30 november

När lämnar fågelungar boet?

4  Kommentarer

Fågelungar lämnar, som de flesta vet, boet i något skede. Tidpunkten för när fågelungar blir flygfärdiga och gör detta varierar mellan olika fågelarter.

Fiskmåsens ungar behöver exempelvis 35 dagar innan de kan lämna boet medan kattugglans ungar kräver omkring 50 dagar. De vanligaste svenska fåglarna lämnar boet efter 12-60 dygn.

Hur fungerar det med fåglar och häckning?

Det är oftast under maj månad som de flesta svenska fåglar är som mest aktiva och bland annat skaffar sig en partner.

Ser man till Wikipedia innebär häckning fåglarna reproduktionstid och pågår fram till att ungarna lämnar boet. Omkring 250 fågelarter häckar i Sverige och det är en siffra som ökat med tiden.

Det är många saker som spelar in när fåglarna vet att det är dags för häckning. Dels blir dagarna längre och ljusare, dels ökar ett särskilt hormon som "talar" om att häckningen ligger för dörren.

Fåglarnas revir

Innan fåglarna kommer så långt att de kan lägga ägg måste de skapa ett revir där det finns tillgång på föda. Detta revir måste sedan försvaras mot andra fåglar.

Här måste det även finnas ett ordentligt skydd mot andra djur som jagar efter fåglar eller deras ägg. När reviret är klappat och klart, är det dags att börja "dejta" och hitta en lämplig partner.

Hos de flesta fågelarter är det hannarna som ska göra reklam för sig medan honorna kan välja och vraka. Olika färdigheter som att bygga bo och sjunga vackrare kan säkert spela in på detta val.

Att välja plats för boet

Mellan olika fågelarter förekommer väldigt stor skillnad på hur fågelboet byggs och i slutänden ser ut. De flesta väljer dock att bygga dem på platser där angripare har svårt att komma nära. Detta skyddar både fåglarna själva och deras ägg.

Själva parningen går för nästan alla fågelarter till utan inblandning av yttre könsorgan, via en öppning där sädesceller från hanen överförs till honan. Parningen går till på marken, även om vissa vattenfåglar parar sig i vatten och andra i luften (seglare).

När lämnar fågelungar boet?

När äggen har ruvats och så småningom kläckts tar det förstås ett tag innan fåglarna kan lämna boet. De behöver bli tillräckligt starka för att kunna flyga iväg.

Den tid det tar är beroende på vilken fågelart man menar. Populära fåglar som koltrast och björktrast tar i genomsnitt 13 dagar på sig innan ungarna kan lämna boet.

Det finns en bra lista hos Naturhistoriska museet gällande ruvningstid och tid för att bli flygfärdig för svenska fåglar. Här har vi gjort grovjobbet, filtrerat och listat tiden det tar att lämna boet för de vanligaste och ofta populära svenska fåglarna.

  • Blåmes 17-18 dygn
  • Skata 22-27 dygn
  • Fiskmås 35 dygn
  • Ringduva 21-28 dygn
  • Tornseglare 19-23 dygn
  • Sädesärla 12-14 dygn
  • Rödhake 12-15 dygn
  • Koltrast 12-15 dygn
  • Björktrast 13-14 dygn
  • Lövsångare 12-14 dygn
  • Talgoxe 13-14 dygn
  • Kråka 18-21 dygn
  • Ladusvala 19-23 dygn

Hur lär sig en fågelunge att flyga?

Det är förstås en relevant fråga att ställa sig hur i all sin dar en fågelunge lär sig flyga. De måste förr eller senare kasta sig ut och prova vingarna.

Mamman försöker lägga maten allt längre bort från boet och när ungarna trillar av grenarna sprider de reflexmässigt ut sina vingar. Det tar förstås ett tag innan ungarna blir bra på att flyga men instinkten finns där från början.

Man kan också smått undra hur fågelungar kommer upp från en fågelholk. I vissa fågelholkar finns små stegar inbyggda, men ungarna är duktiga på att hoppa tills de får fatt i kanten på hålet och kan krypa ut.

Hur tar sig fågelungar ut ur fågelholken?

Ungar som växt upp i en fågelholk måste ju ta sig ut ur den innan de kan börja flyga. Det finns fågelholkar som är utrustade med “stegar” för att hjälpa dem att ta sig upp för holkväggen, men detta är inte nödvändigt.

Fågelungarna är driftiga och kan hoppa och klättra till holkhålet, om det inte är alltför högt upp eller alldeles glashalt på väggarna. Föräldrarna kan också hjälpa till.


Hittar man ett fågelbo ska man naturligtvis inte störa fåglarna och en ensam fågelunge betyder sällan att den är övergiven. Föräldrarna gömmer sig i närheten för att inte locka till sig rovdjuren. Via organisationen KFV (vilket står för Katastrofhjälp fåglar och vilt) finns information om hur man bäst hjälper skadade vilda djur.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • I en upp- och nedvänd blomkruka på min uteplats har ett par talgoxar lagt ägg och några av äggen har redan kläckts. Kommer ungarna att kunna ta sig ur blomkrukan eller behöver jag hjälpa dem? Hur? Det handlar om en terrakottakruka som är 30 cm hög och hålet i botten (alltså i toppen) är 3 cm i omkrets. Föräldrarna flyger ut och in utan problem och matar sina ungar, men vad kommer att hända med ungarna?

    • Hej Catarina!

      Oj, vilken situation, krukan måste ha varit ett perfekt bo för de små talgoxarna! Sannolikt kommer fågelungarna lyckas ta sig ut krukan på egen hand eller med hjälp av sina föräldrar. De valde trots allt krukan som plats till äggen för att de tyckte att krukan kändes lämplig.

      I artikeln skriver vi att talgoxar vanligtvis lämnar fågelboet efter 13-14 dygn. Ifall du ungefär vet när äggen kläcktes rekommenderar jag att du håller ett öga på krukan när de börjar närma sig 14 dygn. Märker du att ungarna fortfarande är kvar i krukan efter 15, kanske 16 dygn kan det vara en idé att försöka hjälpa till.

      Att lyfta bort krukan helt är inte att rekommenderar eftersom de små fåglarna och boet blir väldigt oskyddat. Mitt förslag, utan att veta alla förhållanden är att försiktigt byta ut krukan mot en skokartong som du har klippt upp en mindre öppning i.

      Förhoppningsvis tar sig talgoxarna ut på egen hand och du behöver inte göra ett ingrepp. Hur som helst, Lycka till Catarina och återkom gärna med hur det gick för fåglarna!

      /William, Djursajten

  • Vi har ladusvala på vår stuga och hon ligger där än. När alla andra fåglar hade häckat klart och utflugna ungar då kom dom någon vecka efter. Kallt o regnigt ett par dagar nu, beror det på det?

    • Hej Annalena!

      Ladusvalans ungar är flygfärdiga och lämnar boet cirka tre veckor efter häckningen. Därefter är det vanligt att föräldrarna påbörjar en ny kull. Ibland till och med en ytterligare kull därpå. Regn, kyla och kraftig blåst kan mycket väl vara en orsak till att någon unge tar länge tid på sig att lämna boet eller att föräldrarna stannar i boet längre än vanligt. Det är generellt sett inget att oroa sig över och ladusvalorna ger sig av när de känner sig redo!

      /William, Djursajten

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Liknande läsning

    Hur beter sig en stressad katt?

    Hur beter sig en stressad katt?

    Varför ylar vargar?

    Varför ylar vargar?

    Hur många ägg lägger en höna?

    Hur många ägg lägger en höna?
    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: När lämnar fågelungar boet?