15 september

Vad är kiselgur (Diatomaceous Earth) och fungerar det mot fästingar?

1  Kommentarer

Kiselgur (ENG: Diatomaceous Earth eller DE) är ett jordart som har ett utseendet och känslan av ett vitt mjöl när du håller det i handen. Det vita jordpulvret består av fossiliserade lämningar från en viss typ av planktonalger.

Typen av planktonalger som utgör kiselgur kallas för kiselalger. Kiselalger har den unika egenskapen att de formar ett skal av kiseldioxid runt om sig medans de lever och när de dör lämnas detta skal kvar i vattnet.

Vad är kiselgur? - Kort sagt

Kiselgur är alltså resterna av encelliga mikroorganismer som har levt i hav och sjöar. Deras cellväggar innehåller kisel för att skydda celltillväxt och själva cellen. Läs vidare så lär du hur kiselgur bildas från dessa encelliga mikroorganismer, men först låt oss utforska ett första användningsområde.

Kiselgur kan användas som skydd mot fästingar

Kiselgur och har många unika och spännande egenskaper. Det kan användas som ett naturligt skydd insekter som fästingar, löss och andra skadedjur som våra älskade vänner brukar plågas av.

Utan att gå in för mycket på hur det fungerar, det förklarar vi senare artikeln, så kan vi säga att kiselgur verkar på fästingar genom att repa sönder deras skydd mot att bli uttorkade, vilket leder till att de dör av vätskebrist. Du lär dig hela förklaring varför det fungerar i ett stycke längre ner i artikeln.

Kiselalger står för hela 45% av fotosyntesen i haven

- Enligt wikipedia

Kiselalger (diatomacéer) utgör än idag en mycket stor del av algerna som lever vattnet, haven och i sötvattensjöar på jorden. Diatomacéer står för hela 45% av fotosyntesen i haven. Precis som idag levde det mängder av diatomacéer i havet för hundratusentals år sedan, och det är resterna av dessa som gör att är mycket vanligt med kiselgur (även kallat diatomacéjord) i jordskorpan.

Diatomacéjord är idag lättillgängligt på nätet men verkar vara mindre vanligt just i Sverige i jämförelse med andra länder.

Stick.se som är proffs inom skadedjursbekämpning tillhandahåller Kiselgur på sin webbplats.

Där kan du också hitta bra information om Kiselgur / Diatomaceous Earth och lära dig mer om vad det är och vilka användningsområden som finns. 

Kiselgur används faktiskt som hälsotillskott för både människor och djur.  Det renar matsmältning, stärker benstommen samt bidrar till förbättrad hårtillväxt.

Ett fästingskydd som inte många känner till

Under de senaste veckorna har jag skrivit mycket som olika skydd mot fästingar och jag gjort en rejäl djupdykning för att jag vill hitta det bästa naturliga sättet att skydda sitt djur mot fästingar.

I processen har jag gjort allt jag kunnat för att jämföra dessa och presentera evidensbaserade för- och nackdelar med de skydd som finns.

Ett fästingskydd som jag aldrig tidigare hade hört talas om var just kiselgur. Det var först när jag läste på den engelska sajten dogsnaturallymagazine.com som jag kom i kontakt med vad det var för något.

Där påstod bloggaren att kiselgur var mycket effektivt mot fästingar andra skadeinsekter, vilket direkt väckte mitt intresse.

Det visade sig att de tagit fram en produkt i form av ett pulver som man bara strör där hunden sover. När man gör det får man bort fästingar genom en mekanisk och naturlig process som uppstår.

Något som du snart kommer lära dig mer om. Jag måste dock påpeka att eftersom jag läste mer på webbplatsen växte oron för att de var lite väl partiska.

Även om de hänvisade till mycket forskning, och mestadels gick på djupet med sitt resonemang, så var min känsla att de i slutändan skrev texten med det primära målet att sälja en av deras huvudprodukter.

Deras produkt var kiselgur. Jag läste inte mer på den sidan men intresset hos mig hade väckts för kiselgur.

Eftersom kiselgur fortfaranden verkade som ett mycket intressant fästingmedel, och för att jag knappt hittade någon vettig information om det på den svenska marknaden, bestämde jag mig för att gå på djupet med om det var något som fungerade.

Resten av artikeln är resultatet av tiden jag har lagt ner på detta. Jag hoppas att det ska hjälpa dig lika mycket som det hjälp mig med att förstå vad kiselgur är, om det fungerar mot fästing och om det är värt att prova som en metod att skydda dina djur mot fästingar.

Kiselgur används till att skydda djur från fästingar & parasiter

Kiselgur har unika egenskaper vilka gör pulvret mycket effektivt till bekämpning av insekter. Djurägare använder bland annat jordarten för att bekämpa skadedjur och parasiter som angriper deras djur. Låt oss titta närmare på varför det användas och hur själva processen fungerar som gör det så effektivt. Du kommer också lära dig om nackdelarna.

Varför kiselgur mot skadeinsekter?

Kiselgur är mycket effektiv mot mot alla typer av skadedjur inklusive fästingar genom att de förstör deras skydd mot uttorkning. Pulvret får inte vara blott för då förlorar det effekten.

Så här fungerar det:
Kiselgur verkar giftfritt och mekaniskt genom att repa sönder insekters skydd mot uttorkning (deras exoskelett), vilket resulterar att de dör inom loppet av några timmar.

För att förklara mer i detalj är det som händer när insekten dör att lipider absorberas av kiselguret från det vaxartade ytterlager som utgör deras exoskelett. Vaxlagret på insekters exoskelett verkar som ett skydd mot att vätska i insektens kropp förångas i den omgivande luften. Kiselgur skär en öppning i detta vätskehållande höljet, när lipiderna absorberas, så att insekten torkas ut.

Kiselgur är därmed ett effektivt förbyggande medel eftersom de kan få fästingar att själva hålla sig borta rädsla för sina liv. Många läkemedel verkar först när en fästing gett sitt fästingbett och börjat suga blod, när fästing väl är genom huden och "med tänder i" blodet ökar risken för överföring av sjukdomar.

Kiselgur ska inte inandas för de kan vara dålig för lungorna, men samtidigt det finns som livsmedel på många platser. Om det säljs som livsmedel i Sverige har jag inte uppgifter om.

Det förekommer att människor och djur äter de kiselgur för en rad påstådda hälsofördelar, där många som saknar vetenskapliga belägg. Finns gott om exempel om detta på sociala medier.

Är kiselgur ett bra fästingmedel?

För att ge ett bra svar på frågan har jag lagt flertalet timmar till att på att söka upp tillförlitlig forskning om hälsoeffekterna med kiselgur, samt att hitta verkliga personer i social medier som provat det och har erfarenhet.

Frågor jag försökt besvara är om jag själv skulle använda det i mitt hushåll och ge till mina djur (samt om jag själv skulle ha de på min kropp eller äta det). Jag måste dock medge att jag är något splittrad i de slutsatser jag kan dra.

Jag har lyssnat till ett tiotal oberoende (förhoppningsvis) recensioner via Youtube med personer som använt det och testat det på olika sätt på. Några gillar och imponeras av hur effektivt det är mot skadedjur. Andra kritiserar det. Bland de som recenserat finns några veterinärer med erfarenhet av Diatomaceous Earth.

Från alla dessa recensionerna och den forskningen som finns kan man dra slutsatsen att det effektiv dödar insekter som löss och fästingar. Även om de kan ta några timmar. Dock verkar insekterna göra vad de kan för att hålla sig borta och det är vad vi vill.

Är kiselgur säkert och giftfritt som fästingmedel?

Kiselgur är säkert att använda som ett giftfritt, effektivt fästingmedel för dina djur så länge du inte andas in det, enligt flera källor som baserar sina slutsatser på forskning. [1] [2] [3] [4] (5) Det verkar mer oklart om det är ett säkert att inta kiselgur som livsmedel eller kosttillskott (6) Samtidigt det finns det en uppsjö av påstådda hälsofördelar enligt företagen som säljer produkterna. [7]

Det finns kiselgur man kan köpa som är godkänt som livsmedel [7] för och för människor samt djur som hundar, hästar och katter. Runt om i världen används kiselgur som ett kosttillskott [6] eller fodertillskott där man hoppas på att det ska ge en rad hälsofördelar samt fungera som en slags detox, både för människor och djur.

Mycket av dess effekt i kroppen [6] är overifierad och det finns det finns källor som säger att det kan vara skadligt.[5] Det som flest är överens om är att det inte är bra att andras in [1] men kan att de kan användas i hemmet och på djur som att skydd mot fästingar.

När det gäller risker med inandning av kiselgur menar vissa att det kan likställas med att andas in sand [4] medans säger andra att det kan vara mycket skadligt i längden. Oror du dig för att andas in det rekommenderar jag att du gör din egen analys kring riskerna.

Vilka andra användningsområde har kiselgur

Som vi har sett är ett stort användningsområde för kiselgur skadedjursbekämpning tack vare dess förmåga att giftfritt döda insekter.

Det används också som kosttillskott som en källa till silica, för att rena kroppen från parasiter, mot dålig mage och för att stärka naglar, hud, tänder, skelettet och håret och för att rena den inre systemet från parasiter, mask och tungmetaller. Det används också vid tandborstning och som en metod för att få bort döda hudceller.

Inom industrin används Diatomaceous Earth till att rena vatten från önskade ämnen. Det används också som klumpförebyggande medel i en rad olika produkter.

Sammanfattning

Kiselgur är ett mycket effektivt medel till att förebygga och döda fästingar. Det är dessvärre några betydande nackdelar med jordpulvret som gör att det finns alternativ som är lämpligare för de flesta konsumenter.

En av dem är att det finns en risk att det kan vara skadligt att andas in. Om du tar riskerna på allvar och ser till att du läser på om kiselgur och vidtar åtgärder så att det inte finns risk för inandning, då verkar det vara ett bra val som fästingskydd.

Jag skulle personlig välja andra naturlig alternativ, som kokosolja. Forskning har visat att kokosolja kan vara är lika effektivt som kemiska bekämpningsmedel och som du vet är det giftfritt och helt ofarligt.

Jämfört mot olika läkemedel som Bravecto, Front-line och Seresto skulle jag personligen överväga kiselgur som ett bättre alternativ eftersom jag ogillar tanken att utsätta mitt djur och mitt hushåll för gifter. Rådgör med din veterinär om du är osäker kring din situation, du kan alltid visa forskningen i den här artikeln.

KÄLLOR:
[1]: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-diatomaceous-earth#safety
[2]: https://www.dogsnaturallymagazine.com/benefits-diatomaceous-earth/
[3]: http://npic.orst.edu/factsheets/degen.html
[4]: https://stick.se/blogg/kiselgur/
[5]: https://academic.oup.com/jinsectscience/article/19/5/13/5586712
[6]: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1531/diatomaceous-earth
[7]: https://www.diatomaceousearth.com/blogs/learning-center/food-grade-diatomaceous-earth-human-benefits

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Hej. Jag letade myrmedel och hittade ett väldigt dyrt medel på Plantagen. Det visade sig bestå av enbart kiselgur. Då köper jag hellre rent kiselgur från hästbutiken. Vi brukar ge det för att stärka hovarna.
  Eclipse Biofarmab.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Hur beter sig en stressad katt?

  Hur beter sig en stressad katt?
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Vad är kiselgur (Diatomaceous Earth) och fungerar det mot fästingar?