7 juli

10 fjärilar som övervintrar – Upptäck deras färgprakt och överlevnadsstrategier

0  Kommentarer

Fjärilar är inte bara sommarvarelser som dansar bland blommorna. Vissa av dem har anpassat sig för att överleva kalla svenska vintrar.

Kännetecken för övervintrande fjärilar

Övervintrande fjärilar har unika egenskaper som hjälper dem att klara av kalla vintrar. Deras vingar har utskott som underlättar avrinning av kondensvatten. Du kan känna igen övervintrande fjärilar genom att de ofta har mattare färger och stötta vingkanter. Dessutom avger de vätska inför övervintringen, vilket gör deras kroppsvätska mer salthaltig och ökar deras tålighet mot frysgrader. Forskning visar också att övervintrande fjärilar vaknar ur vinterdvalan i snitt en vecka tidigare än för tjugo år sedan.

För att underlätta för övervintrande fjärilar rekommenderas att skapa fjärilsvänliga miljöer genom att plantera nektarrika blommor och erbjuda skyddande platser som fjärilsholkar och fjärilshotell. Genom att bevara deras livsmiljöer och främja deras överlevnad kan vi njuta av deras skönhet och bidra till den biologiska mångfalden i vår omgivning.

10 övervintrande fjärilar

I denna artikel kommer vi att utforska tio fascinerande fjärilar som övervintrar i Sverige och avslöja deras unika egenskaper och överlevnadsstrategier.

Citronfjäril

Citronfjäril (Gonepteryx rhamni) Med sitt vingspann på 55-60 mm är citronfjärilen en vacker syn. Hanen är prydligt klädd i citrongul färg, medan honan bär en mer blekgrönvit ton med en distinkt orange prick på varje vinge. Den knyts till växter som brakved och getapel och har en imponerande livslängd på upp till elva månader. Redan i augusti går den i vintervila för att överleva kalla månader.

Dagpåfågelöga

Dagpåfågelöga (Aglais io) – Dagpåfågelögat, med sitt karakteristiska vingspann på 55-63 mm, är en av våra mest kända fjärilar. Istället för att migrera söderut övervintrar den som vuxen fjäril i skyddade platser som trädhålor eller byggnader. Detta gör att den kan vakna tidigt på våren och vara en av de första fjärilarna som flyger.

Gröngöling

Gröngöling (Callophrys rubi) – Med sitt lilla vingspann på 22-28 mm är gröngölingen en av våra minsta övervintrande fjärilar. För att skydda sig under vintern gömmer den sig som larv eller puppa bland buskar och trädgrenar. Dess dolda övervintringsplatser gör den till en utmaning att upptäcka.

Nässelfjärilen

Nässelfjäril (Aglais urticae) – Nässelfjärilen, med sitt vingspann på 40-52 mm, är en av de vanligaste fjärilarna i Europa. Den är helt beroende av brännässlan som sin värdväxt och har utvecklat en nära relation till den. Under vintern kan du hitta nässelfjärilens övervintrande larver gömda bland brännässlorna.

Ärtsommarfjäril

Ärtsommarfjäril (Melitaea athalia) – Ärtsommarfjärilen, med sitt vingspann på 32-38 mm, är känd för sina färgglada mönster. Den övervintrar som larv och kan ses som fullvuxen fjäril på våren och sommaren när den söker nektar från blommor.

Påfågelöga

Påfågelöga (Inachsis io) – Påfågelögat, med sitt majestätiska vingspann på 55-65 mm, är en imponerande syn. Den lägger sina ägg på undersidan av nässelblad och använder sina vingars ögonliknande mönster för att skrämma bort rovdjur. Vid skrämsel kan den också producera ett svagt trummande ljud.

Sorgmantel

Sorgmantel (Nymphalis antiopa) – Med sitt imponerande vingspann på 61-76 mm är sorgmanteln en av de största dagfjärilarna. Den söker oftare sav än nektar i sin jakt på föda. Under vintern kan sorgmanteln övervintra som fullvuxen fjäril och vara en av de första insekterna som vaknar till liv på våren.

Rödvinge

Rödvinge (Vanessa atalanta) – Rödvingen, med sitt imponerande vingspann på 55-65 mm, är en storslagen syn. Den övervintrar som fullvuxen fjäril och kan ses flyga omkring under milda vinterdagar när solen värmer. Dess orangeröda vingar gör den lätt att känna igen.

Vinbärsfuks

Vinbärsfuks (Polygonia c-album) – Med sitt vingspann på 40-50 mm är vinbärsfuksen en vanlig syn i äldre trädgårdar. Den kan enkelt lockas med upphängda snören doppade i sockrat vin. Dess värdväxter inkluderar humle, vinbär, hassel, sälg och brännässla. En unik vit fläck på vingens undersida liknar ett komma och ger den en särskild charm.

Körsbärsfux

Körsbärsfux (Limenitis camilla) – Körsbärsfuxen, som finns sällsynt i delar av södra Sverige, övervintrar också. Med sitt vingspann på 55-65 mm är den en ädel fjäril att skåda. Dess värdväxter inkluderar björnbär, hallon och körsbärsträd.

Andra övervintrande fjärilar i Sverige

Utöver de tidigare nämnda fjärilarna övervintrar även andra arter i Sverige. Dessa inkluderar fjärilar som älvgräsfjäril, amiralfjäril och kålfjäril. Varje art har sina egna övervintringsmetoder och karaktäristiska egenskaper.

Betydelsen av övervintrande fjärilar

Övervintrande fjärilar spelar en viktig roll för den biologiska mångfalden och naturens ekosystem. Genom att bevara deras livsmiljöer och skapa en trädgård där fjärilar trivs kan vi bidra till deras överlevnad och njuta av deras skönhet och närvaro.

Fakta om övervintrande fjärilar

Här kommer en sammanställning fakta om de övervintrande fjärilar som är uppdelad punkt för punkt.

 • Utskott på vingkanten: Alla övervintrande fjärilar har utskott på vingkanten, små taggliknande strukturer. Dessa utskott hjälper till att leda bort kondensvatten från vingarna och förhindrar att det samlas där. Jämför detta med icke-övervintrande fjärilar som vanligtvis har släta vingkanter.
 • Skillnader mellan fjolårets och årets fjärilar: Under högsommaren kan man ibland se fjolårets fjärilar tillsammans med årets fjärilar. De fjolårets fjärilar kan ofta kännetecknas av sina mattare färger och stötta vingkanter, vilket ger dem ett lite slitet utseende jämfört med de färska fjärilarna.
 • Salthaltig kroppsvätska: Inför övervintringen avger övervintrande fjärilar vätska som gör deras kroppsvätska mer salthaltig. Detta hjälper dem att tåla frysgrader bättre och överleva under kalla förhållanden.
 • Vaknar tidigare: Enligt forskning vaknar övervintrande fjärilar nu ur sin vinterdvala ungefär en vecka tidigare än för tjugo år sedan. Detta kan vara ett resultat av klimatförändringar och mildare vintrar. Det tidigare uppvaknandet kan påverka deras livscykel och interaktioner med växter och andra djur.
 • Skapa en fjärilsvänlig miljö: För att hjälpa övervintrande fjärilar kan du skapa en fjärilsvänlig miljö i din trädgård. Plantera blommor som lockar fjärilar med nektar och erbjuda skyddande platser som fjärilsholkar och fjärilshotell. Genom att göra din trädgård attraktiv för fjärilar kan du främja deras överlevnad och bidra till den biologiska mångfalden.
 • Vikten av bevarande: Övervintrande fjärilar spelar en viktig roll för ekosystemet och pollineringen av växter. Genom att bevara deras livsmiljöer och skapa medvetenhet om deras betydelse kan vi bidra till att skydda och bevara dessa vackra insekter för framtida generationer att njuta av.

Fjärilsholkar och övervintrande fjärilar

En fjärilsholk kan vara till stor hjälp för övervintrande fjärilar. Här är några sätt på vilket en fjärilsholk kan bidra till deras överlevnad:

 • Skydd och isolering: Fjärilsholkar ger en trygg vinterbostad där fjärilarna kan undvika extrema väderförhållanden som regn och vind och hålla sig varma under kalla månader.
 • Säker plats att vila: Fjärilsholkar erbjuder en lugn miljö där fjärilarna kan vila ostört och undvika predation.
 • Skapar lämpligt mikroklimat: Genom att placera holken på rätt sätt kan fjärilsholkar skapa en gynnsam temperatur och rätt fuktighet för övervintrande fjärilar.
 • Näringskällor i närheten: Fjärilsholkar nära nektarrika växter erbjuder övervintrande fjärilar en snabb tillgång till näring när de vaknar ur sin dvala på våren.
 • Bevarande av fjärilspopulationen: Genom att främja överlevnad och fortplantning av fjärilar kan fjärilsholkar bidra till bevarandet av biologisk mångfald i omgivningen.

En fjärilsholk är därmed inte bara en dekorativ trädgårdsdetalj utan också en värdefull resurs för att stödja och skydda övervintrande fjärilar. Genom att skapa en välkomnande miljö för dem kan vi bidra till deras överlevnad och njuta av deras skönhet och närvaro i våra trädgårdar.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: 10 fjärilar som övervintrar - Upptäck deras färgprakt och överlevnadsstrategier