20 juli

Labradoodle rasinformation – Hälsa, storlek, temperament, päls och mentalitet

0  Kommentarer

Labradoodles är en populär korsningshund, skapad genom att korsa en labrador retriever med en pudel.

Labradoodles föds upp för att de anses vara fantastiska familjehundar. Labradoodle är vänliga, intelligenta och lågutgjutande hundar som älskar att umgås med människor, hundar och valpar.

Labradoodlens popularitet har lett till att många föder upp och korsar labrador retriver och pudel i olika storlekar.

Eftersom labradoodle är en blandras är den inte registrerad och godkänd av Svenska kennelklubben (SKK).

Höjd

Standard: 53-61 cm

Medium: 43-50 cm

Miniatyr: 35-40cm

Vikt

Standard: 22-30 kg

Medium: 14-18 kg

Miniatyr: 10-12 kg

Livslängd

12-15 år

Fäller päls?

Nej

Aktiviteter

Agility, utställning, lydnadsträning

Marknadspris

35000-50000

Passar som

Familjehund, sällskapshund

Kroppsbyggnad

Smidig och stabil

Registreringsår (SKK)

Blandraser registreras inte av SKK

Land

Austrailen

Labradoodle historia

Den första Labradoodlen föddes upp i Australien 1989 av Wally Conron, som vid den tiden arbetade för Royal Guide Dog Association of Australia.

En blind kvinna bad om en ledarhund som inte skulle fälla, och Conron bestämde sig för att korsa en labrador retriever med en pudel och då uppstod australian labradoodle.

Labradoodle utseende, päls och färger

Labradoodles finns i en mängd olika färger och pälsstrukturer. De kan ha en rak eller vågig päls med lockar och kan vara svarta, bruna, vita, grädde, aprikoser eller guld.

Vissa Labradoodles kan också ha fläckar i ansiktet eller på kroppen.

Labradoodle kommer i flera olika storlekar och beror huvudsakligen på valpens föräldrar och deras gener. Det finns tre vanliga storlekar, dessa är;

  • Standard: Höjd: 53-61 cm. Vikt: 22-30 kg.
  • Medium: Höjd: 43-50 cm. Vikt: 14-18 kg.
  • Miniatyr: Höjd: 35-40 cm. Vikt: 10-12 kg.
labradoodle valp

På bilder ser du en labradoodle valp.

Labradoodle pälsvård

Labradoodles är en speciell hundras som kräver mycket omsorg för att pälsen ska se så bra ut som möjligt. Pälsvård är mycket viktigt för Labradoodles, och det finns några saker som ägare kan göra för att hålla sin hunds päls frisk och glänsande.

Det första steget i pälsvården är att se till att hundens kost är hög på kvalitetsprotein. Hundar som äter dålig kost kommer ofta att ha torr, skör päls som är mer benägen att trassla och matta. Ägare bör också se till att deras hundar får mycket motion, eftersom detta hjälper till att hålla deras päls frisk och glänsande.

Labradoodles bör borstas regelbundet för att ta bort dött hår eller mattor. Det finns lite olika typer av borstar som kan användas, beroende på vilken typ av päls hunden har.


Äger du en Labradoodle?

Att tänka på vid köp av labradoodle

När du letar efter en Labradoodle finns det några saker du bör tänka på. Se först till att du hittar en ansedd uppfödare. Det finns många uppfödare som bara är intresserade av att tjäna pengar och inte bryr sig om hundarnas välfärd. Labradoodlen är en hybridras, vilket betyder att den inte är erkänd av Svenska kennelklubben (SKK). Detta innebär också att det inte finns någon standard för rasen, så du kan sluta med en hund som inte har det temperament eller de egenskaper som du hoppats på.

Labradoodles kan variera mycket i storlek, form och färg. Vissa kan ha väldigt lockigt hår medan andra kan vara helt kala. De kan också ärva olika allergier från sina föräldrar, så se till att du frågar uppfödaren om eventuella allergier som någon av föräldrarna kan ha.

Labradoodle träning och motion

Labradoodles är en typ av korsning mellan en labrador retriever och en vanlig pudel. De kan vara utsatta för vissa hälsoproblem, så det är viktigt att träna och ta hand om dem ordentligt.

Ett sätt att träna en Labradoodle är att börja tidigt. Valpar bör lydnadstränas när de är runt 8 veckor gamla. Det är också viktigt att socialisera dem med andra människor och djur i tidig ålder.

Labradoodles behöver mycket motion, så se till att du tar din hund på promenader eller leker apport på gården regelbundet. De behöver också mycket mental stimulans, så förse dem med leksaker som utmanar deras intelligens genom aktiveringsleksaker och annat kul

Labradoodle temperament och mentalitet

Labradoodleägare beskriver ofta sina hundar som lätta att träna och mycket intelligenta. De är också kända för att vara vänliga, sociala och bra med barn. Dessa hundar är vanligtvis låga underhållsbehov men trivs i aktiva hushåll. På grund av sin uppfödning kan Labradoodles vara benägna att få separationsångest när de lämnas ensamma under långa perioder.

Labradoodle hälsa

Labradoodles är mottagliga för några hälsoproblem som hundägare bör vara medvetna om. För det första är Labradoodles benägna att få höftdysplasi, ett genetiskt tillstånd där höftleden inte utvecklas ordentligt. Detta kan orsaka smärta och hälta hos hunden. Hundar med höftledsdysplasi kan också behöva opereras senare i livet.

Labradoodles är också benägna att få ögonproblem, såsom progressiv retinal atrofi (PRA) och grå starr. PRA är en genetisk sjukdom som leder till blindhet, medan grå starr är grumliga linser i ögonen som så småningom kan orsaka blindhet.

Labradoodles kan också lida av allergier, öroninfektioner och hudproblem. Ägare bör se till att ta sin Labradoodle till veterinären för regelbundna kontroller så att eventuella hälsoproblem kan upptäckas tidigt.

Vanliga frågor om labradoodle

Kan man ha labradoodle om man är allergisk mot hundar?

Det finns ingen hund som är helt allergivänlig, men vissa hundar är bättre för allergiker än andra. Labradoodles är en blandning av labrador retriever och pudel, och de tenderar att ha en päls som är mindre benägen att utlösa allergier. Varje person är dock annorlunda och du bör testa dig för allergier innan du skaffar någon hund. Även om du inte är allergisk mot hundar kan vissa raser vara bättre för dig än andra. Om du till exempel bor i en lägenhet kan en liten ras som en Chihuahua vara ett bättre val än en stor ras som en Golden Retriever. Om du har barn kanske du vill ha en ras som är bra med barn. Vissa människor föredrar till och med vissa pälsfärger eller mönster. I slutändan är den bästa hundrasen för dig den som passar din livsstil och personlighet bäst.

Olika typer av labradoodle

Det finns olika typer av labradoodle och de finns i olika storlekar. Vissa finns också i olika färger. Den vanligaste typen av labradoodle är Australian Labradoodle, som är en korsning mellan en labrador och en pudel. Det finns också många andra raser av labradoodle, bland annat amerikansk labradoodle och engelsk labradoodle. Labradoodlar bör uppfödas av erfarna uppfödare, eftersom de kan vara svårare att träna än andra hundar. De behöver också god socialisering från tidig ålder. Australiska labradoodlar finns i flera olika storlekar, från miniatyr till standardstorlek. Andra typer av labradoodle kan finnas i andra storlekar.

Hur mycket kostar en labradoodle?

Priset på en labradoodle kan variera beroende på många faktorer, till exempel uppfödaren, hundens storlek och pälstyp. En labradodole kostar minst 30000 och kan kosta 50000 eller mer. Eftersom de är en blandning av två populära raser (labrador retriever och pudel) finns det ofta många valpar tillgängliga. Men eftersom de också är en relativt ny ras finns det få uppfödare att välja mellan. Detta driver ofta upp priset också. En annan faktor som kan påverka priset är hundens storlek. Labradoodles finns i tre olika storlekar: Standard (över 21 tum vid axeln), Medium (17-21 tum) och Miniature (under 17 tum). Hundar i standardstorlek är ofta de dyraste, följt av mediums. Miniature labradoodles finns ibland också tillgängliga, men de är ofta dyrare än sina motsvarigheter Standard och Medium eftersom de är mindre vanliga.

Är labradoodle skälliga?

Labradoodles är inte särskilt skälliga, men de kan vara det när de fungerar som vakthund. De skäller vanligtvis bara när de känner att något är fel eller när de försöker varna sina ägare för en potentiell fara. Precis som alla hundar.

Är labradoodle en bra första hund?

En labradoodle kan vara en bra första hund för en familj. De är intelligenta, vänliga och lätta att träna. De kommer också bra överens med andra hundar och barn.

Hur gamla blir labradoodle?

Labradoodles kan bli ganska gamla, vissa individer kan bli 15 år eller mer. Den genomsnittliga livslängden för en labradoodle är dock 10-12 år. Hälsoproblem kan förkorta en labradoodles liv, men om de är väl omhändertagna kan de njuta av ett långt och friskt liv. Eftersom labradoodle finns i olika storlekar kan även åldern påverkas av vilken storlek då väljer då små hundar oftast lever längre än stora.

Är labradoodle renrasig?

En labradoodle är inte en renrasig hund, utan en blandras. Termen "labradoodle" är egentligen en kombination av orden "labrador retriever" och "pudel". Dessa två raser blandades ursprungligen för att skapa en hypoallergen ledarhund för personer med allergier mot hundar. Labradoodlar är dock inte alltid hypoallergena, eftersom detta beror på vilken föräldraras som valpen tar efter mer.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Labradoodle rasinformation – Hälsa, storlek, temperament, päls och mentalitet