10 september

Hur mycket kostar en hamster 2024? – Köpa hamster guide

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En hamster är ett perfekt första sällskapsdjur för dig som är ny till djurägande, har djurintresserade barn eller helt enkelt vill skaffa en ny kompis utan att behöva binda upp dig på en längre tid.

Dessa små gnagare är enkla att ta hand om och kommer under några år följa med dig eller ditt barn genom dess uppväxt. Till skillnad från hundar och katter lever hamstrar i regel betydligt kortare. Just därför passar en hamster extra bra för ett barn då den inte behöver följa med i upp till 20 år som en katt kan riskera att göra.

En hamster lever omkring 2 år innan den somnar in men det kan skilja sig från ett till tre år. Åldern beror på det genetiska anlaget hos hamstern samt hur du sköter och tar hand om din lilla vän.

Vidare i artikeln går vi igenom hur mycket varje del av de inköp du måste göra kommer att kosta dig samt tre geniala tips som hjälper dig att spara pengar som hamsterägare.

Så mycket kostar en hamster

  • Inköpspris: 50-300 kr
  • Bur 250-2500 kr
  • Mat 25-150 kr per månad
  • Spån och sand. 25-75 kr/månad
  • Totalt: 3000-6000:- för hela hamsterns livstid (kan variera)

Hur mycket kostar en hamster?


Hur mycket kostar en hamster?

En hamster kostar oftast mellan 50 och 300 kronor beroende på vilken typ och vart du köper den. Det är alltså relativt billigt och kostar inte så mycket.

Till skillnad från många andra sällskapsdjur som kan komma att kosta flera 10 000-tals kronor är en hamster med tillbehör ett sällskap som sällan kostar dig mer än 1500 kronor.

De mesta du kommer behöva betala för är sannolikt buren men det tillkommer givetvis månadskostnader för saker som mat, spån och godis.

Nedan ser du de uppskattade kostnaderna för en hamster samt de tillbehör du behöver köpa, dessutom finns en kalkylator för att räkna ut din budget.

  • Hamstern kostar: 50-300 kr
  • Buren kostar 250-2500 kr
  • Mat kostar 25-150 kr per månad
  • Spån och sand kostar 25-75 kr/månad
  • Leksaker, burinredning och andra tillbehör: 0-10000:-

Mest prisvärda utrustningen till din hamster


För att underlätta ditt hamsterköp ytterligare har vi tagit fram den mest prisvärda utrustningen för dig som ska skaffa en hamster. Alla nedanstående produkter finns att köpa i samma butik och kommer med fri frakt.

Bästa hamsterburen

En prisvärd hamsterbur med inredning så du inte behöver spendera ytterligare pengar. Du får dessutom med två matskålar som kan fästas i gallret eller placera på marken.

Bästa hamstermaten

Brit Animals tillverkar hamstermat som både smakar gott och är nyttigt. Ett självklart val om man vill ta väl hand om sin hamster utan att lägga stora pengar på färska grönsaker.

Spån och sand

Billigt och pålitligt spån som passar i botten av buren. Bra uppsugningsförmåga som håller buren ren och fräsch.

Nödvändigheter

Allt som saknas om du väljer den ovanstående buren är en toalett och en vattenflaska. Dessa är prisvärda och bra.

Mest prisvärda utrustningen till din hamster

Hur mycket kostar en hamsterbur?

Priset på en hamsterbur varierar men du borde räkna med minst 400 kronor upp emot 2500 eller ännu mer om du vill ha en riktig lyxvariant.

När du räknar på din kostnad rekommenderas dock att du räknar med mer mot 500-600 kronor för en bur då det kan vara svårt att hitta den absolut billigaste, dessutom är det ju frågan om hur bra den buren verkligen är.

Din Hamster behöver en bur, det är inget snack om saken. Buren är nog det första du borde köpa och redan ha införskaffat innan du får hem din hamster. Det finns massor med olika burar, allt från en vanlig rektangel av plastbotten med galler till topp eller riktiga slott som din hamster kan leka och springa runt i.

Hur mycket kostar maten för en hamster?

Hamstermat är relativt billigt men priset kan variera mycket. Lägg undan minst 50 kr i månaden för mat så kommer du inte behöva oroa dig för att ha råd med foder av kvalité.

Det finns storpack att köpa som kan räcka under hela hamsterns livslängd vilket kan göra att kostnaden blir rejäl i början men i längden kommer du att spara pengar. Mer om andra spartips för hamsterägare senare i artikeln.

Hamstrar gillar färska och knapriga grönsaker, det är ingen fråga om det. Det är sannolikt att majoriteten av matkostnaderna kommer att hamna här.

Allting beror på vilka grönsaker du väljer, hur mycket du skämmer bort din hamster och om du lyckas handla grönsakerna till bra pris efter säsong i din matvarubutik.

Vanligtvis behöver du inte ge din hamster tillskott och vitaminer så länge du serverar mat av kvalité som innehåller allt din lilla krabat behöver.

Hur mycket kostar spån eller djurstör till hamsterburen?

Priset för stör eller spån är billigt. 150 kronor för 20 kg av vanligt stör eller 300 kr för dig som vill ha de finare typerna av bottenströ. Kostnaden kommer att avgöras av hur mycket du material du brukar.

En stor bur leder ofta till att du kommer använda mer av materialet i botten av buren och därmed en ökad kostnad.

Det finns några saker som skiljer stör och spån från varandra. Vissa företag säger att deras produkter ska minimera lukt och få din hamster att trivas medan andra marknadsför sin produkt som billig och lätt att använda. Det gäller helt enkelt att testa dig fram för att få reda på vad du och din hamster gillar mest.

Har du något tips på vad du tycker är bäst? Lämna gärna en kommentar under artikeln för att hjälpa andra hamster-intresserade.

gnagare-vilar

Behöver hamstrar ett sandbad?

Ja, din hamster behöver ett sandband för att må bra och det är inte läge på att spara in pengar genom att strunta i ett. Hamstrar, gerbiler och vissa andra gnagare använder sig av ett sandband för att tvätta sig själv på liknande sätt som vi människor använder en dusch.

Din gnagare gör det för att pälsen ska förbli glansig och ren. Utan ett sandbad kommer din hamster inte trivas, dessutom kommer pälsen bli fet och smutsig.

Behöver en hamster ha ett hjul och leksaker?

De flesta hamstrar gillar att röra sig och aktiveras, det kan bli långtråkigt inne i en bur efter ett tag. Ett hamsterhjul kan vara en bra lösning på detta.

Din hamster kan då, självmant leka och aktivera sig. Var noga med att hjulet inte är för stort eller för litet för din hamster så att skador eller en onaturlig löpstil undviks.  Gnagaren ska inte behöva kröka sin rygg kraftigt!

Det finns en uppsjö andra leksaker, allt ifrån tunnlar till små hus och byggnader. Det är helt upp till dig hur du vill inreda din hamsters bur så släpp lös kreativiteten och gör det hemtrevligt för din nya vän.  Det går även att göra egna leksaker genom att klippa i kartong och bygga ihop små hus.

Exempelvis äggkartonger är bra material för leksaksbygge och något de flesta har hemma. I många burar finns det inbyggda tunnlar din hamster kan springa i, har du en bur med dessa egenskaper kan det mycket väl räcka och du kan spara in på att köpa inte köpa en separat tunnel.

Ska hamstrar ha saltsten?

Det är vanligt förekommande att många påstår att du ska köpa en saltsten till din hamster men faktum är att, nej! Det ska du inte.

Enligt Hamsterföreningen  är varken saltstenar eller mineralstenar bra för din lilla gnagare då deras njurar är små och svaga. Det salt som din hamster behöver får den naturligt i sig från sin mat och en saltsten ger ofta bara en effekt av för mycket salt.

Vanligt är att en hamster som konsumerar salt får njursten, en sjukdom som för en så liten varelse är mycket smärtsam och i många fall dödligt.

3 Tips för sänka kostnaderna vid hamsterköp

Kolla efter begagnade hamsterburar!

Genom att kolla genom vad som ligger ute i Facebook-grupper, på Blocket eller i andrahandsbutiker kan du sänka priset på din hamsterbur ordentligt.


Du kan till exempel få en riktigt lyxbur som vanligtvis hade kostat dig flera tusen för ett par hundralappar eller göra ett riktigt kap och få en ”basic-bur” för endast hundra kronor.


Vad du hittar bestäms av tur men har du möjlighet att under en längre period hålla ett öga öppet brukar det inte vara svårt att hitta ett kap!

Gör dina egna leksaker!

Genom att göra egna leksaker till din hamster kan du spara in flera hundra kronor. Använd vad du har hemma och pyssla exempelvis ihop små byggnader som din hamster kan gömma sig i och springa omkring över.


Tänk på att inte använda material som kan skada din hamster då de kan hända att den börjar gnaga på sina leksaker.

Köp storpack och spara pengar!

Mat, spån och sand fungerar alltid jättebra att köpa i storpack.

Det kommer göra att de initiala kostnaderna blir något högre men i längden kommer du spara mycket pengar och framför allt tid på att slippa att åka till djuraffären eller beställa nytt för fylla på lagret.

Sammanfattning om kostnaderna för att skaffa hamster

Att köpa en hamster är mycket billigt jämfört med andra vanliga sällskapsdjur. Du kan komma undan med några tusenlappar i kostnad för hela livstiden vilket gör det utmärkt till ett första djur för barn.

Tänk bara på att du som förälder har det slutgiltiga ansvaret för att hamstern mår bra, även om det är "ditt barns hamster"

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:


Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur mycket kostar en hamster [aret]? – Köpa hamster guide