16 september

Kan hundar äta paprika – Vilka färger är okej att lägga i matskålen?

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Paprika kommer i flera olika färger och smaker vilket gör den väl uppskattat av oss människor. Allt från den söta, krispiga paprikan till de gröna paprikorna med en viss bitterhet är väl uppskattat.

Paprika kan ätas rå i sallader eller steka tillsammans med fler grönsaker i en wok. Ja, du kan till och med grilla grönsaken. Hur ser det ut för våra fyrbenta vänner, kan de uppskatta paprika på samma sätt som vi eller är det farligt?

Kan min hund äta paprika?

Hundar kan äta paprika och det kan till och med vara nyttigt! Paprika är fyllt med vitaminer som kan främja hundens hälsa. De finns flera olika färger. Röd, grön, gul, orange är alla nyttiga men den som har visat sig bäst är, (enligt AKC.(amerikanska kennelklubben)) den röda paprikan.

Den ska helt enkelt innehålla mest vitaminer och antioxidanter i jämförelse med de andra paprikafärgerna och därför bidra mest till välmåendet för din hund.

Paprika och andra grönsaker lämpar sig extra bra för hundar som får näringsfattigt hundfoder eller hundmat som är väldigt billigt och fyllt med utfyllnad i form av spannmål.

Visst matar du din hund med bra hundmat? Få en kostnadsfri foderrådgivning på en minut genom att klicka här.

Hälsofördelar för hundar som äter paprika

Vitamin A, E, B6 och lutein är bra för hunden och just paprika innehåller alla dessa ämnen. Utöver de fyra tidigare nämnda så är paprika en god källa till vitamin C samt betakaroten. Betakaroten är en antioxidant som hjälper hundens immunförsvar.

Enligt Leasa Moltke som jobbar som djurdietist kan betakaroten omvandlas till vitamin A som hjälper hud, päls och ögon att hålla sig friska


Vidare i artikeln diskuterar vi vikten av att mata din hund med foder av hög kvalité samt vilka risker som finns när du matar din bästa vän med paprika.

Din hund förtjänar mat av hög kvalité

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Hur mycket paprika är okej att ge hunden och vilka risker finns?

Paprika är ett relativt riskfritt alternativ du kan ge till din hund men du bör, likt all ”människomat” vara på din vakt. Börja med små mängder och öka sedan successivt ifall din hund gillar paprikan och mår bra av den.

Dr. Fox som tidigare förklarade att den röda paprika är mest hälsosam rekommenderar att små hundar kan börja med maximalt en fjärdedels paprika upphackade i mindre bitar medan en stor hund kan börja med en halv.

För vissa hundar kan skalet vara svårt att tugga igenom och ibland även att smälta i magen. Då kan det vara en idé att koka paprika för att mjuka upp den eller helt enkelt mixa den till en slät puré.

En regel som alltid gäller när du börjar med ny mat för din vovve är att servera maten i små bitar för att undvika att din hund sätter i halsen. Det är aldrig kul med risk för kvävning och det är enkelt att undvika genom att hacka upp maten innan du serverar den. Hur små bitarna ska vara beror såklart på hundens storlek men det är bättre med för små än för stora.

Paprika innehåller solanin

Solanin finns i många växter och bildas när till exempel potatis utsätts för ljus. Det är väl känt att grön potatis inte ska ätas men solanin finns inte bara i potatis.

I många andra växter såsom tomater, aubergine, chilifrukter och såklart, paprika finns det solanin i varierande mängder. I just paprika är solaninhalterna relativt låga och inget du behöver oroa dig över så länge du inte göder din hund med extrema mängder paprika.

Solaninmängden som frukter och grönsaker innehåller kan variera beroende på mognadsstadie och utveckling. Exempelvis är en fullt (sol)mogen tomat inte farligt för hundar medan en halvmogen eller omogen tomat är giftigt för hundar på grund av den stora mängden solanin.

Bör paprika tillagas innan du matar hunden?

Paprika behöver inte nödvändigtvis tillagas. Det kan dock vara klokt och effektivt ifall din hund inte gillar rå paprika, tänk då på att inte använda dig av kryddor som hunden tycker är obehagliga eller för mycket salt. Stora mängder salt kan leda till förgiftning så bäst är att undvika det helt och hållet i paprika.

Du bör heller inte tillaga paprika tillsammans med lök eller vitlök om du planerar att servera det till din hund då det är giftigt för hunden redan i små mängder.

Tänk även på att det som står i artikeln gäller "vanlig paprika" och inte starkare chilisorter eller jalapeño. Hundar mår aldrig bra av dessa då de är mycket starka och hundens mage kommer göra uppror.

Avslutande tankar kring paprika för hundar

Paprika är en suverän grönsak som du kan ge till din hund utan någon större oro. Du behöver bara tänka lite extra på det du har lärt dig i artikeln för att vara helt säker på att din vovve kommer må bra.

Om du ska mata hunden med paprika någon enstaka gång är det ingen fara, men innan du ändrar hundens diet bör du alltid kontakta personer med lång erfarenhet och gärna utbildning inom ämnet. Tänk på att du som hundägare är ensamt ansvarig över hundens hälsa.

Du kan även läsa mer om annan mat för hundar på Djursajten. Vi listar 30+ råvaror som hundar kan och inte kan äta.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta paprika – Vilka färger är okej att lägga i matskålen?