Något som många använder i sitt vardagliga tal är uttrycket björntjänst. Du har säkert hört någon beskriva en handling som någon person har gjort som en sådan, men vad betyder björntjänst egentligen?
Jag förknippade länge en björntjänst med scenen i Djungelboken där Mowgli möter Baloo men insåg, när jag skrev den här artikeln, att begreppet har en längre historia än så.
Inte nog med det, det är också ett begrepp som många ofta missförstår. När du läst klart den här artikeln behöver du inte vara en av dem.
Vad betyder egentligen uttrycket björntjänst?
Att göra någon en björntjänst betyder att någon har till avsikt att genomföra en välmenande tjänst men som går fel och får ett negativt, skadligt eller förödande resultat. Uttrycket har sedan länge använts på olika platser i världen men har ett och samma ursprung.
Vidare i artikeln ska vi berätta allt om hur ordet björntjänst används och misstolkas samt hur det kom att bli välkänt och använt över stora delar i världen.
Så misstolkas uttrycket
I dagsläget använder sig många av uttrycket björntjänst på ett felaktigt sätt. Det kan skapa missförstånd eller resulterar i en rolig situation för personen som har missuppfattat innebörden av ordet björntjänst.
Björntjänst används av vissa för som ett ord när de vill understryka att tjänsten som planeras att genomföras eller som har genomförts är extra stor eller av extra viktigt. Missuppfattning är helt rimligt då björnar är kända för att vara stora och se mycket kramgoa ut (även om de inte alltid är det).
Sannolikt är även uttrycket: att ge någon en björnkram eller en bamsekram en anledning till att uttrycket misstolkas. En björnkram är nämligen något positivt och betyder; en stor, varm kram.
Ett exempel på hur ordet björntjänst kan använda korrekt är om en person skulle hjälpa en annan att frakta en tårta till ett kalas där ett barn fyller år.
Den snälla och välmenande personen erbjuder sig att hämta tårtan på konditoriet för att ta med den till den andre personen som fyller år, men när tårtan väl är hämtat så glömmer personen som hämtade tårtan hela förpackningen inom räckhåll för dennes hund som sedan slukar bakverket i ett nafs.
Resultat är att tårtan blev helt mosad och halvt uppäten innan födelsedagsbarnet ens får se bakverket. Tjänsten var alltså välmenande men i slutändan blev resultatet negativt för mottagaren av tjänsten. En björntjänst alltså.
Uttryckets ursprung
Att göra någon en björntjänst är ett gammalt uttryck som uppstod under 1600 talet. I den franska fabeln om en björn och hans sovande vän. Vännen låg och vilade medan en fluga landade på hans huvud. Björnen ville då hjälpa till och avlägsna insekten genom att slå bort den. En tjänst som var mycket vänlig och hade till avsikt att hjälp en vän.
När björnen väl försökte slå till flugan slog han för hårt och krossa sin vän med slaget. Björnen hade därmed gjort en björntjänst då resultatet blev negativt av en välmenande tjänst.
Moralen bakom fabeln är att det är farligt att ha ointelligent vänner. Det kan vara skadligt och farligt. Det kan till och med vara bättre att ha intelligenta fiender än osmarta vänner.
Vad är dina tankar om moralen bakom berättelsen? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ned i artikeln.
Är björnar snälla?
Björnar är snälla så länge vi människor inte stör dem. De lever sina liv i naturen och älskar att äta bär, njuta av lugnet och gå runt och nosa. Björnar kan däremot vara farlig men inte för att de är elaka utan för att de har ungar de vill skydda eller själva blir rädda. Du bör alltså hålla dig på avstånd från en björn även fast de faktiskt är rätt snälla djur!
Synonymer till ordet björntjänst
Istället för björntjänst finns det några andra ord man kan använda. Det kan vara nödvändigt i exempelvis korsord eller om du ska förklara vad björntjänst betyder för någon. Vanliga synonymer är dålig tjänst, mottjänst eller skada men ord som otjänst och ogagn förekommer också
Fanns inga franska björnar…. En björnkram är livsfarlig, således negativt!
Så kan det vara Christian! Men uttrycket kommer från en fransk berättelse och inte nödvändigtvis om en fransk björn .
Och i en saga kan en björnkram vara positiv, tänk bara Nalle puh .
Tack för din kommentar!
/William, Djursajten.