10 februari

Gungbräda till agility för hundar – Ett krävande kontakthinder

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för zooplus

Agility är brett uppskattat av såväl hundägare som hundarna själva. Det finns en uppsjö med hinder där allt ifrån hastighet och balans till precision och noggrannhet testas. Ett av vanligaste, men ändå mest utmanande hindren är gungbrädan. 

I den här artikeln ska vi djupdyka inom ämnet agility med fokus på just gungbrädan. Du kommer lära dig hur du ska träna hunden för att bygga en stadig grund för agility i allmänhet samt hur ni ska överkomma gungbrädan. Dessutom listar vi de bästa modellerna som finns att köpa med både för och nackdelar så du kan välja det alternativ som passar dig och din vovve bäst.

När och hur används gungbrädan?

Som sagt är gungbräda en vanligt hinder inom agility och används inom agilityklass. Har du en hund som ska tävla i hoppklass är gungbrädan inte något som används då det är ett så kallat “kontakthinder”. För dig som vill utöva agility som hobby på med din vovve är en gungbräda en fantastiskt roligt sätt att träna hundsporten

Gungbrädan i sin enkelhet går ut på att hunden springer upp på ena sidan, flyttar över sin vikt just över den centrala delen så att brädan viker över och sedan springer ned på andra sidan. Det låter inte så svårt, eller?

Vad som gör gungbräda utmanande under tävlingar är eftersom det är ett kontakthinder. Med det menas att hundens tassar måste komma i kontakt med speciellt utmarkerade ytor på gungbrädan. Något som kan vara otroligt utmanande, även för en hund som är duktigt på agility.

När man tränar i hemmet behöver man inte använda sig av en gungbräda med utmarkerade kontaktytor då det endast är ett krav under tävlingar i agilityklass. Vi rekommenderar därför att du börjar med en helt vanlig gungbräda för hundar då dessa är betydligt billigare och fungerar utmärkt för syftet.

Vårt test av gungbrädor som agilityhinder

Nedan ser du den bästa gungbrädan som finns att köpa på marknaden enligt Djursajtens objektiva tester. Vi har tagit fram två alternativ, en gungbräda som passar de flesta och som också är betydligt billigare, men som saknar utmarkerade kontaktytor samt en tävlingsgodkänd agilitygunga. Det är för dig som har tränat mycket agility och är redo att satsa på riktigt.

Djursajtens Favorit: Trixie Gungbräda

hinder balans

För de allra flesta är Trixies gungbräda för just över tusenlappen den tveklöst bästa modellen för dig som tränar agility hemma. Den är stabil och bred vilket gör att den passar både små och stora hundar.

Den smarta designen är utrustat med gummibeläggning vilket gör att hunden inte halkar även om gräset är lite fuktigt. Trots det förmånliga priset är gungbräda tillverkad i stabilt material av väderbeständig laserad tall. Den klarar belastning upp till 80 kilo, alltså tillräckligt för i princip alla hundar.

Trots den gedigna kvalitén rekommenderar tillverkaren att du inte lämnar gungbräda ute under extra väder eller iallafall täcker över den med pressening eller något annat typ av skydd. Det gör att gungbräda kommer hålla under flera år och skapa massor med roliga timmar för dig och din bästa vän.

För den tävlande: Gungbräda med kontaktyta

För dig som är rutinerade inom agility och har en vovve som bemästrat gungbrädan rekommenderar vi; Vippbräda Elite från smartaagilityhinder. Hindret är anpassat för dig som vill tävla seriöst med hunden då den är FCI-godkänd. 

Den är tillverkad i mycket stabilt material men är ändå mycket lättivktigt. Detta underlättar transport och upp/nedmontering vid behov. Gungbrädan är så lätt att det behövs tyngder vid benen för att den ska stå kvar på plats.

Denna bräda är inget för dig som utöver agility i hemmet på hobbynivå då den kostar omkring 8 gånger mer än den föregående testvinnaren. Materialet återspeglas av priset och givetvis är gungbrädan utrustat med halkfritt gummigranulat. Dessutom finns det ett flertal färger att välja mellan.

Lär hunden gungbrädan

Som sagt är gungbrädan ett svårt hinder men men tålamod och lugn är det något alla klarar! För det första ska du börja med att avgöra ifall du vill att hunden ska utföra hindret eller om du vill att den ska utföra hindret på det snabbaste möjlig sättet.

Träningen kommer skilja sig en del från de olika alternativet. För dig som ska tävla och vill att det ska gå så fort som möjligt är det viktigt att du tränar hunden till att bli van att vara längst ut på brädan eftersom den viker över snabbare då.

Tränar du agility som hobby och kanske vill testa på tävling men inte satsa på att bli bäst av alla kan det räcka med att hunden klarar av hindret på ett tryggt och stabilt sätt.

Vi börjar med hur du tränar hunden att klara gungbrädan som vanligt. Med hjälp av en godis eller leksak, led upp hunden på gungbrädan till ungefär mitten. Var noga med att alltid hålla i bräda så den inte råkar tippa över och skrämma hunden.

Locka hunden vidare just över mitten. Håll i gungbräda och vik långsamt över den från ena sidan till den andra.

Repetera flera gånger och var noga med att hunden ska känna sig helt lugn varje gång. Upplever du att hunden är orolig utför du vikning för hastigt.

Fortsätt att flytta hunden längre från mitten och vik över brädan snabbare och snabbare för att tillslut låta hunden själv vika över den med sin vikt.

  • Låt inte brädans dunsa hårt i marken till en början. Det kan skrämma hunden och försvåra hindret framöver. Börja smått och öka successivt.
  • Ta hjälp av någon i början så ni kan säkerställa att hunden inte ramlar ner. Skulle det ske kommer hindret vara mycket svårt att lära i framtiden.
  • Ha tålamod! För många hundar kan det kännas högt och läskigt. Träna vippbrädan i små steg för att tillslut bemästra den.

Nedan ser du en videoguide som följer de steg du precis läst om

Är du intresserad av att tävla på högre nivå och vill träna hunden till att klara gungbrädan på bästa möjliga tid rekommenderar vi en annan metod. Den grundar sig i att du ska vänja hunden med att vara längst ut på gungbrädan så den viker över så snabbt som möjligt.

Nedan ser du en video med instruktioner på just detta. I filmen visar Anita hur det är viktigt att man vänjer hunden med ljudet från dunsen. Detta är mycket klokt men inget du behöver oroa dig över om du utövar agility på gräsmattan hemma. Det gäller alltså bara på hård underlag, särkilt om gungbrädan är tillverkad i metall.

Vad gör en bra gungbräda?

Vad som är viktigt för att en gungbräda ska vara optimal och uppfylla alla behov skiljer sig en hel del utifrån dina mål. För den tävlande ligger vikten oftast i att hindret ska återspegla ett riktigt tävlingshinder så mycket som möjligt medan en vanligt utövare av agility lägger störst fokus i säkerhet och pris i kombination. De två ovanstående alternativen är därför en för den vanliga utövare av agility och den andra för de som tävlar. 

För att hitta testvinnaren har kollat extra noga på:

Säkerheten

Eftersom gungbrädan är ett rörligt hinder är det ett krav från Djursajtens sida att brädan är helt säker. Den ska vara stabil och klara av mycket stor vikt utan att risker skador. Hindret ska stå stabilt på marken under såväl upp som nedgång och brädan ska vika över på ett stabilt sätt.

Priset

Kostanden för hindret är av största vikt för privatpersoner då de ofta är en hobby och inte något man planerar att tjäna pengar på. Vi har förståelse för att ett bra hinder kostar pengar men accepterar inte ett överdriver högt pris bara för att företaget som tillverkar modellen vill tjäna mer.

Kvalitén

Köper man ett hinder förväntar man sig att de ska hålla under flera år. Kvalitén är därför av största vikt. Gungbrädan måste vara tillverkat i ordentligt material som är både stabilt och hållbart. Det blir billigare i längden att kosta på hög kvalité.

Andra populära agilityhinder

Utöver gungbrädan finns en mängd olika hinder som varierar i svårighetsgrad och popularitet. För att underlätta agility för Djursajtens läsare har vi skapat en omfattande artikel där vi går igenom alla de vanligaste hindren samt hur du utför dessa.

På artikeln finner du även information om tävlingsmoment och hur du kan komma igång med de mer unika utmaningarna som finns. Läs vidare på Djursajten om agility.

Vanliga frågor om gungbrädehindret

Är gungbrädan farligt?

Gungbrädan är inte farlig som ett agilityhinder i sin enkelhet. Det kan dock vara riskfyllt, särskilt om hunden inte är van med gungbrädan. Hundar har i allmänhet mycket god balans men kan, om de inte är vana med gungbrädan bli rädda då den viker över. Det är därför viktigt att du tränar hunden ordentligt. 

Kan min hund vara för tung för gungbrädan?

Både ja och nej. Nästan alla hundar kan träna på hindret helt utan oro. Är din hund extremt stor kan det vara värt att tänka en extra gång. Testvinnaren är stabil för hundar upp till 80 kg. Det är alltså tillräckligt för näst intill alla hundar då det är mycket få raser som är kapabla att ta sig till en sån massiv vikt.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Gungbräda till agility för hundar – Ett krävande kontakthinder