10 februari

Kaninhoppning 2022 – Hur du kommer igång – Bästa hopphindret

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården

Kaninhoppning blir allt mer populärt för var dag som går. Det är ett effektivt sätt att träna din kanin både fysiskt och psykiskt. Det är roligt för dig som tränar din kanin och skapar fart i livet för ditt djur samtidigt som du säkerställer att kaninen verkligen trivs!

I den här artikeln kommer du lära dig allt du behöver veta för att påbörja träningen samt hur du ska gå tillväga. Vi har även testat populära hopphinder och tagit fram en topplista med de bästa hindren för kaninhoppning på marknaden. Dessutom går vi genom några unika sätt att ta kanin-agility till nästa nivå men häftiga hinder.

Vad är kaninhoppning?

Kaninhoppning är ett sätt att skapa ett stabilt band mellan dig och din kanin. Sporten utövas likt agility för hundar genom att du som ägare leder kaninen genom en bana. Kaninen ska hoppa över olika hinder i olika höjder. Dessutom finns de andra typer av hinder såsom tunnlar och vippbrädor för att utöka svårigheten på banorna. 

På tävlingar inom kaninhoppning bedöms en rad olika delar av uppvisningen. Tävlingen går på tid och bedöms av en domare. Skulle din kanin riva ett hinder är det inte värre än att du fortsätter banan som vanligt med ett litet tillägg på tiden. Det är också viktigt att du inte börjar innan du fått ett “varsågod” av domaren och att hindren genomförs i rätt ordning.

Personerna som tävlar med sina kaninen är i allmänhet mycket trevliga och snälla. Du ska inte vara rädd för att prata med andra kaninägare eller be om tips. Det är vanligt att de mer rutinerade kaninhoppare hjälper dig som nybörjare.

Vad du behöver för hoppning med kaninen

  • En kanin

Såklart! Hur annars ska det gå fungera, du är väl inte själv en kanin? 

  • Ett hopphinder

Kaninhoppning utövas givetvis med ett hopphinder. Det finns mängder av olika modeller med ett flertal funktioner att välja mellan. För att underlätta ditt val har vi tagit fram en topplista och jämfört olika hinder för att hitta de bästa modellerna

  • Sele och koppel

Kaninhoppning sker med hjälp av en sele och ett koppel. Det är viktigt att du väljer en bra modell som inte kan skada kaninen. Kopplet ska vara längre än ett koppel för vanlig promenad med kaniner. Omkring 1,8-2 meter långt är optimalt i de flesta tillfällen.

  • Munsbitar

Belöna din kanin med något den verkligen gillar. Detta underlättar träningen och ger förståelse åt ditt härliga husdjur.

  • Tålamod

Kaninhoppning kan vara både lätt och svårt. Det beror helt på hur lättlärd din kanin är. Vissa kaniner lär sig hopphindret direkt medan andra vägrar att förstå. Det gäller att ha tålamod och att inte ge upp för att tillslut se framgång.

  • Fri tillgång till vatten

Kaninhoppning och aktivering i allmänhet kan vara jobbigt för kaniner. Det är därför viktigt att du erbjuder fri tillgång till vatten i samband med träningen. Det är viktigt både för att svalka kaninen och för att släcka törsten.

Bästa hopphindren för kaniner 2022

Testvinnaren: Kaninhinder med 6 bommar
  

Ett högkvalitativt hopphinder för en billig peng. Med hopphindret från Granngården kan du träna din kanin från grund tack vare de avtagbara bommarna i 6 olika nivåer. Träningen kan alltså börja från 10 cm upp till 30 cm med 5 cm skillnad vid varje steg.

Hindret har en bredd på 62 cm vilket gör det utmärkt för alla typer av kaniner, du kan alltså hoppträna kaninen oavsett om den är stor eller liten.

De 6 pinnarna varierar i färgerna röd och blå. På vardera sida står två stabila pelare i röd färg som gör montering och nedtagning busenkelt

Kort och gott får du ett kaninhinder som låter dig testa på sporten utan att spendera någon större summa pengar. Priset landar omkring 275 kronor vilket dessutom är det billigaste hindret på listan.

Utmanaren: Kaninhinder Kombihopp

Som ett alternativ till testvinnaren rekommenderar vi hopphindret; "kombihopp". Likt föregående favorit har denna modell avtagbara pinnar som går att justera efter behov och erfarenhet.

Det lägsta möjliga nivån du kan ha hindret på är 7 cm. Därefter följer resterande nivåer med ytterligare 7 cm upp till hela 49 cm. Du kan alltså välja mellan sju olika alternativ.

Unikt för utmanaren är att du kan göra hindret långt. Det gör hindret svårare för kaninen då det inte räcker att hoppa högt, kaninen måste också hoppa långt.

Kombihoppet passar dig som vill testa på kaninhoppning eller har tidigare erfarenhet. Modellen kan följa utvecklingen från dag ett tills ni är redo att använda hela hindret.

För omkring 450 kronor får du ett hinder som lägger en bra grund inför eventuella tävlingar eller för att ha fantastiskt roligt med din kanin från hemmet. Hindret har en bredd på 62 cm.

Premium: Hopphinder med kaninmotiv

För dig som vill ha det allra bästa. Detta hinder har samma kvalité som våra andra rekommenderar hopphinder. Lägg till endast 20 kronor mer och får du söta kaninmotiv på sidorna. Det är ett perfekt sätt att väcka intresset för kaninhoppning hos dina barn.

Givetvis är hindret justerbart från 9 till 33 cm. Det går till och med att justera pinnarna så höjden är olika beroende på vilken del av hindret kaninen hoppar över. Det finns fyra olika nivåer.

Vi rekommenderar detta hinder i första hand till dig som är galen i kaniner! Finns det något härligare än att testa på kaninhoppning med hinder som till och med ser ut som sötnosarna.

Materialet och stabiliteten är självklart högkvalitativ likt granngårdens andra produkter. Sammanfattningsvis får du ett stabilt hinder med en bred på 62 cm till ett bra pris.

Budget: Gör ditt egna hinder

För dig som inte är riktigt säker på om kaninhoppning faller dig i smaken går det utmärkt att testa på lite lätt i hemmet. Låt kreativiteten flöda, testa dig fram till du hittar något likt ett hinder. Kanske kan några hoptejpade toarullar fungera för att när du är helt säker investera i ett riktigt hinder.

Lär kaninen att hoppa: Steg-för-steg

Att träna kaninhoppning är olika svårt för olika kaniner. Vissa är proffs direkt medan andra kräver regelbunden träning under en lång period. Innan träningen börjar bör du också öva in en del kommandon och beteenden som underlättar framöver. Vidare ser du en tydlig Steg-för-steg guide för nybörjaren inom kaninhoppning.

Utmaning 1: Träna kaninen i sele och med koppel

För att kunna träna kaninhoppning behöver din kanin kunna gå i koppel med sele. Det är viktigt att du gör rätt från början och undviker vanliga misstag som kan avskräcka kaninen från hoppträning i all framtid.

Steg 1: När kaninen är lugn, utvilad och mätt; fäst selen och låt kaninen gå runt fritt utomhus eller i en hage. Var noga med att inte stressa kaninen eller på annat sätt riskera obehag. Detta lägger grunden för kaninhoppning, det är därför viktigt att kaninen tycker det är kul med selen.

Steg 2: Koppla kaninen genom att fästa selen i kopplet. Även detta bör göras utomhus eller i en hage där det är gott om yta. Det är av största vikt att du inte drar i kopplet eller för motstånd. Låt kaninen gå runt fritt och håll i kopplet. Vill du styra kaninen åt något håll, gör det med händerna och inte genom att dra eller slita i kopplet.

Följer du dessa steg och gör utökar tiden kaninen bär selen successivt kommer din fluffiga vän strax vara van med selen och ni kan gå vidare till nästan utmaning.

Utmaning 2: Träna in kommandon

Nu är det dax för kommandon. Du ska träna din kanin att stanna och gå framåt. Genom att göra detta innan kaninhoppningen börjar bildas en grundlig förståelse mellan dig och ditt djur vilket i längden underlättar träningen.

Det finns egentligen ingen gräns på vad du kan lära en kanin då de är mycket läraktiga djur men för kaninhoppning ska vi fokusera på två kommandon. Dessa är; “framåt” och “stanna”.

Framåt: När kaninen är utvilad, stressfri och lugn puttar du lite lätt med handen på kaninens bak och säger framåt. Rör sig djuret framåt har den gjort rätt och du ska berömma med ord, klappa om och ge kaninen en munsbit.

Fungerar inte detta kan du placera kaminen på en plats där den vanligtvis inte brukar vara. Säg framåt och belöna kaninen om den flyttar sig framåt. Båda dessa metoder kan användas i kombination för att få kaninen att röra sig.

Repeterar kommandot flera gånger under några dagars tid för att tillslut uppnå målet; att kaninen rör sig framåt på kommando.

Stanna: När du kanin kan framåt utan problem och är van med selen kan ni börja med kommandot “stanna. När kaninen rör sig framåt säger du plötsligt; stanna! Samtidigt som du säger kommandot stramar du åt kopplet lätt. Kaninen känner du ett svagt motstånd och förhoppningsvis stannar den. Gör din kanin rätt så ska du belöna med en munsbit och med ord och klappningar.

Var noga med att inte dra eller slita i kopplet. Kaninen ska inte stoppas av kraften utan endast känna av att du vill att den ska stanna för att sedan själv besluta att stanna. Repetera kommandot regelbundet för att tillslut ha en kanin som kan gå i koppel och som lyssnar till stanna och framåt. Nu är det dags för det roliga!

Utmaning 3: Påbörja kaninhoppningen

Det vi alla har väntat på och drömmer om; Kaninhoppningen. Har du följt de tidigare stegen ska det inte vara några problem att gå vidare till att hoppa. Placera hindret på en öppen yta och gör er redo för att träna.

Steg 1: Låt kaninen undersöka hindret i lugn och ro. Placera din kanin i närheten av hindret och låt den nosa runt och titta på hindret. Detta gör att den får tid att bekanta sig innan allvaret börjar 

Steg 2: Se till att hindret är så lågt som möjligt, helst inte mer än någon centimeter över marken. Placera därefter kaninen just framför hindret och testa kommandot framåt. Förhoppningsvis fungerar det och kaninen hoppar lätt över det låga hindret. 

Om kaninen inte går framåt och hoppar över kan du lyfta den över och berömma alternativt ge en lätt putt med handen på kaninens bakdel. Tänk på att inte stressa kaninen. Hoppningen ska ske frivilligt för att undvika problem med hoppning när hindren blir svåra på riktigt.

Steg 3: Höj hindret i små steg eftersom kaninen blir duktigare och säkrare. Var noga med att inte höja för tidigt då din vän kommer uppleva hoppningen betydligt roligare om den lyckas ofta. Träna endast i korta perioder med regelbundna pauser då ni vilar, gosar eller hittar på något helt annat. Lämna även kaninen ifred med jämna mellanrum eller om du märker att den blir trött

Steg 4: Har du flera hinder kan du börja med en längre bana. Led kaninen genom banan och över dina hinder. Var noga med att belöna när den gör rätt och tvinga inte kaninen om den inte vill. 

Viktigt att tänka på: Träna endast din kanin till att hoppa över hindret från ett håll. Detta kommer i framtiden vara till stor fördel om du vill tävla med din kanin då det är förbjudet att hoppa tillbaka över samma hinder igen i tävlingar.

Är du helt säker på att du aldrig ska tävla med kaninen kan du låta den hoppa från båda hållen, men det är inget som är nödvändigt eller rekommenderat.

Att tänka på innan ni börjar träna

Låt kaninen växa klart

Kaninhoppning kan påbörjas i tidig ålder men det är viktigt att du låter kanin växa till sig ordentligt innan ni börja träna på allvar. Man får inte tävla med kaninen innan den fyller fyra år då belastningen från träningen kan orsaka skador och problem med tillväxten.

Du kan börja "smygträna" i hemmet lite tidigare men vi avråder starkt från att hoppträna innan tre månaders ålder. Påbörja istället koppelträningen om du inte kan bärga dig.

Spendera tid med kaninen

Det är viktigt att du spenderar mycket tid med kaninen i övrigt och innan hoppträningen börjar. Detta bilder till ett starkt band mellan er vilket leder till att kaninen litar på dig. Tillit är nödvändigt för att träna effektivt. Det underlättar träningen i alla steg.

Alla kaniner vill inte hoppa

Kaniner är precis som vi människor i att de är alla olika. De flesta kaniner gillar att hoppa och leka men vissa tycker inte om det alls. Du måste helt enkelt testa dig fram och se hur din kanin beter sig. Det är inte okej att tvinga kaninen till att hoppa om den inte vill göra det själv.

Andra hinder för träning med kaninen

Kaninhoppning utövas såklart med hopphinder. När din kanin bemästrar hoppning kan ni utöka banan med andra typer av hinder. Nedan ser du de populäraste hindren utöver hoppningen. Min personliga favorit är A-hindret.

Toppen: Vippbräda för kaninträning
 

Ett unikt "nästa steg" på banin för kaninen. Med vippbrädan kan ni  variera träningen för att bli ännu bättre på kaninhoppning. Vippbrädan fungerar så att kaninen ska vika över den med hjälp av sin vikt.

Brädan är 60 cm lång vilket gör den perfekt för just kaninagility. Den är tillverkad i stabilt material med rejäla stöd i trä så risken att kanin skadar sig är minimal näst intill obefintlig. 

Brädan är under 20 cm hög vilket gör det riskfritt att träna på brädan. Trots det rekommenderar vi att du är noga i början av träningen så kaninen inte hoppar av på sidan. Eftersom hindret är rörligt kan det skrämma kaninen och göra inlärningen betydligt svårare framöver.

Vår rekommendation: A-hinder - Agilitybro

Ett A-hinder eller agilitybro som det också kallas är ett smart och billigt sätt för dig som vill ha en längre bana med bra flöde. Detta hinder låter kaninen fortsätta efter sitt hopphinder vidare till ännu ett hinder eller i mål.

Bron är lätt för kaninen att lära sig vilket och är därför ett perfekt komplement. Du kan även köpa flera stycken för att få en längre och roligare bana. Hindret är tillverkat i trä med stöd för att kaninen enklare ska ta sig upp. Dessa stöd fungerar också för att kaninen inte ska halka.

Agilitybron går dessutom att använda i buren som skydd eller inredning. Du får alltså nytta av bron även under vintertid då det är svårt att utöva kaninhoppning utomhus.


Vanliga frågor om kaninhoppning

Kan alla kaniner träna kaninhoppning?

I teorin går det utmärkt för alla kaniner att utöva sporten. Det finns dock undantag. Kanin som är skadade eller överansträngda och behöver vila avråds från kaninhoppning till de har återhämtat sig helt. 

Kraftigt överviktiga kaniner kan också ha svårt för kaninhoppning. Genom att ändra kosten och låta kaninen rör sig mer kan du hjälpa den återfå en naturlig vikt och tillslut påbörja kaninhoppning.

Vad gör jag om kaninen vägrar?

Kaninhoppning ska inte vara något du tvingar din kanin till. Är din kanin inte sugen på att träna rekommenderar vi att du avvaktar till ett senare tillfälle. Det är vanligt att kaniner visar motstånd när de är hungriga eller trötta. Låt då din vän vila istället och prova igen vid ett senare tillfälle.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kaninhoppning [aret] – Hur du kommer igång – Bästa hopphindret