16 september

Kan hundar äta broccoli – Är grönsaken bra för att dämpa hungern

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Broccoli är en bredd uppskattat grönsak för oss människor som äts såväl rå som tillagad. Vi konsumerar stora mängder broccoli i Sverige och uppskattar den både fryst och färskt.

Eftersom priset på broccoli är lågt, speciellt på fryst broccoli är det perfekt för familjer men passar även personer som gillar att träna då de är mättande med en relativt hög proteinhalt trots sin låga kalorimängd. Hur passar broccoli för hundar? Kan de njuta precis som vi?

Kan min hund äta broccoli?

Ja, hundar kan äta broccoli, särskilt om den är tillagad. Kokt och stekt broccoli fungerar jättebra för hundar så länge du inte tillagar en tillsammans med andra råvaror hunden inte tål.

Du bör heller inte servera gigantiska portioner till din hund, maximalt 10 % av den vanliga kosten brukar vara en bra riktlinje när det kommer till hundar men det beror såklart på hundens ras, hälsa i övrigt och hur mycket den aktiveras!

Rå broccoli kan däremot leda till nedsatt sköldskörtelfunktion enligt försäkringsbolaget Svedea om du serverar för mycket av den råa typen.

Vilka fördelar har broccoli för din hund?

Broccoli, likt många andra grönsaker kan vara hälsosamt för din hund tack vara alla de näringsämnen de innehåller, broccoli sägs ha en positiv inverkan på både hundens syn och dess nervsystem samtidigt som de innehåller rejäla mängder vitamin K.

Kan hunden må dåligt av broccoli?

Som tidigare nämnt i artikeln kan just rå broccoli orsaka problem för din hund i för stora mängder, därför är det klokt att koka, ånga eller på annat sätt tillaga broccolin innan du serverar den till din hund.

I broccoli finns isotiocyanater som förkommer i många mörkgröna växter, detta ämne ska minska tillväxten av cancerceller hos oss människor och är lång ifrån farligt, snarare hälsosamt.

För hundar kan det däremot vara farligt och i vissa fall till och med dödligt, det är väldigt svårt för din hund att sätta i sig de mängder broccoli som krävs men risken finns ifall din hund och du som ägare inte ser någon hejd. Därför bör du kontakta veterinär vid minsta osäkerhet för att säkerställa hundens välmående.

Din hund förtjänar mat av hög kvalité

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Hur tillagar man broccoli för hunden

Det finns ett gäng olika metoder du kan använda för att koka broccoli så din hund kan få i sig alla de hälsosamma ämnena som finns i den trädliknande växten. Du kan koka, steka, ånga och i mycket begränsad mängd servera den rå.

  • Koka

Det absolut enklaste sättet för dig att tillreda broccoli för vovven är att koka den. Du kan koka broccolin färsk eller direkt från frysen genom att värma upp en kastrull med vatten och sedan sätta i broccolin tills den är genomkokt.

  • Ånga

Ett sätt att tillaga broccolin utan att tillsätta den i flytande vatten eller utsätta den för direkt värme är genom ångning. Ett enkelt sätt att a grönsaker och framför allt broccoli är genom att köpa en grönsaksångare. 

Dessa kostar inte mycket men kan ge dig och in hund mycket njutning. De finns att köpa i både trä eller metall och placeras oftast över en kastrull med kokande vatten. Ånga broccolin till den är nog tillagad för din hund och sedan är det bara att servera!

  • Steka

Hacka upp eller riv ned broccoli i stekpannan och låt de fräsa tills det är helt genomstekt. Get går oftast ganska snabbt, (extra hastigt med induktionshäll såklart). Sedan är det bara att servera hunden den steka broccolin för att få i massor med nyttiga ämnen.

Viktigt att tänka på oavsett tillagningsmetod

Oavsett hur du väljer att tillaga din broccoli för hunden är det viktigt att du inte använder för mycket salt. Hundar klarar sig bra utan stora mängder tillsatt salt och kan ibland reagera negativt på saltat mat då det kan orsaka sjukdomar.

Kryddig mat är inte heller klokt att ge din hund även om hettan känns bra för dig. Du kan exempelvis uppleva en chili som smakrik och behaglig medan vissa hundar kan tycka att det är obehagligt och få magsår.

Om du väljer att steka din broccoli bör du även tänka på att olja eller smör öka kalorimängden kraftigt vilket gör att din hund kan risker fetma vid för stor mängd. Om du har funderingar kring om rapsolja kan hjälpa hundens mage kan du läsa mer här.

Med broccoli likt många andra grönsaker finns det en risk för att din hund sätter i halsen, hacka därför alltid upp broccolin i mindre bitar (storleken beror på hur stor din hund är). Det kan vara en idé att riva broccolin med ett rivjärn för att få ”broccoliris” som du sedan kan tillaga för att mata din vovve på ett säkert sätt.

Hur mycket broccoli kan jag ge min hund?

Mängden broccoli din hund tål och mår bra av avgörs i första hand beroende på ras och storlek, men som med allting gällande hundar är de individer och de som passar en kan vara dåligt för någon annan.

En bra riktlinje kring broccolimängd är att du kan, med jämna mellanrum ersätta 10 % av kosten med broccoli. Mer än 10 % kan vara riskabelt och redan vid 25 % kan det vara dödligt.

Detta är i regel inget att oroa sig för och om din hund skulle sluka ett helt huvud med broccoli medan du vänder blicken i någon sekund är det ofta inget att oroa sig över, så länge det inte sker regelbundet och hunden är i övrigt frisk och lever ett aktivt liv.

 Hunden kan visa på symtom såsom diarré eller kräkningar vid för stort intag av broccoli och då bör du kontakt veterinär för att säkerställa din fyrbente väns hälsa.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta broccoli – Är grönsaken bra för att dämpa hungern