9 december

Bästa fårsaxen 2024 Guide: Klippmaskin för klippning av fårets ull

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Klippning av fårets ull har gjorts regelbundet sedan århundraden tillbaka. Detta görs med fårets välmående i fokus och med ullen som en bonus. Ett får som inte klipps regelbundet kommer sannolikt uppleva problem med allt ifrån kli till värmereglering.

Visst du att får måste klippas för att må bra?

Faktum är att fårklippning, enligt Svensk lag, ett måste och fåret ska klippas minst en gång per år. Med fördel kan klippningen genomföras två och ibland tre gånger per år beroende på omständigheterna.

I den här artikeln ska jag hjälpa dig att hitta den bästa fårsaxen för att klippa dina får. Dessutom besvarar jag vanliga frågor om fårklippning och berättar om vad som är viktigt att tänka på när du väljer en klippmaskin.

Nedan ser du de fyra viktigaste punkterna vid val av fårsax, men först; vill du direkt se vilken den bästa fårsaxen är ska jag inte dra ut på det...

DeLaval S2 för klippning av får är ett utmärkt val för både den erfarne fåsrskötaren men även för nybörjaren.

Högkvalité till ett rimligt pris så du kan klippa dina får utan risk att skada dem. Helt klart ett bra val och en självklar testvinnare!

Fördelar

 • Lång och smidig sladd
 • Bra grepp
 • Två skär ingår utan extra kostnad
 • Låg vikt

Nackdelar

 • Finns endast i en färg
 • Skär måste köpas till vid klippning av nötkreatur

Att tänka på: Köpguide fårsax 2024


Nedan ser du snabba förklaringar om sex punkter som är viktiga att tänka på när du väljer fårsax. Vad som är viktigast för just dig och dina får är högst individuellt men det är i vilket fall klokt att fundera över alla punkterna på listan. Det är även dessa som står till grund för topplistan.

 • Motorstyrka och slag

En klippmaskin fungerar genom att motorn i maskinen slår skäret i en extrem hastighet, fram och tillbaka. När maskinen kommer i kontakt med fårets ull slår skären och klipper av ullen.

En klippmaskin kan slå tusentals slag i minuten. En maskin som slår ofta klipper jämnare men kräver också en stark motor. En bra maskin bör alltså ha en hög nivå av slag.

 • Maskinens vikt och ergonomi

Maskinens vikt, handtag och ergonomi är av största vikt. Sannolikt har du fler än ett får att klippa och då är det viktigt att du inte blir trött i armen av en tung maskin eller tappar greppet.

En bra fårsax ska således ha en låg vikt, ett smalt och greppvänlig handtag samt låg vibration från motorn när den klipper.

 • Sladd eller trådlös

Det finns både trådlösa klippmaskiner och fårsaxar som du kopplar in i ett eluttag eller på annat sätt använder sig av energiförsörjning via sladd. 

Vad du föredrar är högst individuellt och bör i första hand avgöras av mängden får som ska klippas. Har du en mindre mängd får som du kan klippa utan att behöva ladda fårsaxen är en trådlös att föredra.

Har du en större mängd får är en sladd ofta att föredra så du kan klippa fåren utan att vänta på att batteriet ska ladda. 

 • Ljudnivå

Ljudnivån är av största vikt när det kommer till att välja den bästa fårsaxen. 

Först och främst är det viktigt att maskinen låter så lite som möjligt för att inte skrämma fåren. En maskin som låter och vibrerar kraftigt kan göra att fåret blir stressat vilket i sin tur kan leda till hastiga och oväntade rörelse som skadar dig eller djuret.

En klippmaskin som låter hög kan dessutom vara slitande på dina egna öron. Välj en maskin med en motor som inte låter särskilt mycket!

 • Säkerheten är viktig

Att klippa fåren är generellt sett riskfritt och helt ofarligt, men det finns ändå en del risker som kan uppstå.

Överhettning kan uppstå om du har valt en dålig klippmaskin och klipper pälsen länge utan paus. Risken är då att fåret bränner sig. Det går att känna på maskinen om den börjar bli varm.

Dåliga klippskär är också en risk eftersom fårets ull kan ryckas och skrämma fåret. Välj en maskin med bra skär!

 • Pris och kvalité hör ihop

Som rubriken lyder kommer en billig fårsax ofta gör dig besviken och gå sönder efter något år medan en fårsax i en högre prisklass kommer hålla länge och bli billigare i längden

Som sagt hör pris och kvalité ihop, iallafall om du handlar hos ärliga återförsäljare.

Maskinerna jag rekommenderar i topplistan nedan är alla pålitliga, etablerade och håller vad det lovar. På så sätt kan du räkna med att påståendet stämmer!


Bästa fårsaxen 2024 - Klippmaskin


Bäst i test 2024 - DeLaval S2 fårsax

Fårsaxen DeLaval s2 kommer göra fårklippningen något både du och dina får ser fram emot. Den är kraftig och rejäl utan att vara tung. Handtaget är anpassad för god greppmöjlighet och den långa sladden ger dig god flexibilitet och håller dig fri från begränsningar. 

Att maskinen använder strömförsörjningen via en sladd kan vid första anblick ses som negativt. Så är inte fallet. Du som klipper får vill ofta klippa flera får på raken. Med en batteridriven maskin kommer du behöva ta en paus för att ladda batteriet.

Trots sin rejäla motor är DeLaval s2 mycket tyst och utrustat med god ventilation för att undvika överhettning. Ljudnivån uppkommer endast till 79 dB. 

Unikt för just denna fårsax är att de inte bara är en fårsax! Har du andra köttdjur kan de också må bra av klippning. Detta kan göras med vår testvinnare.

Slipning av skär behöver heller inte ske särskilt ofta eftersom saxen är så pass kraftigt och tillverkad av högkvalitativt material.

Fördelar

 • Lång sladd
 • Smalt, greppvänligt handtag
 • Två stycken skär ingår i priset
 • Väger endast 1.24 kg

Nackdelar

 • Finns endast i en färg
 • Skär måste köpas till vid klippning av nötkreatur

Utmanaren - Heiniger Xtra fårsax

En kraftfull maskin som kommer ta sig genom fårets tjocka ull utan större problem. Heiniger fårsax Xtra har en klipphastighet på hela 2400 slag per minut vilket gör klippningen enkel för dig och smärtfri för fåret. Nackdelen med den kraftiga motorn är att maskinen väger lite mer än vanligt.

Omkring 1.5 kilo. Den låter även lite mer än föregående testvinnare. Närmare bestämt 80 dB vilket gör att vi rekommenderar någon form av hörselskydd för dig som klipper. Att dina får kommer störa sig på ljudnivån är dock osannolikt.

Utmanaren från Heiniger lämpar sig för klippning av får, lamor och getter vilket gör den mycket mångsidig. Djursajten rekommenderar kraftig denna maskin om du är beredd på dess nackdelar.

Fördelar

 • Modern design
 • Kraftig motor med hög klipphastighet
 • Lämpar sig för flera djur
 • Från kvalitétsmärket Heiniger

Nackdelar

 • Väger aningen mer än andra maskiner
 • Marginellt högre ljudnivå än andra fårsaxar.

Premium fårsax - GT-494

Är priset inte något du funderar över kan vi rekommendera fårsaxen GT-494. Vi rekommenderar att du noga tänker över ditt val innan du bestämmer dig för denna produkt. 

Fårsaxen är inte nödvändigtvis den bästa i sitt slag då den bland annat väger väldigt mycket. Unikt för premiumvalet är dock att fårtrimmern är byggd för att hålla länge. Egentligen skulle man kunna säga att denna fårsax är ett budgetalternativ då den kommer hålla dig i flera år. 

Ventilationen är fantastiskt med många hål för luftcirkulation samt suverän ergonomi tack vare en näst intill vibrationsfri gång. Motorn och kraftig och kommer klippa rakt utan att fastna. Dessutom är maskinen utrustat med ett överbelastningsskydd.

Fördelar

 • Ergonomin är unik i sitt slag
 • Lång hållbarhet
 • Elektronisk hastighetskontroll
 • Enkel att reparera och underhålla

Nackdelar

 • Dyrast på listan
 • Hade gärna fått vara lättare

Billig fårsax  - Heiniger batteridriven 12V

Nu har du chans att spara pengar utan att skär ner på kvalitén alltför kraftigt. Med vårt budgetalternativ, en fårsax från heiniger kan du klippa får, getter och lamor utan problem. En sax perfekt för dig som är nybörjare eller ska genomföra klippningen utan vilja att spendera pengar på det absolut bästa. 

Fårsaxen är unik i sitt slag med att inte behöva eluttag. Du kopplar klippmaskinen till ett vanligt 12V batteri. Du kan alltså genomföra fårklippningen vart du än önskar där du har tillgång till batteriet. Priset skiljer sig inte överdriver från de andra produkterna men du kan spara någon tusenlapp.

Fördelar

 • Levereras i väska med: Olja, kam, borste, batteriklämmor och en lång kabel.
 • Klipptid i 4-5 timmar
 • Klipp vart du vill utan eluttag

Nackdelar

 • Passar ej i vanliga vägguttag
 • Finns ej som trådlös

Klassisk klippning: Fårsax Handsax

En klassisk fårsax till ull tillverkad i kraftigt sheffield-stål. God passform för de flest händer och kommer utan problem klippa genom fårets ull. Perfekt för dig med få får som vill genomföra klippningen på ett klassiskt vis. 

En handsax behöver heller inte något eluttag eller batteri vilket underlättar klippningen i många fall. Är du eller dina djur känsliga för högre ljudnivåer kommer du helt bort från det problemet med en handhållen sheffield-sax tillverkad som en Australienskt proffsmodell.

När du använt saxarna för klippning kan det vara klokt att genomföra slipning av skär.

Fördelar

 • Ingen motor som stör med högt ljud
 • Behöver inget eluttag
 • Mycket, mycket billig

Nackdelar

 • Kan bli jobbigt om du ska klippa flera får
 • Kan behöva bytas ut eller vässas med tiden

Utöver de ovan nämnda klippmaskinerna och fårsaxarna rekommenderar jag Aesculap Econom, en mycket stabil och pålitligt klippmaskin. Varför den inte inkluderas i listan likt de andra modellerna beror på att klippsaxen är för hästar.

Vi har valt att inte ta med klippmaskiner för hästar i vårt test av fårsaxar och istället samlat dem i en separat jämförelse.


Hur man klipper får: Tips och guide


I den här delen av artikeln ska jag snabbt gå genom viktiga saker att komma ihåg för att underlätta klippningen av fårets ull. Först och främst är det viktigt att du är medveten om:

För att får ska må bra behöver de klippas regelbundet. Lagen kräver att detta sker minst en går per år, gärna två. Ett får som inte får sin ull nedtrimmad risker problem med såväl värmereglering som kli eller andra åkommor. 

Men nu bör inte klippa fåren när som helst!

När passar det att genomföra klippningen av fårets ull?

Som sagt är det lag på att får ska klippas minst en gång per år. Detta kan göras vid ett flertal olika tillfällen. Bland annat lämpar sig klippning när vinterlamm ska ställas in, före lamning och betäckning samt när fåren har möjlighet till en varm, ombonad miljö efter klippningen.

Sammanfattningsvis kan man säga att klippningen av fåret ska ske när det inte kommer skapa stress eller minska trivsel för fåret. Ett kallt klimat eller under lamning kan vara mycket jobbigt för fåret i samband med klippningen.

Undvik att klippa fåret när ullen är blöt eller smutsig

Precis som det finns tillfällen när får bör klippas finns de tillfällen då det verkligen bör undvikas. För och främst ska du aldrig genomföra klippningen om du själv inte mår bra, är utvilad och har gott om tid. Uppfyller du inte dessa krav är det bättre att anlita en klippar att genomföra servicen för djuren. De andra tillfällen får inte bör klippas är:

 • I början och slutet av dräktighetstiden. Två månader respektiver tre veckor.
 • Sjuka, kraftigt smutsiga eller blöta får bör inte klippas
 • Precis innan baggningen. Klipp istället cirka 2.5 månader innan
 • Tack med lamm under två månader bör heller inte friseras
 • Undvika att klippa får under månaderna mars-maj i Sverige

Följer du dessa punkter kommer fårklippningen sannolikt gå som planerat. Tänk också på att inte klippa får som du vet ska vistas i minusgrader under den närmsta tiden för att undvika problem med temperaturregleringen. Under rötmånader bör heller inte fåren klippas.

Förhoppningsvis har min guide varit till god hjälp så du kan göra rätt val och börja klippa dina får på ett sätt som är smidigt för både dig och dina djur.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa fårsaxen [aret] Guide: Klippmaskin för klippning av fårets ull