7 oktober

Lättskötta husdjur – 8 alternativ för lata djurälskare

0  Kommentarer

Ett husdjur är något många drömmer om och tyvärr händer det att personer skaffar ett sällskapsdjur som kräver väldigt mycket energi men inte har möjligheten att ge djuret just det. I många fall kan det leda till att djuret mår dåligt och kan bli deprimerad, stressad, störande eller sjuk. Det är ditt ansvar som djurägare att se till att hälsan, välmåendet och humöret hålls.

Det finns många djur som klarar sig betydligt bättre med lite uppmärksamhet än andra. Drömmer du om att skaffa en hund men tänker att du vill gå ut med den så lite som möjlig bör du genast tänka om. Hundar kräver en hel del uppmärksamhet i form av en tydlig uppfostran, regelbunden motion och mycket kärlek. Detsamma gäller hästar och många andra djur.

I regel kan man säga att flockdjur kräver betydligt med uppmärksamhet än andra sällskapsdjur men det stämmer inte alltid. Vi på djursajten skulle snarare vilja påstå att desto mindre djuret är, desto enklare är det att sköta. Givetvis finns det undantag för det påstående också men det stämmer ofta mycket bra.

Genom att läsa vidare i vår artikel kommer du få en lista med åtta olika djur som på olika sätt kan vara lättskötta. Allt ifrån klassiska sällskapsdjur till mycket ovanliga men ändå härliga varelser.

Katt

Först ut på listan är givetvis katten. Tillsammans med hundar utgöra detta listiga djur en av de två vanligaste sällskapsdjuren i Sverige. Katter kräver betydligt mindre skötsel än en hund och gillar att vara ensamma. En utekatt sköter ofta sina behov på egen hand medan en innekatt har en kattlåda. Vill du vara extra bekväm kan du införskaffa en självrengörande kattlåda för att minimera arbetet.

Katter är roliga djur som gillar att busa, jaga och gosa. Hur mycket din katt gillar de olika aktiviteterna beror på individen, men de flesta har tydliga drag från alla tre egenskaperna. Du som väljer att skaffa en katt måste dock vara beredd på en del sysslor trots att de är lättskötta.

Saker som gäller alla kattägare:

 • Håll katten med mat efterbehov samt obegränsad tillgång till vatten
 • Klipp kattens klor vid behov
 • Räkna med en del hår i hemmet (gäller inte dig med en katt som har mycket kort eller inget hår)
 • Tömma kattlådan när den har använts (om du inte har en självrengörande kattlåda)

Hamster

Givetvis är hamster med på listan. Ett vanligt sällskapsdjur som ofta uppskattas av familjer som ett barns första djur eller för personer som älskar djur men inte har så jättemycket tid. Hamstrar är lättskötta och kräver ingen större uppmärksamhet.

Det finns olika typer av djuret och de vanligaste är guldhamster och dvärghamster. Den absolut största skillnaden i deras beteende är vad som krävs för att trivs. Oavsett vad är de lättskötta men dvärghamstrar vill inte bo ensamma. Du behöver alltså ha minst två hamstrar i din bur för att få äga en dvärghamster. Bor de ensamma kan de bli mycket stressade och både uppleva obehag och bli sjuka. Det gäller även dig som har tänkt att leka med hamstern mycket!

En guldhamster däremot är ett solitärt djur som trivs bäst själv. De skyddar sitt ”revir” från andra djur och kan börja "fighta" och försvara sitt bo. Oavsett vilken typ av hamster du väljer kan du räkna med att de är relativt lättskötta. Är du dessutom osäker om du verkligen kommer trivs som djurägare passar dessa djur utmärkt då de oftast lever till att bli omkring två till tre år.

Alla hamsterägare måste räkna med att:

 • Rengöra buren, byt ut bottenströ och sand i tvättlådan
 • Låt din hamster vara utanför buren
 • Håll ditt husdjur med mat och vatten
 • Hamstrar kan pippa och ge ifrån sig ljud

Marsvin

Ett marsvin är som en uppgradering av en hamster. Dessa djur är också gnagare men är något större, lever något längre och kräver något mer skötsel. Det finns även för dessa fantastiska djur några olika egenskaper som skiljer dem åt. Först och främst finns det både lång- och korthåriga marsvin. De är båda lättskötta men den korthåriga kräver givetvis mindre skötsel då pälsen inte kräver någon större uppmärksamhet.

Dessa djur är lekfulla och älskar att busa. Ett suveränt tips är att bygga en labyrint av någon form som ditt marsvin får springa runt i. När den hittar rätt väg kan du placera en lite bit gurka eller en morot som belöning, marsvin älskar att gnaga på färska grönsaker! Du kan använd dig av köksredskap eller gamla CD-skivor för att bygga labyrinten. Låt kreativiteten flöda och du kommer med säkerhet göra ditt marsvin lyckligt.

Någon som är viktigt att tänka på när det gäller just marsvin är att dessa djur kan ”pipa” en hel del. Blir du lätt stört av ljud i din omgivning bör du överväga ett husdjur som håller sig tystare. Likt en hamster kräver dessa djur en del skötsel och det är i första han buren som behöver rengöras. Detta ska göras regelbundet efter behov för att ditt marsvin ska må bra och få leva i en fräsch miljö.

Myror

Listans första ovanliga ”husdjur”! Att starta en myrkoloni är sannerligen sällsynt men är något som lockar allt fler. Myror är häftiga djur och kan, sett till dess storlek vara det starkaste den starkaste arten som finns. De kan bära mycket tunga vikter relativt till deras kroppsstorlek och man blir verkligen förvånad när man inser hur spännande myror egentligen är.

För att starta en myrkoloni kan du börja med en egen myrdrottning som du helt enkelt kan fånga ute i naturen. Det låter svårt men är förvånansvärt enkelt att hitta en och påbörja din egen koloni. Du kan bygga eller köpa ett häftigt terrarium för att njuta av deras fantastiska samarbete.

Myror är som sagt mycket lättskötta och kommer fånga ditt intresse till att göra dig nästa beroende. När man ser deras utveckling vill man bara fortsätta ta hand om dem och se till att de trivs så bra som möjligt. Hur länge myror lever beror på vad de har för uppgift i kolonin. Arbetsmyrorna, som är majoriteten av ”befolkningen” lever omkring ett till två år medan en drottning kan komma att bli upp till 30 år. Det är dock mycket osannolikt men kan som sagt förekomma. Är du orolig över att du inte kommer kunna hålla myrorna som sällskapsdjur så länge är det inget att oroa dig över. Myror är anpassningsbara och kan klara sig alldeles utmärkt även i naturen. 

Alla som vill starta myrkoloni måste vara beredd på:

 • En del arbete krävs innan kolonin kommer igång (bland annat hitta en drottning).
 • Se till att myrorna har plats att bygga och expandera sitt bo
 • Se till att de finns möjlighet för myrorna att hitta mat

Afrikansk pygméigelkott

Många drömmer om att ha en igelkott som husdjur, och ja det är faktiskt möjligt! Den afrikanska pygméigelkotten blir allt mer vanlig Sverige och det är inte konstigt. Dessa djur är särskilda med det att igelkotten är både lättskötta och svårskötta på samma gång!

Eftersom djuret inte räknas som domesticerat kräver jordbruksverket att din igelkott ska kunna röra sig fritt på ett område om minst 20 kvm. Detta gör att det blir aningen besvärliga att sköta dessa söta djur men det är inget som behöver stoppa dig. Pygmékotten är ett nattaktivt djur som sover större delar av dagen. Den trivs väl ensam så länge den får sällskap och uppmärksamhet med jämna mellanrum.

I ung ålder kommer igelkotten att tappa sina taggar. Detta går att likna med att en hund fäller sin päls och kan upplevas aningen störande. Lyckligtvis försvinner detta problem efter omkring 16 månader och du kommer inte behöva oroa dig över det alls.

Du kan komma att behöva tvätta din igelkotts fötter med jämna mellanrum och hålla dess sovplats ren från avföring som annars kan fräta på igelkotten. Utöver det är de mest de vanliga skötselbehoven som finns; mata den, se till att färskt vatten finns och låt den har tillräckligt med utrymme.

Sysslor för alla med pygméigelkott

 • Rengör fötterna regelbundet
 • Stort område krävs
 • Hålla sovplatsen ren

Akvariefisk

Fiskar skiljer sig mycket från alla andra djur på listan och det är inte så konstigt. De lever i vatten istället för på land! Likt myror behöver inte fiskar någon större skötsel när de väl är igång utan då är det mest ditt intresse som sätter gränser.

Innan du får börja njuta av lugnet som ett akvarium medför behöver du förbereda en del saker. Inred omgivningen, fixa en bra vattenlösning och välja vilka fiskar som ska finnas i akvariet.

När du sedan är igång med fiskarna behöver du endast mata dem (det finns till och med automatisk matning) och med jämna mellanrum se över vattenkvalitén och rengöra glaset.

Kanin

Kaniner är härliga djur som påminner en del om marsvin och hamstrar i krav om skötsel. De huvudsakliga delarna som kräver uppmärksamhet är städning och buren samt matning och regelbunden påfyllnad av vatten. Kaniner lever oftast till omkring åtta år men ibland ännu äldre. Det gör att djuret passar dig som vill ha ett lättskött djur men som ändå vill tillbringar en större del av ditt liv med den.

Kaniner fungerar utmärkt i familjer och trivs bra med barn. De gillar att mysa, busa och leka och har inget emot att få vara ur buren ett tag varje dag. Kaniner kräver givetvis mer skötsel än en hamster men kan ofta vara roligare och trevligare för dig som är mer rutinerad med djur.

Hund

Trots vad du kunde läsa i inledningen om att hundar kräver en hel del skötsel kan de vara passande, även för dig som gillar lättskötta djur. Det gäller att du väljer en hundras som är relativt lätt att sköta.

På Svenska kennelklubben delar de in hundraserna i grupper och i grupp 9 finns raser som är, sedan lång tid tillbaka framavlade för sällskap.

Det viktiga är att du som hundägare är redo att lägga ner mycket tid när hunden är valp för att ha en lättskött hund senare i livet. Du kommer givetvis behöva på promenader men det kan bli något ni båda uppskattar istället för en syssla.

Här är några saker du bör tänka på innan du bestämmer dig för att skaffa husdjur:

 • Hur länge vill du ha djur? Skaffa ett djur med en kortare genomsnittlig livslängd om du är osäker på hur ditt liv kommer att utvecklas i framtiden.
 • Kostnad: Tänk över alla kostnader för djuret. Allt ifrån inköpspris till burkostnader samt mat och leksaker. Du bör även ha en buffert för veterinärkostnader om du har ett djur som kräver det.
 • Mat: Ta reda på vilken typ av föda ditt djur kräver och välj en högkvalitativ variant som kommer säkerställa ditt lättskötta djurs hälsa.
 • Ras: Hur mycket skötsel ditt djur kommer att kräva givetvis i första hand vilket djur det är. Någon som många inte tänker på dock är att rasen kan skilja sig kraftigt i skötselbehov. Tänk över, fråga och fundera över vad som passar just dig bäst!

Lycka till med ditt kommande djur, du kommer med säkerhet få en trevlig vän (eller vänner!) för en tid framöver.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Lättskötta husdjur – 8 alternativ för lata djurälskare