16 januari

Munkorg för hundar – Jämförelse av de bästa modellerna 2021

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för petster

En munkorg kan användas vid flera tillfällen för att underlätta för såväl dig som för din bästa vän. Hundar som är utåtgående eller aggressiva kan givetvis dra stor nytta av ett munskydd men de finns ett flertal andra användningsområden.

Hundar som äter bajs eller jord på promenader kan må bra av en munkorg. Dessutom är det ett effektivt sätt att säkerställa tryggheten vid veterinärbesök.

I den här artikeln kommer du lära dig om när en munkorg bör användas och hur den bör användas. Djursajten har även tagit fram en lista med olika modeller av våra favoriter som är bäst i test. Dessutom kommer vi djupdyka inom ämnet för att ge dig den ultimata guiden om hur du vänjer vovven med munkorgen så det blir något den gillar att bära.

Vad är en munkorg och när behövs den?

En munkorg är ett form av “skydd” som används på hundar. Det finns ett flertal olika situationer när en munkorg kan komma till god nytta.

 De absolut vanligaste är när du vill stoppa hunden från att äta något den inte ska. Hundar, särskilt i valpstadiet när de börjar få sina riktiga tänder gillar att tugga och gnaga på allt möjligt. I dessa fall kan en munkorg vara den ultimata lösningen.

Dessutom används munkorg till fördel när en hund riskerar att bita någon. Det kan handla om en annan hund, dig som ägare, din kompis eller en veterinär. Det betyder alltså inte att din hund behöver vara aggressiv i sitt normala stadie utan för att säkerställa tryggheten för alla inblandade i en stressad situation såsom kloklippning eller veterinärvård.

Djursajtens rekommendationer: Bästa munkorgen [2021]

Vinnaren: Baskerville Munkorg

Den tveklöst bästa munkorgen för priset. Djursajten rekommenderar starkt Baskerville’s munkorg som finns i fem olika storlekar. Modellen är utvecklad för optimal komfort samtidigt som den inte komprimerar syftet med produkten; att skydda hunden och hundens omgivning.

Tack vare materialet är det lätt att rengöra den. Använd vanligt diskmedel och varmt vatten med en diskborste och vips, så var det rengjort! 

Din vovve får möjlighet att dricka, flämta och belönas med godis helt utan hinder. Dessutom finns det högkvalitativa remmar för ökad säkerhet med ett bra fäste. Risken att din hund lyckas ta sig ur munkorgen är alltså minimal. Följer du Djursajtens steg-för-steg guide nedanför kommer din hund inte känna något behov att ta av munkorgen.

Storleksguide för Baskerville’s munkorg:

Storlek 1: XS - Mycket små hundar

Längd: 8 cm - Nosens omfång: 23 cm.

Vanliga raser som passar med Storlek 1: Jack russel, Yorkshire terrier, Dvärgpudel, Bichon frisé, Malteser.

Storlek 2: S - Små hundar

Längd: 10 cm - Nosens omfång: 30 cm.

Vanliga raser som passar med Storlek 2: Beagle, Cocker spaniel, Cairnterrier, Cavalier king Charles spaniel, Foxterrier, Dvärgschnauzer.


Storlek 3: M - Mellanstora hundar

Längd: 11 cm - Nosens omfång: 34 cm.

Vanliga raser som passar med Storlek 3: Staffordshire bullterrier, Australian shepherd, Bearded collie, Border collie, Schnauzer, Ungersk vizsla.


Storlek 4: L - Ganska stora hundar

Längd: 12,5 cm - Nosens omfång: 36,5 cm.


Vanliga raser som passar med Storlek 4: Dalmatiner, Pointer, Pitbull terrier, Kerry blue terrier, Älghund.

Storlek 5: XL - Mycket stora hundar

Längd: 14 cm - Nosens omfång: 42 cm.


Vanliga raser som passar med Storlek 5: Schäfer, Labrador, Golden retriever, Airedale terrier, Basset, Chow chow, Dobermann, Weimaraner.

Storlek 6: XXL - Väldigt stora hundar

Längd: 14,5 cm - Nosens omfång: 45 cm.


Vanliga raser som passar med storlek 6: Riesenschnauzer, Rottweiler, Grand danois, Newfoundland, Irländsk varghund, Mastiff.

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Din hund kan flämta och dricka fritt
 • Finns i sex olika storlekar

Nackdelar

 • Finns endast i en färg


Utmanaren: Luftig munkorg i MESH

För under 200 kronor får du en, vad vi gärna kallar för; GRYM munkorg. En trygg, heltäckande munkorg tillverkad i mesh för att ge god ventilation och inte riskera att hunden blir varm om nosen.

Med ett smart spänne framtill som går att öppna går det att tillåta hunden att äta och dricka utan att ta av munkorgen helt. Perfekt för hundar i tjänst eller som behöver bära munkorg mer ofta.

Den justerbara remmen på baksida gör den enkelt att ta på och av munskyddet och kommer i längden leda till att det inte blir jobbigt att använda sig av denna. Varken för dig eller för din vovve. 

Produkten är helt tvättbar tack vare materialet i nylon. Tillverkaren menar också på att utseendet är mindre “skräckinjagande” än en munkorg av hårt material såsom plast.

I Butiken finns det tydliga instruktioner för att hitta rätt storlek. Fortsätt dit genom knappen nedan och scrolla ned till beskrivning. Där finner du även exempel på raser som passar med de olika storlekarna.

Fördelar

 • Luftig och bekväm
 • Justerbar rem för att passa alla
 • Helt tvättbar 

Nackdelar

 • Finns endast som röd

Budgetalternativet: Gibbon munkorg - Svart

För dig som vill ha en munkorg till ett lägre pris utan att begränsa de grundliga behoven presenterar vi munkorgen från Gibbon. Denna produkt är något utöver det vanliga då den finns i hela 10 olika storlekar för att ge dig ultimat passform.

Trots priset på under 100 kronor för den minsta storlekarna är munkorgen utrustad med en läderrem för att motverka skav på nosryggen. Spännet är enkelt för dig att öppna och klicka igen men omöjligt för hunden att öppna. Remmen över huvudet är av nylon vilket gör den bekväm för vovven.

Du finner en tydlig storleksguide med exempel på raser i butik. Följ den orangea knappen nedanför för att läsa mer om Gibbon’s härliga munkorg och se vilken storlek som passar din vovve.

Fördelar

 • Billigast på listan
 • Utför alla grundliga behov
 • Läderrem för att motverka skav

Nackdelar

 • Inte lika komplett som de andra modellerna på listan

För trubbnosiga hundar: Gibbon munkorg - Special

Det kan vara svårt att hitta en munkorg för trubbnosiga hundar som verkligen är bra. En av anledningarna till det är att hunden måste ha möjlighet att öppna munnen, även när munkorgen sitter på. Uppfylls inte detta krav finns det en överhängande risk att hunden överhettas och kan råka ut för rejäla skador. 

Gibbon har tagit fram en munkorg speciellt tillverkad för trubbnosiga hundar. Mer exakt är denna modell anpassad för en fransk bulldog samt för dig som har en engelska bulldog i valpstadiet.  

Den har en betydligt bredare utformning än de klassiska munkorgarna och ger vovven goda möjligheter till att öppna munnen samtidigt som den uppfyller det grundliga syftet med ett munskydd.

Fördelar

 • Speciellt för dig med trubbnosiga hundar
 • Bra pris trots särskilt anpassad
 • Luftig design

Nackdelar

 • Passar inte alla raser

Vänj hunden med korgen

Det kan vara en rejäl utmaning att vänja hunden med sin nya munkorg. Särskilt munkorgen ska användas på en aggressiv hund. Lyckligtvis finns finns de metoder att använda för att säkerställa att hunden kommer vara lugn och trygg med munkorgen på.

Nedan ser du Djursajtens Steg-för-steg guide om hur du vänjer hunden med munkorgen.

Steg 1. Låt hunden komma in i korgen

Genom att hunden själv stoppar in nosen i korgen kommer det vara något frivilligt och angenämt snarare än påtvingat och hetsigt. Vi rekommenderar att du stoppar en liten bit hundgodis längst inne och lägger den på golvet så hunden får nosa sig till den. Extra bra är om du använder något kladdigt såsom jordnötssmör så hunden får slicka inne i munkorgen ett tag istället för att bara stoppa in nose och ta ut den direkt.

Du kan sedan börja hålla munkorgen i handen och göra samma övning. En bit av något smaskigt där inne och låt din vovve slicka runt ett tag.

Steg 2. Din tur att sätta på munkorgen

Nu är det dags för nästa steg. När hunden känner sig lugn och utvilad kan du ta munkorgen, som du har fyllt med något din vovve gillar, och föra den mot nosen. Vid det här steget är det helt okej om hunden vänder sig lite. Ta det lugnt och “hetsa” inte med munkorgen. När din hund märker att det är något gott i den kommer du sannolikt få sätta den mot hundens nos. 

Efter några sekunder kan du föra bort munkorgen igen och ge positiv beröm till din vovve medan du klappar om den. Repetera detta steg några gånger.

Steg 3. Spänn fast munskyddet under kortare perioder

Nu kan du börja använda spännet och fästa det på hunden. Gör detta under kortare perioder, gärna med något gott inuti munkorgen. Djursajten rekommenderar att göra detta när hunden är utvilad. Exempelvis på morgonen ett tag innan ni ska gå ut på promenad.

Om hunden visar tecken på obehag bör du genast ta av den och backa bak något steg i denna lista. Avbryt alltid övningen om det inte går bra till för att undvika en negativ känsla hos hunden.

Steg 4. Belöna hunden med munskyddet på och trappa upp.

Nu när din hund är okej med att bära munkorgen under kortare perioder kan du belöna den smått när korgen sitter på. Trappa sedan gradvis upp hur perioden som munkorgen sitter på för att tillslut ha en hund som är helt okej med att bära munkorg, oavsett vad som ska göras under dagen.

Tänk på att: Ta det lugnt, följ hundens tempo och stressa inte med munkorgen. Träna några gånger i veckan och acceptera att det i vissa fall tar lite längre. Våra kära vovvar är alla olika.

Nedan finner du en video där du ser instruktionerna tydligt. I videon används vår testvinnare; Baskerville.

Hundägaren i videon använder sig av “sprayost” något som inte är särskilt vanligt i Sverige. Vi rekommenderar att du använder dig av jordnötssmör eller något annat passande istället.

Ett alternativ till munkorgen

En munkorg är i de flesta fall effektivt men inte alltid optimalt. Har din vovve ett sår som behöver läka fungerar inte alltid en munkorg då det är vanligt att det fortfarande går att slicka genom en munkorg för vovven.

I dessa fall fungerar en tratt eller halskrage betydligt bättre. Även här gäller det att du låter hunden själv vänja sig med skyddet för din bästa vän inte ska känna obehag. Båda dessa produkter går att köpa. Dessa produkter rekommenderas ofta av veterinärer efter vården för att hunden ska låta såret läka.

Tratt och halskrage används oftast när hunden har fått sår på tassar eller magen men kan brukas vid problem över hela hunden kropp.

Vanliga frågor:

Kan valpar bära munkorg?

Ja, valpar kan bära munkorg. Det är ett bra sätt att få unga hundar att inte gnaga eller tugga på saker. Det är vanligt att de kliar i munnen på en valp som håller på att få sina permanenta tänder. Det förekommer att de tuggar på allt ifrån möbler till plastflaskor under denna period.

Var noga med att vänja valpen med munskyddet enligt guiden ovanför så det inte skapas en negativ association med den.

Hur mycket kostar en munkorg för hundar?

Räkna med omkring 100-300 kronor för en bra munkorg. Det går att hitta både dyrare och billigare mun-nät men det är värt att betala några kronor mer för ett ordentlig munkorg som är bekväm och lätt att trivas i.

Hur vet jag vilken storlek jag ska köpa?

Det finns vanligtvis flera olika storlekar på munkorgar och det kan därför vara svårt att välja rätt. Lyckligtvis finns det oftast instruktioner på butikens hemsida med guider om vilken storlek du bör välja.

Vanligast är att butiken skriver ut vilken storlek som passar en vanlig ras. T.ex. “Storleken Large passar för Golden Retriever”. Då vet du att den sannolikt kommer fungera utmärkt på din labrador.

I vissa fall visar de även på mått där du kan kontrollera storleken på din hund med ett måttband och välja rätt utifrån det. Tänk på att du alltid har 14 dagar ångerrätt i Sverige från att du får hem produkten när du handlar på nätet. Du kan alltså skicka tillbaka produkten ifall storleken inte passar din hund.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Munkorg för hundar – Jämförelse av de bästa modellerna [aret]