Artikeln innehåller samarbetslänkar för firstvet, petster och dogman
Att cykla med hunden är en fartfyllt och rolig aktivitet som är väl uppskattat landet över.
Trenden blir allt mer populär för var dag som går!
Att cykla med hunden i ett vanligt koppel i handen är i gråzonen mellan vansinne och galenskap då det medför enorma risker. Kopplet kan lätt fastna i cykelns hjul eller pedal och innan du har hunnit blinka ligger både du och din hund på backen.
Ett cykelfäste låter dig cykla med hunden på ett säkert sätt för er båda.
I den här artikeln kan du läsa om hur du tränar hunden till att cykla med dig, hur du monterar en "springer" eller ett cykelfäste samt vilka modeller som är bäst för att cykla med hunden säkert
Vill du direkt veta vilket det bästa cykelfästet är 2023 ska jag inte låta dig vänta, läs direkt nedanför!
Bästa cykelfästet 2023

Min absoluta favorit av alla de cykelfästen som finns att köpa är cykelfästet av tillverkare Trixie.
Den kommer med en robust fjäder som absorberar stötar och ryck för en jämn cykeltur oavsett underlag.
Efter fjädern följer ett kraftigt fäste som håller fast själva kopplet. Fästet är en säkerhetsanordning som vid vanlig användning inte märks av men vid mycket hög belastning, exempelvis om du skulle ramla av cykeln, så släpper den från fjädern.
Det är den huvudsakliga anledningen till varför jag föredrar just denna modell. Jag kan inte ens föreställa mig vad som skulle hända min vovve om jag ramlade och kopplet inte släpper.
Vad är ett cykelfäste och hur fungerar dessa?
En springer, som det även kallas, är ett sätt att hålla säkerheten i fokus under en cykeltur med vovven. Du slipper helt och hållet kopplet då fästet själv håller hunden kopplad utan risk för skador tack vare den smarta anordningen.
De flesta cykelfästena monteras vid sadeln och sträcker sedan ut en "metallarm" som ser till att hunden håller sig på avstånd från cykeln.
Längst ut på metallarmen finns en fjäder (iallafall på de bästa modellerna). Fjädern absorberar stötar och ryck vilket bidrar till en jämn cykeltur.
Därefter följer ofta en säkerhetsanordning som släpper kopplet ifall du skulle ramla av cykeln. Det är väldigt viktigt för att inte riskerar allvarliga skador på hunden.
Slutligen kommer kopplet som du helt enkelt fäster i hundens halsband eller sele för att ni ska kunna cykla. Jag rekommenderar weekend warrior sele från hurtta. Weekend warrior omfamnar hunden och utesluter risken mot halsen.
Med det sagt är det dags att visa upp olika cykelfästen. Alla cykelfästen jag inkluderar på topplistan nedan är pålitliga och bra men de skiljer sig en del från varandra. Jag har ordnat dem så att de bästa cykelfästet kommer tidigt i listan och de mindre bra kommer senare.
Budget: Cykelfäste med expanderkoppel

Ett rejält och pålitligt cykelfäste för hund med tanke på priset. Du sparar omkring 200 kronor jämfört med den tidigare nämnda testvinnaren men med uppoffringen att cykelfästet är utan fjäder.
Fjädern hjälper som sagt till med att skapa en jämn cykeltur utan ryck och stötar. Istället använder sig denna modell av ett expanderbart koppel som tillverkaren hoppas ha liknande funktion.
Min upplevelse är att lösningen fungerar helt okej men långt från lika bra som en fjäder.
Jag rekommenderar detta cykelfäste till dig som endast tar kortare turer med cykeln, exempelvis genom staden eller byn där underlaget är väldigt bra.
Cykelfäste hund karlie springer

Ett helt vanligt cykelfäste som gör precis vad som efterfrågas när man letar en “springer”.
Med Karlie kan du, helt utan risk att hunden kommer för nära eller framför cykeln, träna tillsammans med din hund.
Unikt för just testvinnare och helt ärligt, anledningen att den ligger högst på listan är tack vare den smarta “panikhaken”.
Om du skulle ramla, hunden skulle ramla eller om ni av någon anledning hamnar väldigt långt ifrån varandra kommer fästet att släppa. Detta undviker dödliga skador som annars förekommer om hunden skulle slunga iväg med cykeln vid en olycka.
Att panikhaken skulle utlösas under en vanlig cykeltur och din hund kommer loss är inget att oroa sig över. Den smarta designen gör att haken bara aktiveras vid extrema fall såsom olyckor.
Springer till bra pris: Cykelfäste Dogman Stabil

För dig som är osäker om din hund gillar att springa bredvid cykeln, eller om det är något för dig över huvud taget rekommenderar vi budgetalternativet. Dogman erbjuder ett stabilt cykelfäste som låter hunden springa vid sidan av cykeln på ett tryggt sätt.
Monteringen är enkel och ni kan direkt komma igång med träningen. Denna modell är passar de flesta hundar men som vanligt bör man du vara extra försiktig gällande små hundar.
Vi rekommenderar även att du använder dig av en kortare sele istället för ett vanligt halsband för att undvika att det blir ett tryck mot hundens hals.
Walky Dog - Cykelfäste för hund



Likt föregående favorit är Walky Dog också ett fantastiskt cykelfäste. Den gör precis vad som efterfrågas genom att hålla hunden bredvid cykeln, på säkert avstånd. Du behöver alltså inte oroa dig över att vovven springer framför cykeln eller fastnar i ett hjul.
Utmanaren, Walky Dog skiljer sig från en vanlig cykelspringer genom att den går att ta loss och använda som koppel. Tack vare detta unika designval blir produkten mycket allsidig och passar alla behov.
Sammanfattningsvis får du ett fäste av hög kvalité till ett högre, men ändå mycket rimligt pris. Djursajten ger en ordentlig tumme upp till Walky Dog.
Cykelfäste - Springer cykelfäste



Det dyraste på listan men även den mest kvalitativa modellen är premium-alternativet Cykelfäste Springer Original. Denna modell fungerar precis som vår testvinnare högst up och det föregående budgetalternativet men är av maximal kvalité.
Cyklar du och din hund ofta och planerar att fortsätta med det slår vi ett slag för denna modell. Visst, den kostar lite mer i dagsläget men du sparar pengar i längden då den gedigna kvalitén kommer hålla i vått och torrt.
Springer Original har en monteringen som är stabil och minimal. Den fungerar alltså på nästan alla modeller av cyklar och kommer helt utan risk hålla hunden från att springa in i eller framför cykeln.
Montering av cykelfästet
Nästan alla cykelfästen använder samma sätt av montering. Du skruvar helt enkelt fast den i ramen på cykeln just under din sadel.
Jag är mycket tacksam för att tillverkarna har valt denna design då det är betydligt säkrare än ett fäste på exempelvis pakethållaren eller styret.
Monteringen går att göra snabbt och enkelt, ofta med medföljande verktyg med ibland kan det vara bra att ha en skiftnyckel hemma.
De olika modellerna erbjuder olika smidighet vid av på påtagning efter den första monteringen är gjort. “Walky dog”, vår utmanare, är väldigt enkelt att ta på och av från cykeln.
Med just det cykelfästet går det till och med att promenera med den som ett koppel, smart va?
Hur du börjar cykla med hunden - gör rätt direkt
Beroende på vilken erfarenhet ni båda har av transport med cykel kommer det avgöra vart ni börjar. För den totala nybörjaren är det klokt att spänna fast hunden och leda cykel. Går allt som det ska kan du berömma och klappa om din vovve.
Visar hunden på oroa bör du istället trappa ner i tempo och kanske till och med bara hålla i fästet utan cykeln.
Därefter kan ni börja cykla i lågt tempo för att se hur hunden reagerar. Förhoppningsvis går allt bra och ni kan sedan fortsätta öka tempo tills hunden travar glatt. Var noga med att belöna, klappa om och prata glatt med vovven när den gör som du vill.
Viktigt att tänka på när ni cyklar med fäste
Även med ett bra cykelfäste är det inte helt riskfritt att cykla med hunden. Det finns nämligen en hel del faror och tyvärr är inte alla så självklara.
Nedan ser du de vanligaste förekommande risker och faror som många brukar uppstå i samband hundcykling.
Synlighet
På dagtid är synlighet sällan ett bekymmer men när solen börjar gå ner och mörkret kommer krypandes kan det vara väldigt svårt att synas. Eftersom du har en hund springandes bredvid dig ökar risken för er båda.
Om mötande trafik inte ser din hund eller dig är en krock inom nära räckhåll eftersom de inte kommer vara beredda på att ni är betydligt bredare än en vanlig cyklist. Lyckligtvis är detta ett problem som enkelt går att lösa med rätt utrustning.
En bra hundlampa av högkvalité som är synlig på långt håll är Djursajtens absoluta rekommendation. Har du inte någon sådan eller vill undvika att köpa en tycker vi att du bör utrusta er båda med reflexer, det är bättre än ingenting!
Underlag
Din hund kommer löpa i högt tempo under sannolikt långa sträckor. Tack vare sina fantastiska trampdynor går det oftas väldigt bra. Vissa underlag bör man dock vara på sin vakt med. Det säger sig självt men is eller stenigt underlag är ingen höjdare.
Asfalt, till mångas förvåning, medföra också en stor risk. Trampdynorna riskerar att skadas eller överansträngas under långa sträckor på det hårda, svarta underlaget. Under sommarens hetaste dagar bör ni helt och håller undvika cykling, särskilt på asfalt.
Eftersom asfalt i regel är mörkt så absorberas värmen från solen. Att en hund ska behöva springa på het asfalt kan skada trampdynorna för evigt, tänk därför en extra gång innan ni ger er av.
Överhettning
Hundar är inte som vi människor, de kan inte svettas. För att svalka sig behöver hunden flåsa med öppen mun och låta tungan släppa ut hettan inom kroppen. På grund av detta kan inte hunden fortsätta när den blir riktigt varm som vi människor kan. Istället måste den stanna och flåsa.
Håll alltid ett öga på hunden och dess andning. Gör du inte det riskerar hunden att överhettas vilket är en vanlig orsak till allvarliga åkommor och död.
Överansträngning
Hundar är aktiva djur som gillar att röra på sig, det är väl känt. Men trots det kan en lång cykeltur med hög sannolikhet överanstränga hunden. Du som cyklar tar dig såklart framåt utan att använda lika mycket energi medan hunden kämpar för glatta livet.
Jag rekommenderar därför att du cyklar regelbundet med hunden, men inte allt för ofta. Är du orolig över hur mycket ni tränar eller märker att hunden beter sig annorlunda bör du omedelbart genomför en undersökning hos din veterinär. Genom att motverka problemet tidigt sparar du tid, pengar och undviker smärta för din bästa vän.
Bästa sättet att säkerställa att hunden inte överanstränger sig är genom att cykla i en hastighet då den kan “trava” framåt och inte “galoppera”. Hur fort det är beror på hundens storlek och hur vältränad den är.
Trafik-galningar
Någon som är svårt att kontrollera är dina medtrafikanter, eller ska vi säga trafik-galningar? Ja, i vissa fall kan det verkligen kännas så. Du har föga makt över deras beteende och uppmärksamhet. Det bästa du kan göra är att ständigt var uppmärksam även om det är du som har förtur vid övergångsstället eller liknande.
Det förekommer även personer som kan bli upprörda över att du cyklar med hunden, om än mycket ovanligt, så sker det. Jag rekommenderar att du helt enkelt ignorerar dessa personer och cyklar vidare. Det är onödigt att lägga energi på människor som inte vill dig och din hund väl!
tänk även på att inte överanstränga hunden. Har du en hund som inte orkar springa men du vill ändå ha med vovven på en cykeltur kan du använda dig av en cykelkärra för hundar.
Efter träning med cykelfäste
Först och främst, ge din hund ordentligt med vatten och ta några stora klunkar från dig egna vattenflaska. Därefter kan du klappa om din vovve ordentligt och berömma den för det rejäla arbetet den precis utförde!
Det är av största vikt att du kontrollerar hunden trampdynor, särskilt om ni har sprungit på asfalt. Det finns salvor speciellt utvecklade för hundens trampdynor. Dessa bidrar till att dynorna inte spricker, torkar ut eller på annat sätt skadas.
Därefter kan ni bara slappna av och njuta av att ni är tillbaka från äventyret som ni kunde utföra på ett säkert sätt tack vare ett cykelfäste
Vanliga frågor och svar: Cykelträning med hundar
I den här delen av artikeln tar jag upp de vanligaste frågorna jag får om att cykla med hunden och besvarar dessa så tydligt som möjligt utan att vara långrandig.
Troligtvis hittar du svaret på din fråga nedan, men är du fortfarande fundersam över något kan du lämna en kommentar längst ned under artikeln så ska jag göra mitt bästa för att ge dig ett bra svar!
Är det farligt att cykla med hunden?
Det är inte farligt att cykla med hunden så länge du förbereder er ordentligt. Välj ett bra cykelfäste och träna hunden ordentligt. Optimalt är en cykelbana med lite trafik, även om din hund är duktig på att springa bredvid cykeln. Tänk också på att inte överanstränga hunden genom att cykla långa sträckor varje dag.
Hur långt kan jag cykla med hunden?
Hur långt du kan cykla med hunden beror helt på hundens fysiska nivå, vilken ras, vilket underlag och hur van hunden är med att springa bredvid cykeln. Det finns inget exakt svar men håll alltid ett öga på vovven och sluta omedelbart om du märker att den blir allvarligt trött eller ofokuserad.
Får man cykla med hunden?
Det är helt lagligt att cykla med hunden och du behöver inte oroa dig för att göra något otillåtet. Tänk på att det är ditt ansvar att allting går rätt till. Det ska inte finnas någon risk för dig, din hund eller dina medtrafikanter. En otränad hund som är lättskrämd eller aggressiv bör inte springa bredvid under cykelturen.
Får man köra moped med hunden?
Du får du absolut inte köra moped med cykeln. Visserligen finns det ingen direkt lag som säger att du inte får köra moped med hunden springandes bredvid men det medföra stora risker och kan klassas som djurplågeri.
Kan jag använda en elcykel när hunden springer bredvid?
Det går bra att använda en elcykel så länge du är ansvarsfull. Det är samma sak som gäller i detta fall som tidigare. Hunden ska bestämma hastigheten. Se till att din vovve orkar med och “travar” istället för att “galoppera”.
Har du någon egen erfarenhet av att cykla med hundar och har något tips att dela med dig av får du gärna lämna en kommentar så vi tillsammans kan bli bättre hundägare.
Med det sagt vill jag önska dig lycka till på äventyret med hunden.
Cykla försiktigt!