20 juli

Cavapoo hund – Information om rasen och dess egenskaper

0  Kommentarer

Cavapoo är en blandrashund som är resultatet av att ha fött upp en Cavalier King Charles Spaniel med en pudel. Denna ras har blivit allt mer populär de senaste åren och är känd för att vara vänlig, intelligent och underhållsfri.

Cavapoo anses inte vara en renrasig hund av Svenska kennelklubben (SKK), men detta har inte hindrat människor från att älska dem.

Mankhöjd

28-45 cm

Vikt

5-10 kg

Livslängd

13-15 år

Kallas även

Cavadoodle

Fäller päls?

Nej

Marknadspris

30 000 - 35 000 kronor

Passar som

Familjehund, sällskapshund

Kroppsbyggnad

Smidig och rörlig

Registreringsår (SKK)

Blandraser registreras inte av SKK

Ursprung

Australien

Rasens historia

Cavapoos popularitet kan delvis bero på dess intressanta historia. Rasen har sitt ursprung i Australien i slutet av 1900-talet och skapades genom att korsa Cavalier King Charles Spaniel och pudel. Sedan dess har Cavapoo blivit en av de mest populära blandrashundarna i världen.

Cavapoo är känd för att vara vänlig och intelligent och är ett fantastiskt husdjur.

Utseende: Päls och färger

Cavapoo är en liten hund som har mycket päls. De kan komma i en mängd olika färger, men de vanligaste är svarta, vita och bruna. De har vanligtvis en lång päls, som måste borstas ofta för att den ska se frisk och glänsande ut. Pudelns päls är mycket fin och Cavapoo har fått de bästa egenskaperna genom avel.

Eftersom cavapoo är en blandras fäller den minimalt då pudeln inte fäller päls.

Till storleken är Cavapoo en relativt liten hund. En cavapoo väger mellan 5-10 kg och har en mankhöjd mellan 28-45 centimeter beroende på individ och kön.

Egenskaper: Temperament och energi

Personlighet och temperament är det som gör varje Cavapoo unik. Vissa är mer aktiva än andra, vissa är mer lekfulla och vissa är lugnare. Det är viktigt att ta hänsyn till din Cavapoos personlighet och temperament när du väljer ett namn. Att döpa din Cavapoo efter en kändis eller karaktär som inte passar deras personlighet kan vara frustrerande för er båda.

När det kommer till energinivåer är vissa Cavapoos glada att bara slappa runt huset med sin familj medan andra behöver mycket motion och aktivitet. Ett bra sätt att se hur mycket motion din Cavapoo behöver är att titta på svansen. Om svansen viftar konstant behöver de mer motion; om det är lugnt för det mesta är de nöjda med mindre aktivitet.

Cavapoo är även en relativt intelligent hund. Den har fått pudelns intelligens och de sociala och utåtriktade egenskaperna som förekommer är vanliga hos cavalier king charles spaniel.

Hälsa: Vanliga hälsoproblem och sjukdomar

Cavapoo är en hundras som är känd för sina hälsoproblem. Några av de vanligaste hälsoproblemen som denna hundras kan drabbas av inkluderar:

  • Övervikt
  • Klåda på hud
  • Ögonproblem
  • tandproblem
  • dålig andedräkt
  • tandlossning

Cavapoos är benägna att gå upp i vikt, så det är viktigt att se till att de får mycket motion och bara ge dem den rekommenderade mängden mat. De är också mottagliga för hudallergier, vilket kan få dem att klia och repa sig mycket. Dessutom kan Cavapoos drabbas av ögonproblem, såsom konjunktivit och öroninfektioner.

Cavapoos är som sagt också benägna att få fetma, så det är viktigt att de inte går upp för mycket i vikt. Regelbunden motion och hundfoder av hög kvalité räcker för att din cavapoo inte ska gå upp för mycket i vikt.

De kan också uppleva ett antal tandproblem, såsom dålig andedräkt och tandlossning.

Var man hittar Cavapoo uppfödare

Cavapoo är en hybridhundsras som är resultatet av att korsa en Cavalier King Charles Spaniel med en dvärgpudel eller toypudel. Som sådan finns det Cavapoo-uppfödare över hela landet och efterfrågan på rasen är hög.

Om du är intresserad av att lägga till en av dessa hundar till din familj, är det bästa sättet att hitta en ansedd uppfödare att göra lite forskning online. Börja med att leta efter uppfödare som är medlemmar i Svenska kennelklubben men det går också att hitta en cavapoo valp hos rätt uppfödare via blocket

Du bör också be om referenser från andra familjer som har köpt valpar från den uppfödaren. Se dessutom till att besöka uppfödarens anläggning och träffa både föräldrarna till valparna och eventuella andra hundar i uppehållet. Detta kommer att hjälpa dig att få en känsla av den allmänna hälsan och temperamentet hos valparna.

Vanliga frågor om Cavapoo

Hur fungerar Cavapoo som första hund?

Cavapoo är en bra första hund eftersom de är mycket godmodiga och jämnmodiga. De är ganska små, så de behöver inte mycket motion, och de passar väl med familjer och barn. Eftersom de är en blandras kan de lära sig lättare än vissa renrasiga hundar, tack vare deras hybridkraft. Tack vare sin ringa storlek är de utmärkta knähundar och nöjer sig med att mysa med dig i timmar.

Var köper eller adopterar man en cavapoo?

Det finns många ställen där du kan köpa eller adoptera en cavapoo. De finns hos uppfödare, i djurhem och hos räddningsorganisationer. Priset på en cavapoo varierar beroende på uppfödare, men de ligger vanligtvis mellan 30000 och 35000 kronor Cavapoos är ett bra val för människor som vill ha en fårhund, men som inte har utrymme för en fullstor hund. De är också ett bra val för människor som letar efter en hund som inte fäller mycket. När du köper din hund är det viktigt att du köper den av en pålitlig person, gärna en registrerad uppfödare hos SKK (Den kan dock vara svårt eftersom cavapoo är en blandras.

Kan man ha en Cavapoo om man är allergisk?

Cavapoos är en populär hundras tack vare sina många fantastiska egenskaper. Vissa människor är dock allergiska mot hundar och undrar om de ändå kan ha en Cavapoo. Tack vare pudeln i deras härstamning är Cavapoos mindre allergiframkallande än andra hundar. Detta innebär att hundallergiker ofta kan tolerera dem bättre än andra raser. Naturligtvis är varje person annorlunda och du kan fortfarande vara allergisk mot Cavapoos även om du är mindre allergisk mot andra hundar. Men många allergiker väljer ändå cavapoo eftersom de generellt sett har är relativt allergivänliga

Passa cavapoo som familjehund

Cavapoo hundar är bra familjehundar. De är bra med barn och andra hundar, och de behöver väldigt lite motion, vilket gör dem idealiska för familjer med en hektisk livsstil. Cavapoos har också ett antal andra egenskaper som gör dem till bra familjehundar. De är mycket intelligenta och lätta att träna, och de finns i en mängd olika färger och pälstyper. Cavapoos har också relativt lite hår, vilket är en fördel för familjer med allergier. Även om cavapoos är bra familjehundar bör de inte vara den enda hunden i hushållet. Cavapoos mår bäst när de har en annan hund att leka med och umgås med. Därför bör familjer som överväger en cavapoo också ha en annan hund i hemmet.

Vilka leksaker passar cavapoo?

Det finns en mängd olika leksaker som är särskilt utformade för cavapoos. Dessa leksaker är ofta gjorda av mjuka material som är säkra för hunden att tugga på, och de har ofta en inbyggd pipare som håller hunden underhållen. Några av de mest populära leksakerna för cavapoo är plyschleksaker, tuggleksaker och bollar.


Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Cavapoo hund – Information om rasen och dess egenskaper