16 september

Kan hundar äta gurka – Nyttigt och kalorisnålt mellanmål

0  Kommentarer

Krispig, saftig och härligt grön färg, jag det är klart jag skriver om gurka! Denna härliga grönsak äts av barn och vuxna över hela Sverige utan hejd!

Grönsaken innehåller i första hand vatten vilket gör att vi äter gurka mest för njutningen, inte för dessa hälsoeffekter men det finns ändå en del vitaminer i gurka som är bra för både oss och hunden!

Kan min hund äta gurka?

Ja! Det går alldeles utmärkt att mata din vovve med gurka och finns knapps begränsningar på hur mycket.

Givetvis bör du inte överdriva mängden men några skivor nu och då fungerar alldeles utmärkt! Många hundar gillar krispigheten hos gurka och på en varm sommardag är de perfekt för att få hunden att konsumera mer vatten utan att behöva dricka ur skålen!

Kalorimängden i gurka är extremt låg och man kan räkna med att en hel gurka innehåller endast 50 kcal. En människa äter omkring 2000 och 2500 kcal per dag vilket tyder på hur lite en gurka verkligen innehåller.

Små hundar kommer såklart påverkas mer av 50 kcal är en stor hund men det är ändå irrelevant då mängden är så extremt liten. En hund skulle kräkas innan det fanns risk för övervikt av gurka.

Risker med att ge gurka till din hund

Trots vad du har läst tidigare om gurka och om att du kan mata en hel del utan att riskera övervikt hos din hund kan det vara klokt att begränsa mängden. Det finns två huvudsakliga risker med just gurka, dessa är:

  • Risk för kvävning

Ger du din glupska hund för stora bitar gurka kan din hund sätta dessa bitar i halsen och börja kvävas, därför bör du alltid hacka upp gurkan i mindre bitar så din vovve inte behöver risker skador. Hur stora eller små bitar du kan ge till din vän beror såklart på hudens storlek. Det är dock alltid bättre med för små bitar än för stora.

  • För mycket gurka orsakar problem i magen

Allting du tidigare har läst stämmer, din hund kommer inte bli överviktigt av gurka men det finns andra problem med för mycket av samma råvara.

För mycket gurka kan alltså orsaka problem i mag- och tarmkanael för din hund. Amerikanska kennelklubben berättar hur detta gäller all typ av mat, särskilt om det är något din hund inte är van att äta sedan tidigare

Olika sätt att ge gurka till din hund

Det finns flera olika sätt att ge din gurka hund och vilken metod som är optimal beror på din hund som individ. Vissa hundar gillar smaken, vissa gillar konsistensen och andra inte. Det kan vara klokt att försöka ”maskera” smaken eller genom att blanda ihop den med andra produkter.

  • Skär gurkan i skivor eller bitar

Den självklara och givetvis den lättaste metoden du kan använda dig av för att ge gurka din till hund. De flesta hundar är förtjusta i gurka så det kommer inte vara något problem att få din vovve att äta den krispiga grönsaken.

  • Riven gurka blandad med yoghurt.

För dig med en hund som inte gurka kan det vara en god idé att riva gurkan på ett rivjärn för att sedan röra ihop med lite yoghurt. Det är troligt att din hund då kommer gillar gurkan betydligt mer och sluka blandningen i ett nafs. 

Att tänka på är dock att yoghurten bör vara både laktosfri och sockerfri för att hunden inte ska bli dålig i magen eller riskera fetma och diabetes.

  • Blanda små bitar av gurka med hundfodret.

Genom att hacka upp gurkan i små bitar för att sedan blanda den med hundfodret kan du maskera smaken. Mest troligt är att din hund kommer äta upp allting i skålen och på så sätt få i sig även gurkan. Har du otur och har en listig hund finns det en risk att hunden endast äter fodret som den gillar.

Är detta fallet kan det vara en idé att sluta försöka få hunden att äta gurka och helt enkelt acceptera att alla inte gillar samma saker.

Avslutande ord om gurka för hundar

Krispiga gurkor är ett utmärkt mellanmål för hundar som för med sig ytterst låg risk. Grönsaken är rik på vatten vilket är viktigt för din hund, särskilt under varma sommardagar. Du bör inte ge din hund extrema mängder gurka men några skivor nu och då är inget att oroa sig över.

Tänk på att inte ändra dieten för din hund för hastigt utan ta små steg i taget för att tillsluta ha en suverän diet till din håriga vän. Innan du byter ut dieten bör du även kontrollera att hunden får i sig allt den behöver hos en kunnig veterinär eller liknande.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta gurka – Nyttigt och kalorisnålt mellanmål