22 september

Afrikansk pygméigelkott- Allt om ett av Sverige ovanligaste husdjur

1  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för vetzoo

Nu kan du äntligen ha en igelkott som husdjur! Dessa fanatiska söta djuren är lättskötta och billiga. Perfekt för dig som vill ha ett ovanligare husdjur som ändå inte behöver spendera flera timmer per dag på omhändertagande.

Kotten kräver mer skötsel än en hamster men betydligt mindre än en hund. Vill du ha ett husdjur som är ovanligt men ändå en söt kamrat, ja då är en afrikansk pygméigelkott det självklara valet!

Få din igelkott att trivas

Dessa djur är inte likt andra mindre djur. De kräver ett område på minst 20 kvadratmeter där de får gå runt fritt inomhus. Dessutom ska de ha en varm och säker plats där kotten kan sova eller gömma sig när den känner för det.

Exempelvis kan en kaninbur som står öppen med en ramp att gå uppför fungera utmärkt som sovplats för en pygméigelkott om du inreder buren mysigt och med bra möjligheter att dölja sig.

Det är extra viktigt att kotten har möjlighet att gömma sig av den anledningen att djuret är nattaktivt. Igelkotten är inte någon stor ljus-konnässör och gillar att hålla sig undan när solen skiner stark eller lampan lyser ner över rummet. Givetvis kommer din kotte passa på att gå på promenader och utforska rummet även när taklampan är tänd men det är betydligt vanligare med äventyr under nattetid.

Dessa söta djur kan vara ganska tokiga. De klättrar mycket bra men ser dåligt, en kombination som inte alltid går han i hand. Om du väljer att inreda ett helt rum till ett igelkotts-bo bör du därför vara extra vaksam om vilka möjligheter du ger din kotte att klättra runt. Tänk noga över de olika höjdskillnaderna för att din taggiga vän inte ska komma till skada.

Du kan gosa och klappa med din igelkott men det bör inte vara anledningen till att du skaffar en afrikansk pygméigelkott. Dessa djur är inte likt hundar och katter som gärna blir klappade och ligger i knät under långa perioder.

En trygg och säker igelkott med god hälsa kommer inte att ha sina taggar utspända vilket gör att du kan klappa den om den litar på dig. Det är helt okej att göra men bör som sagt inte överdrivas då de gillar att sköta sig själv och hålla sig till sitt trygga bo.

Nedan ser du en video på en kotte som får massage på magen. Det ser verkligen supermysigt ut, eller hur?

Som sagt är igelkottar nattdjur och sover under stora delar av dagarna. På natten vaknar de till liv och kan göra ifrån sig en del ljud när de gräver, äter och springer i sitt hjul men är ändå relativt tysta sett till många andra husdjur. Du behöver alltså inte oroa dig över din sömn om du inte har extremt svårt att sova med sängen nära kottens bo.

Köpa afrikansk pygméigelkott

Afrikansk pygméigelkott finns att köpa av uppfödare på några platser i landet. Att hitta en afrikanskt pygméigelkott kan vara mycket svårt och du finner sällan någon uppfödare genom att söka på google.

Vart kan man köpa en igelkott?

Mitt bästa tips är att gå med i någon facebookgrupp med ägare och uppfödare av tamigelkottar. Exempelvis:

Afrikansk Pygméigelkott och andra Tamigelkottar

Där finner du med säkerhet någon som kan hjälp dig vidare!

Du bör vara beredd på att potentiellt behöva vänta ett tag på att din igelkott ska vara redo att köpas och ibland kan du behöva åka långt för att köpa kotten.

I större städer är det såklart lättare att hitta en uppfödare. Ett bra tips är att fråga uppfödare som inte har tillgängliga igelkottar om andra uppfödare som du kan komma i kontakt med.

Säljer du igelkottar eller vet någon pålitlig uppfödare? Lämna gärna en kommentar nedan för att underlätta för igelkotts-intresserade!

Igelkottens säkra yta

Alla pygmékottar kräver ett litet krypin där de känner sig säkra. Här kan du servera din kotte mat och vatten ur sina skålar (välj skålar med lite vikt för att de inte ska riskera att vältas).

På sin säkra plats ska de även ha en yta för att gå på toa. En behållare med finkornig sand (exempelvis badsand/chinchillasand som används till gnagare) fungerar alldeles utmärkt.

Din afrikanska pygméigelkott ska ha möjlighet att aktivera sig genom att springa i ett hjul. Hjulet får inte ha gallerbotten och ska vara minst 30 cm i diameter för att din kotte inte ska riskera skador eller ryggproblem.

Igelkottarna är riktiga grävare och älskar att rota runt i marken. Du bör därför ha ett område där din pygmé-vän kan gräva. En låda omkring 10 cm djup fylld med rivet, mjukt papper fungerar utmärkt för ändamålet.

På platsen där din kotte ska känna sig säker bör du även ha filtar eller annat mjukt material som kotten kan mysa vid och hålla sig varm i. Vanliga Svenska igelkottar gillar att gömma sig i lövhögar under vår och höst där de känner sig säkra och varma, en hög med fleece-filtar kan fungera på samma sätt för dessa ömtåliga djur.

Igelkottarna vill ha värme! Husdjuret ska aldrig tvingas vara i ett rum där temperaturen understiger 20 grader och vill helst ha ännu varmare. Får de själva bestämma är 22 till 25 grader optimalt för att igelkotten inte ska gå i dvala.

Det kanske inte låter så farligt men dvala kan vara dödligt för dessa små djur. Ännu en anledning att hålla temperaturen hög för din kotte är för att motverka vanligt förekommande infektionssjukdomar.

Har du svårt att hålla en hög temperatur på din kottes 20 kvadratmeter bör du vara extra noga med att det finns en trivsam och trygg plats för din lilla vän med en extra värmekälla. Du kan använda dig av en värmeplatta eller värmefilt som är gjord för andra djur som din kotte kan få värme ifrån.

Ett annat alternativ är en klassisk värmekudde som du värmer i mikron. Dessa kuddar håller sig varma i nästan 10 timmar och är ett billigt alternativ till din pygméigelkotten. Tänk på att du måste värma den var dag och ibland två gånger per dag för att din kotte ska få uppleva den trygga värmen regelbundet.

Dessutom behöver du vara försiktigt så att den inte är för varm när den kommer i kontakt med din söta taggboll.

Vad äter afrikanska pygméigelkottar?

En afrikansk pygméigelkott bör serveras en varierad kost. Födan kan innehålla allt ifrån insekter, torrfoder och blötfoder till olika frukter och grönsaker.

Din kotte ska ha fri tillgång till rent vatten dygnet runt, året om utan undantag. När du letar foder att köpa finns det i dagsläget inget alternativ som är anpassat för just afrikanska pygméigelkottar och du kan därför vända dig till högkvalitativ kattmat.

Fodret ska vara rikt på protein genom en stor del kött men samtidigt begränsat fett. Igelkottarna bli lätt överviktigt om de får i sig för mycket kalorier vilket är lätt hänt av stora mängder fett. Dessutom ska deras kost vara fri från spannmål för att de ska hålla sig hälsosamma.

Enligt pygméigelkott-uppfödaren Tina är Applaws, Taste of the Wild, Porta21 och Orijen bra alternativ för din kotte. Klicka på någon av knapparna nedan (öppnas i ny flik) om du vill läsa mer om fodret och se det i butik.

Utöver deras vanliga foder är insekter bra att tillföra. Insekter är en mycket naturlig del i en igelkotts diet och i de vilda äter dessa djur allt möjligt.

Du vill göra ditt bästa för att efterlikna den varierade kosten din tamigelkott hade ätit om den var vild och försörjde sig själv. Den torra kattmaten är en bra basföda men räcker inte. Du bör komplettera maten men en hel del insekter.

Det finns några olika alternativ du kan välja och om dessa äcklar dig är en afrikansk pygméigelkott inte ett alternativ för dig du då bör mata med dessa regelbundet.

 • Mjölmask

Den troligtvis vanligaste insekten man ger till tamigelkottar är just denna mask. Näringsmässigt är de helt okej men inget att skryta om. Det är alltså ett lättillgängligt och billigt alternativ nästan alla pygmékottar älskar. En bra grund.

 • Kackerlackor

Dessa är inte lika vanliga som mjölmaskar men är rikare på näring vilket gör det till ett superbra alternativ. Du kan mata en hel del kackerlackor eftersom de är relativt fettsnåla.

 • Syrsor

Likt kackerlackor är dessa insekter mycket näringsrika. De passar utmärkt att mata till din afrikanska igelkott och fungerar bra att mata med regelbundet.

 • Zoophobas

Bli inte förvånade om du aldrig har hört talas om dessa insekter. De är betydligt ovanligare än de tre tidigare nämnda men finns tillgängliga i de flesta djuraffärer. 

Som vi nämnt tidigare är fett något som bör begränsas hos igelkottar då de lätt blir överviktiga. Du bör därför limitera mängden zoophobas du ger till din kotte eftersom att insekten innehåller en hel del fett.

 • Insekter du hittat utomhus

STOPP!! Det är aldrig klokt att mata din afrikanska pygméigelkott med insekter du hittar och fångar själv. Även om dessa insekter är syrsor och mjölmaskar som vanligtvis är bra för din kotte finns det risk för att din taggiga vän får i sig parasiter som absolut inte ska ätas.

Du bör alltid köpa din insekter i en djurbutik eller över nätet där det är garanterat att insekterna är gjorda för djur.

Farliga saker som kottar bör undvika

Mjölk: Igelkottar är laktosintoleranta och bör aldrig förtära någon form av mejeriprodukter. Det är inte dödligt vid små mängder men kan orsaka magproblem och diarré.

Avokado: Undvik alltid. Det är giftigt för din kotte och kan orsaka en rad med problem. Däribland kräkningar, andningsproblem och död. Dessutom innehåller avokado stora mängder fett vilket vi vid det här laget vet att igelkottar inte bör äta.

Choklad: Det är helt enkelt inte något för din kotte, undvik helt och hållet. Kan orsaka rejäla åkommor.

Vindruvor & russin: Båda dessa är giftiga då russin bara är torkade vindruvor. Undvik helt och hållet att mata dessa till din kotte då de kan orsaka njur- och leversvikt. Även hundar kan råka ut för detta och ska därför undvika vindruvor.

Russin är extra farliga då de kan fastna i gommen på kotten när den försöka äta dessa. Det talar för sig själv men vin eller någon annan form av alkohol är inte aktuellt för din kotte.

Lök, Vitlök, Purjolök, Salladslök: Alla typer av lök bör undvikas då tamigelkottar har känsliga magar.

Frön & nötter: Vissa nötter är inte nödvändigtvis farliga för igelkottar men bör ändå undvikas. Mängden fett som nötter och frön innehåller är inte värd den lilla mängd näring de förser.

Dessutom har denna typ av foder en tendens att klumpa ihop och fastna i gommen på igelkotten vilket kan leda till kvävning. Det bör alltså undvikas helt och hållet trots att det inte är giftigt i sig.

Alla typer av tea tree oil: Mycket giftigt för kottar. Endast ett gram kan orsaka dödliga konsekvenser och bör därför undvikas helt och hållet. Det finns i många typer av schampo och sprayer så läs därför noga om innehållet innan du brukar något som kan innehålla oljan.

Att sköta om en afrikansk pygméigelkott

Dessa djur är små och renliga vilket gör dom mycket lättskötta men skötseln är inget du bör tumma på för det. Igelkottar har en tendens att bajsa medan de springer vilket ofta resulterar i att deras hjul används som en toalett.

Du bör se över och rengöra hjulet vid behov var dag för att undvika oönskad stank från bajset. Detsamma gäller deras toalett där de bajsar om de inte råkar släppa sig medan de springer.

Eftersom kottarna bajsar när de springer är det inte ovanligt att deras avföring fastnar under fötterna. Det kanske låter äckligt men lyckligtvis är det inte så farligt och går lätt att tvätta bort. Du kan göra i ordning ett mindre bad för din kotte med några centimeter vatten för att låta igelkotten plaska runt. Då löser sig smutsen kring fötterna av sig själv.

Det är viktigt att detta görs regelbundet för att undvika att bajset fräter på fötterna.  Har bajset svårt att lösa upp sig i vattnet kan du använda dig av dina fingrar för att hjälpa till eller extra mjuk tandborste. Badtemperaturen bör vara omkring 35-37 grader för att igelkotten ska hålla sig varm och trivas. Vilket går även kallas för fingervarmt.

Nedan ser du en video på hur man rengör en igelkott. Tänk på att använda dig av en mjuk tandborste om du väljer att använda en likt videon. Det går också bra att rengöra igelkottens tassar med dina fingrar.

Taggarna kan ses över och sköljas av när de bli smutsiga men undvika att göra det oftare än en gång per månad. Tvättar du och sköljer taggarna för ofta kommer kottens hund torkas ut och börja klia. Tvättas de för ofta kan de till och med få sår på huden. Torka noga av kotten efter badet för att hålla den varm.

Klorna ska klippas cirka en gång i månaden eller oftare vid behov och tassarna bör kontrolleras regelbundet. Det händer att hårstrån som har hamnat på golvet kan knyta sig runt tassarna och bör tas bort direkt. Sitter hårstråt kvar för länge kan det dras åt mer och mer tills det börjar begränsa blodflödet till tassarna. I extrema fall kan detta leda till att igelkotten behöver amputera en tass eller avlivas.

Hur många taggar har en igelkott?

En afrikansk pygméigelkott har mellan 6000 och 7000 taggar.  Dessa kommer att bytas ut fyra eller fem gånger under kottens livstid. Att igelkotten tappar sina taggar är inget att oroa sig över och är helt naturlig.

Djuret byter ut sina mjuka taggar de har fått som bebis mot hårdare, större och kraftigare taggar när de växer och blir äldre. Första gången taggtappning sker är vid redan tre veckors ålder.

Hur lång tid det tar för kottarna att tappa taggar beror på olika faktorer och kommer ibland att överlappa med nästa tappningsperiod som är vid sex veckors ålder. När igelkotten är åtta veckor kommer de ännu en gång byta ut sina taggar.

Du som köper en igelkott kommer få hem din kotte först efter åtta veckor då de flesta uppfödarna tar hand om kottarna själv till dess.

Du kommer alltså först märka av taggtappningen i slutet av deras 8-veckors period eller deras fjärde tappning någon gång mellan 12 och 16 veckor.

Efter detta behöver du inte oroa sig över att kotten ska tappar taggar igen då den har fått sina fullvuxna 6000-7000 pinnar över hela ryggen. Vissa kottar genomför en sista tappning omkring ett års ålder så bli inte orolig om du märker att de tappar taggarna ännu en gång.

Under tiden som igelkottarna tappar sina taggar kommer du att lägga märke till tre saker. Först och främst ligger det taggar lite här och där. Detta kan liknas med att en hund fäller och du behöver borsta bort pälsen från soffan men du gäller det att sopa upp taggarna från golvet istället.

Det kanske låter jobbigt med 6000-7000 taggar men det går över förvånansvärt fort och vips så behöver du inte tänka på det längre.

Det är inte ovanligt att kotten äter mindre under denna period och är därför inget du behöver oroa dig över. Skulle den sluta äta helt bör du kontakta veterinär men en minska mängd mat är som sagt inget att oroa sig över.

Det tredje kännetecknet hos en igelkott som tappar sina taggar är att de blir lite sura. Det blir mer tillbakadragna och inte lika social som djuret annars kan vara. Detta är likt de andra ”problemen” som uppstår helt naturligt och inget att oroa sig över. De blir sura eftersom huden kan bli torr och känslig. Du bör därför vara extra försiktig med din kotte när du klappar den under tiden den tappar taggarna.

Relaterade frågor om pygméigelkottar

Gnager och biter igelkottar på möbler eller sladdar?

Igelkottar är inga gnagare och använder sig sällan av sina tänder. Om de upptäcker att något luktar eller ser gott ut kan de ta sig en munsbit men du ska inte behöva oroa sig över att dina möbler blir uppätna eller sladdar söndergnagda.

Luktar pygméigelkottar?

Ett vanligt problem med många djur, särskilt hundar, är att de luktar en hel del. Igelkottar luktar inte och håller sig fräscha. Likt andra djur kommer deras avföring att lukta en del men håller du deras boende rent kommer det inte vara något problem.

Det går utmärkt att ha både katt och hamster i hemmet för många trots att de bajsar inomhus likt igelkottar så det borde inte vara något som stoppar dig.

Kan man ge igelkottar mjölk?

Igelkottar bör aldrig konsumera mjölk eller andra mejeriprodukter eftersom de är laktosintoleranta Detta gäller såväl tamigelkottar som vilda igelkottar. Istället kan du ställa ut en skål med vatten, men kom ihåg att det inte ska vara djupt i skålen så en igelkottsbebis riskerar att drunkna. En bra lösning är att placera en mindre kvist i skålen som hjälp ifall en lite kotte skulle falla i.

Hur passar pygmékotten tillsammans med andra djur?

Har du andra djur hemma är det inget problem för igelkotten, så länge djuret är snällt. Din igelkott kommer inte att störa det andra djuret men kan bli rädd och orolig om din katt, hund eller annat husdjur visar på jaktinstinkter. Var mycket noga med att det inte sker någon form av skräckinjagande beteende, även under natten när din igelkott är som mest aktiv. 

Troligtvis kommer inte din kotte bli skadad då den är bra på att skydda sig med sina taggar men kotten kan bli rädd och stressad, något som inte är hälsosamt i längden.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Inlägget är av typen:


  Liknande läsning

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Afrikansk pygméigelkott- Allt om ett av Sverige ovanligaste husdjur