13 januari

Hörselskydd för hundar – Ljudkänsliga hundar – Skydda hunden mot ljud

0  Kommentarer

Artikeln innehåller genom samarbetslänkar för smartasaker och bokus

Det är väl känt att hundar har god hörsel. Det märks extra tydligt när de kan höra ägare ropa på mycket långt håll, eller om någon främmande närmar sig bostaden. Detta är ofta en fördel men kan mot ålderns höst bli ett rejält problem för såväl dig som ägare som den stackars vovven.

Under högtider som nyår, valborg och ibland även påsk är det vanligt förekommande med raketer, fyrverkerier och smällare. På grund av den kraftiga smällen som kommer från dessa blir nyår något, som vanligtvis är mycket trevligt, till en dag av oro och osäkerhet.

Vanliga hörselproblem hos hundar

Skotträdsla, höga ljud, slammer eller till och med rullskridskor som åker förbi. Ja, det finns en hel del olika ljud som kan skrämma hundar. Den vanligaste orsaken är som sagt fyrverkerier och smällare.

Något vi människor orsakar men som med några enkla medel går att undvika utan att be grannarna att inte använda några raketer eller att fly långt bort från bebyggelsen. 

Lösning på problemet finner du längre ned i artikeln, först de vanligaste orsakerna till att hundar upplever ljudkänslighet.

 • Ljudet låter högt och ljust

Denna anledningen säger sig själv. Hundar har mycket god hörsel och kan därför uppleva ljud som låter högt och ljust mycket allvarligt, även om det inte nödvändigtvis gör ont i öronen. Detta är sällan den enskilda anledningen utan de beror ofta på en kombination med något av de andra problemen nedanför

 • Det gör ont i hundens öron

Om det gör ont i öronen är det självklart att hunden blir rädd eller orolig vid slammer och oljud. Det är extra vanligt när hunden börjar bli äldre och kan bli ett extremt problem. Det är inte ovanligt att problemet blir så påtagligt att hunden ryggar tillbaka av att du bara drar ut besticklådan eller om du ställer ned tallrikarna på middagsbordet.

Det finns till och med fall där hunden blir rädd för andra hundars skall eller människor som pratar i vanlig ton. Lyckligtvis finns det metoder för att skydda din vovve mot dessa problem.

 • Rädslan är nedärvd från föräldrarna

Det förekommer att även valpar och unga hundar är ljudkänsliga. Det beror sällan på att hunden får ont eller känner obehag av ljud utan snarare av en inlärd rädsla från vovvens föräldrar. Om hundens mamma har varit rädd för ljud och har i valpens tidigaste veckor visat rädsla för detta är det sannolikt att hunden kommer vara rädd för ljudet, även om valpen inte är rädd egentligen.

 • Hunden har inte fått korrekt träning mot ljud

För att hunden inte ska vara rädd för skott från gevär eller fyrverkerier kan du behöva genomföra skott-träning. Detta kan göras under hela hundens liv men med fördel i tidig ålder. Hunden kan bli så van och orädd att den till och med kan följa med ut på nyår och titta på de vackra färgerna från alla raketer.

Korrekt träning är ett bra sätt att undvika att göra din hund chockad.

 • En chockartad upplevelse

Har hunden råkat ut för en hög, oväntat smäll kan det skapa en rädsla för framtiden, även om ljudet i sig inte gör ont. I detta fall handlar alltså mer om rädsla och oro än ljudkänslighet. Detta problem går att “återställa” genom korrekt träning. Vidare i artikeln finner du hjälp om hur du löser problemet.

 • Medicinska problem

Medfödd ljudkänslighet är ovanligt men inte omöjligt. Det betyder alltså att hunden har någon typ av avvikelse eller skada i öronen och/eller hörselgångar som orsakar ett obehag vid vissa eller flera ljud. Detta är ofta ett av de mer påtagliga problemet och kan behöva allvarliga åtgärder för att “reparera”.

Lösningen på problemet - Hörselskydd för hundar

Lyckligtvis finns en enkel, effektiv lösning på problemet. Hörselskydd för hundar skapar en trygg miljö för din vovve. Allt ifrån nyårsnatten till bullrig stadsmiljö eller under jaktsäsongen.

Djursajten tycker verkligen att det är värt en investering på under 800 kronor för att hålla din hund trygg och lugn, det är trots allt din bästa vän.

Dessa hörselskydd, som används och uppskattas av hundar i den amerikanska armen, finns i fem olika storlekar för att passa såväl stora som små jyckar. Du väljer enkelt rätt storlek efter din hund beroende på din vovves öron och huvudomfång. I butiken ser du tabell över de olika måtten och vilka storlekar som passar för er.

Tack vare det stora utbudet av storlekar passar dessa hörselkåpor nästan alla hundar. Tillverkaren påstår även att den minsta storleken ska fungera till katter. Är du ägare till en mycket liten chihuahua eller någon annan ras som väger omkring 1 kilo kan den minsta storleken vara för stor. 

Tillverkaren rekommenderar alltså att din hund väger minst två kilo. Detta kan dock variera beroende på hur stora öron och hur stort huvud din bästa vän verkligen har.

Fördelar

 • Ger din hund tryggt skydd mot ljud
 • Finns i fem olika storlekar
 • Lite billigare för små och mellanstora hundar
 • Används av den amerikanska amrén

Nackdelar

 • Kostar omkring 40 kronor mer för de större modellerna
 • Passar inte extremt små eller jättestora hundar


För att ge våra läsare en så objektiv recension av produkten som möjligt har vi undersökt vad tidigare kunder har sagt om produkten. Nedan finner du två av dessa.

“För min hund fungerar den så tillvida att från hjärtat nära hoppa ur kroppen till att ligga nära mig, tack så mycket!”

“Helt fantastisk pryl för min hund. Har en engelsk cocker som är extremt skott/raket rädd. Nu till nyår har han för första gången sovit gott trots att det smäller utanför. Han är lugn och ostressad. Så skönt!”

Lär hunden att använda skyddet innan det verkligen behövs

Det är mycket viktigt att du låter din hund bära hörselskydden innan det är “skarpt läge”. Om du vänjer din vovve med skydden innan när det är lugnt och stressfritt kommer hunden inte förknippa hörselskydden med rädsla eller oro.

Då kommer det vara lättare för din vovve att hålla sig lugn, även under den vildaste nyårsnatten i stadsmiljö. 

Om vovven inte gillar hörselskydden

Det händer, trots osannolikt, att hunden inte gillar att bära hörselskydden. Detta kan bero på att de sitter för hårt, för löst, eller att hunden vanligtvis har mycket spetsiga eller stora öron.  

Det går omöjligt att veta innan du har fått hem hörselskydden hur din vovve kommer reagera på lurarna. Lyckligtvis går det alltid att skicka tillbaka inom 14 dagar tack vare den ångerrätt vi har i Sverige via distanshandel på nätet.

Det går även bra att byta ut till en annan storlek om din hund, mot förmodan, inte trivs med hörselskydden.

När kan hunden behöva hörselskydd?

Många hundar som har problem med ljud och hörsel klarar sig bra till vardags utan något typ av skydd då de sällan förekommer störande ljud i hemmet under en vanlig veckodag.

Givetvis finns det undantag och du har läst om tidigare finns det till och med hundar som kan bli skärrad av att du dukar på middagsbordet eller drar ut besticklådan. Trots detta är de absolut vanligaste tillfällen då hundar behöver hörselskydd följande:

Nyårsafton

Den vanligaste tiden på året du hundar ligger vettskrämda och hundägaren är fylld av stress. Nyår ska vara en tid av fest och firande, inte rädsla och irritation av de fyrverkerier som i många fall börjar avfyras redan på dagen. Hörselskydden är optimala för att motverka rädsla hos hunden när smällandet börjar.

Det är även klokt att rasta hunden ordentligt innan fyrverkerierna börjar för att undvika en olycka till följd av rädslan 

Påskafton

Det förekommer, om än mer ovanligt, att det avfyras smällare och raketer på påskafton. Likt nyår är detta ett problem för såväl hundar som hundägare och kan med fördel motverkas med hjälp av hörselskydd anpassade för just hundar.

Första maj och Valborg

Likt påsk avfyras det ofta fyrverkerier och raketer på valborgsmässoafton av många personer. Ett tydligt orosmoment för oss hundägare som helst njuter av den goda maten och trevliga sällskapet än att försöka hålla din vovve lugn. 

Flyg och andra resor

Om du reser med din hund kan det vara jobbigt för er båda. Det kan gälla flyg, båt, bilresor eller tåg. Alla dessa transportmedel kan vara stressmoment för din hund och i dessa fall kan hörselskydden vara till god hjälp.

Stadsmiljö

Bor du centralt eller pendlar genom större städer tillsammans med din hund kan det förekomma buller, tutande bilar, byggnationer eller annat som skrämmer din vovve. I dessa fall kan hörselkåporna rädda er dag och din kan ta er till destinationen på ett säkert och lugnt sätt.

Andra situationer

Som du har kunnat läsa om tidigare i artikeln är det inte helt ovanligt att hundar har så kraftiga problem med hörseln att de kan bli vettskrämda av vanliga ljud som förekommer i hemmet. I detta fall är det en nödvändighet att du gör något åt problemet för att kunna behålla din hund så att ni båda mår bra.

Skydda ljudkänsliga hundar utan hörselskydd

Om du inte vill investera i ett hörselskydd åt din bästa vän finns det andra sätt att skydda den så din vovve slipper den obehagliga ljudnivån.

Hundpsykologen Anders Hallgren har skrivit en bok om rädda, arga och stressade hundar. Där förklarar han hur du på ett effektivt sätt kan träna din hund till att vänja sig vid ljud som ofta upplevs otäcka eller skrämmande. Boken finns att köpa hos de flesta större bokhandlarna eller i butiker på nätet.

Sammanfattning om hörselskydd för din vovves trygghet

Först och främst vill Djursajten tacka dig för att du tar din tid att läsa på om hur du kan hjälpa din hund framöver. Det är viktigt med djurägare som verkligen bryr sig om din vovve. 

Avslutningsvis vill vi understryka vikten av att göra något åt problem med hundens hörsel under såväl nyårsnatten som vid andra känsliga tillfällen då hunden kan bli skärrad. Som du har läst i artikeln rekommenderar vi att du testar ett par hörselskydd för hunden. En investering till en mindre kostnad som kan komma att hjälpa er flera år framöver. 

För det vi alla vill är att hunden ska var trygg så du kan fokusera på högtidens njutning.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hörselskydd för hundar – Ljudkänsliga hundar – Skydda hunden mot ljud