När din hund löper för första gången väcker det en del frågor. Särkilt om du är en ganska ny hundägare. En vanlig fråga många har är under hur lång tid löpet pågår för tikar som blivit könsmogna. Är det något du själv har undrat över får du svaret i den här artikeln.
Hur länge blöder en löpande hund?
En hund löper vanligtvis i ungefär 3 veckor. Hur mycket en hund blöder under löpet kan variera mellan några droppar till en lite större mängd blod. Hunden löper vanligtvis var 6:e och 8:e månad och kan börja så tidigt som vid 6 månaders ålder.
När hunden börjar löpa är individuellt, men det kan också bero på hundens storlek. En stor ras växer och utvecklas långsammare än en mindre ras och kan därför börja löpa lite senare. En hunds första löp är ett tecken på att hunden nu är könsmogen.
Vad är ett löp?
Att en hund löper kan jämföras med kvinnors menstruation, alltså att blod kommer från vaginan. Ibland blöder en hund så lite att man inte märker av det och då är det bästa sättet att avgöra om hunden löper eller inte att se hur hanhundar reagerar omkring henne.
Hanhundar blir nämligen väldigt intresserad av en tik som löper, eftersom det indikerar att hon är redo att para sig. Men man kan också upptäcka att hunden löper genom att den har ett ökat behov av att kissa samt att vulvan kan vara svullen.
Löpets olika faser
Löpet delas in i två olika faser – förlöp och höglöp. Förlöpet räknar man från första dagen hunden blöder. Man kan dra en liten papperstuss över hundens vagina för att se om något blod syns. Även fast det bara syns lite grann eller är ljusrosa betyder detta att hunden nu löper.
I den här fasen kan hunden börja tvätta sig mer, få humörsvängningar och man kan märka ett större intresse från hanhundar. Det är nämligen så att tiken avger feromoner som visar att hon är fertil. Denna period brukar vara i ungefär 10 dagar.
Under höglöpet får tiken sin ägglossning och blir då redo för att para sig. Ett sätt att försäkra sig om att tiken är i ett höglöp är att stryka med sin hand över ryggen och mot svansroten. Tiken kommer då att höja sin bakdel och böja svansen åt sidan. Denna period varar också i ungefär 10 dagar.
Under denna löpperiod kan många förändringar ske hos hunden. Hunden kan gå från att ha en mycket stor aptit under förlöpet till att matvägra under hög- och efterlöp.
Hon kan också vara okoncentrerad, rastlös och kan till och med få för sig att rymma. Under löpet rekommenderas därför att man aldrig har tiken lös, då hon med stor sannolikhet inte kommer att lyssna på sina ägare om hon känner lukten av en hanhund.
Efter att de två faserna i löpet är över så övergår det till ett efterlöp. Har tiken inte blivit parad och alltså inte är dräktig så kan hon bli skendräktig.
Skendräktighet innebär att hunden beter sig som att hon är dräktig och kan då gå upp i vikt och mjölkproduktionen kan sätta igång. Under den här perioden kan hunden bete sig lite annorlunda och exempelvis matvägra och vakta sina leksaker som om de vore hennes valpar.
Det är alltså ett helt normalt beteende, även om det kan vara lite jobbigt för ägaren.
Tikskydd och hur sådana fungerar
För att undvika blodfläckar på mattor och golv hemma så kan man köpa ett tikskydd. Ett tikskydd ser ut som en liten blöja och finns i olika färger och varianter. Det går att köpa i en vanlig djuraffär eller hos veterinären.
Vanligast är det tikskydd där man köper till en liten binda som man sätter fast i skyddet. Bindan byter man ut vid behov. Det finns också tikskydd som inte behöver någon binda, utan som man slänger i tvätten när det är dags.
Viktigt att tänka på är att ta av tikskyddet till och från så att hunden får tvätta sig själv och lufta.
Men det finns nackdelar med tikskydd. Ibland kan en tik känna sig obekväm med skyddet på eftersom de vanligtvis tvättar och gör rent efter sig. Många hundar är så bra på att tvätta sig själva under löpet att man inte märker av några blodfläckar i hemmet.
Har man däremot en större hund som blöder mer kan tikskydd vara ett bra sätt att undvika onödiga fläckar hemma. Man får testa sig fram helt enkelt!
De första löpen kan kännas stressiga och frustrerande för en hundägare. Men med tiden lär man sig vad hunden behöver och hur den beter sig och med den kunskapen i ryggsäcken blir det enklare och enklare för varje löp!
Källor:
https://www.sveland.se/articles/hund/hundlop/
https://djurlandet.nu/hur-lange-loper-en-hund/
https://www.hillspet.se/dog-care/behavior-appearance/dogs-in-heat
Är det normalt att tiken blöder fortfarande vid höglöp? Min tik är i hennes 18:e dygn och blöder fortfarande lite.