12 september

Hunden äter jord – Vad du bör göra om din hund äter jord

Hundar har en tendens att äta på allt möjligt, särskilt i valpålder, det är ofta något som växer bort med tiden men vissa saker kan de fortsätta äta, exempelvis jord. I denna artikel kan du läsa om varför din hund äter jord, om det är farligt och hur du får din hund att sluta.

Varför äter hunden jord?

Din hund kan äta jord av olika anledningar. Vid problem med svalget, illamående eller magproblem såsom magkatarr kan din vovve börja äta jord. Den gör det för att motverka de problem som den har men du kan behöva kontakta din veterinär för att hjälpa din hund från dessa problem.

En annan, betydligt trevligare anledning är att din hund helt enkelt tycker om det! Ja, visst låter det konstigt att äta jord för att det är gott men så är det. Du kan dra slutsatsen att din hund äter jorden för smakens skull ifall du observerar att dess tillstånd är i övrigt bra. Ser du att din hund inte kräks, har gott humör och du undersöker svalget och munnen utan att märka några ovanligheter behöver du inte oroa dig.

Givetvis finns det gränser även i dessa fall. En hund ska inte äta kopiösa mängder jord även om det faller vovven i smaken.

Förr trodde man att hunden åt jord som ett tecken på mineralbrist. En ganska rimlig teori med tanke på att jorden i regel är rik på mineraler men i dagens läge vet man att så är inte fallet.

När bör du kontakt veterinären?

Ifall du upplever att jordätandet har blivit ett problem bör du kontakt veterinären för en undersökning, det behövs alltså inte göra om din hund äter jord mer sällan och i övrigt inte visar några symptom.

Om din hund visar symptom och därför äter jord bör du kontakta din veterinär direkt för att säkerställa din vovves säkerhet. Det finns massor med olika symptom och sjukdomar din hund kan råka ut för, därför är det svårt att veta från att den börjar tugga i sig jord vad som är på tok.

Vanliga symtom du bör hålla utkik efter om din hund äter jord

  • Kräkningar
  • Hosta
  • Kräsen eller vägrar att äta
  • Dricker inte vatten
  • Harklar sig ofta
  • Slickar i luften
  • Visar på oro eller besvär på annat sätt

Hundar kan hosta och fnysa till precis som vi människor utan att något är på tok, du måste inte direkt åka till veterinären bara för att din hund fnyser till en gång, märker du att det sker regelbundet är det dock uppenbart att något är på tok och det är dags att åtgärda problemet.

Stress och tvångsbeteenden hos hundar

Din hund kan precis som vi människor uppleva stress och tvångsbeteenden, det kan vara en anledning till att din hund börjar äta jord.

Exempelvis kan din hund vara rädd för smällar och slammer vilket i sin tid leder till stress och oro när den vet att det kan komma att låta snart. I dessa fall kan din hund börja äta jord för att den inte vet vad annars den ska göra, det fungerar som ett sätt att få tankarna på annat en stund och på så vis lugna ned sig.

Det är ingen lösning att låta din hund äta jord för att lugna sig. Du bör se över vad det är som stressar din hund och motverka problemet i grunden eftersom en stressad hund inte mår bra och kan till följd av stressen få ett kortare liv då risken för sjukdomar ökar. För att motverka dessa beteenden kan du kontakt din veterinär för mediciner och träningsprogram

Kan min hund börja äta jord helt plötsligt?

Ja, det kan hända. Din hund kan börja äta jord helt plötsligt utan tidigare beteenden som liknar det. Exempelvis kan en treårig hund som har mått bra hela sitt liv helt plötsligt börja äta jord, grus och sten tills den kräks! Kommer det märkligt ätande helt plötsligt brukar det tyda på att något är på allting inte står riktigt rätt till.

Sjukdomar såsom halsinfektioner, magsäcksinflammation och problem i mag- och tarmkanal kan vara vanliga problem som har uppstått.

Hur får man hunden att sluta äta jord?

Din sjuka hund kommer troligtvis sluta äta jord direkt hen blir frisk men i de fall där din hund river upp gräsmattan och äter från jorden för att den gillar det finns det lösningar.

Se till att din hund inte är uttråkad när den ligger på gräsmattan, det kan helt enkelt vara för att den är rastlös och vill hitta på något att göra. Då kan du busa ett tag med din vovve eller träna olika tricks. Köp ett tuggben eller andra leksaker du tror din hund kan gilla för att hålla fokus och energin på dessa istället för din vackra gräsmatta.

Ett annat sätt att få din hund att sluta äta jord är helt enkelt att lära hunden att den inte får äta jord. Det kan vara utmanande beroende på hur lättlärd din ras är och hur mycket din hund tycker om jorden men det är absolut möjligt. Är det alltför utmanande kan det vara klokt att ta hjälp av en hundtränare som har god erfarenhet inom området.

För att lära din hund att inte äta jord ska du, när hunden slutar äta jord, ge godis och beröm och när hunden äter jorden ska du säga till på skarpen med en negativ ton i rösten.

Om din hund är äldre och har fått äta jord genom hela sitt liv kan det vara extra utmanande att vänja av beteendet. Trots det gamla ordspråket ”det är omöjligt att lära en gammal hund att sitta” är det möjligt att avvänja jordätning hos din hund.

Är det farligt för hundar att äta jord?

Att äta jord är inte farligt i sig för hundar, så länge det är i rimlig mängd. Skulle din hund äta för mycket jord brukar den bara spy upp det och på så sätt klara sig fri från problem själv medan en hund som har en rimlig relation till jordätning inte alltid spyr eftersom de äter mer sällan och inte så stora mängder.

Sammanfattning om jordätning:

Det är vanligt att hundar är jord och är i de flesta fall inget du behöver oroa dig för men det kan vara klokt att hålla ett öka på vanliga symptom och beteenden hos din hund för att säkerställa hälsan hos din vovve.

Det går att få lära sin hund att sluta äta jord men kan vara utmanande särskilt om det är ett beteende som har varit accepterat hela livet, vill du motverka jordätning bör du så fort du märker att din hund tar sin första tugga påpeka det och markera vad som är okej och inte.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hunden äter jord – Vad du bör göra om din hund äter jord