8 november

Recension av Katt-GPS:en SmartCat GPS Pro

0  Kommentarer

Vi har fått GPS:en skickad till oss kostnadsfritt, men vi har inte fått betalt för att skriva artikeln.

Katter som spring runt utomhus återvänder ofta till hemmet, men det händer att katter kommer bort.

Med en GPS för katter kan du hålla koll på vart din katt befinner sig så du kan känna dig trygg att missen återvänder.

I den här artikeln testar och recenserar jag en Katt-GPS från SmartCat. Jag kommer att testa modellen SmartCat GPS pro med tillbehör.

Nedan ser du en kort video där jag öppnar paketet och visar innehållet.

Som du kan se i videon ovan innehåller paketet en hel del prylar, det jag fick med var;

  • SmartCat GPS Pro
  • SIM-kort (145:-) (Förinstallerat kostar 90:- extra (rekommenderas))
  • Laddare för vanlig USB (Ej adapter för vägguttag)
  • Silikonskydd med fäste för halsband (Kostar 59:-)
  • Verktyg för installation av SIM-kort
  • Nackband om du önskar använda GPS:en till annat

Totala kostnaden för allt i paketet: 1198:-

*Vi fick paketet skickat till oss kostnadsfritt för att testa det på Djursajten.

GPS:en var snyggt och smart förpackat för att få plats direkt i brevlådan. Mitt första intryck var att GPS:en kommer hålla hög kvalité och att den inte riskerar att gå sönder av vanlig användning.

Dessutom vägde den betydligt mindre än vad jag förväntade mig.

Att verktyg, silikonskydd och nackband skickas med utan extra kostnad är ett stort plus.

Det första intrycker var alltså helt klart positivt! 

Avgörande faktorer: Vad jag kollat extra mycket på

Innan jag testade GPS:en funderade jag över vad som faktiskt är viktigt för ett katt-gps. Jag kom fram till fyra punkter, dessa är:

  • GPS:ens pricksäkerhet
  • Prissättning och abonnemang
  • Hållbarhet, kvalité och tålighet
  • Unika funktioner

Först och främst är det viktigt att GPS:en är pricksäker och visar positionen så exakt som möjligt. Det är GPS:ens huvudsakliga funktion, därför lägger jag stor vikt vid det.

Priset och kostnader för abonnemang är såklart viktigt, men inte avgörande. Så länge kostnaden för GPS:en är inom en rimlig nivå och att abonnemanget inte kostar flera hundra per månad så är jag nöjd.

Den allmänna kvalitén och hållbarheten är givetvis viktigt eftersom en GPS för katter ofta används utomhus. Det gör att stötar, stänk och annat som kan vara krävande ofta sker.

En bra GPS ska därför vara tålig mot vatten, damm och smuts samt klara av lättare stötar.

Avslutningsvis kommer jag att kolla på unika funktioner, både i app och för GPS:en i övrigt. Dessa funktioner kan bland annat vara; Mikrofon och högtalare, lagring av data, hastighetslarm och varning för lågt batteri.

Min upplevelse av SmartCat GPS Pro

I sin enkelhet var jag mycket nöjd med GPS:en men det fanns en del funktioner som stack ut samt några begränsningar som jag inte var ett stort fan av.

Fördelar och nackdelar med SmartCat Kattgps:

Att ringa mellan GPS:en och telefonen var mycket enkelt. Håll in knappen på kattgpsen för att sedan ringa till telefonen. Ljudet var tillräckligt högt och mikrofonen var tydligt (Även med silikonskyddet på).

Den enda nackdelen jag ser med ringfunktionen är att en person som inte vet hur GPS:en fungerar kanske missar att det går att ringa.

Du kan även aktivera GPS:en till att pipa högt ifall du inte vet vart du har lagt den eller om katten mot förmodan skulle tappa den.

Silikonskyddet var utmärkt! Det ger verkligen mer säkerhet i att GPSen inte går sönder av att katten springer runt utomhus. Dessutom gick den att fästa väldigt bra i kattens halsband. Ett vanligt problem med många kattgpser är att de sitter löst vid användning av smala halsband. Något som SmartCats gps inte gjorde.

gpsen sitter säkert i kattens halsband. Katten hittar hem igen

GPS:en sitter mycket bra på halsbandet.

Nackdelen är dock att mycket breda halsband inte får plats på GPS:en. Vet du att din katt gillar att bära breda halsband kan det därför bli ett problem men som du ser på bilden är det med god marginal för ett vanligt katthalsband.

Lyckligtvis kan du kontakta SmartCat och be om ett extra karborreknäppe helt kostnadsfritt om du upplever som går att fästa på ett bredare halsband, upp till 25mm.

Att fästa GPS:en i ett halsband kan också vara svårt om du inte väljer att köpa med silikonskyddet. Det marginella priset gör det dock helt klart värt det.

Kostnad för abonnemang och kontaktkort kan bli dyrt med en gps som kan ringa till telefoner. Men väljer du abonnemanget som SmartCat själva föreslår blir kostnaden under 10:- per månad. Dessutom har SmartCat inga egna bindningstider. Tänk på att priset kan variera rejält beroende på vilket abonnemang du väljer.

Kostander för att använda datanät är dock inget du undkommer oavsett modell. Det behövs för alla katt-gpser.

GPS:en är utrustad med LED-lampor som går att aktivera för ökad synlighet i mörker. På så sätt kan du utöka kattens säkerhet ytterligare under sena kväller eller det mörka vinterhalvåret.

SmartCats GPS var tålig och kompakt. Dessutom är den klassad med en vattentålighet av IP67 - Vilket innebär att den är ska vara tålig mot damm och klara av att vara nedsänkt i vatten under kortare perioder.

Med silikonskyddet hade jag inte den mista oro att GPS:en skulle gå sönder när katten bar den men utan skyddet hade jag känt mig lite osäker.

GPS:ens pricksäkerhet och faktiska funktion är jag helt nöjd med. I appen (kostnadsfri) kan man se exakt var katten befinner sig samt klockslag för vart den har varit. Du kan också se om den är i rörelse och hur många steg katten har tagit.

Hur ofta du kattens position uppdateras kan du själv välja och justera i appen. På så sätt kan du spara batteri när katten är inomhus för att sedan få tydlig uppdatering när katten är ute på äventyr.

Kort och gott är jag helt klart nöjd med SmartCats GPS. Den håller vad den lovar till ett bra pris. Det finns vissa nackdelar som jag listade ovan men den huvudsakliga funktionen; att spåra katten, fungerar utmärkt!

Mer om SmartCat och deras katt-GPS kan du läsa på deras hemsida.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur ofta kissar en katt?

Hur ofta kissar en katt?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Recension av Katt-GPS:en SmartCat GPS Pro