21 januari

Bästa cykelfästet till hunden 2021 – Motionera säkert med springer

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för dogman, petster och vetzoo

Att cykla med sin hund är väl uppskattat landet över och trenden blir allt mer populär. Att cykla med ett vanligt koppel i handen är i gråzonen mellan vansinne och galenskap då det medför enorma risker. Ett cykelfäste låter dig cykla med hunden på ett säkert sätt för er båda.

I den här artikeln kan du läsa om hur du tränar hunden till att cykla med dig, hur du monterar en "springer" eller ett cykelfäste samt vilka modeller som är de bästa för dina behov.

Vad är ett cykelfäste och hur fungerar dessa?

En springer, som det även kallas är ett sätt att hålla säkerheten i fokus under en cykeltur med vovven. Du slipper helt och hållet kopplet då fästet själv håller hunden kopplad utan risk för skador tack vare den smarta lösningen med en fjäder. 

Detta gör att risken för skador är minimal även om du behöver tvärbromsa för en fartdåre. Hunden blir alltså inte “strypt” utan förstår snabbt att det är dags att stanna tack vara den töjbara fjädern.

Djursajtens favorit: Karlie Cykelfäste

Ett helt vanligt cykelfäste som gör precis vad som efterfrågas när man letar en “springer”. 

Med Karlie kan du, helt utan risk att hunden kommer för nära eller framför cykeln, träna tillsammans med din hund.

Unikt för just testvinnare och helt ärligt, anledningen att den ligger högst på listan är tack vare den smarta “panikhaken”.

Om du skulle ramla, hunden skulle ramla eller om ni av någon anledning hamnar väldigt långt ifrån varandra kommer fästet att släppa. Detta undviker dödliga skador som annars förekommer om hunden skulle slunga iväg med cykeln vid en olycka. 

Att panikhaken skulle utlösas under en vanlig cykeltur och din hund kommer loss är inget att oroa sig över. Den smarta designen gör att haken bara aktiveras vid extrema fall såsom olyckor.

Utmanaren: Walky Dog - Cykelfäste

Likt föregående favorit är Walky Dog också ett fantastiskt cykelfäste. Den gör precis vad som efterfrågas genom att hålla hunden bredvid cykeln, på säkert avstånd. Du behöver alltså inte oroa dig över att vovven springer framför cykeln eller fastnar i ett hjul.

Utmanaren, Walky Dog skiljer sig från en vanlig cykelspringer genom att den går att ta loss och använda som koppel. Tack vare detta unika designval blir produkten mycket allsidig och passar alla behov.

Sammanfattningsvis får du ett fäste av hög kvalité till ett högre, men ändå mycket rimligt pris. Djursajten ger en ordentlig tumme upp till Walky Dog.

Spara pengar: Cykelset - Easy Active

För dig som är osäker om din hund gillar att springa bredvid cykeln, eller om det är något för dig över huvud taget rekommenderar vi budgetalternativet. Cykelsetet “Easy Active” av Trixie uppfyller de grundliga behoven men inte mycket mer än så.

Monteringen är enkel och ni kan direkt komma igång med träningen. Denna modell är endast för större hundar med en mankhöjd på minst 40 cm. Mindre bör alltså inte använda denna modell.

Butiken rekommenderar även att du använder dig av en kortare sele istället för ett vanligt halsband för att undvika att det blir ett tryck mot hundens hals.

Lyx: Cykelfäste - Springer

Det dyraste på listan men även den mest kvalitativa modellen är premium-alternativet Cykelfäste Springer. Denna modell fungerar precis som vår testvinnare högst up och det föregående budgetalternativet men är av maximal kvalité.

Cyklar du och din hund ofta och planerar att fortsätta med det slår vi ett slag för denna modell. Visst, den kostar lite mer i dagsläget men du sparar pengar i längden då den gedigna kvalitén kommer hålla i vått och torrt.

Monteringen är stabil och minimal. Den fungerar alltså på nästan alla modeller av cyklar och kommer helt utan risk hålla hunden från att springa in i eller framför cykeln.

Montering av cykelfästet

Nästan alla cykelfästen använder samma sätt av montering. Du skruvar helt enkelt fast den i ramen på cykeln just under din sadel. Vi är mycket tacksamma för att tillverkarna har valt denna design då det är betydligt säkrare än ett fäste på exempelvis pakethållaren eller styret. 

Monteringen går att göra snabbt och enkelt, ofta med medföljande verktyg med ibland kan det vara bra att ha en skiftnyckel hemma. De olika modellerna erbjuder olika smidighet vid av på påtagning efter den första monteringen är gjort. “Walky dog”, vår utmanare, är väldigt enkelt att ta på och av från cykeln.

Med just det cykelfästet går det till och med att promenera med den som ett koppel, smart va?

Hur du börjar cykla med hunden - gör rätt direkt

Beroende på vilken erfarenhet ni båda har av transport med cykel kommer det avgöra vart ni börjar. För den totala nybörjaren är det klokt att spänna fast hunden och leda cykel. Går allt som det ska kan du berömma och klappa om din vovve.

Visar hunden på oroa bör du istället trappa ner i tempo och kanske till och med bara hålla i fästet utan cykeln.

Därefter kan ni börja cykla i lågt tempo för att se hur hunden reagerar. Förhoppningsvis går allt bra och ni kan sedan fortsätta öka tempo tills hunden travar glatt. Var noga med att belöna, klappa om och prata glatt med vovven när den gör som du vill.

Viktigt att tänka på när ni cyklar

Även med ett bra cykelfäste är det inte helt riskfritt att cykla med hunden. Det finns nämligen en hel del faror och tyvärr är inte alla så självklara. Nedan ser du en blandning av vanligt förekommande risker och faror som många brukar glömma.

Synlighet

På dagtid är synlighet sällan ett bekymmer men när solen börjar gå ner och mörkret kommer krypandes kan det vara väldigt svårt att synas. Eftersom du har en hund springandes bredvid dig ökar risken för er båda. 

Om mötande trafik inte ser din hund eller dig är en krock inom nära räckhåll eftersom de inte kommer vara beredda på att ni är betydligt bredare än en vanlig cyklist. Lyckligtvis är detta ett problem som enkelt går att lösa med rätt utrustning. 

En bra hundlampa av högkvalité som är synlig på långt håll är Djursajtens absoluta rekommendation. Har du inte någon sådan eller vill undvika att köpa en tycker vi att du bör utrusta er båda med reflexer, det är bättre än ingenting!

Underlag

Din hund kommer löpa i högt tempo under sannolikt långa sträckor. Tack vare sina fantastiska trampdynor går det oftas väldigt bra. Vissa underlag bör man dock vara på sin vakt med. Det säger sig självt men is eller stenigt underlag är ingen höjdare.

Asfalt, till mångas förvåning, medföra också en stor risk. Trampdynorna riskerar att skadas eller överansträngas under långa sträckor på det hårda, svarta underlaget. Under sommarens hetaste dagar bör ni helt och håller undvika cykling, särskilt på asfalt. 

Eftersom asfalt i regel är mörkt så absorberas värmen från solen. Att en hund ska behöva springa på het asfalt kan skada trampdynorna för evigt, tänk därför en extra gång innan ni ger er av.

Överhettning

Hundar är inte som vi människor, de kan inte svettas. För att svalka sig behöver hunden flåsa med öppen mun och låta tungan släppa ut hettan inom kroppen. På grund av detta kan inte hunden fortsätta när den blir riktigt varm som vi människor kan. Istället måste den stanna och flåsa.

Håll alltid ett öga på hunden och dess andning. Gör du inte det riskerar hunden att överhettas vilket är en vanlig orsak till allvarliga åkommor och död.

Överansträngning

Hundar är aktiva djur som gillar att röra på sig, det är väl känt. Men trots det kan en lång cykeltur med hög sannolikhet överanstränga hunden. Du som cyklar tar dig såklart framåt utan att använda lika mycket energi medan hunden kämpar för glatta livet.

Vi rekommenderar därför att du cyklar regelbundet med hunden, men inte allt för ofta. Är du orolig över hur mycket ni tränar eller märker att hunden beter sig annorlunda bör du omedelbart genomför en undersökning hos din veterinär. Genom att motverka problemet tidigt sparar du tid, pengar och undviker smärta för din bästa vän.

Bästa sättet att säkerställa att hunden inte överanstränger sig är genom att cykla i en hastighet då den kan “trava” framåt och inte “galoppera”. Hur fort det är beror på hundens storlek och hur vältränad den är.

Trafik-galningar

Någon som är svårt att kontrollera är dina medtrafikanter, eller ska vi säga trafik-galningar? Ja, i vissa fall kan det verkligen kännas så. Du har föga makt över deras beteende och uppmärksamhet. Det bästa du kan göra är att ständigt var uppmärksam även om det är du som har förtur vid övergångsstället eller liknande.

Det förekommer även personer som kan bli upprörda över att du cyklar med hunden, om än mycket ovanligt, så sker det. Vi rekommenderar att du helt enkelt ignorerar dessa personer och cyklar vidare. Det är onödigt att lägga energi på människor som inte vill dig och din hund väl!

Efter cykelturen

Först och främst, ge din hund ordentligt med vatten och ta några stora klunkar från dig egna vattenflaska. Därefter kan du klappa om din vovve ordentligt och berömma den för det rejäla arbetet den precis utförde!

Det är av största vikt att du kontrollerar hunden trampdynor, särskilt om ni har, som tidigare nämnt, sprungit på asfalt. Det finns salvor speciellt utvecklade för hundens trampdynor. Dessa bidrar till att dynorna inte spricker, torkar ut eller på annat sätt skadas.

vanliga frågor om cykelträning med vovvar:

Är det farligt att cykla med hunden?

Nej, det är inte farligt att cykla med hunden så länge du förbereder er ordentligt. Välj ett bra cykelfäste och träna hunden ordentligt. Optimalt är en cykelbana med lite trafik även om din hund är duktig på att springa bredvid cykeln. Tänk också på att inte överanstränga hunden genom att cykla långa sträckor varje dag.

Får man cykla med hunden?

Ja, det är helt lagligt att cykla med hunden. Men tänk på att det är ditt ansvar att allting går rätt till. Det ska inte finnas någon risk för dig, din hund eller dina medtrafikanter. En otränad hund som är lättskrämd eller aggressiv bör inte springa bredvid under cykelturen.

Får man köra moped med hunden?

Nej, det får du absolut inte göra. Visserligen finns det ingen direkt lag som säger att du inte får köra moped med hunden springandes bredvid men det medföra stora risker som kan klassas som djurplågeri.

Kan jag använda en elcykel när hunden springer bredvid?

Ja, det går bra att använda en elcykel så länge du är ansvarsfull. Det är samma sak som gäller i detta fall som tidigare. Hunden ska bestämma hastigheten. Se till att din vovve orkar med och “travar” istället för att “galoppera”.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Japanska hundraser – Djursajtens topplista med 13 raser

Kan hundar äta choklad? – Vad som gör chokladen så farlig

Djursajten
>