4 mars

Världens största abborre – Den stora fisken slog alla rekord!

1  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med happyangler

Att fånga en stor abborre är något både hobbyentusiaster och sportfiskare drömmer om. Vad som är stort för vissa kan vara smått för andra men de största abborren tycker alla med säkerhet är imponerande.

I den här artikeln ska vi utforska hur stora världens och Sveriges största abborrar är samt dela med oss av Djursajtens tips från kunniga fiskare om hur man tar fisket till nästa steg och fångar en stor abborre.

Världens största abborre

Världens största abborre genom tiderna sett till vikt ska vara en 4650 gram stor abborre. Tyvärr är inte rekordet officiellt men allt tyder på att rekordet stämmer och inte förfalskat. 

Abborren fiskades i Polen där den nästan har den dubbla vikten på det tidigare rekordet om 2690 gram.

Den stora fisken uppskattas till att vara kring 40 år gammal och fick efter fångst återvända till vattnet för att simma vidare. Kanske äter den sig ännu större för att slå sitt egna rekord om några år i framtiden?

Bild lånad av fisheco.se

Nedan kan du läsa om Sveriges största abborrar och vart de har dragits upp. Men först, de drag som kommer hjälpa dig att sluta dra upp små abborrar.

Sluta fånga små abborrar: De bästa dragen

spinner abborredrag med reflex och röd fjäder

En klassiker som fångat stora abborrar sedan 1951. Utrustad med reflex som effektivt lockar till sig abborren. Alla behöver en spinner!


Jiggfiske är effektivt för stora abborrar. Här har du ett kit som lämpar sig för såväl nybörjaren som proffset.


För dig som inte enbart fiskar abborre. Detta drag lämpar sig för allt ifrån gädda och gös till abborre och regnbåge. Mellanstort.


Sveriges största abborre

Den största abborren som fiskats i Sverige fångades 2017 av gäddfiskaren Emanuel. Till sin förvåning fångade han en abborre när han skulle fiska gädda som visade sig vara hela 61.5 cm lång och därmed nytt rekord för Sveriges största abborre med hela 5,5 centimeter.

Bild lånad av svt.se Fotograf: Privat

Likt det tidigare nämnda världsrekordet är inte heller Emanuels fisk registrerad och officiellt godkänd som nytt rekord men allt tyder på att det rekordet är ärligt. Sett till det officiella Sverige-rekordet enligt sportfiske- och fiskevård-förbundet är Sveriges rekord en 51 cm lång abborre på en vikt om 3150 gram.

Det urgamla rekordet tillkom redan år 1985 av Gary Wickins i Lysekil. Som sagt är det endast det registrerade och officiellt godkända rekordet och troligen inte Sveriges största abborre eftersom de flesta sportfiskare släpper tillbaka sina abborrar efter fångst.

3 tips om hur man fångar en stor abborre

Såväl hobbyfiskare som sportfiskare drömmer om att fånga en rejält stor abborre. För det första krävs det gott tålamod och regelbundenhet. Chansen att du drar upp ditt livs första abborre vid första eller andra tillfället är näst intill obefintlig.

Utöver tålamod och ihärdighet finns en del smarta tips som vi har fått av Djursajtens egna fiskeexperet Dennis Berglund. Med dessa tips ökar du sannolikt chansen att slå ditt rekord redan vid nästa tillfälle!

Fiska vid stigande lufttryck

Genom att granska väderprognoserna kan du anpassa ditt abborrfiske till när lufttrycket är stigande. Eftersom abborren har en sluten simblåsa är sannolikheten större att du får napp om du fiskar när lufttrycket är uppåtgående. Det kan låta som en myt men stämmer faktiskt och är en rekommendation menar Dennis.

Byt hål ofta om ifall du  pimplar

Pimplar du efter abborre är det bra att byta hål ofta. Det ökar chansen att pricka rätt eftersom abborren går i stim. Med det menas att den inte är utspridd över vattnet utan rör sig i klungor med andra abborrar. Sannolikheten att du prickar rätt är därför betydligt högre om du byter hål regelbundet.

Abborren går i stim

När du väl får din första abborre är det brådska om du vill nappa fler. Som vi nämnde i föregående tips gå abborren i stim. Med det i åtanke kan man dra slutsatsen att där det finns en abborre finns det oftast flera. Är du med på att det hugger och agerar hastigt har du därför möjligheten att dra upp flera fiskar!

Bästa utrustningen för att fånga abborrar

Det är viktigt att du har bra utrustning för att lyckas med abborrfisket. Det kan fungera med ett vanligt metspö och en mask men med rätt utrustning blir fisket både roligare och sannolikt mer framgångsrik.

Först och främst ska du bestämma dig för om du ska pimpla eller inte. Utrustningen skiljer sig åt en hel del och kommer därför vara avgörande för din framgång.

För att köpa produkter av hög kvalité till ett bra pris som kommer öka din chanser att fånga en stor fisk rekommenderar vi sortimentet från Happy Angler. Där finns det spön för både dig som vill pimpla eller fiska på annat vis.

Kan man äta abborre och hur tillagar man fisken?

Abborre är något många fiskar med ändamålet att äta. Köttet är smakrikt och saftigt och lätt att tillaga. Abborre bör dock ätas med måtta då de kan innehålla stora mängder miljögifter likt andra fiskar såsom gädda, gös och strömming. Hur riskabelt det är beror helt på vart du har fiskat ditt abborre och hur fräscht vattnet den har simmat i är. Äter du bara abborre någon gång nu och då är det sannolikt ingen risk även om vattnet inte är helt perfekt.

Att tillaga abborre är dessutom väldigt enkelt. Det finns såklart en mängd olika metoder och recept man kan använda sig av men den klassiska och mest rustika metoder är att grilla den över glödande kol i ett foliepaket.

Börja med att rensa abborren, skrapa bort fjäll och se till att allt är fräscht. Arbeta ihop omkring 50 gram smör med örter och kryddor efter smak. Persilja, körvel, gräslök och dragon är populära örter. Salta sedan fisken inuti och bred ut smöret på insidan. Vik därefter ihop foliepaketet och låt tillagas över glödande kol omkring fem minuter på varje sida tills köttet är helt genomstekt.

Servera gärna med kokt eller stekt potatis, pressad citron och en härligt sallad.

Stavas det; abborre eller "aborre"?

En vanligt stavfel många gör när de skriver om fisken Abborre är att stavar den med ett b. Det är lätt hänt och kan vara extra svårt att veta om man talar med någon dialekt som varierar hur ordet låter. Fisken stavas alltså Abborre och inte "aborre".


Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Hej, vad jag vet så ska en 4,7 kilo tung Abborre ha fångats i Djupträsk i norra Norrland, men om det var sportfiske eller ej vet jag inte. Tror att det stod i ”Napp och Nytt” för länge sedan! dvs ngn gång på 1970-talet!

  mvh
  Ingemar
  Sportfiskare

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Världens största abborre – Den stora fisken slog alla rekord!