16 september

Allt om kasuaren – Världens farligaste fågel

0  Kommentarer

Kasauren är en skrämmande fågel även om man inte har ornitofobi (fågelfobi). Att många bildar uppfattningen att detta är en fågel att akta sig för beror till stor del på dess surrealistiska utseende och dess storlek.

Att den också har ett hett temperament bidrar till viss oro. Det kan säkert de 200 personerna som varje år blir attackerade en kasaur intyga (endast rapporterade attacker inräknade).

Det är lätt att tankarna vandrar till en förhistorisk dinosaurie när man ser kasuaren för första gången.

Utseende är rätt egendomligt med det behornade huvudet, den reptilliknande halsen och de starka färgerna som gör att den syns väl. Fågelns kan till och med växa sig högre än en människa till storleken. 

Det kanske mest utmärkande är dock att hur stort hornet på huvudet faktiskt är hur den äter sin mat. (mer om det senare)

Att kasuaren har klor som är vassa som knivar spär på känslan av att fågeln är skräckinjagande. Förstår du nu varför den kallas väldens farligaste fågel?

När jättefågeln anfaller använder den sina ben och sparkar mot sin sin fiende som en karate krigare. Blir kasauren uppretad kan det agera aggressivt, men det är så ovanligt att den dödar människor att det bara förekommit några enstaka dödsfall genom historien. Det senaste offret för en kasaur var en man i Florida.

Mannen hade den jättelika fågeln som husdjur (dumt, jag vet). Det var när han snubblade och ramlade i närheten av buren med djuret som han blev attackerad. Du kan läsa hela berättelsen i slutet av artikeln

När det gäller kasaurer är det lyckligtvis så att de gillar att vara för sig själv och håller sig inte gärna nära människor. De föredrar istället att hålla sig gömda i tjock tropisk regnskog, där de trivs som bäst.

Att träffa en vild Kasaur

Men ibland sker det ända att personer träffar på dem i vildmarken. Hur det kan skildra sig är den här videon ett perfekt exempel på:

Så ser världens farligaste fågel ut
- Kasaurens utseende

Kasauren ser ut som jättelik fågel. Med en vikt på upp till 70 kg och längd på upp till 2 meter är många kasaurer större än människor. Fågeln har kallats den största i Australien.

Kropp som täcks av svarta pälsfjädrar, från kroppen går en kraftig hals och mycket färgrik och ganska lång hals, med strålande nyanser likt fjädrarna på en färgstark påfågel. Den är koboltblå det större delen av halsen och ljusblå längre upp mot huvudet.

Vid roten av halsen är den livligt rosa, lite som en tupp. För du blicken vidare mot nacken ser du ett röd-gul-oranget område på ovansidan. Längst upp på huvudet reser sig ett stort präktigt horn likt en krona som ska skydda fågelns skalle vid sammandrabbning.

Denna delen av skallen brukar kallas för fågelns kask. Näbben är grå och ungefär så stor som om du formar en näbb med dina fingrar, fast vassare i spetsen.

Föreställ dig en modemedveten dinosauriefågel med alla beskrivna färger ovan (ser du en bild fattar du vad jag menar med modemedveten, haha). Tänker du dig den som en dinosaurie är du inte fel ute, för det härstammar faktiskt från dinosaurierna.

Många tycker att den liknar en blandning mellan stuts och en kalkon, fast med drag från en velociraptor (ja, precis den du minns från jurassic park). + de starka färgerna på hals och huvud. Där har du kasauren i ett nötskal!

Allt om kasauren
- Föda, egenskaper, livslängd och arter

Kasauren är inte den största fågeln i världen, det är stutsen som vinner när det gäller storlek, men när det gäller att inge frukan i människor är det ingen fågel som slår kasauren.

Kasaurens storlek  En Kasaurfågel kan väga upp mot 70 kg och bli över 2 meter hög. Vanligtvis är de mindre än så men är fortfarande ofta större än mänga människor.

Livslängd: Fågeln har ett långt liv jämfört med de flesta djur. Den blir mellan 40 och 50 år när den dör av ålder.

Förmågor: Den kan spring 50 km/timme och enkelt hoppa över 1,5 meter. De är också bra på att simma. Det är en fågel som inte kan flyga.

Levnadsområde: Kasauren är endemisk i de tropiska skogarna i Nya Guinea (Papua Nya Guinea och Indonesien), nordöstra Australien, Malukuöarna och östra Nusa Tenggara. Bara i Australien finns det drygt 2000 kasaurfåglar.

Släkte: Kasauren tillhör indelningen paleognata fåglar, som ibland kallas för strutsartade fåglar. Kasaurfåglar, vilket inkluderar emuer och kasaurer, är en av de fem undergrupper inom paleognata fåglar som lever idag. Strutsen till hör en annan av dessa fem undergrupper.

De avlägset besläktade fåglarna är tinamofåglar , strutsfåglar, nandufåglar och kivifåglar. De som kännetecknar alla paleognata arter är att de är fåglar som inte kan flyga, vilket kasauren inte kan göra.

Tredje största fågeln i världen: Det finns 3 arter av kasaurer. Hjälmkasaur är den vanligaste och största rasen. Det är den näst tyngsta, tredje största och den farligaste fågeln som lever på jorden idag. Det är bara Strutsen och Emun som når en kroppslängd som slår den.

Föda: Fågeln är en allätare och födan består av mestadels frukt. Den älskar verkligen äta frukt! Då jag inte vill spoila videon nedan för dig ska jag inte säga hur den äter frukten. Men antagligen kommer sättet den gör det på får dig att häpna. Se och avgör själv 😉

Kasauren som jägare: Kasauren jagar och äter också mindre djur, både med och utan ryggrad. Det äter också över 200 olika plantor i regnskogen. Den har en mycket viktigt roll i regnskogen som du snart få lär dig mer om. Men först en underhållande video men människa mot kasaur i en äppelätartävling! Kan avslöja att jag både imponerades och skrattade när jag såg det du snart kommer att få se.

Hur snabbt äter en kasaur ett äpple?

Det här är mycket underhållande video i vilken en man utmanar en kasaur i en äppelätartävning. Har du ornitofobi borde du kanske avstå från att se den här videon.

Tävlingen är simpel och går ut på att äta ett helt äpple på kortast tid. Tiden startar när man få äpplet. Jag ska inte spoila vad som händer men du kan säkert själv gissa vem som vinner. Not saying.

DO NOT TRY THIS CONTEST AT HOME! 😉

KÄLLA: BBC EARTH - Seven Worlds, One Planet

Jag skojade inte när jag sa att kasaurer älskar frukt!

Vad var din reaktion på vem som vann? Kommentera längst ner i den här artikeln.

Betydelsen av kasaurens sätt att äta frukt

Det sätt som kasauren äter frukt och plantor gör att den har en mycket viktigt roll i ekosystemet där den lever i regnskogen. När kasauren äter en frukt sväljer den frukten hel på bråkdelen av en sekund, lite som en orm skulle göra - bara mycket snabbare.

Är frukten är stor ser man hur halsen expanderar medans fågelns munsbit rör sig ner längs strupen. Väl i magen tar djurets mycket effektiva matsmältningssystem hand om frukten och när den bajsar ut resterna planteras fruktens frön med den släppta avföringen.

Eftersom kasauren ofta rör sig från område till område hjälper detta frukträden att sprida sina frön och avföringen är dessutom det perfekta gödslet för plantan att ta fart och gro. Många växter i regnskogarna är beroende av fåglar som kasauren för att överleva.

Att kasauren älskar frukt har en koppling till att huvudet har beprytts med ett horn. Som du kommer läsa om senare tror forskare att en anledning till fågelns huvudbonad kan vara att skydda hjärnan mot fallande fukt från höga trädtoppar. Mer om detta snart.

Benen är utrustade med klor vassa som knivar

Det som gör kasauren farlig är dess klor och förmågan den har att sparka med sina ben. Ett ända riv från djurets ca 10 cm långa knivliknande klor kan skära ett öppet sår i vilket rovdjur som helst.

Att den både är bra på att hoppa och sparka gör att den människa som möter en aggressiv kasaur ligger risigt till. Lyckligtvis ska det till mycket innan fågeln är benägen att vara aggressiv mot en människa och den trivs bäst med att hålla sig undan.

Det är främst i samband med matning av fåglarna som incidenter uppstått, eller när de hålls fångna och blir stressade.

Klorna hjälper fågeln att skydda sig själv och sin avkomma men enligt forskare är en förklaring till att den har dessa är att fågeln behövde kunna ta sig fram genom mycket tätbevuxen regnskog.

Ett präktigt horn täcker huvudet som en skyddande krona

Fågelns huvud täcks av ett en präktig hjälmliknande hård kask som ger den ett ännu mer krigslystet, dinosaurieaktigt utseende.

Forskare tror dock inte att den keratinösa kasken har utvecklats för slagsmål utan snarare som ett skydd mot fallande frukt och grenar. Det är nämligen så att den huvudsakligen äter frukt och lever i regnskog där träden är kan vara höga och majestätiska. Det kan också bära tunga frukter som lätt kan krossa skallen på ett djur.

Senare forskning dock har avslöjat att rön om att kasken inte är så hård och skyddande som som först trott. Det tyder på att syftet med fågels huvudbonad kan ha mer att göra med att visa upp sig för det motsatta könet.

Något som också tyder på detta är den mycket stora variationen i utseende på kasken från kasaur till kasaur.

Skillnaden mellan honor och hanar

I djurriket är det ibland förekommande att honor är större än hanar. Det gäller till exempel den svarta änkan där honan är så mycket större än hanen att hon ibland äter upp sin partner efter att ha parat sig. När det gäller kasaurer är skillnaden inte lika stor men honan är i princip alltid större än hanen.

Tre arter av kasaurer

I världen finns det 3 levande arter av kasaurer. Den största och vanligaste, som vi framförallt skriver om i den här artikeln är den hjälmkasauren. En annan art som inte finns just i Australien, men framförallt på Papua Nya Guinea är den mindre Dvärgkausaren.

I ungefär samma regioner som dvärgkausaren lever också den enflikiga kasuaren - som bara är lite mindre än hjälmkasauren. Ingen av har arterna kan flyga och lever på ungefär samma typ av föda - frukt, små djur och insekter. Alla skiljer sig något i utseendet där dvärgkasauren är mest avvikande. hjälmkasauren skiljer sig från en enflikiga kasauren bland annat genom att de har längre näbb men kortare vristben.

En till skillnad som namnet antyder på, är att enflikiga kasuarer bara har en hudflik som hänger ner likt ett finger från strupens mitt. Hjälmkasauren har två och dvärgkasauren har inga.

Nu levande kasaurarter i världen:

  • Hjälmkasaur (Southern cassowary / Casuarius Casuarius)
  • Dvärgkausar (Dwarf Cassowary / Casuarius Bennetti)
  • Enflikig kasuar (Northern Cassowary / Casuarius Unappendiculatus)

Mannen i Florida som dödades av sin egen kasaur

Det har förkommit enstaka fall där människor har dödats av en kasaur i vildmarken. Det är vanligare att folk blir skadade.

Varje år förkommer det fall där kasaurer går till attack mot människor.

Enligt en studie från 1999 förekommer attacker främst när fåglarna förväntar sig att bli matade av människor eller när de försvarar sig själva, sin mat, eller sina ungar/ägg.

En välkänd attack skedde 2012 när en turist i Australien var på besök i Queensland. Turisten vid namn Denis Ward sparkades ner från en klippa i ett vattendrag när han vandrade i området Babinda Boulders med sin familj.

När tidningen Carins Posts senare intervjuade Ward lät han mycket förbryllad kring det som hade hänt och kommenterade händelsen:

"Den kom rakt mot mig och av något anledning bestämde den sig att knuffa mig över kanten. Jag tappade balansen, hamnade över kanten och föll ner vattnet. Det var rätt högt, över 2 meter. Jag vet inte varför den gjorde det"

Dennis Ward till Cairns Post (översatt från Engelska)

Dennis Ward överlevde utan några större skador men var såklart skärrad efter mötet med den illasinnade fågeln.

Ett fall som inte slutade lika väl var kasaurattacken som den 75-årigen Marvin Hajos råkade ut för. Marvin var en en riktigt djurentusiast och uppfostrade många arter på sin stora farm. Bland dessa hade han flera olika exotiska fåglar, varav två var jättelika kasaurer.

Han hade både fåglarna instänga i var sin bur vilket gjorde att han kände sig säker att ha dem där. Det visade sig att han hade underskattat faran fåglarna utgjorde för honom.

När han passerade i närheten, just utanför buren, snubblade han och låg platt på marken. När det hände måste kasauren ha sett sitt tillfälle attackera.

Det hjälpe inte att det var ett galler mellan dem, fågel lyckade ändå komma åt Marvin Hajos. Attacken var så brutal att han avled mindre än en timme senare att han blivit hämtad av ambulanspersonal

Hajos kasaurer lades ut senare på auktion till högstbjudande.

Kasaurerna i Australien är hotade - av grisar

Grisar är inte menade att leva i regnskogen men transporterades till Australien av europeiska invandrare under 1700-talet.

Tanken var att ha dem som djur i deras farm men de flydde tillslut fångenskapen och började leva fritt i regnskogen och fortplanta sig. Numera finns det 24 miljoner vilda grisar i Australien.

Grisarna förstör regnskogen för de inhemska djuren genom att äta slut på föda och de gillar verkligen fågelägg. De förstör också matjord, när de letar mat, som växterna behöver för att frodas. Det försämrar tyvärr miljön för andra djur som kasaurer, de är beroende av den uråldriga regnskogen för att trivas och frodas som bäst.

Grisarna är dessutom allätare och kan vara ett hot för kasaurens kycklingar när de äter sig riktigt stora och bli väldigt många till antalet.

Tur för kasaurerna är att de kan försvara sig men när de är ute på jakt efter föda är deras ungar konstant utsatta risken att bli upptäckt av en snokande gris.

Detta är ett allvarligt problem för fåglarna i Australien och skulle i värsta fall kunna leda till att de utrotas.

Över 100 växtarter i regnskogen är helt beroende av kasauren för att sprida sina frön genom att kasaurens matsmältningssystem och avföring.

Om kasauren dör ut i södra Australien är risken stor att dessa arter också försvinner. Och med dem alla djur som är beroende av dessa växer. De förödande konsekvenser detta kan få är mycket av regnskogen dör ut med kasauren. 

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

När lämnar fågelungar boet?

När lämnar fågelungar boet?

Vad äter ekorrar?

Vad äter ekorrar?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Allt om kasuaren – Världens farligaste fågel