8 september

Fästingens huvudet sitter kvar på hunden / katten – Några tips

0  Kommentarer

Sitter fästingens huvud kvar när du tar bort den är det ingen anledning till oro. Det bör inte utsätta din hund för en ökad risk. I den här artikeln lär du dig vad du ska tänka på när fästingens huvud sitter kvar på hunden eller katten. Det finns några andra saker som också är viktiga att tänka på i samband med borttagningen av fästingar.

Agera direkt för att minska risken för smitta

När du upptäcker en fästing ska du ta bort den så snart du kan. Ju kortare tid den sitter på din hund eller katt desto mindre är risken att den överför en sjukdom som den är bärare av.

Det är viktigt att du regelbundet genomsöker pälsen på din hund och katt under fästingsäsongen. Fästingar gillar att sitta på huvudet, bakom öronen och i armhålorna. När du kollar efter fästingar på ditt djur ska du kolla extra noga på dessa ställen.

Fästingar är som mest aktiva under våren och slutar på hösten. Särkilt under dagar då temperaturen är över 5-7 grader och i områden där det är skuggigt och fuktigt. När det är kallare än då är inte fästigar aktiva och risken är mycket liten att din hund eller katt får på sig några.

Ta bort en fästing med fästingplockare eller dina fingrar.

Många knep som att bränna fästingen och att hålla sprit på den ska inte användas. Dessa knep leda till att fästingen spyr in i djuret och med spyan kan det följa sjukdomar. Det bästa sättet att ta bort en fästing är att använda en fästingplockare. Det går även att använda fingrarna med då är det bra om de vet vad du håller på med. Är du oförsiktig kan du råka krossa fästingen.

Det är bra att få med alla dela av fästingen. Men även om delar som huvudet, mundelen eller det främre benparet skulle sitta kvar så är inte det någon fara ditt djur enligt veterinären Christophe Bujon som bland annat medverkat i TV4s nyhetsmorgon . För människor ska man se till att få bort hela fästingen men för djur är detta alltså inte lika viktigt.

Vad gör jag om fästingens huvud sitter kvar på hunden / katten?

Sitter fästingens huvud kvar på din hund i samband med en fästingborttagning är det ingen fara för djuret. Enligt veterinärer är ovanligt att det innebär någon ökad risk för sjukdom för hunden bara resten fästingen är borta.

Det är i kroppen det mesta av fästingens smitta sitter. Efter några dagar kommer ditt djurs kropp naturligt göra sig av med de kvarblivna delarna genom att stöta ur från skinnet. Har du redan fått bort resten av fästingen kommer hundens klåda att upphöra även om vissa delar som huvudet sitter kvar.

Det är alltså viktigare att du får bort fästingen snabbt än att du for bort alla delar. Enligt Christophe Bujon är det inte förrän efter 36 timmar det börjar överföras sjukdomar.

Hur gör jag för att ta bort en fästing på bästa sätt?

Om det går att få bort fästingen utan att några delar sitter kvar är det så klar bäst. Det som du inte ska göra är att vänta med att ta bort den bara för att du är orolig för att få med dig alla delar. Om du aldrig har tagit bort en fästing tidigare följer här en video där du lär dig hur.

Sammanfattning om fästingar

Det är bra att du kolla igenom den hund med jämna mellanrum så att du upptäcker fästingar i god tid. Har det går för länge är risken större att en sjukdom har förts över till din hund eller katt genom parasiten. Om du agerar omedelbart när du ser en fästing och ser till att de blir borttaget är du maximerat chanserna för din hund att klara sig undan smitta.

Att ta bort en fästing är inte svårt och med bra instruktioner behöver du inte hjälp från en veterinär. Videon vi tipsat om ger dig kunskapen om hur du gör. Tänk på att det inte gör någonting om fästingens huvud blir kvar när du gör ingreppet.

Försök ändå få med allt om möjligt men det är inte avgörande. Om du någon gång ta bort en fästing på en människa är det dock viktigare att se till att allt följer med. 

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Fästingens huvudet sitter kvar på hunden / katten – Några tips