23 februari

Varför spottar laman? – Det är faktiskt inte saliv den spottar

0  Kommentarer

Det är allmänt känt att lamor spottar och de flesta av oss har säkert sett en rolig video där något person försökt filma laman men istället för ett intressant klipp har de fått ett förvånande spott rakt i ansiktet. Anledning är i första hand att laman har blivit irriterad eller störd på olika sätt, men faktum är att det är mycket ovanligt att lamor spottar på människor

I den här artikeln ska vi berätta mer om varför lamar spottar. Den vanligaste användningen av spottet är faktiskt inte för att skydda sig mot rovdjur eller andra faror. Dessutom avslöjar vi hur långt kameldjuret faktiskt kan spotta och hur vi människor använder lamorna till vår fördel.

Varför spottar laman

Anledningen till laman spottar är i första hand för att visa dominans, avgöra dispyter och bestämma hackordningen. Det sker alltså oftast lamor emellan och sällan på människor eller andra djur. Vi människor ser spottandet som något aggressivt eller elakt men för dessa djur är det helt enkelt för att visa vem som bestämmer.

Trots vad du kunde läsa i det tidigare stycket förekommer det såklart att lamor spottar på människor eller andra djur. Blir de illa behandlade, stressade eller på annat sätt osäkra är det därför vanligt att de kastar iväg en blöt fläck rakt mot dig i hög hastighet.

Spottet luktar illa och kan ha en grön-gul färg som är ytter osmaklig. Anledningen till det ofräscha salivet är att det faktiskt inte bara är saliv. Faktum är att lamor spyr upp en skvätt magsyra som den tillsammans med salivet spottar iväg. Av just denna anledning är det väldigt naturlig att spottet luktar surt och äckligt.

Hur människan nyttjar lamor

Lamor uppskattas mycket av människor och används till god fördel som ett redskap inom fårskötsel. En vanligt problem fårskötare upplever är att vargar eller andra rovdjur försöker komma åt de oskyldiga fåren. Eftersom lamor är betydligt större än får och har rejält starka ben är de helt orädda för rovdjur såsom rävar. De sparkar till djur om det kommer för nära eller hotar.

Med detta i åtanke används lamorna för att skydda fåren. Lamor och får trivs bra tillsammans i en hage och risken för att fåren blir attackerade minimeras omedelbart. Utan lamor till hjälp kan det vara mycket svårt att håll koll på alla fåren under natten eller när du genomför den årliga klippningen av fåren.

Ett annat sätt vi människor nyttjar lamor är i djurparker. Där får barn och vuxna möjligheten att se på djuren och hur de agerar. Vi ges möjlighet att komma nära dem och i vissa fall till och med klappa på djuren. Att lamor spottar i djurparker på besökarna förekommer och det kan bero på att de blir stressade av om det är mycket folk i rörelser. Förhoppningsvis har djurparken i fråga goda möjligheter för laman att gå till en trygg och ostörd plats där den kan känna sig lugn, fri från folk.

Hur lever lamor?

För att en lama ska trivas krävs det att djuret får leva med andra lamor. En ensam lama är sällan lycklig och kommer sannolikt spotta betydligt mer än en lama som lever i flock.

Många lamor lever dessutom på mycket höga höjder där syrehalten är betydligt mindre. På höjder omkring 4000 meter över havet (m.ö.h.) skulle människor som lever på låga höjder behöva ta djupa och mer regelbundna andetag. Redan vid höjder på 2500 m.ö.h. kan höghöjd-sjuka förekomma som kan orsaka yrsel och allvarliga problem såsom lung- och hjärnödem. Det som sker är att kapillärerna släpper ut för mycket vätska vilket i sin tur leder till att vävnaderna sväller upp. Detta skriver Anders Lundquist, zoofysiolog och universitetslektor på Lunds universitet.

Det som gör att lamorna klara sig på dessa höjder så bra är helt enkelt att de är vana att befinna sig på den höjden. De har acklimatiserats genom att befinna sig där länge och klarar sig därför utmärkt på dessa höjder. Även deras andning blir djupare och mer frekvent men det är inte lika stor skillnad som för en människa som kommer från låga höjder.

De människor som bor på höga höjder har också blivit vana med en luft av längre syrenivå. Det finns alltså ingen hemlighet till hur laman klarar av att leva där utan det beror helt enkelt på att de befinner sig där och passas utifrån omgivningen.

Andra kameldjur som spottar

Faktum är att alla kameldjur kan spotta. De kräks upp en liten mängd magsyra som de sedan spottar iväg. Mest känd för att spotta är laman men även alpackan eller klassiska kameler kan i vissa fall spotta.

Anledningen till att laman är mer känd som spottare än exempelvis alpackan trots att de är mycket lika beror sannolikt på deras temperament. Laman är betydligt mer fartfylld och livlig medan alpackan är eftertänksam och gillar att ta det lugn. 

Detta gör att en lama som blir retat kastar ur sig en spottloska utan att fundera på hur klokt det verkligen är medan en alpacka först funderar på om det verkligen är nödvändigt för att därefter spotta.

hur långt kan laman spotta?

En lama kan spotta 3-4,5 meter. Den kan skjuta iväg en kraftig, relativt stor loska med god pricksäkerhet på målet. Vanligast är att de spottar mot ansiktet eller övre delen av kroppen och oftast på andra lamor för att visa dominans. Men som vi har läst i artikeln händer det att laman spottar på människan om den blir stressad eller störd.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur länge är en elefant dräktig?

Hur länge är en elefant dräktig?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Varför spottar laman? – Det är faktiskt inte saliv den spottar