16 september

Kan hundar äta majs – Fördelar och nackdelar av den prisvärda grönsaken

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Majs är en fantastiskt råvara, dessa små guldkorn nästan sprängs i munnen och fyller smaklökarna med den söta krämiga smaken.

Majs passar utmärkt på grillen under sommaren, i en sallad eller tacos och varför inte som den är! Vi människor älskar majs men hur är det för hundar, kan våra fyrbenta vänner äta majs?

Kan min hund äta majs?

Din hund att äta majs utan några större faror. faktum är att majs finns i många hundfoder för jämna ut fodret och göra slutprodukten billig. Majs är relativt kostnadseffektivt och lättodlat vilket gör det till en populär vara för tillverkare i många lägen. Många hundar skulle må bättre av foder som inte innehåller mycket majs och spannmål. Ett populärt val som är nyttigt för hundar är exempelvis fodret från Buddy pet food.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

 • Maten är speciellt anpassad för din hund
 • Naturliga råvaror
 • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
 • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
 • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
 • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Majsens övriga fördelar är bland annat dess hållbarhet. särskilt på burkmajs. Det finns dock en del saker du bör tänka på innan du ger majs till hunden, du kommer att få veta allt du behöver i denna artikel för att kunna mata din hund på ett säkert sätt.

Vilka fördelar har majs för hundar

Majs är gott, mättande och billigt vilket gör det utmärkt för din hund. Det är inte absolut inte farligt att ge majs till din hund men du bör hejda dig en aning. Matar du hunden med massivs med majs regelbundet kan det vara dåligt för din vovve.

Majs innehåller en hel del vitaminer som kan vara bra för din hunds hälsa och hjälp din vovve att hålla sig frisk. När din hund äter majs får den i sig protein, kolhydrater, antioxidanter och fibrer utöver de vitaminer som tidigare nämndes.

Det finns dock en del risker när det kommer till majs som du borde lägga lite energi på för att säkerställa hundens välmående.

Risker med majs åt hunden

Majs kommer inte helt riskfritt, det finns en hel del saker du bör tänka på. Först och främst gäller det att inte mata hunden för mycket majs. Det kan ge en orolig mage vilket kan leda till diarré eller kräkningar.

Håll majs-matandet till en rimlig nivå enligt veterinären rekommendationer, men ett gäng majskorn nu och då är inget att oroa sig över.

 • Allergi mot majs för hundar

Hundar kan vara allergiska mot majs men det är inte lätt att få reda på det. Du får helt enkelt börja med att mata hunden långsamt och i mycket små mängder för att se om du märker någon reaktion hos din vovve. Gör du det så bör du avsluta genast för att undvika oönskade problem.

 • Majs på burk

Majs på burk går alldeles utmärkt att mata din hund men du bör, förutom att inte mata för mycket, läsa noga på innehållsförteckningen. Vissa typer av burkmajs kan innehålla salt eller socker som du inte vill att din hund ska äta.

För stora saltmängder kan leda till förgiftning vilket vi absolut vill undvika! Det är sällan ett problem då din hund skulle behöva äta så pass stora mängder men det kan vara värt att tänka på om du har en liten hund.

Min hund åt kolven! – kan hundar äta majskolvar?

Nej, nej och åter nej! Hundar ska under inga omständigheter få ligga och gnaga på en majskolv oavsett hur snällt din vovve tittar på dig. Majsen i sig är helt ofarligt och likaså själva kolven, när det kommer till gift. Men det finns andra faror med majskolvar.

Den största risken som är DÖDLIG för hundar är risken att sätta majskolven i halsen. Du kanske tänker att en stor majskolv aldrig kommer rymmas i hundens mun men din vovve kan med enkelhet bita loss en bit och försöka svälja den. Det är inte ovanligt att majsen fastnar i strupen och riskerar kvävning för din hund.

Om Hunden lyckligtvis klarar av att svälja majskolven kan den sätta sig som en propp i magen. Majskolvar är mycket svåra för hundar att bryta ned och kan leda till en rad olika problem. Vanliga symtom vid en svald majskolv är:

 • Din hund slutar dricka
 • Din hund slutar äta
 • Din hund gömmer sig
 • Din hund gnyr

Upplever du att din hund visar på något av dessa symtom bör du omedelbar uppsöka veterinärvård för din vovve så den slipper lida och i värsta fall dö.

Det som gör just majskolvar ännu svårare att hantera är av anledningen att det är svårt att se kolven genom en röntgen. Är du osäker på om din vovve verkligen har ätit kolven kan det göra veterinärarbetet svårt och i vissa fall behöva använda ultraljud istället.

Kan hundar äta popcorn?

Ja! Det går utmärkt att dela med dig av popcorn till din hund så länge de inte är dränkta i smör, salt, socker eller andra kryddor. Du bör poppa dina popcorn i en kastrull på traditionellt vis med minimal mängd olja och utan salt om du planerar att mata din hund med popcorn. 

Var noga med att inte ge din vovve de opoppade majskornen då dem kan orsaka en orolig mage och fastna bland hundens tänder.

Precis samma sak gäller för popcorn som för majs, tänk på kaloriintaget för att undvika fetma hos din vovve.

Avslutande ord om majs för hundar

Majs för hundar fungerar alldeles utmärkt och du behöver inte oroa dig så länge du följer de råd du lärt dig i artikeln. Det absolut viktigaste är att du inte matar hunden med en majskolv då det är den stora risken som finns.

Annars är det bara att köra på men ta det lugnt med mängden, är du osäker är det alltid klokt att kontakta din veterinär för hjälp och råd innan du ändrar hundens diet.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta majs – Fördelar och nackdelar av den prisvärda grönsaken