24 februari

Kan hundar äta köttfärs? – Vad som gäller för rå och tillagad färs

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Hundar älskar kött och har en mage som klarar av det. Det finns dock en del saker att tänka på när du matar hunden med nötfärs och köttfärs i allmänhet. Det finns mängder av olika metoder att tillaga, eller inte tillaga nötfärs som bör funderas över när det kommer till hunden.

Vi på Djursajten har undersökt ämnet och skrivit en artikel där vi besvara alla frågor som berör köttfärs för hundar. Vidare i artikeln får du veta om flera olika typer av färs samt hur du bör tillaga varje typ. Dessutom avslöjar vi de fördelar och risker som finns när du matar hunden med kött.

Kan hundar äta köttfärs?

Hundar kan äta köttfärs om du matar den på rätt sätt. Det finns en mängd olika saker att tänka på, allt ifrån vilken typ av färs och hur länge du har haft förpackningen öppen till om den är tillagad eller rå. För att göra det enkelt kan man säga att;

Hundar kan äta tillagad köttfärs av alla typer så länge den inte är smaksatt med lök, starka kryddor eller stora mängder salt. Du bör inte mata din hund med endast köttfärs utan använda det som en belöning för att lyxa till det lite extra på helgen.

Rå köttfärs bör man vara betydligt mer aktsam med. Färs från nötkreatur fungerar vanligtvis att mata till hundar utan några större varningstecken men du bör endast mata hunden med den råa färs från en nyöppnad förpackning med färskt tillverkningsdatum. Dessutom ska du inte låta förpackningen stå öppen i kylen under en längre period även om datumet är bra.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

 • Maten är speciellt anpassad för din hund
 • Naturliga råvaror
 • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
 • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
 • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
 • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Viktigt att tänka på när du matar hunden med färs

Det finns en hel del att tänka på när du ska mata hunden med köttfärs, för att underlätta har vi tagit fram några punkter du kan hålla dig till för att smidigt kunna mata hunden utan att behöva tänka så mycket.

 • Mata endast med nötfärs

Det absolut säkraste sättet att mata hunden med färs är genom nötfärs. Denna typ av kött är i färskt tillstånd fri från farliga bakterier som kan skada både människor och hund. Andra typer av färs är inte nödvändigtvis farliga för hundar men risken för bakteriespridning i hemmet ökar markant om hunden äter exempelvis rå kycklingfärs.

 • Fryst färs är bäst om du ska mata rå

Om du väljer att mata hunden med rå köttfärs är det bästa att du matar den direkt ur förpackningen som precis blivit inköpt eller genom att ha den i frysen för att ta fram när hunden ska äta. Detta säkerställer att maten håller sig fräsch och risken för utveckling av skadliga bakterier minskar.

 • Låt inte hunden slicka dig

Även om nötfärs inte innehåller giftiga bakterier i sin enkelhet bör du inte låta hunden slicka dig efter den har ätit sin råa färs. Matar du färs direkt från förpackningen precis efter du handlat den i butik ska det inte vara någon risk för smitta men det finns ingen anledning att chansa. Låt därför inte hunden slicka dig efter den ätit rå färs.

 • Byt inte ut hela kosten

Köttfärs bör inte användas som ett substitut till hunden vanliga foder utan som en belöning. Likna det med godis och mata endast hunden med köttfärs ibland. Även om matar hunden med en så kallas “BARF-diet” bör du inte ha köttfärs som enskild föda då det skulle orsaka brist på näringsämnen.

 • Låt inte förpackningen stå öppen i kylen

Du bör aldrig lämna en öppnat förpackning i kylen för att mata vid ett senare tillfälle. När köttfärsen yta kommer i kontakt med luften kan bakterie-bildningen påbörjas vilket direkt ökar risker för problem efter hunden äter köttfärs.

Fördelar med köttfärs för hundar

Köttfärs har många fördelar för hundar i form av de vitaminer kött innehåller naturligt. Det är en bra källa till bland annat vitamin B-12 och livsviktiga ämnen såsom zink, järn och mängder med protein.

För hunden är köttfärsens främsta fördel att det är riktigt mumsigt. Det är ett naturligt sätt att mata din vovve med något som går att se som hundgodis när du vill lyxa till det lite extra för din bästa vän.

Olika typer av köttfärs för hundar

Det finns flera olika typer av färs att köpa i butik. Allt ifrån den klassiska nötfärsen till fläskfärs, kycklingfärs, kalkonfärs eller vegetariska färs i form av quorn eller soja. Olika gäller för alla dessa men för enkelhetens skull bör du alltid tillaga färsen för att minimera riskerna.

Rå kycklingfärs är något vi människor aldrig hade ätit men det är inte nödvändigtvis farligt för hundar. De har nämligen mindre risk för att smittas av exempelvis salmonella eller andra sjukdomar som är vanliga för människor. Trots detta bör du undvika rå kycklingfärs då hunden kan sprida bakterierna från munnen efter den har ätit. Slickar den på dig eller börjar tugga på sin leksak sprids bakterierna snabbt i hemmet och smittrisken ökar genast.

Andra färstyper av såsom fläsk och kalkon bör också tillagad för enkelhetens skull. Då slipper du oroa dig över sjukdomar och andra otäckheter.

Vegetarisk eller vegansk färs kan fungera helt okej för hundar i små mängder. Eftersom vovvar kan äta exempelvis svamp går små mängder av quornfärs bra hunden att äta. Soja- eller ärtbaserad färs kan också vara helt okej för hundar men du bör, likt alla människomat, vara aktsam med mängden och begränsa den kraftigt. Du bör alltid kontakta veterinär innan du ändrar hundens kost regelbundet för rådgivning och tips

Undvika dessa typer av tillagad köttfärs

Tillagad färs är den säkraste metoden att mata hunden med köttfärs. Det minimerar risken för bakterier eftersom de dör vid tillagning. Du bör du undvika en del saker när du tillagar köttfärs åt hunden.

 • Krydda eller smaksätt inte köttfärsen

Undvika alla typer av smaksättning och kryddningar då sannolikt kan vara dåligt för hunden. Vanliga smaksättningar såsom vitlök, chili och salt är inte något hundar bör konsumera.

 • Byt inte ut hela kosten

Fett är inte nödvändigtvis dåligt för hundar men det innehåller väldigt mycket energi. Detta göra att hunden risker ökning av vikten vilket i sin tur kan orsaka fetma. En hund som äter mer kalorier än vad den förbrukar kan snabbt uppleva problem och i extrema fall, till och med död. Ett bra sätt för att undvika mycket fett kan vara att koka den.

Hur kokar man köttfärs till hund?

Att koka köttfärsen är ett enkelt och snabbt sätt att säkerställa att färsen är okej för hunden att äta. Det minimerar mängden fett och undviker risker av kryddor eller andra farliga saker för hundar. Börja helt enkelt med att koka upp en kastrull med vatten och lägg i köttfärsen när vattnet har börjar koka. Efter bara någon minut ska färsen vara helt genomkokt och då kan du ta upp den med exempelvis en slev eller hälla av vattnet i ett durkslag.

Avslutande tankar om köttfärs för hundar

Köttfärs är i sin enkelhet inget att oroa sig över. Håller du på att laga köttfärssås eller tacos och tappar en bit på golvet som din vovve slukar innan du hinner blink är behöver du inte bli orolig. Skulle du däremot tappa hela förpackningen är det bäst att du funderar över vad som behöver göras och åker till veterinären vid behov.

Tänk på att inte mata hunden med färs som har tillagats med många smaksättningar som kan skada hunden samt att helst använda sig av tillagad färs. Envisas du med rå färs rekommenderar vi nötfärs framför andra typer av köttfärs.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta köttfärs? – Vad som gäller för rå och tillagad färs