27 september

Hur gammal kan en sköldpadda bli? – Ålder och skötselråd för husdjuret

0  Kommentarer

Att sköldpaddor kan bli mycket gamla är välkänt och faktum är att det stämmer, det är ingen myt. Dessa djur lever mycket länge. Både små och stora sköldpaddor lever långa liv men hur gamla blir de mer exakt?

I denna artikel kommer du få all information om hur länge sköldpaddor lever, hur de kan leva så länge, och vad som kan hota deras livslängd. Mer om det kommer vi till senare då vi första och främst ska svara på;

Hur länge lever en sköldpadda?

Sköldpaddor lever mellan vanligtvis mellan 30 och uppe emot 200 år. Hur gamla de blir avgörs i första hand beroende på vilken typ av padda de är. Stora sköldpaddor lever i regel längre och det sägs att sköldpaddor ska kunna leva upp emot 200 år.

Forskare menar på att det är osannolikt att en sköldpadda blir så gammal och många kallar det därför en myt. Det är dock inte helt omöjligt att sköldpaddor faktiskt kan bli så gamla. En individ som har registrerats uppnådde till och med blivit 175 år.

Havs- och sötvatten-sköldpaddor lever vanligtvis upp till 60 år medan sköldpaddor som befinner så på land brukar hålla sig vid liv tills de är omkring 30 år gamla. Som sagt lever stora sköldpaddor längre och det är därför många tänker på de gigantiska havssköldpaddorna som blir över 100 år när de funderar över sköldpaddans ålder.

Varför lever sköldpaddor så länge?

Anledningen till att dessa fantastiska djur kan leva så pass länge har ännu inget exakt, vetenskapligt svar men de finns en del teorier som verkar stämma.

Nyckeln till deras långa livslängd tros vara att djuret har en typ av termoreglering som kallas för ektotermi. Med det menas att djuret reglerar temperaturen på sin kroppsmassa genom omgivningen istället för att ta hjälp av processer som händer inuti kroppen.

Vi människor, andra däggdjur och fåglar använder oss av endotermi och värmer oss genom att exempelvis bränna fett och kyler oss genom att svettas. Sköldpaddor är alltså inte beroende av sin kost för att värma kroppen utan gör det genom sol, vattenströmmar och med hjälp av sin övriga omgivning.

Varför detta är så effektivt för ett långt liv beror på att kroppen inte behöver genomföra någon nedbrytning och ämnesomsättning för att hålla temperaturen i balans. Hög ämnesomsättning har visat sig minska livslängden hos djur eftersom det produceras fria radikaler i kroppen. I längden kan det leda till cellskador och i vissa fall spekuleras det om att det kan leda till åldrande.

Sköldpaddans skal bidrar till att de blir äldre

Sköldpaddans skal är givetvis ett effektiv skydd mot faror som de kan gömma sig med. Mycket  tyder även på att skalet har uppnått en optimal byggnad. Hur skalet fungerar ska ha varit oförändrat under de senaste 200 miljoner året och tyder därför på att det är den optimala utformningen för ett långt liv.

Ett perfekt format skal låter sköldpaddan leva ett liv fri från stress bildat av omgivningen samt relativt säkert från rovdjur.  Djur som ofta är i fara och som ständigt behöver vara på sin vakt från rovdjur lever alltså kortare liv då de blir mer stressade.

Sköldpaddor är utsatta som nyfödda

Trots att sköldpaddor är kända för att leva länge är genomsnittsåldern extremt låg. Det beror på att de flesta sköldpaddorna aldrig tar sig till vuxen ålder. Som barn är de mycket utsatta mot både miljömässiga faror med framför allt är de utsatta av andra djur.

En sköldpadda lägger flera hundratals ägg i sanden som är säkra från de flesta rovdjur, men när de kläcks börjar direkt faran. De små krabaterna måste ta sig till vattnet där de är trygga. De gräver sig upp ur ägget och genom sanden som har legat över som skydd. Deras små, små armar och ben ska släpa den sköra kroppen över stranden och ner till havet.

På vägen till havet finns många faror. Det vanligaste som stoppar havssköldpaddor är rovfåglar som får en riktig festmåltid. Dessa små sköldpaddor syns tydligt från skyn mot den släta sanden när de släpar sig över stranden och därför lyckas endast en per tusen sköldpaddor ta sig ned till vattnet för att påbörja sitt liv.

Deras skal är så pass små och ömtåliga som nyfödda vilket gör det till en enkel match för rovfåglarna att, med sina elaka näbb, sluka de små nyfödda ungarna.  Om en sköldpadda lyckas ta sig till vattnet och därefter överleva från de faror på väntar där i omkring 15 år kommer den samma sköldpaddan att återvända till samma strand på den plats. den föddes på för att lägga nya ägg.

Här kan du ser video som visar hur de små sköldpaddorna kämpar för att ta sig ner i vattnet.

Som vi förstår vid det här laget är det livsfarligt för sköldpaddor att befinna sig på land där de finns många faror. Just därför återvänder aldrig havssköldpaddorna upp på land igen förutom när de ska lägga ägg. Detta gäller givetvis bara honorna medan hanarna aldrig återvänder från havet.

Sköldpaddan Harriet: Världens äldsta

Denna fantastiska varelse föddes omkring 1830 på en ö i Ecuador och levde till att bli hela 175 år. Harriet dog 23 juni 2006 på ett Zoo i Australien. Hennes ålder gör henne till den äldsta sköldpaddan någonsin som vi vet om men det tros finnas sköldpaddor som har blivit ännu äldre än Harriet (kanske till och med 250 år gamla).

Harriet hette inte alltid Harriet och Kallades för Harry under sina första 100 år. Man trodde helt enkelt att hon var en hane. När skötarna tillslut förstod att så var inte fallet döpte man genast om det fantastiska djuret för att få ett klassiskt feminint namn, men som ändå liknar Harry.

Sköldpaddor som husdjur

Det är inte helt ovanligt med sköldpaddor som husdjur i Sverige och det är helt lagligt! Landsköldpaddor, vilket är den typ som används som husdjur är både långlivade och långsamma med en livslängd på mellan 50 och 100 år. Det finns givetvis en hel del olika arter och all lever olika länge och skiljer i storlek.

Deras bur, eller terrarium som det kallas ska vara stor och välventilerad, ofta är det bästa alternativet att bygga en egen bur. Buren ska ha höga väggar som inte går att se ut genom då det kan leda till stress hos djuret som känner att de vill ta sig ut men inte lyckas.

Storleken på buren beror på hur stor individen i fråga är. En mindre landsköldpadda som är 20 cm lång behöver ett utrymme på minst en kvadratmeter, 1,7 meter långt och 60 cm brett fungerar då utmärkt.

Djurskyddslagen säger också att en sköldpadda som är 40 cm lång ska ha en något större bur och då rör det sig om minst 3 kvadratmeter. Dessa storleksregler har egentligen en funktion; sköldpaddan ska ha utrymmer för att röra på sig ordentligt och stimulera sin motion.

ritat padda med sköld

Som vi har lärt i tidigare i artikeln använder sig sköldpaddor av en temperaturreglering som kallas för ektotermi. Detta betyder att sköldpaddan inte kan bestämma sin temperatur själv utan behöver hjälp av sin omgivning. Just därför är det viktigt att du, i buren ser till att de finns olika platser med olika temperaturer.

I buren ska det finnas en solplats för sköldpaddan. Förslagsvis kan du använda dig av en infraröd värmelampa som strålar värme neråt mot solplatsen. Där ska det gärna bli omkring 32-35 grader för att djuret ska kunna värma sig och njuta av den härliga ”solen”.

I övrigt behöver inte temperaturen vara jättenoga så länge solplatsen finns där. Mellan 15-25 grader fungerar utmärkt men rekommenderat är att hålla tempen omkring 20 till 22 grader. Alltså vanlig rumstemperatur.

Använd dig inte av värme som kommer nedifrån då de inte räknas som en solplats. Det är inte naturligt för sköldpadda att solen kommer från marken och kan leda till stress och försämrat immunförsvar.

Buren ska vara utrustat med en stor vattenskål, så stor att sköldpaddan kan lägga sig i den. De gillar att lägga sig i vattnet och ska göra det några gånger per vecka för att må bra. Se till att vattnet håller sig rent från avföring och annan smuts.

Deras föda ska i första hand vara vegetarisk med begränsad mängd protein och mycket fibrer. Kosten ska även innehålla en hel del kalk och andra vitaminer som behövs.

Födan är den vanligaste anledningen till att sköldpaddor som används som husdjur råkar ut för problem. Kontrollera därför noga vad du bör ge just ditt djur och fråga kunnig personal i djurbutiker eller en veterinär.

Slutgiltigt ska sköldpaddan ha ett ”gömställe” i sin bur. Det ska vara mörkt, undangömt och grottliknande där den kan känna sig säker och vila. Detta ska fungera som en frizon där den kan varva ner och inte riskera någon form av stress.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur gammal kan en sköldpadda bli? – Ålder och skötselråd för husdjuret