25 september

Hur beter sig en stressad katt?

0  Kommentarer

Att tillfälligt uppleva stress i sin vardag är inte farligt för varken människor eller katter. Tillfällig stress kan orsakas av att din katt hör ett oväntat ljud och hoppar till. Denna typ av stress hör vardagen till. Är det så att din katt utsätts för stress under en längre tid kan detta leda till att din katt mår mycket dåligt. En indikation på att katten är stressad kan vara ett överdrivet slickande på magen eller att katten gör sina behov på fel ställen.

Som kattägare vill du med största sannolikhet försäkra dig om att din katt mår bra. Idag upplever allt fler katter en stress som är långvarig, vilket bidrar till en dålig miljö och en sämre hälsa för katten. Det är inte alltid lätt att upptäcka om katten lider av kronisk eller långvarig stress. Orsaken till detta är i många fall för att stressen sker gradvis och under en längre period. Här är det viktigt att du som kattägare lär dig vilka subtila signaler som du ska hålla utkik efter. Signalerna kan se väldigt olika ut beroende på din katts beteendemönster och personlighet. I de allra flesta fall visar sig stressen genom en förändring i kattens vanliga rutiner. Har din katt en vana att vilja vara inomhus, men nu spenderar den mesta tiden ute? Ja, då kan det vara något som inte stämmer.

En katt som tar sig för huvudet

Vanliga symptom på stress

Som tidigare nämnt kan det vara svårt att säga exakt vilka symptom som just din katt kommer att uppvisa om den är stressad. Alla katter är olika och har olika beteendemönster. Det finns dock några symptom som är mer förekommande än andra.

  • Katten äter mer eller mindre än vad den brukar
  • Katten gömmer sig eller vill undvika sällskap
  • Kiss och bajs börjar att ske på fel ställen
  • Katten får ett ökat behov av sömn
  • Ökad eller uppvisad aggressivitet
  • Ett överdrivet putsande där päls försvinner
  • Starka och långvariga reaktioner om katten blir rädd
  • Ett överdrivet klösmarkerande av dörrar, möbler, väggar m.m.

Precis som det kan vara svårt att upptäcka de subtila signalerna kan det vara svårt att veta vad stressen beror på. För vissa kattägare finns det en tydlig orsak till stressen, till exempelvis att katten har omplacerats eller varit med om någon olycka. Orsakerna till varför en katt kan drabbas av kronisk eller långvarig stress kan dock vara mycket varierande. Den främsta orsaken är dock miljön som katten har vistats i eller vistas i just nu. Försök att rannsaka och se om det finns någon tydlig orsak till stressen. Kanske har katten ingen egen och trygg plats att vara ifred på? Är katten understimulerad och uttråkad eller finns det kanske en annan katt som orsakar konkurrens vid matskålen?

en lite dyster katt

Motverka stress hos katter

Märker du av att din katt inte beter sig ”som vanligt” och att gamla rutiner har förändrats? Då kan det absolut vara så att din katt är drabbad av stress. Som kattägare kan du hjälpa ditt vän att minska på stressen eller motverka den redan från start.

Minska konkurrensen

Ett bra sätt att minska på stressen är att se till så att din katt får tillgång till flera olika gömställen, sovplatser och matskålar i bostaden. Detta är viktigt om du har flera katter, för att minska risken för att någon av katterna behöver känna en konkurrens. Du bör även se till att du inte har för många katter på en alldeles för liten yta. Det är nämligen inte helt ovanligt att vissa katter inte föredrar sällskap.

Lär dig kattens rutiner

Genom att ha en tydlig inblick i din katts vardag är det lättare för dig att upptäcka eventuella förändringar. Katter brukar överlag gilla rutiner och om du är uppmärksam kommer du enkelt att kunna se hur din katt föredrar sin vardag.

Söt katt som håller fram en tass

Respektera din katt

Din katt är ingen leksak, utan en levande varelse med egna önskemål och behov. Därför är det viktigt att du alltid respekterar din katt när den markerar att den vill vara ifred. Det gäller naturligtvis för alla familjemedlemmar, även de allra minsta som bara vill leka. Om du har en utekatt bör den själv få välja om den vill vara ute eller inne. För en innekatt krävs det att katten får en miljö som är stimulerande. Ett alternativ kan vara att införskaffa ett klösträd på högre höjd där katten kan vara ifred, men samtidigt ha koll på omgivningen.

Källor:
Feliway – Företag om arbetar med stressreduktion för katter [2020]
Catwhisperer – Blogg av Josephine Norman, kattexpert [2020]

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur länge är en elefant dräktig?

Hur länge är en elefant dräktig?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur beter sig en stressad katt?