23 februari

Stjärnmullvad – Ett av världens fulaste djur med en unik hemlighet

0  Kommentarer

Stjärnmullvaden anses av många att vara det absolut fulaste djuret som finns medan andra finner den charmig eller till och med söt. Oavsett vad kan man konstatera att den har ett unikt utseende olikt alla andra landlevande djur på vår planet.

I den här artikeln ska vi tillsammans lära oss allt om Mullvaden och dess beteende samt hur det kommer sig att den har vad som liknar fingrar mitt i ansiktet. Vi går igenom allt ifrån vad den äter och hur många ungar den får till hur väl deras ögon fungerar trots det märkliga utseende. Vi avslöjar även den unika hemligheten som förvånade forskarna när de fick reda på mullvadens fascinerande beteende.

Stjärnmullvaden i korthet

Mullvaden med ett ansikte av tentakler i form av en stjärna som används i första hand för lokalisera sig när den rör sig i vatten. Sammanlagt har mullvaden omkring 22 tentakler som tillsammans har omkring 25000 receptorer. De är alltså mycket känsliga och hjälper stjärnmullvaden att röra sig trots sin övriga klumpighet.

Dessa unika djur återfinns i första han i Kanada och de nordöstra delarna av USA där de lever vilt likt andra mullvadar. Till storlek är det inget som skiljer sig från en vanlig mullvad och detsamma gäller kost och allmänt beteende. Som sagt är de extra bra på att röra sig i vatten tack vare deras tentakler.

Stjärnmullvaden trivs bäst i fuktig våtmark där den kan dra nytta av sin goda förmåga av vattenrörelse. En myr eller fuktig jord nära floder är mycket populära. Där finns det ofta gott om föda och jord som är lätt att gräva sig fram i. Mullvaden är aktivt under både dag och natt och gör ingen större skillnad då den sällan befinner sig över marken. Dessutom klarar den sig fint under såväl vinterns kalla dagar och sommarens heta temperaturer.

Mullvadens storlek och utseende

Som sagt är stjärnmullvaden relativt liten likt andra mullvadar. De är till god fördel när de gräver tunnlar genom marken då de inte behöver gräva undan lika mycket jord. De är just under 20 cm lång och är som vanligt mellan 18-19 cm. Deras längd går alltså att jämföra med en hand som brukar vara just kortare än mullvaden. Därtill hör även en svans som är ytterligare 6-8 cm.

Till vikten är dessa djur vanligtvis just under 50 gram men kan i vissa unika fall blir hela 80 gram. I övrigt är dessa djur nästan likadana som en vanlig mullvad. De har tunn heltäckande päls, ögon och fyra små tassar som är effektiva när det kommer till att gräva och en avlång nos.

Deras ögon uppfyller knappt någon funktion alls eftersom de är lång bakom utveckling och sällan använda. Sannolikt är att ögonen är underutvecklade för att djuret helt enkelt inte behövde använda dessa då fingrarna i ansiktet gjorde jobbet.

Mullvaden hade alltså varit extremt klumpig och sannolikt utdöd om det inte hade varit för de 22 tentaklerna kring näsborrarna

Vad stjärnmullvaden äter och hur den hittar mat

Mullvaden med det unika utseende äter vad den hittar i jorden och längst floder den gräver kring. Deras kost varierar från mollusker och skalbaggar till helt vanliga maskar eller mindre fiskar. Vissa andra djur äter eller jagar alltid under särskilda tider på dygnet. Detta är inget stjärnmullvaden gör. Eftersom den gräver tunnlar och befinner sig mestadels under marken eller i vattnet gör den ingen större skillnad på natt och dag vilket gör att den äter när den hittar mat genom att gräva och simma.

Trots vad man kan tro är dessa mullvadar ett av världens snabbaste djur när det kommer till mat och att avgöra vad som går att äta. Enligt tidskriften Nature kan dessa djur lokalisera, avgöra och konsumera om vad den funnit är ätbart på så lite som 120 millisekunder. Alltså just över en tiondels sekund. Det tar bara 8 millisekunder för den att bestämma om födan är ätbar eller inte.

Givetvis tar det längre tid än en tiondels sekund för mullvaden att äta en mask eller en mindre fisk men mollusker och andra mycket små djur äter mullvaden gärna i all hast.

Mullvadens unika beteende

Stjärnmullvadens hemlighet ligger inte i att den kan äta snabbt, gräva hastigt eller använda sina tentakler för att lokalisera. Det som göra den extra unik och fascinerande är förmågan att lukta under vatten. Att lukta under vatten är något som forskare världen över tidigare har förstått som omöjligt för däggdjur.

Det är inte så lätt som att den luktar omkring i vattnet. Mullvaden använder sig av en avancerad och rent ut sagt, genial metod. Genom att blåsa luftbubblor på föremål och objekt i vattnet som drar till sig doften kan mullvaden senare “konsumera” dessa bubblor. När luften återkommer till mullvaden bär de lukt från objektet som mullvaden får till sina luktreceptorer som berättar för mullvaden vad den känner lukt av.

Stjärnmullvaden blåser utom omkring 7 bubblor varje sekund som kan vara så små som en 0.06 millimeter. Dessa sugs tillbaka till näsborrarna som finns i mitten av tentaklerna där nosspetsen hade varit om mullvaden hade haft ett vanligt utseende.

Av forskare är detta ett unikt beteende som var fastställt som omöjligt innan upptäckten av stjärnmullvadens beteende. Inte nog med att de kunde lukta under vatten utan även metoden förvånade många som undersökte dessa djur.

Är det möjligt att stöta på en stjärnmullvad i naturen?

Visst är det möjligt att du träffar på dessa djur om du befinner dig i Kanada eller någon av de nordöstra delstaterna av USA men det är ytterst osannolikt. Anledningen är inte att djuret är sällsynta är i närheten av utdött utan att de helt enkelt befinner sig under jorden eller i vattnet mestadels av tiden.

Olikt en vanlig mullvad lämnar dessa djur inga tydliga spår där de börjar sina tunnlar. Vanligtvis går det att se små jordhögar där en typisk mullvad har påbörjat sin tunneln men så är inte fallet för stjärnmullvaden. Detta gör det ännu svårare att hitta djur, även för de som aktivt letar efter dem.

Djuret är dessutom aktivt under både dag och natt vilket gör att tiden på dygnet inte går att använda till sin fördel. Om mullvaden exempelvis hade varit aktivt under dagen och sovit på natten eller vice versa hade man kunnat spana efter djuret under tiden den är som mest aktivt.

Att ha en stjärnmullvad som husdjur

För dig som läser detta är det sannolikt bäst att avsluta drömmen om att ha stjänmullvaden som husdjur. De trivs bäst i naturen och frodas där. Djuret har dessutom ett revir på nästan ett halv hektar vilket gör det väldigt svårt att återskapa ett naturligt hem åt mullvaden.

I Sverige är finns det vissa lagar som begränsar möjligheten att ha vissa djur i hemmet. Första och främst ska alla husdjur vara födda och uppvuxna i fångenskap från första dagen i deras liv för att inte ge en onaturlig känsla åt djuret. Det är alltså aldrig okej att fånga ett djur från den vilda för att hålla som husdjur.

Vill du däremot ha ett unikt husdjur finns det flera olika arter att välja mellan. Allt ifrån igelkottar till ökenråttor eller flygpungekorrar. Vill du veta mer om sällsynt förekommande husdjur kan du läsa vidare på Djursajten i vår artikel om ovanliga husdjur.

Avslutande tankar om mullvaden

Dessa djur är som sagt allmänt känt som fula eller äckliga. Vid första anblick kan det mycket väl stämma och i ärlighetens namn är det sällan charmigt med 22 fingerliknande tentakler i ansiktet. Vi tycker dock att dessa djur förtjänar mer uppmärksamhet på djupet än att bara kalla dem fula.

Med deras unika beteenden och förmågan att klara sig bra i naturen utan bra syn är mullvaden både häftig och unik. Det är inte alla djur som lyckats förvåna forskare och ändrat vad de tidigare har trott genom att lukta under vatten.

Förhoppningsvis har du fått en ny uppfattning om stjärnmullvaden genom vår artikel. Dela gärna med dig om vad du tänker om dessa djur och berätta vad du tycker är häftigast med mullvaden i kommentarsfältet nedan.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Stjärnmullvad – Ett av världens fulaste djur med en unik hemlighet