24 februari

Fingerdjur – Djuret som fått sitt namn av människan rädsla

0  Kommentarer

Fingerdjuret, eller som det även kallas, Aye-aye, efter människans läte vid åsyn av djuret är ett av de mest unika djuren sett till utseendet. Djuret är en långfingrad lemur som endast återfinns på Madagaskar. I dagsläget är djuret utrotningshotat och på gränsen till att dö ut. Något som i mångas ögon inte skulle göra något men givetvis ska vi bevara unika arter världen över.

I den här artikeln ska vi lära oss allt om fingerdjuret. Du finner information om deras kost och hur de lever samt vad anledningen är till att djuret är utrotningshotat.

Fingerdjuret i korthet

Fingerdjuret tros ha fått sin namn utifrån hur människorna reagerade på djuret. När de fick åsyn av den, vad som liknar en småväxt demon eller en “imp” ska de ha ropat ut Aye! Aye! av rädsla och obehag. Detta gick så långt som att befolkningen uppfattade djuret som en följeslagare av något som går att likna djävulen. 

Beteendet som invånarna på Madagaskar visade av ett litet djur kan i dagsläget få många att skratta men tänker man tillbaka är det inte så konstigt. Faktum är att fingerdjuret är nattaktiva och väldigt sällan visar sig under dagen. Detta medför ännu mer rädsla då mörker ofta förknippas med ondska och osäkerhet.

I dagsläget finns är det mycket ovanligt att någon stöter på ett fingerdjur. Dels för att de endast finns på Madagaskar men även om du befinner dig där så kommer du nog aldrig få se det häftiga djuret. Som vi nämnde i inledningen är djuret utrotningshotat och riskerar att dö ut helt. Detta är till stor del på grund av människans historiska beteende att döda fingerdjuret av rädsla.

Vad äter fingerdjuret

Fingerdjuret är en allätare och konsumerar de mesta den kan få tag på. Allt ifrån bär, svamp och frukt till larver eller honung. Den samlar sin mat till stor del genom att hacka hål på trädstammar och äta vad den kan hitta där inne. Med sitt mittenfinger hackar den på trädet upp till 5 gånger per sekund för att effektivt och snabbt komma åt de larver som gömmer sig där inne.

Fingerdjuret har alltså en metod att skaffa mat likt hackspetten har i Sverige. Eftersom fingerdjuret endast finns på Madagaskar och hackspetten endast här så har de båda varsin del i ekosystemet och behöver inte bråka med andra djur om födan tack vare det unika sättet att samla mat.

Kanske är det även därifrån dessa fula djur har fått sitt namn; fingerdjur. Eftersom de använder sitt finger för att hacka och gräva fram mat.

Djuret är utrotningshotat

Som sagt är Aye-Aye eller fingerdjuret utrotningshotat. 1933 trodde man att djuret var utdött men det visade sig att hela 24 år senare återupptäcktes fingerdjuret och det fanns möjlighet att bevara det unika djuret. 1966 fångades 9 fingerdjur in och fördes till en säker plats för att säkerställa artens överlevnad. 

I dagsläget visar nyare forskning på att djuret faktiskt är mer vanligt än man tidigare trott, sannolikt på grund av att de sover på dagen och är nattaktiva. Trots detta klassas fingerdjuret sedan 2014 fortfarande som utrotningshotat och bevaras därför. De finns flera platser på jorden där de bevaras på trygga platser.

Anledningen till att de är fortfarande är utrotningshotade beror inte endast på att folk är rädda för dem. Visst, det är en stor anledning och de dödas tyvärr av något så simpelt som ett dåligt rykte men de finns två ytterligare anledningar 

  • Skogar huggs ned och förstörs på ön vilket försvårar möjligheten för djuret att hitta mat och trygga sovplatser då de behöver träd för att överleva.
  • Bönder och odlare dödar djuret för att skydda sina grödor.

Vid första anblick kan det vara förståeligt att bönderna vill skydda sina odlingar men faktum är att fingerdjuret sällan förstör för bönderna och därför anfaller djuret i onödan. Detta alltså vara en bortförklaring för att de lever kvar i de gamla då de trodde att djuren var onda och vill fortsätta döda dem trots att de är utrotningshotade.

Hur fingerdjuret lever med andra 

Likt många andra delar av fingerdjurets beteende och utbredning har även uppfattningen om hur de lever ändrats över tiden. Förr var man ganska säker på att de levde ensamma och för sig själva, de skulle inte ha gillat sällskap och vara tillbakadragna för både varandra och andra djur men det har visat sig vara falskt. 

Upptäckter på senare tid har visat att fingerdjuren faktiskt kan vara närgångna med varandra och väldigt sociala. De har alla sitt revir men har oftast inget emot om de stöter på ett annat fingerdjur. Hur de lever och agerar skiljer sig en hel del mellan honor och hanar.

Honorna har stora revir på omkring 8 hektar som nästan aldrig överlappar en annan honas revir. I dessa fall är alltså fingerdjuret motsatsen till social. Deras revir kan dock överlappar men hanens revir utan problem och ofta flera stycken. 

Hanens revir är betydligt större, nästa fyra gånger så stort! De rör sig alltså på omkring 32 hektar men delar som sagt deras område med flera andra hanar och honor. På grund av den stora utbredning av deras revir är det mycket svårt för en hane att skydda en hona men eftersom flera hanar ofta överlappar på samma område brukar det gå bra ändå. Det är även honorna som är dominanta och hanarna som följer deras bestämmelser.

Andra fula djur

Det finns mängder av fula djur på vår planet som av många kallas häftiga, unika eller söta. Bland annat den näst intill stjärnmullvad med 22 tentakler i ansiktet. Förutom dessa två djur finns det flera andra äckliga djur. Vill du ha mer rolig läsning om sådana kan du fortsätta till djursajtens lista med världens 11 fulaste djur. (kommer snart)

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Varför ylar vargar?

Varför ylar vargar?
Djursajten
>