6 oktober

Insektsbaserat hundgodis – Klimatsmart hundgodis med insekter som proteinbas

0  Kommentarer

Insekter som proteinkälla i godis och foder för djur i allmänhet och hundar i synnerhet har sedan en tid tillbaka blivit allt mer populärt.

Genom att nyttja insekter ska godiset vara mer klimatsmart samtidigt som hundarna fortfarande ska älska smaken och må bra av godiset.

Vidare i artikeln får du lära dig mer om fördelarna med insektsbaserat hundgodis och dess innehåll. Dessutom berättar jag mer om Alvar Pet som nyligen lanserat det första insektsbaserade hundgodiset som är 100 % nordisk.

Vad är insektsbaserat godis?

Insektsbaserat hundgodis är precis vad det låter som - hundgodis som är baserat på insekter. Alltså att insekter är den huvudsakliga källan till protein in hundgodiset.

Det kan låta äckligt eller avskräckande till en början men hundgodiset ser ut precis som vilket hundgodis som helst och hundarna som fått smaka älskar godiset.

Fördelar med insektsbaserat hundgodis

Anledningarna till varför man ska välja insektsbaserat hundgodis över klassisk hundgodis med animaliskt protein kan vara många även om det självklart finns nyttigt hundgodis som både är gott och miljövänligt med kött från djur som huvudsaklig proteinkälla.

Nedan sammanfattar jag de viktigaste punkterna över varför insektsbaserat hundgodis är värt att överväga och även testa på sin hund.

Insektsbaserat hundgodis är:

Miljövänligt och klimatsmart

Generellt sett är insektsbaserat hundgodis och hundfoder väldigt klimatsmart om man jämför med traditionellt hundgodis med animaliskt protein som huvudråvara. Givetvis varierar klimatavtrycket utifrån vilket märke du väljer men en sak är säkert; insektsbaserat hundgodis har låga utsläpp.

Även om insektsbaserat hundgodis är miljövänligt gäller det att produktionen och tillverkningen är nära försäljningsområdet. Du som bor i norden borde köpa hundgodis tillverkat i norden eftersom det minskar behovet av onödiga transporter. Dessutom säkerställer det att våra strikta miljökrav följs.

Näringsrikt

Hundgodis med insektsbaserat protein är inte nödvändigtvis mer näringsrikt än annat hundgodis men väljer du rätt sort kan du lita på att din hund får i dig vad den behöver. Främst protein, men även fett, råfiber och aska.

Vissa typer av hundgodis och hundmat fyllt ut med spannmål för att minska tillverkningskostnaden Det gör att hundfodret är mindre näringsrikt och hunden kommer inte må lika bra av maten. Ett näringsrikt val av insektsbaserat hundfoder är Alvar som använder sig av malda larver av svart soldatfluga. I övrigt använder de sig av helt vanlig potatisstärkelse, rapsolja och ett par andra, helt vanliga ingredienser.

Bra för kräsna hundar

Vissa hundar är kräsna och har en tendes att matvägra. Det är både rasberoende med självklart väldigt individuellt för hunden. Det finns inga garantier på att just din hund kommer gilla insektsbaserat hundgodis men testgruppen hos Alvar har sett att det insektsbaserade hundgodiset är uppskattat av såväl kräsna hundar som vanliga hundar.

Minska köttkonsumtionen

Även om inte protein från insekter inte räknas som 100 % vegansk då insekter per definition är animaliskt anser många att det är mer okej att äta insekter är traditionellt animaliskt protein.

För de som vill ha en kost med mindre animaliskt protein men som ändå vill att hunden ska få i sig rätt mänga protein kan insektsbaserat hundgodis vara ett bra alternativ då det minska mängden traditionellt animaliskt protein som konsumeras i hemmet.

Är du själv vegetarian eller vegan få du själv avgöra ifall insäkter känns okej att äta, och framför allt, att ge din vovve.

Passar hundar med allergier

Hundar med allergier mot traditionella ingredienser kan sannolikt äta insektsbaserat hundgodis istället. Många hundfoder och hundgodisar innehåller en stor blandning av kött från kyckling, lamm, nöt, gris, anka och mycket mer. Dessutom kan spannmål såsom majs eller ris spela en stor roll i traditionella hundfoder för att minska kostnaden för tillverkaren.

Finns det några risker för hunden med insektsbaserat hundgodis?

Väljer du, som många andra gör just nu, att övergå till insektsbaserat hundgodis, kan du känna dig lugn att det är säkert för hunden. Det finns såklart en risk att din hund inte gillar smaken, eller är allergisk mot någon i hundgodiset men den risken finns med alla typer av hundgodis. Du kan helt enkelt byta till insektsbaserat utan oro.

Insektsbaserat hundgodis från Alvar

Alvar är en av försäljarna av insektsbaserat hundgodis och som verkligen sticker ut. Alvar Pet samarbetar tillsammans med finska Volare som utvecklar larverna som används i hundgodiset BUG.

Larverna som används är huvudsakligen “Svart soldatfluga”. Vid uppfödningen av larverna matas de med restprodukter såsom skal från vete och havre, restprodukter som annars ofta går till spillo. Sammanfattningsvis larver av den Svarta soldatflugan en av de miljövänligaste proteinkällorna i världen.

Alvars hundgodis BUG tillverkas tillverkas i Finland vilket gör att hundgodiset inte behöver behöver transporteras över en mängd olika länder. Totalt sett minskar behovet av transport vilket i sin tur är bra för miljön, men det gör också att priset kan hållas på en skälig nivå.

Finns det några alternativ till Alvar BUG

Det finns ett flertal olika märken av hundgodis med insekter som huvudsaklig proteinkälla och du måste inte välja Alvar för att din hund ska må bra. Alvar är däremot det enda insektsbaserade hundgodiset som är helt tillverkat i Norden just nu vilket gör det till det bästa valet för oss i Sverige och våra grannländer.

På så sätt kan du belöna din hund med klimatsmart hundgodis som är närtillverkat. Dessutom klimatkompsenserar Alvar och visar på stort ansvar när det kommer till utsläpp och klimat. På deras hemsida kan du läsa om deras arbete för ett bra klimat och se deras klimatrapport från förra året.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Insektsbaserat hundgodis – Klimatsmart hundgodis med insekter som proteinbas