20 september

Sillkungen, världens längsta benfisk – Finns den på riktigt?

Sillkung är enorm fisk som kan blir mer än 13 meter lång, men det sjöromsliknande "monstret" har bara setts av levande av människor ett fåtal gånger. Den jättelika benfisken lever långt ner i världens alla hav, men även utanför Sveriges kust.

När du först hör talas om sillkungen är du förlåten om du tror att det är ett påhitt från en film eller en varelse som bara existerar i berättelser. Med enorma ögon och som gör att den kan navigera långt nere i det mörka havet och en kropp som växer sig längre en stadsbuss är det inte så konstigt om du tycker att den verkar som ett mytologiskt monster.

Det finns många myter om stora sjöormar som gömmer sig under vattenytan som påstås ha observerats men aldrig kunnat identifieras ordentligt. Det finns berättelser av denna typen i kulturer över hela världen.

De som har varit lyckliga nog att få en skymt av dessa kreatur har ofta rapporterat om att ett huvud sticker upp ur vattnet följ av en mycket lång kropp som slingrar nedanför ytan.

Om det är sillkungen som gett upphov till dessa berättelser kan jag inte svara på, men jag kan säga att den har ett utseende som stämmer in på beskrivning av ett vattenlevande ormliknande monster.

Varför heter jättefisken sillkung?

Många som läser om denna fisken fascineras dess majestätiska storlek, dess utseende och de egenskaper den besitter. En av de första frågorna många ställer sig är vart namnet "sillkung" kommer ifrån. Namnet härstammar från att man förr i tiden trodde att den simmade framför sillstimmen som om den var deras ledare. Sillkungens artnamn är Regalecus glesne. Första ordet Regalecus betyder "att tillhöra kungen" och det andra, glesne, är namnet på en strandgård i Glesvr, Norge där fisken upptäckes för första gången på 1700-talet. I engelskspråkiga länder är fiskens vanligaste namn Giant Oarfish men omnämns också där som "king of herrings" ibland.

Lever på mycket djup vatten

Sillkungen lever vanligtvis på mer än 300 meters djup eller mer och migrerar genom havet under sin livstid. Den färdas långa sträckor genom vattnet och följer de mönster som dess bytesdjur rör sig i.

Fisken är ett rovdjur och födan består av exempelvis blötdjur, lysräkor och andra kräftdjur samt små fiskar.

Sägs kunna varna för jordbävningar & tsunamis

I Japan finns det en legend som säger att Sillkungen är förbudet till jordbävningar och tsunamis. Tsunamin 2011 väckte nytt liv i legenden när fler än 10 sillkungar spolades iland på Japans stränder året innan den stora vågen kom.

Djur som lever på djupet i havet och nära botten är mer känsliga för aktiviteter i jordskorpan säger expert Kiyoshi Wadatsumi på ideella organisationen e-PISCO till webbplatsen All That's Interesting (ATI).

Världens största benfisk

Sillkungen är världens största benfisk. Av de fiskar som lever i havet är 95% benfiskar så det är väldigt många fiskar som ligger i lä i jämförelse. Benfiskar har en uppbyggnad som består av ett stark förbenat skelett i vilket det förekommer brosk. De har också gälar genom vilka de syresätter sin kropp.

Ett ormliknande rovdjur, men harmlös för människor

Benfisken tar sig inte fram i vattnet med fenor. Fisken simmar genom att böja sin kropp som närmast kan liknas med en orm som rör sig framåt på land. Det vågiga sättet den rör sin kropp skapar en rörelse framåt genom vattnet.

Till skillnad från andra havslevande, stora rovdjur som till exempel hajen är sillkung helt harmlös mot människor. Såvida du inte är liten nog att omslutas i dess gap. Den nämligen slukar sin föda hel i sitt gap som helt saknar tänder.

Att sluka sin föda hel är en likhet den ar med landlevande ormar. När sillkungen jagar byten simmar den runt i genom havet med öppen mun och slukar det som kommer i dess väg. Det är lite ironiskt att samma djur som har inspirerat till skrämmande berättelser om dödliga havsmonster mest bara bara äter föda som krill och plankton.

Likheter med både valar och ormar

Som rovdjur har vi redan sett att den påminner om både valar och ormar med sitt håvliknande gap som fångar upp allt den kan komma över.

Än mer spännande är att den utvecklat en speciell teknik att överrumpla sin havslevande föda. Istället för att simma mot sina offer sidledes rör den sig vertikalt genom havsdjupet.

Med sin långa ormliknande kropp rör din sig rakt ner mot botten och rakt upp mot ytan och överraskar genom att komma från en vinkel som många fiskar och blötdjur inte är lika utrustade att bevaka. Innan de hinner reagera tillräckligt för att fly till säkerhet kommer denna gigantiska havsormen och slukar dem hela.

Finns sillkungen i Sverige?

Aldrig någonsin har man sett en levande sillkung i Sverige men man vet att de finns i havsdjupen längs kusten. Så sent som 2010 hittades en sillkung på västkusten.

Det var av en slump som rutinerad fiskare & pensionerade fiskaren Kurt Ove upptäckte djuret som är världens största benfisk vid en sjöbod nära en badplats. Det var en relativt liten sillkung som var tre och en halvmeter lång. Kurt Ove Eriksson, som fiskat i 50 år säger att han aldrig sett något liknande. Till Svenska Dagbladet säger att han aldrig kunde ana att det var en sådan sällsynt gäst i våra Svenska hav.

En akvarietekniker vid Havets Hus åkte direkt och hämtade upp stillkungen. Han säger att fyndet är helt sanslöst och det forfarande var svårt att tro det tills han såg det med egna ögon.

Vidare beskriver akvarieteknikern som hämtade fyndet som något hämtat från mytologin, med fenstålar som liknar en kungakrona på huvudet och en lång röd fena som går längs ryggen. Han säger att den var i gott tillstånd när han fann den stora benfisken och att den nyligen måste ha avlidit.

Det är princip bara när djuret är nära att avlida som det kommer upp till ytan och därför händer det i princip aldrig att man kan se den levande. (I Sverige har det ingen sett det levande.) Den första gången i historien någon fångade en levande sillkung på bild var så sent som 2011.

Upptäckten i Sverige 2010 var sensationell att man sa att den skulle avgjutas och konserveras på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Vad det finns för bevaring av fisken idag har jag inga uppgifter om. Senast en avliden sillkung hittades i Sverige var för 131 år sedan.

En sillkung fångades på film i mexiko 2014

I Baja, Mexiko fick några turister vara med om något ytterst sällsynt när de paddlade kajak på grunt vatten. Plötsligt upptäckte de in sillkung i vattnet, de tog fram sina kameror och filmade den världshistoriska händelsen. Här är filmen:

Djuret bakom legenden om den mytomspunna sjöormen

Jeremy Wade är en biolog och producent av naturdokumentärer för Discovery Channel. I det här avsnittet dyker han ner på havsdjupet med kamerautrustning på en mycket noga utvald plats. Teamet mål att att på nära håll se och filma djuret som han säger gett upphov till legenden om det fasansfulla ormmonstret i havet.

Tiden i går havsdjupet och teamet har länge ingen framgång. I det farliga mörkblå vattnet är Jeremy nära att få panik. Det är trots allt en mycket plats utsatt han befinner sig på, med risker att träffa havslevande rovdjur och att drabbas av dykarsjuka som ständigt är närvarande.

Han håller hela tiden kontakt med besättning genom sin kommunikationsradio i dykardräkten. Med hjälp av en låg kedja kopplad till ett ankare som vägledning navigerar Jeremy sig ner på djupet. När han känner att hans dykardräkt börjar läcka lite vatten är han nära att drabbas av panik och tvingas vända upp till båten igen.

På båten återhämtar han sig och flera timmar passerar. Det börjar snart skymma och det dröjer inte länge innan mörkret har omslutit båten. Nu bestämmer han sig för att försöka igen i nattens mörker. Han dyker ner i det nu ännu svartare vattnet och använder an lampa för att se. I havsdjupet träffar han på manet och många olika fiskar, med ser inte skymten en sillkung.

Jeremy har redan hunnit tänka tänka tanken på att ge upp, men bestämmer sig att försöka en sista gång och gå djupare. Plötsligt vänder deras tur och han ser något som väldigt få människor är förunnade att få se.

"Det här är otroligt. Jag tror fler människor har fått se jorden från rymden än att se en av dessa på så här nära håll. Det var som att den kom ur en annan dimension"

Jeremy Wade, Naturdokumentärproducent på Discovery Channel

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Sillkungen, världens längsta benfisk – Finns den på riktigt?