22 september

Hur många hjärtan har en bläckfisk? – De har flera stycken!

0  Kommentarer

Bläckfisken har 3 hjärtan.

Den har ett centralt hjärta, som pumpar blodet genom den större delen av kroppen, och två mindre hjärtan som pumpar blod till och från gälarna.

Bläckfisken är ett fascinerade och egendomligt djur som förundrar många. Visste du att bläckfiskens blod är blått när den lever men blir genomskinligt när den dör? Varför är det egentligen så? Det och mycket mer lär du dig när du läser vidare.

bläckfisk vid havsbotten

Till skillnad från de flesta landlevande däggdjur är bläckfiskar byggda utan ett skelett med ryggrad. De lever hela sitt liv långt ner i havsdjupen, utan kontakt med det lättillgängliga syret som finns i luften, vilket kräver ett effektivt sätt att syresätta koppen och den relativt intelligenta hjärnan.

Bläckfiskar, likt andra blötdjur och vissa leddjur, har ett blod som transporterar syre med kopparbaserat hemocyanin.

"Bläckfiskens blod är blått" - Djursajten.se

Blod som bläckfiskens, med en bas av koppar, har en blå färg i djurets kropp när det transporterar syre. Hos människor och däggdjur är det istället hemoglobin som transporterar blodet och därför är vårt blod som välbekant rött.

mycket stor bläckfisk

Därför behöver bläckfisken 3 hjärtan

Hemocyanin hjälper bläckfisken att syresätta sin kropp i havsdjupen, utan kontakt med luften ovanför ytan. Nackdelen med hemocyanin är att det är en mindre effektiv syretransportör än är hemoglobin och därför behöver bläckfisken 3 hjärtan. Samspelet mellan flera hjärtan hjälper blötdjuret att kompensera för nackdelarna med hemocyanin genom att pumpa runt blodet i kroppen med ett högre tryck.

Hög intelligens kräver effektiv syresättning 

Trots ett aktiv livsstil, en avlång kropp och långa tentakler lyckas bläckfisken syresätta sig kropp mycket effektivt på detta sättet, och dessutom blir det syre över till att stödja en relativt hög intelligens i hjärnan.

"Bläckfisken är en av världens mest intelligenta djurarter" - Djursajten.se

Enligt forskare ska bläckfisken vara en av de mest intelligenta djuren som lever på jorden. Det är främst den tioarmade bläckfisken som är oerhört intelligent för att vara ett havslevande djur. Den åttaarmade bläckfisken sägs inte dela samma utmärkande förmåga att lösa problem.

Bläckfisken har tre hjärtan

Bild: © Raja Lockey, Sciencefocus.com

Så syresätter bläckfisken sin kropp

Bläckfiskens tre hjärtan utgörs av ett centralt, större hjärta som pumpar blod till huvuddelen av kroppen. Kroppen tar upp syre från bloden när det passerar genom systemet. Blodet återvänder till hjärtat syrefattigt och berikat med koldioxid.

Koldioxiden förs vidare till bläckfiskens stödjande hjärtan som finns på sidorna. Dessa två hjärtan pumpar ut blodet genom gälarna (vita på bilden nedan), där koldioxiden släpps ut i vattnet.

Samtidigt som koldioxid avges i vattnet syresätts blodet med nytt syre med hjälp av det syremolekyl-bindande hemocyaninet. Det syresatta blodet pumpas vidare från gälarna, genom det bläckfiskens stödjande hjärtan till det centrala hjärtat där det återigen pumpas ut i kroppen.

Närbild av en enorm bläckfisk


Avslutande ord

Hur bläckfiskars och andra blötdjurs blodomlopp fungerar har fascinerat många forskare. Systemet för syresättningen hos bläckfisken är mycket effektivitet, trots alla olikheter det har med det som finns hos oss människor och djur med ryggrad.

Med det blåa blodet och flera hjärtan som samspelar frodas djuret i en djup och mörk miljö. En plats med mer svårtillgängligt syre än det vi har på land.

Bläckfiskens häpnadsväckande biologi

- Lär dig mer om bläckfisken

Nu när du lärt dig om bläckfiskens blod och hjärtan hoppas jag att det har väckt en ökad nyfikenhet hos dig vad gäller detta djur. Allt eftersom tiden går upptäcker forskningen allt mer om bläckfiskar. 
Trots nya rön är det är forfarande mycket vi inte förstår och har att lära om dessa spännande djur. 

Källor vi använt oss av

Sciencefocus
National Geographic

Vad tyckte du om innehållet i artikeln?

Lärde vi dig något nytt med läsningen? Vad tycker du om havsdjupens häpnadsväckande och egendomliga djur? Lämna en kommentar nedan

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur ofta kissar en katt?

Hur ofta kissar en katt?

Hur bor humlor?

Hur bor humlor?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur många hjärtan har en bläckfisk? – De har flera stycken!