5 november

Hur bor humlor?

5  Kommentarer

De flesta humlor bor tillsammans i kolonier, vanligast med ca 50 individer. Boet är byggt i ett poröst material, t.ex. gräs, löv, lös jord eller en gammal trädstam. Humlorna bygger ett bo som skyddar mot väder och vind och i centrum ligger drottningen och producerar ägg. Eftersom det finns många olika arter av humlor, faktiskt över 250 stycken i världen och ca 40 i Sverige, så varierar också sättet de bygger på.

Ett nytt bo startar med att en hona, drottningen, bygger hålrum i oregelbundna mönster av vax där hon lägger sina sedan tidigare befruktade ägg. Hon väljer platsen med omsorg så att chansen att det överlever hela drottningens liv är så stor som möjligt. De första äggen utvecklas till arbetare av honkön, och efter de utvecklas börjar de ta hand om och mata de yngre avkommorna.

Drottningens enda uppgift blir sedan att fortsätta lägga ägg, tills hon lämnar boet under hösten. När kolonin har vuxit tillräckligt på detta sätt börjar drottningen lägga ägg som utvecklas till hanar och nya drottningar. Före vinterdvalan parar hon sig och fyller på förråden med fett och kolhydrater så hon ska orka med hela vintern och sen börja bygga ett nytt bo igen nästa vår. Ett humlebo används oftast bara en sommar och sen överges det, ingen annan drottning intar det gamla boet heller. Det finns dock undantag för detta beroende på vilken typ av humla det är. Vissa humlor återvänder till sitt bo även nästa år.

Humlorna är viktiga

Vi människor är beroende av att humlorna kan leva sina liv på ett bra sätt och bygga stora bon med många humlor. De är mycket viktiga pollinatörer, och utan pollinering blir det inte mycket kvar som vi människor kan äta. Många frukter och bär är beroende av att bli pollinerade för att det ska utvecklas frukt. Livet som humla liknar livet som bi, men humlornas samhällen är mycket mindre.

Humlor bor som insekter

Boets konstruktion

Det är viktigt att drottningen, äggen, larverna och alla arbetarhumlor är skyddade mot regn, kyla, värme och rovdjur. Det finns många ställen ett humlebo kan byggas på, det här är bara några:

 • torra löv
 • jord
 • stenmur
 • fågelholk
 • under några plankor
 • övergivet musbo
 • husvägg

Humlorna bygger upp boet runt cellerna, och till skillnad från bina som bygger regelbundna strukturer, så är humlornas bon byggda lite huller om buller. Om man har turen att få se det innersta av ett humlebo ser det ut som en majskolv eller som små ärtor som ligger tätt ihop. Det är äggen man ser som ligger i var sitt hålrum av vax. Humlorna isolerar hela boet med djurhår, mossa eller till och med husisolering om de får tag i det. Det är viktigt att äggen och larverna hålls varma. När samhället får fler och fler individer växer det också i storlek. Fler och fler gångar byggs för att arbetshumlorna ska komma åt att sköta och mata alla ägg och larver.
Vi människor kan på olika sätt underlätta för humlorna när de ska bygga sina bon, enklast genom att inte städa våra trädgårdar så noga utan låta löv och gammalt trä ligga och skräpa i ett hörn av trädgården. Humlor kan också få för sig att bygga bon i våra husväggar, men det är ingen fara, de gör ingen skada och det bästa är att låta boet vara kvar.

Det finns många varianter av humlebon

Andra varianter av humlebon

Vissa arter av humlor bygger sina bon i marken, men principen är densamma. Sen har vi snylthumlorna, de bygger inga bon alls utan som namnet talar om så snyltar de på andra humlors bon. Dessa humlor är mer aggressiva, och använder fysiskt våld för att ta över ett humlebo. Snylthumlans drottning dödar oftast boets drottning och fyller sedan boet med sin egen avkomma.

Hjälp humlorna att hitta hem

Man kan till och med hjälpa humlorna att bygga sitt bo. Enklast är en nedgrävd lerkruka, man måste bara se till att det inte kan regna in. Vill man lägga ner mer tid så går det att bygga sofistikerade bon med möjlighet att kika in. Dessutom finns det många olika modeller av humlebon utan humlor som säljs i trädgårdsbutiker.

Humlebon för pollinering av tomater

För pollinering i växthus där man odlar tomater finns det humlebon, med humlor, att köpa. Då gäller det att ha nät för alla ventilationsluckor så de verkligen håller sig inne i växthuset och jobbar på med pollineringen av tomatblommorna. Man måste också installera sitt humlebo när det finns tillräckligt med blommor. Ett problem med köpta humlebon är att de kan sprida sjukdomar till nya geografiska områden. Det bästa är om man kan få tag i lokalt odlade humlor om man behöver det till sin tomatodling.

Här kan du se hur humlorna bygger bo under ett skjul.
Titta på en video med humlebo

Källor
https://en.wikipedia.org/wiki/Bumblebee#Reproduction_and_nesting
https://sv.wikipedia.org/wiki/Humlor

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Vi har ett humlebo i isoleringen på vinden. De kryper in via panelen. Men i år är det minst 3dje året humlorna finns i samma bo

  • Hej Pierre!

   Det beror sannolikt på den typ av humlor som har bostat sig på er vind. Det är ganska ovanlig men vissa typer återvänder till sitt bo. Hoppas att de inte ställer till med några problem för er!

   /William, Djursajten

 • Jag hade ett humlebo i min kompost förra året.
  Vågar jag gräva där i år eller kommer de tillbaka år efter år?

  • Hej Rosmarie,

   Vad häftigt! Det har jag aldrig sett eller hört talas om.

   Det kan inte vara så vanligt. Kul att du fick se det.

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Hur många magar har en giraff?

  Hur många magar har en giraff?
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Hur bor humlor?