3 mars

Världens största gädda – Rekordet förvånar sportfiskare

Inlägget innehåller samarbetslänkar med happyangler

Att fiska gädda blir allt mer populärt och med god anledningen. Det är ett roligt sätt att fiska och går utmärkt att göra under hela året, både från båt eller genom ett hål i isen. Den stora fisken är känd för att ligga vid vassen och äter gärna andra fiskar. 

Många sportfiskare kämpar ständigt för att uppnå högre rekord och många drömmer av att uppnå en gädda som väger över 10 kilo eller ännu mer. De rekord som finns är från gäddor som väger betydligt mer än just över tvåsiffrigt. I den här artikeln ska vi avslöja både världsrekordet och Sverigerekordet inom gäddfiske samt ge dig 3 smarta tips på hur du själv lyckas slå ditt egna rekord.

Så stor är världens största gädda

Världens största gädda är uppmätt till 25,3 kilo med en längd på hela 140 cm. Gäddan fångades av Petar Filipov från Bulgarien. Hans stora fångst har inte registrerats och godkänts av IGFA (Internationella-sportfiske-förbundet) eftersom fisken aldrig skickades för bedömning. Allting tyder dock på att fisken är riktigt och att världsrekordet faktiskt stämmer.

Bild: lånad från fisheco.se Fotograf: Privat

Petar ska enligt han själv fiska omkring två timmar varje dag efter jobbet och detsamma gäller när han är ledig. Man kan alltså säga att tålamod och engagemang lönar sig i längden när det kommer till fiske.

Det officiella världsrekordet på en gädda landar precis under Petars rekord på precis 25 kilo. Den gäddan är registrerad och godkänd av IGFA och fångades för över 30 år sedan under hösten 1986 av Lothar Louis i Tyskland.

Nedan kan du läsa om största gäddan som fångats i Sverige, men först några drag som hjälper dig att faktiskt börja fånga de stora fiskarna.

Sluta fånga små gäddor: De bästa dragen

Toppval

Gäddjigg som liknar en realisisk ankunge. Lockar effektivt till sig rovfiskar och större gäddor som hugger utan misstanke.


Vassdrag som lämpar sig för gäddfiske i mindre sjöar med mycket växtlighet och vass där de stora gäddorna ligger och lurar. 


Ett allround-fiskedrag som är effektivt mot flera typer av fisk. Fungerar mot gädda, regnbåde, abborre, röding med mera.


Sveriges största gädda

Sveriges största gädda som är godkänd av sportfiskeförbundet väger 21,070 kilo fångades av Fredrik Johansson 2016. Gäddan var både tung och lång och mättes till en längd på 128 cm. Den stora fisken fångades i Vättern och slog alla Fredriks tidigare rekord.

Utöver den stora gäddan som fångades 2016 har en stor gädda registrerats av det internationella sportfiskeförbundet. Enligt dem fångades Sveriges största gädda år 1989 av Åke Nilsson i Lodde. Den stora gäddan vägde hela 21,45 kilo men är inte godkänd av det svenska sportfiskeförbundet. Sannolikt eftersom den aldrig testades där.

Vad du väljer att tro på är helt upp till dig men de båda gäddorna är iallafall godkända och registrerade. Sammanfattningsvis kan man säga att man bör vara väldigt nöjd som fiskare om man lyckas fånga en gädda över 20 kilo då man tillhör några av de få bästa fiskarna i hela landet.

Hur fångar man en stor gädda - 3 smarta tips

Att fånga en stor gädda är något många drömmer om, de finns mängder av olika tips och metoder man kan använda sig av. Nedan följer tre enkla tips som är lätta att använda sig av för att öka dina chanser att fånga din nästa rekordgädda.

Ha tålamod

Det kanske låter lite klyschigt men att ha tålamod är mycket viktigt. Som vi nämnde tidigare i artikeln fiskade Petar, som fått världens största gädda, omkring två timmar varje dag. Visserligen är den tiden i överkant men du bör vara beredd på att det tar tid att fånga en riktigt stor gädda. Ju högre ditt rekord blir desto längre tid kommer det ta innan du slå nästa rekord. Vem vet kanske blir just du Sveriges nästa rekordhållare för gäddfiske.

Använd dig av rätt fiskedrag

Det är viktigt att du använder dig av rätt fiskedrag. Vilken typ som passar bäst för just ditt fiske beror på hur du kommer fiska gädda. Många använder sig av Jerkbait eller Wobbler men allt ifrån jiggar till spinners kan fungerar eftersom gäddor äter det mest. Tänk på att använda dig av ett större drag om du vill ha en riktigt stor gädda.

Vid mete och ismete är det populärt att använda sig av en mört som bete. Det är naturligt för gäddan och lockar kraftigt. Av sportfiskare landet över används både döda och levande mörtar. Det finns ingen exakt lag som förbjuder användning av levande fisk som bete men det är något vi inte rekommenderar då det kan ses som plågeri av fisken av vissa.

Det har inte skett några fall då någon har dömts för användning av levande agn men av etiska skäl avråder Djursajten från detta.

Gäddan trivs i växtlighet

Gäddor gillar att “lura i vassen”. De trivs i mycket växtlighet där det finns gott om gömställen. Sannolikt är det eftersom de kan ligga och vänta på sitt byte för att överraska och fånga det i ett nafs. Av denna anledningen kan det vara fördelaktigt att fiska gädda på grund vatten i närheten av vass eller annan växtlighet.

Gäddor kan även gömma sig i riktiga djuphål, särskilt på vintern. Vid ismete kan det därför vara effektivt att välja en plats där du vet att vattendjupet går långt. Vi rekommenderar att testa dig fram för att tillslut fånga den stora drömfisken.

Har du några egna tips eller förslag på hur man kan förbättra sina förutsättningar för gäddfiske? Dela gärna med dig av dem i kommentarsfältet så kan vi tillsammans fånga ett nytt rekord för den största gäddan i Sverige

Vad äter gäddor?

Gäddor äter nästan enbart andra fiskar men som mycket små lever de på växtlighet och annat de kan komma åt. De växer väldigt fort som nykläckta fiskar och redan vid 10 cm börjar de äta en diet som består av nästan enbart fisk. Gäddan är glupsk och tvekar inte för att äta allt ifrån små till stora fiskar. Den äter gärna fisk som är upp till hälften av dess egna storlek. Det förekommer till och med att gäddor äter varandra.

Eftersom gäddorna har få fiender lyckas de ofta bli mycket gamla och sannolikt är de därför det finns gott om stora gäddor. De största farorna en ung gädda har är andra större gäddor, vissa rovfåglar och andra rovfiskar när de är mycket unga.

Utöver fisk äter gäddan gärna mindre gnagare och fåglar om de lyckas komma åt bytet.

Kan man äta gädda?

Det går bra att äta gädda och man kan göra det så länge man tänker på en del saker och förbereder fisken på rätt sätt. Först och främst bör gravida kvinnor och unga barn helst undvika fisken men det gör inget om de äter gädda en eller två gånger per år. Övriga vuxna och fullt friska personer kan äta gädda en gång per vecka utan något större risk.

För att vara på det säkra rekommenderar Djursajten att begränsa mängden till en gång varannan vecka men det är sannolikt ingen fara om du äter det oftare.

Tänk även på att det är olika riktlinjer för vart du fiskar din gädda. Det beror helt på vattenkvalitén och de olika halterna av miljögifter och kvicksilver som kan finnas i vattnet.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Världens största gädda – Rekordet förvånar sportfiskare