16 september

Kan hundar äta vindruvor och russin – Är det så giftigt som det sägs?

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Vi människor gillar vindruvor, vi konsumerar det som färska härliga fruktbomber, som snacks eller i bakverk där de används torkade som russin eller genom att användas vid tillverkning av vin som sedan dricks. Ja det finns många användningsområden är vindruvor är uppskattade för oss människor men hur ser det ut för hundar? Kan de äta vindruvor och russin?

Kan min hund äta vindruvor?

Nej! Din hund bör under inga omständigheter blir serverad vindruvor, endast en vindruva kan orsaka hälsoproblem hos din hund vilket gör att du bör göra ditt yttersta för att hålla borta din hund från dessa produkter.

Det som gör vindruvor så farligt för hundar är på grund av den plötsliga och allvarliga njursvikten som kan uppstå. Det har genomförts studier på varför eller hur vindruvorna påverkar hundar negativt men det finns inget tydligt svar i dagsläget på varför njursvikten uppstår.

Har din hund fått i sig en vindruva av misstag och ingenting har hänt är det inget kostligt med det, vissa hundar påverkas knappt av vindruvor men du bör inte testa dig fram för att får reda på hur din hund reagerar då det kan vara livshotande

Kan hundar äta russin?

Likt vindruvor är russin farligt för hundar och det är inte så konstigt. Russin är bara torkade vindruvor och bör därför, av samma anledning som vindruvor inte ingå in hundens kost. Endast ett russin kan orsaka njursvikt och i extrema fall orsaka att hunden dör.

Vissa påstår att russin ska vara mer koncentrerade än vindruvor eftersom de är torkade, så kan det mycket väl vara men det saknas vetenskaplig forskning för att dra någon slutsats om hur det egentligen ligger till.

Hur vet du om din hund tar skada av vindruvan? - Symptom av russin som hunden visar

Om du vet att din hund har ätit vindruvor bör du omedelbart vara på din vakt, vid stora mängder är det klokast att åka direkt till veterinären för att kontrollera hundens välmående men vid endast en druva kan det vara osäkert på hur du bör göra.

Saker som påverkar hur hunden reagerar är ras, storlek, ålder och hälsan i övrigt. Om din hund skulle spy eller får diarré är det ett gott tecken på att kroppen försöker bli av med giftet. Även om du ser eller förstår att vindruvan har lämnat hunden kropp bör du hålla ett extra öga på din vovve då kräkningar kan leda till uttorkning och trötthet.

Symptom som tyder på att din hund är uttorkad:

  • Andningssvårigheter – Din hund upplever problem med att andas
  • Tunga flåsningar – Din hund andas djupt och tungt
  • Torr nos och mun – Inspektera nosen och munnen för att se om den är torr
  • Ljust tandköttInspektera hundens tandkött, är det ljusare än vanligt kan det betyda uttorkning

Andra problem som kan uppstå när din hund ätit vindruvor kan vara buksmärtor. Dessa problem är mycket svåra för oss människor att upptäcka så du måste hålla ett öga på hur din hunds beteende förändras.

Lägger du märke till att din fyrbente vän inte vill äta normalt, gnyr och gnäller eller gömmer sig är det hög tid att åka till veterinären för en undersökning.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Hur vet jag att hunden har ätit vindruvor?

Om du misstänker att din hund kan ha ätit vindruvor eller russin men inte vet säkert kan det vara svårt att veta hur det verkligen ligger till.

Du bör kontakt veterinären direkt om du med säkerhet vet att din hund ätit med om du tror att det finns en risk men ändå inte är säker bör du hålla ordentlig uppsikt på din hund för att prata med din lokala veterinär direkt din hund visar på symptom eller beter sig konstigt.

Kan hundar dricka vin?

Vindruvor används till vintillverkning och kan därför komma upp som fråga när det talas om vindruvor, om än väldigt sällan! Svaret är kort och gott nej! För det första ska djur inte konsumera alkohol då de inte mår bra av det och för det andra är det just vindruvor i vin vilket kan, likt russin och vindruvor orsaka skador för din hund.

Det finns dock produkter för både hundar och katter som är anpassade för dig som vill njuta av en härlig dryck med din vän. Ölen som finns för hundar är tillexempel gjort på bland annat kyckling och kött medan vinet som finns för katter innehåller en del kattmynta för att påverka katten en aning.

Avslutande tankar kring vindruvor och russin för hundar

Det är tydligt att vindruvor och russin inte bör matas till hundar under några som helst omständiger för att undvika påtagliga konsekvenser. Hundar kan råka ut för njursvikt eller andra problem vid konsumtion av vindruvor, till och med kvävning är en risk för små hundar som kan sätta i halsen.

Om du misstänker eller vet med dig att din hund har fått i sig russin eller druvor bör du omedelbart kontakt veterinären för rådgivning och kontroll av hundens välmående. Tänk på att det är du, alltså ägaren, som i första hand ansvarar för hundens hälsa och det är ditt jobb att säkerställa att din vän inte äter vindruvor även om hunden kan tro att det är en bra idé i stunden.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta vindruvor och russin – Är det så giftigt som det sägs?