6 januari

Bästa bihotellet 2023 – Bihotell för solitärbin och andra nyttiga insekter

0  Kommentarer

Artikeln innehåller betalda samarbetslänkar

Med ett bihotell kan du säkra binas framtid genom att ge dem det skydd de behöver för att överleva både vintrarna och somrarna. När du har ett bihotell placerat i din trädgård skapar du bättre förutsättningar för att bina ska pollinera vilket bidrar till en välmående trädgård och i bästa fall kan du lyckas med dina odlingar ännu bättre tack vare pollinerande bin.

För att inte nämna hur viktiga bin är för vår biologiska mångfald.

Ett bihotell är nödvändigt för att bina ska kunna ta skydd när det behövs och för att de ska ha en bra plats att vila på. Eftersom pollinering är viktigt för naturens överlevnad är ett bihotell en bra investering både för dig och bina. 

I den här artikeln har vi samlat de bihotell vi anser vara de allra bästa på marknaden. De är jämförda sinsemellan och rangordnade efter deras viktigaste egenskaper såsom hur bra skydd den ger, hur hållbart materialet är och hur bihotellet är utformat. Utöver det finns det andra viktiga egenskaper som du kan läsa mer om längre ned i artikeln.

Avslutningsvis får du information om hur du kan gå tillväga för att placera ditt bihotell på bästa sätt.

Bihotell - viktigt att tänka på

Ett bihus är nödvändigt för att bin ska trivas bra och därmed bidra till pollinering. Därför är valet av rätt bihotell viktigt både för dig och de bin som förhoppningsvis kommer att flytta in.

Ett bra bihotell ska ge dem bra skydd mot alla typer av väder. Den ska vara utformad så att bina kan trivas bra och den ska vara rejäl så huset inte flyger iväg i starka vindar eller går sönder under andra tuffa väderförhållanden. Förutom utformning finns det andra viktiga faktorer som är bra att tänka på vid valet av ett bihotell för att det ska passa både dig och bina.

Du kan läsa om bihotellets viktigaste egenskaper texten nedan. Det är dessa punkter som stått till grund för jämförelsen vi gjort mellan produkterna när vi tog ut dem för topplistan.

Skydd

Det är viktigt att det bihotell du väljer ut ger bra skydd för bina. Den ska ge bra skugga när det är varmt och isolera för både väta, vind och kyla. Därför är det viktigt att bihotellet är utformat för att bina ska må bra och leva i trygghet.

Naturligt material

För att bina ska känna sig lockade till bihotellet är det bra om den är framtagen av ett naturligt material så att deras nya bo liknar det som  finns i naturen. Materialet ska vara rejält och slitstarkt för att minska risken att den går sönder.

Hållbarhet

Eftersom bin gör mycket nytta vill du att de ska kunna bo i sin holk under många år framöver. Därför ska bihotellet vara hållbart och inte gå sönder i första taget. Är den tillverkad av trä eller plast får det gärna vara av ett material som är snällt mot naturen.

Storlek

Bihotell kommer i många olika storlekar. De bästa bihotellen är de som inte tar upp särskilt stor plats i din trädgård men som ändå ger skydd  för många bin eller andra insekter.


Bihotell Bee Barrel

Bihotellet kommer från varumärket Wildlife World. Bihotellet är utformad som en tunna och har en generös mängd med hål i lagom storlek för bin att krypa in i. Hålen är framtagna för att det ska vara en bra livsmiljö för icke-svärmande bin och andra ensamma bin. Bihotellet ger bra skydd mot väder och andra djur som annars kan komma åt dem.

Bihotellet Bee Barrel är tillverkat av trä.Träet har en FSC certifiering vilket innebär att det är framtaget under bra omständigheter och är hållbart för både djur, natur och människor. Förutom att träet i sig är hållbart så är trä också ett slitstarkt material som kommer tåla alla väderförhållanden. 

Bihotellet är av en bra storlek och den tar inte upp för mycket plats samtidigt som den har utrymme för ett stort antal bin. Storleken på bihotellet från Wildlife World är 17 x 16 x 18 cm och den har en totalvikt på 1,2 kilo.

Tunnan är fäst i ett tjockt snöre som ingår i produkten när du köper den. Monteringshöjden är valfri men du kan maximalt montera upp den på 1,5 meter från marken.

Pris: 409 kronor


Insektshotell Gardena Clickup

humlor

Insektshotellet kommer från varumärket Gardena. Eftersom att det är ett insektshotell kommer det förhoppningsvis flytta in flera varianter av insekter. Förutom bin kan även fjärilar, skalbaggar, humlor och nyckelpigor hitta till insektshotellet.

Insektshotellet är i bra storlek och tar inte upp för mycket plats samtidigt som den ger både skydd och boende till flertalet insektsarter. Den är enkel att montera upp och sitter stabilt.

Måtten på insektshotellet från gardena är följande:

  • Höjd: 37,8 cm
  • Längd: 12,7 cm
  • Bredd: 16,2 cm
  • Vikt: 1,536 kg

Insektshotellet Gardena Clickup är oval till formen. Den är träfärgad och har en vit ram vilket gör den till en trevlig detalj i trädgården. Det trä som insektshotellet är tillverkat av har FSC certifiering vilket styrker på att träet är tillverkat för att det ska gynna både mot djur, människor och natur. Den vita ramen ger extra skydd och gör hotellet till en trygg plats för insekterna att vara på året om.

Inuti insektshotellet finns det flera håligheter och rum i olika storlekar för att många insektsarter ska få skydd och trivas bra. Den har kammare där insekterna kan bosätta sig och leva i trygghet.

Insektshotellet är praktisk att använda och montera. Den är utvecklad med en One Click koppling på skaftet som är tillverkad av lärkträ. När de olika delarna är ihopkopplade med varandra står insektshotellet stabilt på skaftet. Med hjälp av skaftet kan du till exempel placera insektshotellet vart du vill på fri hand utan att den behöver stöd från en husvägg eller ett träd.

Men det går förstås också bra att montera den på ett träd eller en trävägg om du anser den platsen vara den bästa för bihotellet.

Produkten har en garanti på fem år.

Pris: 499 kronor.


Biholk Granngården

bin

Biholken kommer från granngården. Biboet är utformad likt ett hus och är utrustad med ett tak i röd färg som ger ett trevligt intryck. Bihuset är tillverkat av obehandlat furu vilket är ett hållbart material. Trä är dessutom ett material som finns i naturen och därför kommer bina att känna sig som hemma i biholken.

Biholken är tillverkad för att solitärbin ska trivas. Den har flertalet håligheter där bina kan krypa in och lägga sina ägg som sedan blir  till bin. Biholken är tålig för de flesta tänkbara väderförhållanden och den kan användas för övervintring.

Förutom solitärbin finns lockar holken även till sig nyckelpigor och fjärilar

Du kan montera upp biholken på valfritt ställe, gärna på ett soligt och skyddat ställe för att bina ska trivas bra. Om du vill att bina ska hitta till holken ska den placeras i närheten av växter och buskar som är rika på pollen och nektar. Till exempel lavendel, sälg och jätteverbena.

Bi- och insektsholken från Granngården kostar 299:-


Biholk Wildlife Garden

Biholken kommer från varumärken Wildlife garden. Biholken har en design som sticker ut lite i mängden eftersom den är utformad likt ett hus och har en röd färg med vita knutar vilket liknar många boningshus som finns runt om i hela Sverige. Du kan alltså matcha biholken med ditt egna hus vilket gör den till en rolig detalj i trädgården.

Biholken har måtten 16 x 16 x 21,6 cm och har en totalvikt på 1 kilo vilket innebär att den inte tar upp så stor plats och är lätt att bära och montera. Den är tillverkad av massivt trä och den färg som använts är miljövänlig.

Inuti biholken finns bamburör som ger gott om utrymme för bina att ta skydd och lägga sina ägg.

I produkten ingår skruvar så att du kan montera biholken på en passande plats där den kan sitta stadigt.

Pris: 495 kronor.


Så ska du placera bihotellet

Placeringen av bihotellet är väldigt viktig för att de ska trivas bra och för att de ska vara skyddade mot väder och andra djur såsom fåglar.

Det bästa du kan göra för att placera bihotellet är att hitta en solbelyst plats, helst i söderläge på en vägg eller ett träd. Sedan är höjden på placeringen helt upp till dig, men helst inte för nära marken utan gärna en bit upp. 

Sedan kan du också tänka på att placera bihotellet i närheten av växter, träd och blommor som bin gillar för att du ska ha nytta av deras pollingeringsarbete.

Det kan också vara bra att veta att den sortens bin som hittar till bihotell inte är farliga som till exempel getingar. Denna typ av bin kallas för solitärbin och är säkra både för husdjur och dina barn så du kan med trygghet hänga upp ditt bihotell på en valfri plats i trädgården utan att vara rädd för eventuella stick.

Om du har möjlighet är det bara bra om du sätter upp flertalet bihotell eftersom det råder brist på naturliga boplatser stubbar eller ihåliga träd.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa bihotellet [aret] – Bihotell för solitärbin och andra nyttiga insekter