16 september

Kan hundar äta äpplen – För och nackdelar för djur

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Äpplen är härligt krispiga och passar utmärkt som ett mellanmål. De kan användas i pajer och bakverk, göras till juice eller ätas som de är.

Inte nog med att de är gott med ett äpple så är dessa frukter även fullproppade med vitaminer som är nyttiga för både oss på två ben men även våra fyrbenta vänner. Hur mår hundar av att äta äpplen och vilka delar av äpplet är okej för din hund att stoppa i sig?

Kan min hund äta äpple?

Ja, hundar kan äta äpplen! Du behöver inte oroa dig över de gångerna du har tappat ned en bit på golvet medan du gör en fruktsallad och vips! Där är din hund och slukar i sig biten innan du hinner blinka.

Det finns dock delar av äpplet din hund inte borde äta för att undvika oönskade problem. Själv fruktköttet går alldeles utmärkt att äta men hur är det med skalet, kärnorna och kärnhuset?

Vidare i artikeln kommer du få svar på alla dessa delar av äpplet samt dess fördelar och hur du på bästa sätt kan mata din hund denna härliga frukt.

Fördelar med äpplen för hundar

Äpplen är fullproppade med Vitamin A och C samt massor av kalium och fibrer, dessa näringsämnen är viktiga för din hund och kan bidra till många olika hälsoeffekter.

Dessutom är äpplen ofta ganska billigt, särskilt om du köper under säsong. Svenska äpplen är i säsong från slutet av sommar till omkring november men det finns att köpa i matvarubutiker året om till varierande, men ändå mycket rimliga priser.

En annan välkänd fördel som äpplen bidrar med är att de håller hundens tandhygien i skick. Det är vanligt för många hundägare att de upplever att deras vovvar har ett illaluktande och ibland stinkande andedräkt. Krispiga äppelbitar rengör tänderna och hjälp att minska den illaluktande stanken.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Risker och saker att undvika med äpplen

Tänk på att ett äpplet är fullt med fruktsocker, omkring 25 gram socker finns i ett normalstort äpplet vilket kan vara väldigt mycket för en liten hund. Av just den anledningen bör du inte ge din hund ett helt äpple att tugga på utan snarare små äppelbitar i kontrollerad mängd.

Vid för stort sockerintag kan diabetes bli ett resultat vilket brukar vara jobbigt för både dig och inte hund. Om din hund har diabetes sedan tidigare bör du kontakta din veterinär innan du ger någon typ av frukt med högt sockerinnehåll till din jycke.

När du hackar upp bitar av äpplet för du tänka på storleken, små hundar har lätt för att sätta stora matbitar i halsen, särskilt om de är glupska. Hacka därför upp bitar som passar din hund beroende på storleken och du ska inte behöva oroa dig för kvävning.

Vilka delar av äpplet kan hunden äta och vad bör undvikas?

Som du redan har läst dig till fungerar fruktköttet utmärkt för hundar att äta men det är inte klokt att mata hunden alla delar av äpplet. Ett äpple består vanligtvis av 4 delar: fruktkött, skal, kärnhus och kärnor samt stjälken. Det Hunden bör endast äta själva fruktköttet men det är inte alltid så farligt om din hund äter vissa av de andra delarna.

Stjälken: Det säger sig själv att hunden inte borde äta stjälken, den är en del av trädet snarare än en del av äpplet och kommer varken vara god eller nyttigt för din hund. Det kommer vara svårt för vovvens magsystem att smälta den träiga stjälken och bör därför undvikas.

Skalet: Det är absolut inte farligt för din hund att få i sig lite äppelskal men det är inte något du borde använda som godis. Skala och hacka upp äpplet i bitar innan du matar hunden men ifall du tappar en bit skal och din hund äter upp det eller om det finns små skalbitar kvar på äppelkuberna är det inget att oroa sig över.

Vid för mycket konsumtion av skalet kan hunden bli dålig i magen vilket kan leda till kräkningar eller diarré.

Kärnhuset och kärnorna: Din hund bör inte äta dessa delar av äpplet! Det beror inte på att det är giftigt eller kan vara farligt för din hund på grund av vad de innehåller utan helt enkelt för att de ofta är ganska hårt och svårt för din vovve att tugga sig igenom.

Skulle du tappa en skrutt på golvet eller om hunden råkar få i sig några kärnor är det oftast inget att oroa sig över, allt du behöver göra då är att hålla koll på din hund så att den beter sig som vanligt och mår bra.

Om din hund sätter kärnorna eller kärnhuset i halsen kan det göra att din hund börjar kvävas. Det är viktigt att du inte grips av panik och hanterar situationen lugnt. Din hund kommer sannolikt bli orolig vilket bara kommer förvärras om du grips av panik.

Är situationen kritiskt och tiden är knapp kan du behöva hjälpa din hund att få ut föremålet som sitter i halsen. Är det inom räckhåll kan du försöka peta ut den men i vissa kall kan du behöva utföra en ”Heimlich” för att få ut föremålet på din hund.

Följ länken för att läsa mer om hur du genomför en sådan. Kontakt alltid veterinären i samband med att din hund sätter i halsen för att säkerställa hunden välmående.

Kan hundar dricka äppeljuice?

Ja, hundar kan i teorin dricka äppeljuice utan faror men du bör vara väldigt noga med begränsningar. Genom juice är det väldigt lätt för hunden att få i sig mycket äpple väldigt snabbt och med tanke på det höga sockerinnehållet kan det leda till fetma och diabetes.

Är äppelmos bra för valpar?

Gör du egen äppelmos fungerar det utmärkt för hundar så länge du inte har någon typ av kryddblandning i. Du bör heller inte tillsätta socker utöver det naturliga sockret som redan finns i äpplet.

Det bör inte göra av samma anledning som allt annat när det kommer till äpplen för hundar, sockermängden är hög och kan leda till problem för din vovve. Begränsa mängden och kontakta veterinär vid osäkerhet

Här finner du mer information om andra frukter, bär och varor som kan vara nyttiga eller giftiga för hundar.

Avslutande tankar kring äpplen för hundar

Äpplen är ett jättebra och näringsrikt godis för hundar som de flesta vovvar tycker om. Tänk på sockermängden och kalori-innehållet samt de risker som du har läs om angående kärnor, stjälk och skal.

Begränsa alltid mängden av äpple eller andra frukter när du ändrar på din hunds diet för att undvika risker som övergödning. I övrigt är det inga större problem med att mata äpplen till valpar och vuxna hundar så det är bara att sätta igång!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta äpplen – För och nackdelar för djur