21 april

Huggorm på tomten och i huset – Så blir du av med huggormar

1  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för granngården och stick

Huggormar är vanligt förekommande i Sverige och stora delar av östra Europa. Den är känd som Skandinaviens enda giftiga orm som återfinns i det vilda.

Varje år uppsöker 200-300 personer vård för huggormsbett I Sverige men dödsfall är ytterst sällsynt och sker nästan aldrig. Huggormen blir omkring 60 centimeter lång med enstaka fall som har blivit över en meter lång. Den är relativt smal och har ett sicksackmönster över ryggen alternativt ett mörkt eller helsvart skinn.

Huggormen gillar att kringla sig in vid små utrymmen såsom bland klippor, stenar, under träd och grenar men även i och under hus. Eftersom ormar saknar bröstkorg och endast består av en ryggrad kan små huggormar komma genom hål som är så små som 4 millimeter. 

Sannolikt upplever du problem med huggormar som befinner sig på din tomt eller i värsta fall, i huset. Vidare i artikeln ska jag hjälpa dig bli kvitt problemet med huggormen genom att föreslå smarta lösningar på ditt problem. Dessutom avslöjar jag vad du bör göra ifall du blir biten av en huggorm.

Är ditt problem brådskande? Klicka då här för att direkt komma till lösningen!

Så vanligt är det med huggorm i huset

Att huggormen kommer in i huset är ovanligt men det förekommer, särskilt om det är riktigt varmt ute under en längre period men även under augusti och framåt hösten när de får ungar och letar en en plats att övervintra.

Att bli av med ormen kan vara väldigt svårt eftersom de djur som har stark revirkänsla. Kombinationen av att vara fridlyst och ha stark revirkänsla försvårar problemet med huggormen rejält, särskilt när dess bett innehåller gift. Lyckligtvis har ormen väldigt lätt att bosätta sig på en ny plats om dess tidigare revir skulle försvinna eller om ormen skulle föras bort. Du måste bara se till att ormen hamnar tillräckligt långt bort så den inte slingrar sig tillbaka.

Det finns några gamla “husmorsknep” för att bli av med huggormar där snus eller vitlök är populärt. Utifrån vad djursajten har testat fungerar inte dessa bra och det finns heller inget bra medel mot ormar som är tillåtet att använda i Sverige. Lyckligtvis finns det en räddning!

Bli av med huggorm från tomten

Ormar på tomten är obehagligt och kan skapa oro för dig och din familj, särskilt om du har barn eller husdjur såsom hund och katt som riskerar att bli bitna. Som jag tidigare nämnde kan ormar vara svårt att bli av med eftersom de håller sig till sitt revir och är väldigt duktiga på att hitta tillbaka.

Den bästa lösning är då att få ormen att inte vilja komma tillbaka. Genom en sådan lösning behöver du aldrig plocka upp ormen, försöka stänga in den i en skokartong för att köra den långt bort med osäkerheten om att den eller dess familj kommer återvända till gården.

Ormskrämma för tomten - Ljud och vibration

Toppval

Ormskrämma för tomten - Ljud och vibration

Med hjälp av ormskrämman Power Repeller från TheVAULT kommer ditt problem med huggormar på tomten snabbt vara löst. Placera skrämmaren i marken som ger ifrån sig svaga vibrationer och ljud som är stressande och störande för ormar.

Den är speciellt utvecklad för att variera signalerna den ger ifrån sig till för att ormar och andra skadedjur såsom möss, sork och mullvad inte ska vänja sig och fortsatt hållas borta.

Placering och montering av skrämman mot huggormar

Steg 1: Välj ut en central plats på tomten du vill skydda mot ormar. En ormskrämma har en räckvidd på cirka 45 meter åt alla håll.

Steg 2: Starta skrämman och tryck ned den i marken. Den fungerar bäst när underlaget är hårt då vibrationerna märks av mer för ormen

Steg 3: Vill du täcka en större yta kan du sammanlänka flera skrämmare för att hålla ormarna helt bort. Placera dem 40 meter ifrån varandra så överlappar deras verkningsområde och ormarna håller sig borta. (Finns att köpa i 3-pack för ett reducerat pris)

Steg 4: Njut av en ormfri och trygg gård.

Skrämmarna fungerar med hjälp av batterier. Dess följer tyvärr inte med men finns att köpa i välsorterade matvarubutiker eller att beställa i samband med att du köper hem ormskrämman eftersom de finns i samma butik. Batterierna som används är 4 stycken D 1,5V batterier. En laddning med batterier räcker upp till 6 månader.


Detta är min absolut favoritlösning! Skrämmaren fungerade utmärkt i vår sommarstuga och tack vare dem jag slipper oroa mig för att hunden ska bli biten. Sannolikt kommer även du bli helt kvitt problemet med huggorm och andra ormar som skapar oro för din familj och dina djur. 

Lösningen bidrar också till att hålla borta ormar från att komma in i huset om du placerar skrämmaren i närheten. Har en orm redan hittat in i huset räcker det inte med en ormskrämma. Nedan avslöjar jag mitt bästa tips för att lösa problemet med huggormar i huset.

Huggorm i huset

En huggorm i huset kan vara väldigt obehagligt och skrämmande. Lyckligtvis försvinner ofta problemet med en huggorm inuti huset om du följer de ovanstående råden om hur du får bort en huggorm från tomten och gården.

Men bara för att du sätter upp ormskrämmaren utanför huset kommer huggormen inuti huset inte ge sig av. Du behöver själv göra dig kvitt ormen alternativt ringa om hjälp. Problemet är att professionell hjälp kan bli väldigt dyrt och snabbt kosta tusen kronor eller mer. Jag rekommenderar därför användningen av en ormtång som låter dig hålla ett säkert avstånd från ormen som endast biter faror omkring en halvmeter ifrån den.

Ormtång: utfällbar 1 meter

Ormtång: utfällbar 1 meter

En rejäl och stabil ormtång tillverkad i aluminium som låter dig hålla säkert avstånd från huggormen. Huggormar hugger upp till en halvmeter så du har god marginal med dubbla avståndet.

Den har ett skyddande grepp för att inte skada den fridlysta huggormen och låter dig enkelt avlägsna ormen från huset

När du fångat upp ormen har du två val. Första alternativet, som även är det bästa, är att bära ormen i tången och släppa iväg den. Detta fungerar endast om du använder dig av den tidigare nämnda ormkrämman, annars är sannolikheten stor att ormen återvänder till huset. 

Saknar du skrämmaren rekommenderar jag att du placerar ormen i en hink med lock. Dessa finns att köpa i gårdsbutiker eller genom att beställa hem hos Granngården.

Tänk på att täta igen alla hål du hittar även om det är svårt. En liten huggorm kan ta sig in genom mycket små hål eftersom de endast har en ryggrad. Detta kommer även bidra till minskad risk för råttor och möss som likt ormar är proffs på att ta sig in genom små öppningar.

Om du har blivit biten av huggorm

Blir du biten av en huggorm bör du omedelbart söka vård. Det är omöjligt att veta hur du kommer reagerar på huggormsbett och giftet, särskilt när det kan ta mycket lång tid innan de allvarliga symtomen uppstår. Vi rekommenderar därför alla att uppsöka professionell vård i samband med ett bett från en huggorm.

Hur farligt bettet avgörs till stor del av hur mycket gift ormen ger ifrån sig i samband med bettet. Ungefär 30-50 % av alla huggormsbett är så kallad torrbet

Biten av huggorm: Steg-för-steg vad du ska göra

Upplever du allvarliga symtom: Ring ambulans!

Steg 1: Se till att ta dig bort från huggormen och platsen du har blivit biten.

Steg 2: Försöka att röra på kroppsdelen som har blivit biten så lite som möjligt för att minska spridning av giftet, håll kroppsdelen stilla och i högläge.

Steg 4: Meddela någon du känner att du har blivit biten, vart du befinner dig och vart du ska. (Endast om du är ensam)

Steg 3: Uppsök sjukhus! Ring en bekant för transporthjälp om det behövs. Jag avråder dig från att själv köra bil om du har blivit biten av en huggorm.

Vid akuta problem: Ring 112 och begär kontakt med giftcentralen.


Så håller du dig säker från huggormens bett

Att hålla sig skyddad från huggormen kan vara lättare än man tror. Något så enkelt som att bära stövlar när du går bland klippor under sommaren minskar risken för ett ormbett rejält.

I övrigt finns det inte mycket du bör tänka på. Självklara saker såsom att inte gå mot en eller nära en huggorm som är synlig och att aldrig plocka upp en orm kommer givetvis hålla dig fri från ett bett.

Ormbett utan att märka

Att man blir biten av en orm eller huggorm utan att märka av det är ovanligt med det förekommer. Under en promenad i skogen eller vid klippor kan den sticka till i benet och när du tittar ned ser du inget där. Du kanske tänker att det var en brännässla och fortsätter promenaden utan vidare. I ett sådant fall kan det röra sig om ett ormbett.

På bilden intill ser du ett bett från en huggorm. Det du ska hålla utkik efter är vanligtvis de två prickarna som indikerar ormens tänder. Ser du detta bör du omedelbart följa råden ovan om att uppsöka sjukvård

Bild lånad av: Yle Fotograf: Heidi Kokki

Vanliga frågor om huggormar

Hur vanligt är det att någon blir biten av en huggorm?

Huggormsbett är relativt ovanliga men förekommer med jämna mellanrum. Varje år söker sig omkring 200-300 personer till akuten i Sverige i samband med att de har blivit bitna av en huggorm. Risken att du skulle bli biten av huggorm är därför minimal, men värt att tänka på är att de som bor i en större stad har betydligt mindre risk att bli biten av en huggorm än vad någon på landet har. Bor du i ett område med mycket ormar är det därför betydligt mer sannolikt att ormen hugger till.

Är huggormen farlig?

Huggorm är inget du behöver oroa dig över dagligen, även om du befinner dig på en plats där huggormen vanligt förekommer. Det är inte farliga i sig eftersom de inte aktivt säker sig mot människor för att anfalla. Skulle du däremot röra dig väldigt nära en huggorm som ligger tryckt någonstans är det inte helt ovanligt att den attackerar dig som självförsvar.

Huggormens bett är giftigt och påverkar i första hand vävnaden kring bettet. Det kan svälla upp och bli ömt. Hur vi människor påverkas av ett bett från en huggorm är olika för alla. Vissa kan få problem i mag- och tarm-kanalen, andningsorgan och med nervsystemet men vanligast är som sagt en mindre svullnad som går över efter en stund. Själva bettet kommer att kännas av men sannolikt inte göra jätteont

Kan man dö av ett bett från en huggorm?

Det är ytterst osannolikt att en människa skulle dö av ett bett från en huggorm, men det är inte omöjligt. Senast en person dog i Sverige var 2000 men sedan dess har ingen dött. Om vård ges direkt är risken för död minimal, näst intill obefintlig. Däremot kan intensivvård behövas. I Europa dör omkring 30-40 personer varje år till följd av bett från huggormar. En stor anledning till detta tros vara att den bitne personen inte uppsöker vård.

Hur känner man igen ett ormbett?

Ett ormbett känner du enklast igen genom att titta på den ömma ytan. Ser du två prickar är det sannolikt ett bett och du bör uppsöka vård. Prickarna är märken från ormens två tänder som den använder för att hugga och spruta in gift.

När attackerar en huggorm?

Huggormen attackerar när någon kommer för nära den. Att ormen skulle ge sig på en människa utan anledning händer inte men den gillar inte att känna sig hotad. Huggormen hugger upp till en halvmeter och är väldigt hastig när den väl anfaller. Innan ormen hugger ger den oftast iväg en väsande ljud för att varna. Hör du detta måste du snabbt dra dig tillbaka för att inte riskera att bli biten.

Är huggormar giftiga?

Huggormar är Skandinaviens enda giftiga orm som lever i det vilda. Dess gift är inte direkt dödligt för människor men kan orsaka rejäla symptom som behöver läkarvård. omkring 30-50 % av alla huggormsbett är så kallas torrbett. Med det menas att ormen inte avger något gift. Det är omöjligt att veta om ormen har sprutat in gift i när den bet dig. Du bör därför alltid uppsöka vård om du har blivit biten av en huggorm.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Liknande läsning

    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: Huggorm på tomten och i huset – Så blir du av med huggormar