Fågelskådning är en härlig aktivitet som samspelar mellan sinnesro och lugn som bryts av med spänning och fartfyllda, pulshöjande framgångar. Att sitta och kika ut över de vackra landskapen för att tillslut hitta den fågel du har letat efter länge är en känsla som inte går att beskriva i ord, den måste upplevas på plats!
Fågelskådning blir allt mer populärt då fler och fler beger sig ut i naturen. En anledning till detta är sannolikt att fågelskådning är väldigt nybörjarvänligt och lätt att komma igång. Allt du behöver är egentligen en kikare och en plats där det finns fåglar.
Givetvis går den härliga aktivitet mycket djupare än bara en kikare och en fågel då det gäller att i slutändan bemästra så mycket som möjligt om ornitologi (vetenskapliga studier om fåglar).
Nedan ser du den bästa utrustningen för dig som vill komma igång med fågelskådning. Utrustningen är lämplig för nybörjare men är tillräckligt bra för att användas flera år framöver. Tänk på att det räcker med en handhållen kikare och en bok för att testa på fågelskådning så du undviker att lägga stora summor pengar om du sedan skulle tappat intresset. En pålitlig kikare är ändå alltid bra att ha!
Utrustning 2023 - Kom igång med fågelskådning
Handhållen kikare

Leica Trinovid HD
En utmärkt kikare som lämpar sig både för den som aldrig har fågelskådat förr men även för dig som har kunskap från några år tillbaka.
Här får du en kikare av påkostad kvalité till ett rimligt pris som kommer hålla flera år över med skydda av en 10årig garanti
Tubkikare med stativ

Vanguard Endeavour HD-20
En riktigt fågelskådare klarar sig inte på bara en handhållen kikare utan behöver också en tubkikare med stativ.
Här får du ett bra paket som sparar dig pengar och ger dig ett stativ, en tubkikare och tillhörande väska. Kikaren är av hög kvalité och stativet är robust med stabilitet.
Bok för fågelskådning

Fågelguiden
En bok med artbeskrivningar och tydliga bilder är en viktig del i fågelskådningen. Den hjälper dig att lista ut vilken fågel du har fått span på och kommer gör allting roligare.
Den boken jag och de flesta andra fågelskådare rekommenderar och använder är Fågelguiden. Fågelguiden finns också som app.
Med en utrustning bestående av en handhållen kikare, en tubkikare och en fågelbok har du allt du behöver för att komma igång med fågelskådning. Det finns dock betydligt mer utrustning som bidrar till ännu bättre chanser för framgång och ökad bekvämlighet i sin helhet. Nedan listar vi jämförelser av kikare, tubkikare, stolar, ryggsäckar och givetvis appar som hjälper dig under fågelskådningen. Dessutom avslöjar jag min personliga favoritutrustning som jag inte klarar mig utan.
Börja fågelskåda som nybörjare
Att börja fågelskåda kan kännas krångligt. Det är svårt att veta vart man ska åka och vilka fåglar man ska kika efter. Min absoluta favorittips är att börja smått och låta intresset växa eftersom. Börja med att kika omkring din bostad. Bor du i hus med en stor gård finns det sannolikt träd som fåglar trivs i och bor du i lägenhet är en promenad till en park en bra första destination.
Fågelskåda kan man göra när som helst under året men som nybörjare är det enklast att ta första steget under våren då mängden fåglar är färre och det är lättare att identifiera rätt art. Har du svårt att hitta en bra plats för att fågelskåda är ett annat tips att sätta upp en fågelmatare.
Genom att sätta upp ett bra fågelbord kommer småfåglar komma dit för att hitta mat som annars är mycket svårt att få tag på under vintern Då har du gott om tid att kika på dem och försöka identifiera vilken typ av fågel det är. Djursajten har tagit fram en topplista med de bästa fågelmatarna 2023 där vi jämför olika alternativ. Mitt tips är att följa den när du väljer fågelmatare.
6 tips för att börja fågelskåda: Perfekt för nybörjaren!
Att börja fågelskåda behöver inte vara så svårt. Genom att följa de kommande 6 tipsen i kombination med ovan rekommenderad utrustning kommer du snabbt komma in i fågelskådningen.
Att vara ute tidigt på morgonen innan alla andra vaknar och när fåglarna kvittrar för fullt är svårslaget. När du stiger upp tidigt är det ett perfekt tillfälle att ge sig av på en utflykt och leta nya fåglar bortom gården eller parken intill ditt hem.
Som fågelskådare kan man lära sig väldigt mycket av andra fågelskådare. Genom att åka på äventyr tillsammans kan ni dela kunskap och fråga varandra om ni känner er osäkra på hur man ska gå tillväga eller vilken art en särskilt fågel är.
I de flesta städer finns ornitologiska föreningar som lämpar sig för såväl proffs som nybörjare. Där kan du träffa nya människor som också fågelskådar och som i regel är väldigt välkomnande.
Slutgiltigen är mitt sista tips att du ska använda dig av ett sannolikhetstänk när du avgör fågelart. En flyttfågel som flyger långt söderut är kommer väldigt osannolikt att synas på vintern. Då är det sannolikt en annan art som är mycket lik den fågel du till början misstänkte. Genom ett sådant tankesätt kommer dina artbestämmelser vara betydligt mer pricksäkra.
Börja fågelskåda: 6 bra tips!
Vanliga fåglar som besöker fågelmatare under vintern
Nedan ser du en lista med bilder på fåglar som vanligt förekommer under vintern och våren kring uppsatta fågelmatare. Detta är ett perfekt sätt att smygstarta en ny hobby som fågelskådare. Kolla mot din fågelmatare och jämför arterna mot bilderna nedan eller i din fågelbok.
Talgoxe

Blåmes

Domherre hane

Domherre hona

Steglits

Stjärtmes

Svartmes

Tofsmes

Bofink hane

Bofink hona

Gråsiska

Gråsparv

Koltrast

Björktrast

Rödvingetrast

Sidensvans

Grönfink

Grönsiska

Hackspett

Rödhake

Trädkrypare

Bergfink

Lappmes

Nötväcka

Entita

Talltita

Rödvingetrast

Sidensvans

Längre ned i artikeln berättar jag hur du kan hitta bra platser att fågelskåda på. Men först, en jämförelse av den populäraste utrustningen för fågelskådning.
Utrustning för fågelskådning: Vad som behövs för nybörjare och proffs
I det här stycken kommer jag jämföra den bästa utrustningen av för fågelskådning. Inom varje kategori recenserar jag tre produkter där jag tar fram och jämför tre val utifrån pris, kvalité och funktion. Klicka på någon av kategorierna för att få information om den specifika jämförelsen eller fortsätt läsa för att se den bästa utrustningen för fågelskådning 2023.
Har du ett tips på din favoritutrustning eller vad som kan vara bra att packa med i väskan under fågelskådningen?
Dela med dig av ditt tips till andra läsare
Jämförelse av handhållen kikare för fågelskådning 2023
En handhållen kikare är fågelskådarens bästa vän. Med den kan du snabbt och smidigt plocka upp kikaren och spana efter fåglar på lång distans med justering av skärpan. Nedan ser du tre prisklasser som alla lämpar sig extra bra för fågelskådning. Själv äger jag Leica Trinovid HD.
Bästa kikaren

Leica Trinovid HD
Premium kikaren

Swarovski SLC
Budget kikaren

Hawke Endurance ED
Jämförelse av tubkikare med stativ för fågelskådningen 2023
En tubkikare med stativ är för dig som vill ta fågelskådning till nästa nivå. Perfekt för att sitta i ett torn och spana ut på långt avstånd. Med en tubkikare får du betydligt mer stabilitet än med en handhållen kikare som kan vara jobbig att använda om du ofta är ger dig av på längre utflykter under fågelskådningen. Nedan ser du mina tre favoriter som alla är pålitliga och av hög kvalité. Själv äger jag Vanguard Endeavour XF.
Bästa tubkikaren

Vanguard Endeavour HD-20
Den bästa tubkikaren för dig som antingen är helt ny till fågelskådning och vill satsa rejält eller för dig som har en del kunskap om att skåda fåglar och vill ta nästa steg till en riktigt bra kikare.
Här får du ett komplett paket med stativ, väska och kikare som bästa möjliga chans att hitta nya fåglar.
Premium tubkikaren

Kowa TSN-883
Med ett pris i överkant får du det absolut bästa tubkikare-stativet som finns tillgängligt idag.
Med material av högsta kvalité är tubkikaren inte bara extremt hållbar och vattentät utan även utrustad med imponerande funktioner som låter dig fågelskåda utan några som helst hinder.
Budget tubkikaren

Vanguard Endeavour XF
Det billigaste alternativet för dig som vill ha en tubkikare som ändå är bra! Här får du ett komplett tubkikarpaket särskilt framtaget för nybörjare.
Jag själv började med just detta tubkikarpaket och blev inte annat än nöjd, även efter flera jag hade använd den flera gånger.
Annan utrustning som är viktigt under fågelskådningen
Utöver den nödvändiga utrustningen som kikare är finns det en rad annan utrustning som kommer öka trivseln och framgången under fågelskådningen. Vidare följer den utrustningen jag tycker är viktigast för att man som fågelskådare ska ha de bra och lyckas under äventyret.
Stol för fågelskådning
En bra stol är en viktigt del för att njuta av fågelskådningen. En utflykt tar ofta flera timmar och kommer kännas väldigt ansträngande om möjligheten att sätta sig ned på en bekväm stol inte finns.
Min personlig favorit är Walkstool Comfort. Den är lättviktigt och lätt att bära med men går ändå snabbt att fälla ut. Dessutom ingår en smidig väska som gör det extra lätt att ta med väskan på fågelskådningen.
Stolen finns i höjderna 45 cm - 75 cm. Jag tycker personligen de högre stolarna lämpar sig bäst för fågelskådning men det är en smaksak.

Rymlig ryggsäck är ett måste
En rymlig ryggsäck är svår att klara sig utan för en fågelskådare. Här rymmer du allt ifrån regnkläder och extra ombyte till kikare, böcker och matsäck.
Utifrån mina upplevelser ska en bra ryggsäck ha gott om fack så man enkelt kan ha sin utrustning organiserad för att alltid vet vart en specifik sak finns när man behöver vara snabb för att se en fågel.
Självklart är det viktigt att ryggsäcken ska vara ergonomisk och bekväm. Eftersom turerna kan bli långa är det viktigt att ryggsäcken inte sliter på kropp, rygg och axlar. Intill ser du min favoritryggsäck som uppfyller de krav jag precis har nämnt.
Föredrar du en ryggsäck kombinerad med stol finns det bra och slitstarka modeller att köpa här.

Regnponcho för fågelskådare
En regnponcho är enligt min åsikt det absolut bästa alternativet för att hålla sig torr som fågelskådare. Till skillnad från vanliga regnkläder är en poncho smidig och lätt att ta med sig utan att hela väskan blir fylld av kläder.
Ponchon går snabbt att ta på och av vilket gör den utmärkt ifall vädret är osäkert. Dessutom har den ett skydd för kikaren. Du kan alltså hålla din kikare torr och fortsätta fågelskåda även när det regnar utan risk att skada kikaren.
Är du mer intresserad av en regnställ än en poncho skulle jag rekommendera Pinewoods rengställ som har god andningsförmåga trots den fenomenala regntätheten.

Appar och böcker för fågelskådning

Den bok de flesta fågelskådare använder sig av, på såväl proffs- som nybörjar-nivå är Fågelguiden av Killian Mullarney, Lars Svensson och Dan Zetterström. Boken inkluderar fåglar från Sverige, Norden, Europa, Nordafrika och delar av Mellanöstern.
De ger beskrivningar om närmare 900 fåglar varav 800 utförligt presenterade för att enkelt kunna artbestämma fågel du ser i kikaren. I boken finns omkring 4000 illustrerade bilder som visar hur en art kan skilja sig i utseende utifrån ålder, kön, utbredning och årstid. Det finns också ett billigare alternativ för nybörjaren.
Som ett alternativ till en fågelbok fungerar appar i mobilen förvånansvärt bra. Länge saknades det bra appar men nu har fågelguiden äntligen kommit till både iOS och Android. Appen kostar omkring 150-200 kronor och fungerar fantastiskt bra. Jag använder appen som ett komplement till boken och inte som en enskild bok. Det går absolut att göra men jag finner det enklast att använda boken i första hand.
Det finns även andra appar som kan fungerar för nybörjare men en kostnad på omkring 200 kronor är en värd investering för att komma igång ordentligt enligt min mening. Gå in på din app-butik och sök efter fågelskådning så kommer fågelguiden samt andra gratisappar upp!
Annan utrustning som hjälper dig under fågelskådningen
Utöver den utrustningen jag listat tidigare i artikeln finns det fler prylar som gör fågelskådningen enklare och helt enkelt mycket roligare. Nedan ser du 6 prylar jag inte klarar mig utan under mina fågelskådnings-äventyr utomhus!

Vattenflaska
En bra vattenflaska som håller sig fräsch kommer göra allting mycket roligare. Min favoritflaska är klean kanteen.

Powerbank
Att mobilen får slut på batteri försvårar allt under och kan i vissa fall förstöra en hel dag. Låt det aldrig hända dig!

Proteinbar
En proteinbar är ett perfekt mellanmål som är gott, nyttigt och lätt att ta med. En mätt mage skådar bättre!

Anteckningar
Ett anteckningsblock med penna är det bästa verktygen jag har i ryggsäcken. Denna klarar jag mig inte utan!

Trangiakök
Ta utflykten till nästa steg med möjlighet att koka katte eller att laga lättare rätter. Lyx på riktigt med ett trangiakök!
Kända platser man fågelskåda på
Det bästa sättet att börja fågelskåda på är genom att sätta upp en fågelmatare som småfåglar kommer till. Fågelmatare är som mest populära under vinter och tidig vår men även under sommaren får en bra fågelmatare besök från olika arter. Vill du däremot ge dig av på äventyr kan det vara svårt att veta vart man ska börja.
Det bästa sättet att hitta bra platser att fågelskåda på är genom att kontakta din lokala ornitologiska förening. De är hjälpsamma och inbjudande mot nybörjare och delar gärna med sig av både tips och bra platser att börja på. Har du en egen favoritplats du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar med ditt favoritställe och en kortare beskrivning om platsen så lägger jag till den nedan!