7 november

Hur många tänder har en katt? – Enkel tandborstningsguide

0  Kommentarer

Katter är jägare! Även om dessa söta djur används som tama sällskapsdjur har det tydliga jaktinstinkter i sitt grundliga beteende. För att jaga behövs goda reaktioner, hastiga rörelser och givetvis vassa tänder! Katter har olika tänder i olika stadier i deras liv.

I denna artikeln kommer du få lära dig om hur många tänder en vuxen katt har, när de tappar sin mjölktänder och hur du ska sköta munhygienen på din misse samt mycket, mycket mer!

Du finner även två tandborstar vi rekommenderar för kattens tänder längst ner på sidan till ett förmånligt pris.

Hörntänderna är längre än framtänderna och går att likna med huggtänder. De sitter nästan längst fram på vardera sida samt både uppe och nere på käkarna. Sist men inte minst har vi kindtänderna. Dessa används för att tugga sönder mat och byten.

De som klassas som kindtänderna sitter längre in i kattens mun och är vassa. De kan låta konstigt med vassa tänder för att tugga sönder mat då vi människor har trubbiga kindtänder och vi kan äta mat utan problem. Anledningen är att katter är i grunden strikta köttätare och har därför behövt sina vassa tänder för att slita sönder sina byten.

Katter föds utan tänder

Som rubriken lyder är katter tandlösa när de föds. De får först sina tänder efter fyra till sex veckor efter födseln. Dessa tänder är dock inte deras 30 permanenta utan mjölktänder som de sedan tappar.

Kattens mjölktänder är inte 30 stycken utan maximalt 26 stycken. Det händer att alla mjölktänder inte kommer fram vilket gör att kattungen kan ha färre än 26 bebiständer. Det är helt normalt och inget att oroa sig över.

Katter har bara huggtänder

Som tidigare nämnt är katter rovdjur i grunden. Därför är hela deras mun utrustad med spetsiga ”huggtänder”.

Vi människor och andra djur som också äter växter har spetsiga framtänder med trubbiga kind- och hörn-tänder som ska hjälpa till att bryta ned maten. Kattdjur som ursprungligen är karnivorer och lever på kött från andra djur har alltså spetsiga tänder i hela munnen för att kunna slita sönder köttstycken lättare.

För att en katt och andra rovdjur ska kunna äta rått kött behöver de vara utrustade med ett starkt immunförsvar i munnen. Just därför har alla katter ett extra kraftigt och välutvecklad immunsystem i munnen som gör att de kan konsumera kött, blod, muskler och senor utan att oroa sig för skadliga bakterier som kan finnas i det råa köttet.

Symtom vid tandproblem med kattens tänder

Det kan förekomma problem med kattens tänder och munhälsa. Redan i tidig ålder med mjölktänderna eller senare när katten har fått sina 30 permanenta tänder.

Optimalt är att motverka dessa problem redan innan de uppstår, detta görs enklast genom regelbunden borstning av kattens tänder (mer om hur man gör och hur ofta längre ned i artikeln). Är du orolig att din katt redan har utvecklat något problem med tänderna eller munhygienen finns en del kännetecken du kan hålla utkik efter.

De vanligaste symptomen är:

  • Katten har svårt eller vägrar helt att äta.
  • Katten blir aggressiv och ändrar sitt beteende.
  • Du märker missfärgningar på tänderna eller tandköttet.
  • Blödningar från tandköttet.
  • Dålig andedräkt och luktar illa eller stinker ur munnen.
  • Tandköttet är inflammerat.

Alla dessa åkommor bör lösas genom att kontakta en veterinär. Det är viktigt att du kontaktar veterinären omedelbart när du märker munskadan för att undvika onödig smärta eller risk för kvarstående problem för din kära vän.

Kan katter ha underbett och överbett?

Ja, katter kan ha problem med deras bett och lida av såväl underbett som överbett. Det är dock betydligt ovanligare med just detta bettfel hos katter än vad det är hos människor.

Det vanligaste bettfelet katter råkar ut för är problem med att underkäken är för bred. Det leder till att de spetsiga tänderna på kattens överkäke ”spetsar” och biter sönder tandköttet på underkäken. Åtgärdas inte detta kommer det med största sannolikhet att leda till sår och smärtsamma problem för katten.

Märker du att din katt har ont i munnen eller problem med att underkäken är för bred bör du genast kontakta din veterinär för att åtgärda problemet.

Katter kan teoretiskt sett ha tandställning men det förekommer nästan aldrig. Våra fyrbenta, atletiska vänner gillar nämligen inte att ha främmande objekt i munnen och kommer sannolikt att uppleva obehag om de skulle få en tandställning.

Vanliga problem som skulle åtgärdats med tandställning hos en människa löser ofta veterinärer genom att ta bort någon tand istället för att frigöra utrymme i munnen.

Tandborstningsguide för katter – Vanliga frågor:

Hur ofta måste man borsta kattens tänder?

Optimalt är att du genomför en fullständig tandborstning åt din katt varje dag men beroende på hur mycket tid och ork du har är detta inte alltid genomförbart. De är givetvis bättre att göra det en gång i veckan istället för att aldrig göra det. Därför rekommenderar vi (om du inte har tid eller ork att göra det oftare) att borsta och rengöra kattens tänder 3 gånger i veckan.

Genom att inte göra det varje dag är det sannolikt att du kommer hålla i vanan längre. Som sagt är det bäst att borsta tänderna varje dag men tre gånger i veckan under hela kattens liv är bättre än att borsta kattens tänder varje dag i en månad för att sedan strunta i det under den resterande tiden av kattens liv.

Vilken tandborste är bäst för katter?

Det finns en hel del olika modeller av katt-tandborstar. Det viktigaste som gäller när du ska välja modell är att den ska vara bekväm för katten. Tandborsten ska alltså vara mjuk och relativt liten.

De två vanligaste modellerna är en klassisk tandborste med skaft som man använder för att rengöra tänderna. En annan, lite mer annorlunda modell är fingertandborsten.

Dessa fäster man över fingret och kan sedan enkelt rengöra kattens tänder och mun genom att gnugga fingret. Nedan följer två olika modeller som vi på Djursajten har utsett till vinnare av den bästa katt-tandborsten.

Djursajtens testvinnare  - Fingertandborste

borsta tänderna på katten med en fingertandborste

Den tveklöst bästa modellen för dig som vill ha en fingertandborste. Denna mjuka och skonsamma borste är från det pålitliga märket micromed och kommer rädda munhygienen hos din katt. 

Fördelar

  • Mjuk och skonsam
  • Absorberar plack och bakterier
  • Fri frakt över 500 kr

Nackdelar

  • Finns inte i storpack
  • Trandkram medföljer ej

Djursajtens Vinnare - Tandborste med skaft

katttandkräm och borste

Det pålitliga märket Trixie erbjuder ett komplett paket med två olika borstar som är utrustade med totalt tre olika huvuden samt en tandkräm med ostsmak. Alla borstarna är mjuka och fungerar utmärkt för kattens tänder

Fördelar

  • Tandkräm medföljer
  • Tre olika borstar för hela kattens mun
  • Från kvalitétsmärket Trixie

Nackdelar

  • Det går inte att köpa en borste separat
  • Finns endast en smak på tandkrämen

Måste man ha tandkräm för att borsta tänderna på katten?

Nej, tandkräm är inget måste för att borsta tänderna och rengöra kattens mun. De går utmärkt att blöta upp borsten med en skvätt rent vatten för att sedan rengöra kattens tänder som vanligt.

Tandkrämen kan dock hjälpa till när det gäller att få katten att tillåta dig rengöra tänderna. Som tidigare nämnt i artikeln gillar katter inte främmande saker i munnen och kan därför springa iväg om du försöker borsta eller rengöra i munnen.

En tandkräm med exempelvis ostsmak kan hjälp till för att få katten till att vara lugn när du ska genomföra borstningen. De finns tandkrämer som används för att motverka dålig andedräkt eller helt enkelt en tandkräm smaksatt med ost eller kyckling för att "lura" ditt djur.

Min katt låter mig inte borsta tänderna

Det är inte helt ovanligt att katten inte låter sin ägare borsta tänder även om din misse litar på dig helt och hållet. Som sagt flera gånger genom denna artikeln gillar inte katter främmande objekt i sin mun och kan därför vara svåra att borsta tänderna på.

Några tips för att underlätta borstningen är att se till du som borstar är utvilad och din katt är lugn, mätt, glad och helt tillfredsställd. Att stänga in sig i ett rum med katten kan vara effektivt om det finns barn som springer runt i hemmet. 

Du bör även börja med att röra runt kattens mun och inte börja borsta direkt. Genom att gå framåt långsamt kommer katten vara mer accepterande vilket i sin tur kommer leda till en lyckad borstning. Du kan till och med strunta helt i att borsta de första gångerna för att bara vänja katten med att du petar på tänderna och i munnen. 

Var noga med att beröm katten efteråt för att din misse ska börja uppskatta borstningen!


Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur många tänder har en katt? – Enkel tandborstningsguide