26 september

Hur stor är en blåval? – Så lång är det så mycket väger den

0  Kommentarer

Att blåvalar är jättestora är väl känt. Redan som barn får man höra att dessa vattendjur är otroligt stora. Men man får sällan veta exakt hur stora de egentligen är. På grund av deras massiva kroppar är det inte lätt att mäta och väga dessa bjässar men tester har genomförts med framgång. I denna artikel har vi skrapa ihop all information du behöver om blåvalar och lite till. Du kommer givetvis få svaret på hur stora de är men även hur gamla de kan bli, hur mycket de vägar och vad de äter.

Hur stor blir en blåval?

En blåval kan bli upp emot 30 meter lång. Det låter stort men hur stort är det egentligen. För att lättar greppa deras storlek går det att jämföra längden mot flaggstänger. En blåval kan alltså bli lika lång som sex stycke, ja du läste rätt, sex stycken flaggstänger. Det går att likna med tre långa lastbilar eller tre stycken dinosaurier av arten Triceratops. Givetvis finns det olika storlekar på både blåvalar och flaggstänger och för sakens skull har vi räknat med kortare typer av flaggstänger (sex meter höga) och långa valar.

Hur mycket väger en blåval?

Den tyngsta registrerade blåvalen mättes till 173 ton. En blåval kan alltså väga lika mycket som 15 lastbilar och ändå simma runt i vattnet. De rör sin massiva kropp och klarar av att dyka ner ända till ett djup på 200 meter. För att klara av det extrema djupet andas valen in vid ytan och dyker sedan ner. När den återvänder upp blåser den ut luften genom en blandning av slem och vatten. Denna vattenstråle skjuts ut till hela nio meters höjd.

Det ska finnas blåvalar som är tyngre och upp emot 200 kilo men de har inte blivit officiellt vägda och kan därför inte garanteras.

Hur mycket och vad äter blåvalar?

Blåvalar kan äta upp till fyra ton mat per dag och äter nästan uteslutande krill. Kräftdjuret som valens kost består av kallas alltså krill men är även känt som lysräkor. Dessa små djur är en del av djurplankton och bidrar till många arter som lever på just plankton. Valen konsumerar dessa genom att öppna sitt gap och ta in stora delar av vatten och krill. Sedan silar de ut vattnet genom sin ”barder” vilket är ett tätt, kamliknande organ som vatten kan passera genom men inte krill och annan föda. Valen trycker med sin tunga (som för övrigt väger lika mycket som en elefant) mot barden som befinner sig vid underkäken. Vattnet åker då ut och maten stannar kvar.

Människor fiskar också krill, omkring 150,000-200,000 ton lysräkor fångar upp varje år av människor. Majoriteten av denna mängd går till att föda upp andra fiskar i odlingar och som föda i akvarium. De används även inom läkemedelsindustrin och konsumeras av människor i delar av Japan och Ryssland.

Här är en video på när en blåval äter i ett stim av krill.

Blåvalens sätt att kommunicera

Blåvalar ”sjunger” med varandra för att kommunicera. Dessa ljud uppnår imponerad 188 decibel och låter på flera kilometers avstånd. Som jämförelse låter en jetflygplans motorer 140 decibel och kommer alltså inte i närheten av det ljud dessa varelser kan ge ifrån sig.

Utöver deras valsång går även deras dunkande hjärta att höra på över tre kilometers avstånd. Deras hjärta sägs vara det största i djurriket någonsin och går att likna med storleken på en bil.

Hur gammal blir en blåval?

Blåvalar lever länge och blir oftast mellan 80 och 110 år gamla. Det ska finnas blåvalar som har levt långt över det spannet och ha blivit över 200 år. Huruvida det stämmer lämnas åt historian.

Trots deras ålder och förmåga att föröka sig finns det i dagsläget ett begränsat antal blåvalar i världen då de är störs av båttrafiken samt tjuvjakt.

Blåvalar är utrotningshotade

I början av 1900 talet förekom blåvalar i stora mängder i alla hav över hela världen. Så är inte fallet i dagsläget. På den tiden har arten minska från 400 000 till endast 10 000. År 1966 blev blåvalen fridlyst och har sedan dess arbetats med aktivt för att bevaras.

2016 uppskattade Internationella naturvårdsunionen (IUCN) att mängden blåvalar befann sig mellan 10 000-25 000 stycken.  Valjakten har alltså påverkat arten betydligt men har äntligen börjat återfå sin storlek.  När blåvalen fridlystes låg valmängden på Antarktis omkring 3000 som tidigare befann sig på omkring en kvarts miljon. En studie i USA har visat på att blåvalen har återhämtat sig längst Nordamerikas kust och ska år 2006 ha befunnit sig på 2200 individer. Detta är hela 97 procent av den ursprungliga mängden valar som fanns innan jakten påbörjades.

Blåvalens största hot är alltså människan men lyckligtvis har vi, i god tid påbörjat bevaringen av dessa fantastiska djur. Oavsett vilken art vill vi behålla artrikedomen men det är extra viktigt när det kommer till världens största djur.

Relaterade frågor om jättevalen:

Hur snabbt simmar blåvalar?

En blåval kan simma på en hastighet om 50 km/h. Hastigheten valen kan simma på begränsas alltså inte av sin massiva storlek och kan, trots kroppen röra sig hastigt i vattnet. Deras kraftiga muskler och den stora fenan längst ut på svansen hjälper till stor del dessa djur när det kommer till att förflytta sig.

Har blåvalar gälar?

Nej, blåvalar saknar gälar. Trots det klara sig dessa djur mycket bra under vatten. De kan ”hålla andan” i hela 35 minuter medan de dyker ner mot havsbotten. Genom sina blåshål som befinner sig på ryggen kan de dra in stora mängder luft för att hålla sin massiva kropp syresatt länge.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Hur många hästkrafter har en häst?

Världens äldsta häst – Hur gammal är den egentligen?

Hur länge blöder en hund som löper?

Djursajten
>