28 juni

Bästa igelkottshuset 2023 Igelkottsbo för trädgården

1  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Om du brukar ha besök av igelkottar och vill få dem att känna sig välkomna på din tomt kan du införskaffa ett igelkottshus så de kan bygga bo och få skydd.

Precis som alla andra djur behöver även igelkottar någonstans att ta vägen och ta hand om sina ungar. 

Ett igelkottshus ger igelkottarna en trygg och skyddad plats, fri från rovdjur och med skydd mot väder.

I den här artikeln får du veta mer om vad som behövs för att en igelkott ska trivas bra i sitt hus.

Därefter beskriver jag fyra igelkottshus i en topplista.

Igelkottshusen är jämförda utifrån huruvida de har de funktioner som krävs för att igelkottarna ska trivas bra.

Några exempel på funktioner vi kollat efter är material, ventilation, skydd och andra säkerhetsåtgärder samt design.

Vi går in mer på djupet om de viktigaste funktionerna i nästa del. Därefter listar jag de bästa husen för igelkottar.

Avslutningsvis får du veta mer om hur du kan tänka när du ska placera huset och hur du lockar dit igelkottar samt vad igelkottar kan och inte kan äta.

Igelkottshus - Bäst i test

igelkottshus

Igelkottshus med gång

 • Cirkapris: 499:-

Ett väldigt enkelt igelkottshus som vid första anblick kan se tråkigt ut men efter några månader i trädgården kommer den ta färg efter naturen och passa in. Ett billigt och enkelt alternativ.

igelkottshus trädgård

Igelkottshus natur

 • Cirkapris: 798:-

Ett igelkottsbo som smälter in i naturen och passar bra på gården. Igelkottshuset är rymligt för en igelkott men tillräckligt litet för att hålla ute rovdjur och oväder. Ett bra val!

igelkottshus med gång

Igelkottshus - Lyx

 • Cirkapris: 1198:-

Ett lyxigt igelkottsbos i snygg design med tunnel som gör att igelkotten känner sig trygg och blir skyddad mot både väder och andra däggdjur som kan skada den.

hus igelkott

Igelkottshus igloo

 • Cirkapris: 398:-

En billig variant av ett igelkottsbo för dig som vill ge igelkotten en trygg plats men som inte bryr sig så mycket om kvalitén. Huset är tillverkad i rotting och skyddar mot väl mot rovdjur.


Välj rätt igelkottshus för din trädgård


För att igelkottarna ska vilja bo i det hus du placerat ut åt dem finns det flera saker du behöver kolla efter innan du köper produkten. Det är dessa egenskaper som lagt grund för vilka hus vi tagit ut och anser vara de bästa och förhoppningsvis blir valet enklare för dig därefter. Det viktigaste är att huset ska vara tryggt för dess inneboende och det ska skydda mot både väder och rovdjur.

Skydd mot väder och vind

Ett igelkottshus ska ge bra skydd. Det ska isolera bra för både väder och vind eftersom att igelkottar går i ide på vintern och därför behöver det också vara isolerat för årets kallare månader. Under sommaren ska det ge skydd åt solens starka strålar. Sedan behöver igelkotts huset vara framtagen med ett säkerhetstänk eftersom det finns rovdjur som kan komma åt dem i sitt bo om det inte är skyddat. 

Ventilation

En annan viktig egenskap som igelkottshuset ska ha är att det ska ha lufthål så att igelkottarna kan andas ordentligt. Igelkottshuset ska vara utrustad med ventilation så att det blir ett bra luftflöde inne i huset även under sommarens varmaste dagar. 

Material

Det är viktigt att materialet huset är framtaget av är tåligt material  eftersom det ska tåla även de tuffaste väderförhållandena. Materialet ska vara hållbart och det  ska gärna efterlikna de material som igelkottar själva använder när de bygger bon i naturen för att de ska trivas bra.  

Utseende

Eftersom igelkottshus oftast är placerade på tomten kan det vara trevligt om huset har en tilltalande design. Men det viktigaste är att huset är framtagen med smarta lösningar som gör att igelkottarna kan leva ifred i sitt hus utan att bli störda av vädret eller andra djur. 

Skydd mot rovdjur

Ett igelkottshus skyddar mot andra däggdjur och rovdjur som vill attackera igelkotten. Boet gör det bäst om det finns en tunnel eller en gång in till igelkottshuset. Det gör att större rovdjur inte kan ta sig in medan en igelkott enkelt tar sig in och ut ur en trygg plats.


Igelkottshus 2023 - Välj rätt igelkottsbo


Det finns många olika typer av igelkottshus och igelkottsbon. Det viktigtaste är att igelkotten känner sig trygg och blir skyddad mot både dåligt vädare och rovdjur som vill igelkotten illa.

Viktigt är att igelkottshuset har en gång som gör det extra säkert för igelkotten. Det gör även att igelkotten är mer sannolik att flytta in i huset.

Nedan ser du fyra noga utvalda igelkottshus som passar bra för att skydda kottarna från faror

Igelkottshus Granngården

igelkottshus

Igelkottshuset från Granngården har ett djup på 42,5 cm, en höjd på 25,5 cm samt en bredd på 48,5 cm vilket är lagom stort för en igelkott som vill bo rymligt eller en igelkottsfamilj.

Igelkottshuset från Granngården är tillverkad i trä vilket är ett slitstarkt material som finns i naturen vilket kommer att göra att igelkottarna känner igen sig och trivs bra. Trä är ett rejält material och igelkottshuset kommer att stå stabilt där den är placerad. Träet är obehandlat vilket betyder att du kan använda en valfri färg eller lackering om du vill sätta din egna prägel på det.

Den är utrustad med en lång ingång vilket skyddar bra mot rovdjur. Dessutom har den bra ventilation och ett tak av filt för ytterligare isolering. Om du vill hjälpa till på traven ännu mer kan du placera löv, pinnar, gräs och annat material som skyddar mot både väta och kyla. Designen är stilren och kommer smälta bra in i din trädgård eller uteplats.

Pris: 499 kr

Igelkottshus från Wexthuset

igelkottshus trädgård

Igelkottshuset från Wexthuset består av en stålram som är täckt med ett vattentätt filtfoder. Utanpå är huset täckt av borstved vilket ger ett naturligt och välkomnande intryck. Dörren är tillverkad av ett FSC certifierad trä. FSC är en certifiering som styrker att träet är framtaget från ett ansvarsfullt skogsbruk som tagit hänsyn till både natur och människor. Träet är målat i brun färg och husets kanter är gjort av rotting. Materialet ventilerar bra. 

Huset ger bra skydd mot både väder och rovdjur och husets ingång är tillräckligt litet för att rovdjur ska hålla sig borta men tillräckligt stort för igelkottar ska kunna ta sig in. 

Igelkottshuset står stabilt som det är. Men om du vill säkra upp det ytterligare kan du fixera det med blompinnar eller liknande. Igelkottshuset från Wexthuset väger 1,9 kilo

Designen på huset smälter bra in i naturen med dess bruna färg och naturmaterial och den kommer göra sig fin på din tomt. Storleken på igelkottshuset är 49x 38x21 cm vilket är lagom stort för igelkottar.

Priset är något dyrare än den förra vi nämnde och det kostar 798 kr. 

Igelkottsbo Hedgehog Lada

igelkottshus med gång

Igelkottshuset Hedgehog lada kommer från varumärket Wildlife World. 

Huset är gjord i FSC-certifierad trä som är slitstarkt och ger bra isolering mot väder och vind. Dessutom är trä hållbart mot andra yttre omständigheter, till exempel rovdjur. Huset är designat med en ingång som du kan justera  längden på. Fördelen med ingången är att det ger bra skydd mot rovdjur.

Den är utrustad med tre ventilationshål baktill.

En annan fördel med igekottsboet Hedgehog Barn är att den har en lucka på husets bakre del som du kan öppna för att göra rent i boet eller kolla om igelkottarna har hittat till sin nya bostad. 

Som namnet förtäljer är det här igelkottsboet designat så det ska likna en lada med rundat tak. Huset är träfärgat och taket samt entren är grågrönt vilket ger ett stilfullt intryck. Det här är igelkottshuset för dig som vill ha ett igelkottsbo utöver det vanliga samtidigt som det fyller sina funktioner och är stilrent. 

Igelkottsboet från Wildlife world i modellen Hedgehog barn är 25 cm på längden, har en bredd på 38 centimeter samt har ett djup på 42 centimeter. Djupet går att justera eftersom entren kan förlängas till en tunnel. Då kan djupet bli upp till 51 cm. Huset är rymligt för en hel igelkottsfamilj.

Eftersom att huset är framtagen med en något mer avancerad design så är priset därefter. Igekottsboet från Wildlife World i modellen Hedgehog Barn kostar 1198 kr. 

Igelkottsbo Igloo

hus igelkott

Igelkottsboet i modellen igloo kommer från varumärket Wildlife World.

Huset är utformat med en stålram och är täckt med ett tak gjort på ris från träd och rotting vilket ger bra isolering mot väder och vind och ger bra ventilation på samma gång. Den är utrustad med en smal ingång vilket ger bra skydd mot rovdjur. Den är som modellens namn säger formad som en igloo.

Igelkottsboet i modellen igloo från Wildlife World är i den större storleken ger bra plats och skydd åt hela igelkotts familjen. Den väger omkring 1,4 kilo och måtten är 22 x 59 x 53 cm.

Färgen på igelkottsboet går i brunt och den är täckt med trämaterial vilket är ett material som finns ute i naturen och igelkottarna kommer att känna sig som hemma samtidigt som boet ger bra kamouflering mot rovdjur då huset inte sticker ut i mängden.

Det här igelkottsboet är framtaget för att ge skydd under sommaren. Men om du lägger dit extra isolering i form av löv, grenar och mossa kan det användas för övervintring

Det här är en av de billigare varianterna av hus för igelkottar och det är ett bra pris för storleken. Den kostar 398 kr. 


Placera igelkottshuset rätt på gården


Så snart som du har fått hem ditt utvalda hus för igelkottar är det dags att placera ut det. Placera huset vid en skyddad plats, till exempel vid en buske gärna en bit ifrån ert egna boningshus så igelkottarna får vara ifred.

 Huset ska inte vara placerat i söderläge då det lätt kan bli överhettning. Placera hellre huset där det finns skugga så igelkottarna kan ta skydd från den värmande solen. 

Du kan lägga in gräs eller dylikt i boet för att göra det trivsamt och mysigt för kommande igelkottar. Det kan dröja tills de börjar att dyka upp.

Ett tips är att lägga mat i närheten av ingången för att locka dit igelkottar. Om du tidigare har sett att igelkottar rör sig kring ditt hus är chansen stor att de kommer att vilja bosätta sig i igelkottshuset. 

Längre ned i artikeln kan du läsa om vad igelkottar gillar att äta, under rubriken "frågor och svar".


Andra sätt att skydda igelkottar


Varje år dör ett flertal igelkottar på grund av människor.

Igelkottarna dör eller skadas ofta som resultat av någon annat som vi människor har gjort. Avsikten är alltså inte att skada igelkottar men resultatet kan bli förödande.

Nedan kan du läsa om tillfällen då igelkottar råkar illa ut till följd av människor.

Majbrasa

En stor hög med löv, kvistar och annat material är en trygg plats för en igelkott som gärna bosätter sig i en majbrasa. När den tänds hinner igelkotten inte ut och den riskerar att dö inne i brasan. För att undvika detta är det bäst att inte låta en majbrasan ligga ute flera nätter innan det är dags för antändning.

Ett igelkottshus gör också att igelkotten bosätter sig i igelkottsboet istället för under majbrasan.

Robotgräsklippare

Varje år skadas och dör ett flertal igelkottar på grund av robotgräsklippare som skär igelkotten. Robotgräsklippare blir allt mer populärt och många tänker inte på att igelkottarna blir skadade.

Det enklaste du kan göra för att använda en robotgräsklippare utan att skada igelkottar är att endast köra klipparen under dagen. Igelkottar är nattaktiva djur vilket gör dem extra sårbara för robotgräsklippare. Tänk på att igelkottar även kan springa runt på gräsmattan under dagen och riskerar att bli skadade, även om de oftast kommer fram på natten.


Vanliga frågor och svar om igelkottar


Det är viktigt att du ger igelkottarna goda förutsättningar för att trivas i din trädgård.

Genom att ge dem rätt föda kan du locka dem till att bidra positivt till din gård genom att äta skadedjur.

Nedan ser du vanliga frågor och svar om igelkottar som andra läsare har ställt sig när de läst artikeln.

Kan man ge igelkottar mjölk?

Du ska inte ge igelkotten mjölk eftersom det kan orsaka diarré. Igelkottar dricker gärna vatten och om du vill kan du locka med annan föda.

Vad äter igelkottar (igelkottar föda)

Igelkottar äter skadedjur, maskar, frukt och döda djur. Katt- och hund-mat som inte innehåller fisk är uppskattat av igelkotten. Vanlig köttfärs och ägg fungerar också bra.

Är igelkottar nyttordjur?

Igelkottar är nyttodjur som många gärna har i sina trädgårdar. De äter skadedjur samt fallfrukt och kadaver (exempelvis döda fåglar). Dessutom ger sig igelkotten gärna på ormar och äter dem.

Kan man ha en igelkott som husdjur?

Det är inte tillåtet att fånga en vild igelkott och hålla den som husdjur men det är lagligt att köpa en igelkott hos en uppfödare. Du kan läsa mer om att ha en igelkott som husdjur här.

Är det något du fortfarande undrar över kan du lämna en kommentar nedan så svarar jag så snart som möjligt och lägger in frågan i artikeln om den kan hjälpa andra med att ta hand om igelkottarna.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Jag har flera igelkottar i min koloniträdgård och engagerar grannarna i stödmatning, ge vatten, hjälpa med övervintringen mm. Har räddat några unga. mm. Vad jag observerat de senaste åren är att igelkottar är dagaktiva när det är som torrast. De letar väl föda även på dagen, då det är svårt att hitta tillräckligt? Men inte ovanligt alls att se dem vid 14-snåret. Ungar som fötts sent ser jag ligga och sola sig mitt på gräsmattan under sensommaren/hösten. Kanske för att få lite värme? De verkar friska i övrigt. Jag har blivit tillkallad av grannar, för att de inte vet om de ska flytta på dem till skuggan eller om de sjuka. Men om de blir väckta har de bara pinnat iväg, till synes friska.

  Min poäng är att de är ute mitt på dagen. Robotgräsklippare tar dem då. Så det finns ingen ”säker period” alls att köra en robotgräsklippare! De tar även andra rödlistade djur, som grodor, paddor, ormar, ödlor. Tycker att vi kan prata klarspråk om robotgräsklippare. Om man tvunget måste ha en gräsmatteöken, så ska man vara beredd att göra jobbet som krävs själv, och övervaka klippningen. Eller vänta på nästa generations robotar, som kan läsa av om det finns ett djur i vägen.

  Nu invaggas folk i att tro att det finns en ”säker period” på dagen, och vet inte att de bidrar till utrotningen trots allt. Finns många som nog hade valt bort roboten om de bara får rätt information.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Följ djursajten.se:

  Vad vill du läsa mer om?


  Inlägget är av typen:


  Senaste inläggen på Djursajten.se

  Det här kanske också intresserar dig...

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Bästa igelkottshuset [aret] Igelkottsbo för trädgården