20 november

Hur många renar har tomten? – Djursajten.se svarar

0  Kommentarer

Julen, som är en tid av tradition och närhet till familj och vänner, är vacker på många sätt. En sak som gör julen till en vacker och efterlängtad tid på året är alla sagor och alla berättelser som tillför väldigt speciell, och för många magisk känsla kring högtiden, som inte riktigt finns kring någon annan tid på året. En riktig omdebatterad detalj i dessa historier som återberättas om och om igen är dock den om hur många renar tomten egentligen har. Vi vet att många av våra läsare vill vet just detta därför har vi sett till att leta reda på svaret. Varsågod och god jul min vän!

Kort svar

Tomten har nio stycken renar vid namn Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen & Rudolf.

Allt du behöver veta om renarnas namn

Från första början var det bara åtta renar, det vill säga Dancer, Prancer, Comet, Vixen, Dunder, Dasher, Blixten och Cupid. Men med åren har Dunder och blixen bytt namn några gånger och slutligen blev det bestämt att de ska heta Donnar och Blitzen.

Ingen korrekt översättning av renarnas namn finns på svenska, men det finns en översättning av den amerikanska dikten ”A Visit from St. Nicholas” där renarnas namn översätts till Dansa, Valko, Tassa, Naiti, Svansa, Atja, Nalla och Stjärna.

Hur den nionde renen blev till

Rudolf med den röda mulen är den nionde medlemmen i flocken och han tillkom år 1939. Den berömda julsagan om Rudolf med den röda mulen inspirerades ifrån den fula ankungen och ifrån författarens Robert L. Mays egna liv då han var mobbad som barn. Idag finns sagan som sång, teater och film.

Rudolf men den röda mulen hejar glatt i i ett snölandskap

Allmän information om hur renarna arbetar med tomten

Alla de nio renarna arbetar med att dra tomtens släde. Det är Dasher, Donder och Blitzen som tillsammans inspirerar och leder de övriga renarna när de flyger iväg med släden. Donder och Blitzen är de som tillsammans lägger mycket tid med att planera ut en bra resväg inför avfärden på julafton så att tomten ska hinna hem till alla barnen. Men utöver det har Blitzen även uppgiften att driva flocken framåt när de är uppe i luften. Dashers uppgift är att vara den stabila och lugna renen som håller ordning och hjälper de andra renarna om någon av dem skulle bli oroliga inför den stora dagen.

Vart har tomten fått sina renar ifrån?

Tomtens renar kommer från norra Norge enligt historien. Det berättades om att på slutet av 1800-talet så flyttades 500 renar och samer till Alaska. Tanken vara att samerna skulle lära folk om renskötsel men med tiden så blev det så att de medverkade i en reklamfilm istället.
1926 kom det tusen stycken renar på en gata i Seattle inför en massa människor. En finnmarkssam ledde den lilla renen Slingan och i släden satt det en man med vitt skägg och en massa julklappar. Det visade sig senare att mannen som satt i släden var självaste jultomten och det blev början på det amerikanska julfirandet.
Idag använder sig stora bolag utav metaforen och alla barnen älskar tomten! Samerna finns inte kvar i berättelsen men mannen med det vita skägget finns fortfarande kvar. Samerna idag är glada över att renar är något positivt för alla barn.

Spekuleringar runt renarna

Har du någon gång funderat på vilket kön det är på tomtens renar?
Med störst sannolikhet så är renarna renkor, de vill säga de är av det kvinnliga könet. Varför man tror att det är renkor är för att renarna brukar avbildas med horn och rentjurarna fäller sina horn i början av december medans renkorna har kvar sina horn hela vintern.

Sammanfattning

Tomten hade först åtta stycken renar, nämligen Blitzen, Donner, Cupid, Comet, Vixen, Prancer, Dancer och Dasher, men sedan tillkom den nionde renen Rudolf år 1939 utifrån en julsaga som heter Rudolf med den röda mulen. Två av renarna har bytt namn från Dunder & Blixen till Donner & Blitzen.

Alla nio renar arbetar med att dra tomtens släde men det är tre stycken renar som har extra stor vikt för att allt ska gå rätt till och det är Donder som planerar resvägen tillsammans med Blitzen som även driver flocken framåt i luften. Den tredje renen som är extra viktig är Dasher som ska hålla flocken lugn och sansad under färden.

En ren i glas med röd mule som pyntar en julgran

Legenden om tomten med sina renar kommer ifrån samerna som år 1926 förde fram sex renar som var fastspända i en släde som det satt en jultomte med paket i inför en publik på 10 000 människor på en gata i Seattle. Metaforen används än idag utav stora företag som tillexempel Walt Disney.
Troligen är tomtens renar renkor då de avbildas med horn. Rentjurar fäller sina horn i början på december. Visst är det tur att vi har tomten som vill ge oss julklappar på julafton?

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jultomtens_renar

https://svenskahogtider.com/2008/12/15/vad-heter-jultomtens-renar/

https://zenzafacta.wordpress.com/2016/12/23/jultomten-finns-lar-vilka-renarna-ar-och-sista-tomtefakta/

https://tokfias.blogg.se/2007/december/julseder-del-11-tomtens-renar.html

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur många renar har tomten? - Djursajten.se svarar