tack", "släpp" eller "loss"
- Steg 2: När hunden håll i föremålet, ta tag i det med handen, uttala kommandot och släpp tydligt ned en godis så hunden ser. När hunden släpper föremålet berömmer du.
- Steg 3: Visa föremålet för hunden igen och säg varsågod när den får ta leksaken. Fortsätt på samma sätt och börja långsamt att sluta med godis och bara ge beröm tills hunden tillslut lyssnar på kommandot helt utan godis som belöning.
- Steg 4: Träna regelbundet och låt hunden bestämma takten. Verkar hunden trött eller ofokuserad är det bättre att ta en paus och fortsätta vid annat tillfälle.
Nedan ser du en kort video som kan vara till hjälp för att lättare förstå hur du lär hunden loss!
Vanliga frågor och svar om apportering
I den här delen av artikeln, som också är den sista delen, har jag samlat de vanligaste frågorna om apportering och besvarat dem.
Du finner sannolikt ditt svar nedan men är det något du fortfarande funderar över kan du lämna en kommentar under artikeln så besvarar jag den snarast.
Vad gör jag om hunden tuggar sönder föremålet?
Om din hund har starka tänder och gärna sliter, biter och rycker i apportobjektet finns det några olika alternativ. Vanliga tennisbollar eller en frisbee är sällan att rekommenderar men en slitstark dummy för apport brukar fungera bra. I artikeln finner du några alternativ som är bra!
Min hund gillade att apportera förr, men inte längre. Vad kan jag göra?
Om din hund har tappat intresset för apportering kan det bero på flera anledningar. Den vanligaste är att hunden har blivit äldre och inte är lika lek- eller träningssugen som den var förr. Andra anledningar kan vara sjukdomar eller att behöver variera apporteringen. Testa med en ny leksak eller i snö och vatten.
Vad är felet om hunden hämtar leksaken men inte återvänder?
Det beror på sannolikt på att hunden inte har fått korrekt träning i apportering. Följ stegen i artikeln och din hund kommer sannolikt bli ett proffs på att både hämta och lämna tillbaka leksaken.
Vilket föremål är bäst att träna apport med?
Att välja apporteringsdummy är inte alltid så noga men det kan vara klokt att fundera över om ni ska apportera på land eller i vatten samt om hunden lätt tuggar sönder leksaker. Välj en leksak som passar din hund och träna med den.
Min hund vägrar apportera även efter jag följt stegen i guiden, varför?
Att hunden inte apporterar även fast du följer guiden kan bero på något så enkelt som att din hund inte tycker det är kul med apportering. Precis som vi människor är alla hundar olika och uppskattar olika aktiviteter. Då kan ni istället testa någon annan hundsport såsom agility eller nosework.
Förhoppnigsvis har du fått all information du behöver för att lyckas med apporteringen. Följer du guiden är jag säker på att det kommer gå bra för er!
Lycka till!