En glad och avslappnad kanin, en kanin som hoppar och skuttar lyckligt, en kanin som äter med god aptit och som lugnt och tryggt kan gosa i ägarens famn. En kanin som gör en, eller flera av dessa saker, är en kanin som trivs.
När du får hem din kanin för första gången
Den som just skaffat en kanin kanske lite osäkert betraktar sin nya familjemedlem och undrar hur man ska kunna veta om den trivs. Den där lilla pälsbollen som kanske ser lite vilsen ut i sin nya fina bur.
Ja, hur vet man egentligen om kaninen trivs?
En bra början kan vara att se till att din kanin får rätt förutsättningar för att bli en glad och nöjd kanin. Kika gärna på Sveriges Kaninvälfärdsförening för tips och smarta råd.
Är det en alldeles ny kanin så kan det bli lite svårare att besvara frågan. Det är nämligen så att kaniner faktiskt inte brukar tala om ifall något är fel.
Om det inte är jättefel förstås för då kan de skrika eller på annat sätt signalera tydligt att de inte trivs. Men det är som tur är ovanligt. Lite orolighet alldeles i början på ett nytt ställe är helt normalt för kaniner precis som för oss människor.
En kanin som trivs är lugn och avslappnad i kroppen. Kanske står den på bakbenen och spanar lite nyfiket på omvärlden, eller så kommer de naturliga instinkterna fram och den börjar bädda eller installera sig på något sätt i sitt nya hem. Låt den göra det i lugn och ro. Speciellt i början är det viktigt att låta kaninen upptäcka sitt nya hem i sin egen takt för att trivas.
Hur beter sig en kanin normalt?
Har du haft din kanin en längre tid så vet du säkert hur den brukar göra och uppföra sig i vanliga fall. Blir det någon form av förändring i beteendet är det bra att fundera på vad det kan bero på. Har hemmet förändrats på något sätt? Ny mat till pälsklingen? Om du kommer på något som kan orsaka det förändrade beteendet får du försöka rätta till det. När din kanin börjar uppföra sig som vanligt igen så är det troligt att kaninen återigen trivs.
Hur kaninen visar att den trivs
Vilka signaler kan då en kanin egentligen använda för att visa att den verkligen trivs med livet? Nedan följer en lista med de absolut vanligaste och lättaste sätten att se hur en kanin egentligen känner sig. Är du osäker på om din kanin trivs, håll utkik efter dessa!
Står öronen rakt uppåt eller framåt är det ett tecken på en lugn och intresserad kanin. Det här är förstås lite svårare att se på kaniner med hängande öron som vädurar. Men med lite övning syns det skillnad även på deras öron.
Kroppen ska vara mjuk och harmonisk i sina rörelser. Kanske står kaninen upp och tittar omkring sig. Kanske ligger den utsträckt på sidan helt avslappnad. Ligger din kanin på rygg och kanske dessutom slickar lite på sina tassar, då är livet riktigt gott.
En kanin som trivs behöver ju inte vara en kanin som bara slappnar av. Det kan lika väl vara en kanin som fått tokfnatt, en som springer och hoppar glädjeskutt bara för att livet är jättekul. Kanske första dagen på grönbete på våren, kanske av något annat skäl. Det syns tydligt att det är en kanin som trivs då.
Kaniner låter oftast inte alls, men när de har det riktigt bra i famnen på dig kan det höras ett lätt malande eller knäppande ljud. Det är kaninens motsvarighet till kattens spinnande. Det händer ibland också att de slickar lite på ägarens hand som en särskild ömhetsbetygelse.
Leka är kul, finns det lekkamrater blir det ännu kuligare. Kaniner är sociala varelser som gärna bor ihop med artfränder av olika slag.
De behöver gott om utrymme för att leka av sig, springa och och hoppa. Här är en film från Youtube som visar hur det kan se ut när flera kaniner trivs med livet och leker tillsammans
Om du tar väl hand om din kanin så den får röra sig på lite större utrymmen, klättra, gräva, gnaga på grenar, bygga bo och naturligtvis ha det rent och fint i buren så är det väldigt troligt att din kanin trivs.
Titta på den, känn på den när du smeker den mjuka pälsen, umgås med den och lär känna den, så vet du när det är något som inte är som det ska vara. Då kan du också göra något åt det. Det finns många bra tips för kaninägare att hitta på nätet. Exempelvis detta för dig som funderar på att skaffa kanin.
Ett alternativ till att skaffa kanin kan vara en hamster. Dessa små gnagare är mindre, billigare och kräver mindre skötsel.
Gör det som behövs för att din kanin ska må bra så trivs både den och du själv bäst.
HUR VET MAN ATT SIN KANIN INTE TRIVS