25 januari

Tandborste för hundar – God munhygien genom borstning av hundens tänder

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Munhygien och tandvård för hundar är minst lika viktigt som för oss människor.

En bra hundtandborste hjälper dig att rengöra hundens tänder för att motverka att hunden får ont i tänderna och att hunden stinker ur munnen.

Det är inte alltid så enkelt att borsta tänderna på en hund - men med rätt utrustning kommer det går bra!

Visst bryr du dig om hundens munhygien?

Är din hund ovan kan det behövas lite tid för att vänja den vid en borste. Därför kan det vara viktigt att hitta en produkt som gör hela processen lätt och smidig.

En vanlig tandborste för människor är inget jag rekommenderar då storlek och form inte är anpassad för hundens mun och tänder.

Det finns i stället gott om speciella hundtandborstar att välja mellan som ger ditt djur det bästa för en frisk mun.

Tandborste för hund 2023

elektriskt tandborste för hunden. Rengör hundens tänder med en hundtandborste med två huvuden.

Elektrisk hundtandborste

  • Cirkapris: 249:-

Med en elektriskt tandborste för hunden kan du snabbt rengöra hunden tänder. Tandborsten har två huvuden som roterar tyst och utan kraftig vibration som annars hade skrämt hunden.

tandborste för hundar med tandkräm. Tandkrämen har leversmak

Manuell tandborste för hund

  • Cirkapris: 79:-

En helt vanlig tandborste för hundar med två huvuden i olika storlekar för att passa alla raser. Du måste själv genomföra borstningen noggrant men du sparar lite pengar med en manuell.

fingertandborste för hund

Fingertandborste - Petosan

  • Cirkapris: 55:-

Föredrar du att borsta hundens tänder med en fingertandborste rekommenderar jag den helt vanliga fingertandborsten för hundar från Petosan. Inget speciellt - Bara en bra tandborste! 

Det är aldrig för sent att börja borsta hundens tänder

Gör inte misstaget med att skippa tandborstningen bara för att du tycker det är för sent att börja. Det är aldrig för sent och framför allt på äldre hundar är det viktigt att ta hand om både tänder, tandkött och hela munnen för att ge livskvalitet.

Hunden kan inte tala om när det gör ont, men du börjar kanske misstänka det om din älskade fyrbenta vän börjar äta sämre. Både tandlossning och andra infektioner i munnen kan ställa till det ordentligt. Så starta med tandborstningen så snart du kan.

I videon nedan får du några snabba råd i hur du ska göra för att borsta hundens tänder. Dessutom tipsar de om några produkter som kan vara bra för att förbättra hunden munhygien. Dessa finns att köpa här.


Hundtandborste - Att tänka på vid köp


En bra hundtandborste är viktigt för att hålla tänderna friska och en god munhygien är A och O för en bra livskvalitet. Vilken som är den bästa hundtandborsten kan variera från hund till hund.

Är hunden ovan vid tandborstar kan det vara svårt att få lov att borsta men då finns det både fingertandborstar och mikrodukar som brukar fungera lite bättre.

Nedan ser du fyra punkter som är viktiga att fundera över innan du väljer tandborste till hunden. Det är även dessa punkter som avgör i vilken ordning jag rankar tandborstarna i topplistan.

  • Storleken och vinklingen på borsthuvudet

Din hunds storlek avgör vilken storlek du behöver på tandborsten. Borsthuvudet finns i olika storlekar för att bättre passa en hund med stora eller små tänder.

Det är också viktigt att borsthåren är mjuka för att vara skonsamma mot tandköttet. En borste med bra vinkling gör det också lättare att komma åt alla tänder. Själva designen med ett långt handtag på hundtandborstar gör även det lättare att komma åt på även svåråtkomliga ställen.

  • Elektrisk eller manuell hundtandborste

Det är mycket individuellt från hund till hund om det är bäst att välja en elektrisk eller manuell tandborste. En elektrisk variant är ofta enklare att använda men kanske inte det bästa valet för en hund som är rädd av sig.

Även om produkten är tystgående och inte vibrerar så mycket kan dock ljudet och vibrationerna få hunden att tro att det är lek på gång. Så här får man helt enkelt testa sig fram för att se vad som fungerar bäst för båda.

  • Fingertandborste eller tandborste

Det finns även hundtandborstar av fingermodell som sätts på fingret. Det kan vara praktiskt om hunden inte gillar tandborstar eller behöver vänja sig vid att borsta tänderna.

Här gäller det dock att tänka på risken att bli biten. Även om hunden i vanliga fall inte biter kan det i vissa fall ske om man råkar skrämma hunden.

  • Tandborstens kvalité och prissättning

Tandborsten ska hålla hög kvalité och hjälpa dig hålla hunden mun ren och fräsch under en lång tid framöver. 

Jag kommer inte att acceptera tandborstar som snabbt blir spretiga av vanlig användning eller tandborstar som är betydligt dyrare än kvalitén de faktiskt erbjuder.


Tandborste hund 2023 Bäst i test


I den här delen av artikeln finner du fyra olika tandborstar för hundar med olika egenskaper. Allt från elektriskt tandborstar till fingertandborstar och borstar med två huvuden finns att köpa men här finner du de borstar som jag anser vara de absolut bästa som finns att köpa 2023 utifrån punkterna jag listade ovan.

Välj den tandborste som passar dig och börja ta hand om hundens tänder, för visst bryr du dig om din hund?

Elektrisk hundtandborste - Petosan

elektriskt tandborste för hunden. Rengör hundens tänder med en hundtandborste med två huvuden.

En mycket smidig hundtandborste som rengör två sidor samtidigt. Tandborsten har vinklade dubbelborstar som effektivt rengör två sidor samtidigt i en och samma rörelse utan att störa hunden.

Två par borsthuvuden ingår i olika storlekar för att kunna användas för både små och stora hundar. Hundtandborsten är sonisk och tar effektivt bort plack med 20 000 borstdrag per minut.

Det är en batteridriven och relativt tystgående eltandborste vilket underlättar även för hundar som är lite rädda av sig. I det fallet är det också en stor fördel att tandborstningen går snabbt med dubbla borsthuvuden. Dessutom vibrerar tandborsten minimalt för att inte skrämma hunden.

Detta är ett tryggt och säkert val av tandborste framtagen och designad av ett team med skandinaviska tandläkare och veterinärer.

Tandborste Beaphar 2-vägs och Beaphar tandkräm

tandborste för hundar med tandkräm. Tandkrämen har leversmak

En annan praktisk tandborste för både små och stora hundar är Tandborste Beaphar 2-vägs. Det är en tandborste med borste i båda ändarna. En liten och en stor borste gör det smidigt att komma åt överallt i hundens mun.

Tandborstens borsthår är i varierande längd och är även mjuk vilket gör den skonsam mot tandköttet. Handtaget har en greppvänlig yta med gumminoppar för ett bra grepp. Tandborstens form gör också tandborstningen optimal vilket ger en mer effektiv rengöring av tänderna.

För optimalt skydd kan tandborsten kombineras med Beaphar tandkräm. Det är en speciell tandkräm utformad för hundar och har en populär leversmak. Tandkrämen innehåller antiplack-enzymer för friska tänder och som motverkar plack och tandsten samtidigt som det förebygger dålig andedräkt.

Virbac Tandhygienkit för hundar

tandborstkit för hundar

Från Virbac kommer ett smidigt och komplett tandvårdskit innehållande tandborste, fingerborste och tandkräm för enzymatisk och mekanisk rengöring av tänderna.

Tandkrämen har innehåll av det patenterade C.E.T. Dual-Enzyme-System som påverkar den naturliga munfloran för att minimera uppkomsten av plack och tandsten. Hunden får också en bra smakupplevelse av en välsmakande tandkräm med naturlig smak av kyckling.

Både fingerborsten och tandborsten är anatomiskt anpassad för hundens munhåla. Hundtandborsten passar till mellanstora och stora hundar medan fingerborsten är bäst lämpad för små hundar och även katter.

Petosan Mikrofiber Fingertandborste för hund

fingertandborste för hund

För att lättare vänja en hund vid att borsta tänderna kan det vara bra att först börja med denna produkt, Petosan Mikrofiber Fingertandborste. Det är en fingertandborste i mikrofiber som enkelt träs på ett finger, vilket ger bättre kontroll vid tandborstningen.

Fingertandborsten är antimikrobiell och avlägsnar effektivt bakterier och plack. Tandborsten kan användas på både hund och katt och är också ett utmärkt komplement till den dagliga tandborstningen.

Tandborsten är mycket enkel att använda. Vid användning fuktas fiberduken och sätts på ett pekfinger. En ögla träs runt långfingret som säkerhet för att inte putsduken ska halka av och råka sväljas.

Det går bra att ta en liten klick tandkräm eller att låta den självrengörande mikrofibern på egen hand ta bort plack. Vid rengöring av tänderna putsas tänderna skonsamt utan att trycka för hårt.

Duken kan behöva sköljas lätt under rengöring med ljummet vatten. Efter tandborstningen rengörs duken genom att skölja av den eller tvätta den för att slutligen låta den torka torrt.


Så borstar du tänderna på din hund


Om du aldrig har borstat tänderna på en hund kanske du tycker det känns komplicerat, speciellt om det är en livlig hund. Det är egentligen inte särskilt svårt om du bara tar det lugnt och metodiskt. Jag ska här gå igenom några tips för hur du kommer i gång med tandborstningen.

Borsta tänderna på hunden - GUIDE: Steg-för-steg

Välj rätt tandborste och tandkräm

Börja med att först välja rätt tandborste som är anpassad för din hunds storlek. Hundtandborsten ska inte vara för stor eller för liten för hundens tänder för att det ska ge det bästa resultatet.

Att välja rätt tandkräm med en smak som hunden tycker om kan vara viktigt för att du ska få hunden att gå med på hela processen.

Tänk på att inte använda vanlig tandkräm för människor då det kan vara direkt livsfarligt för hunden att få i sig de ämnena som finns i innehållet.

Utför tandborstningen i en stund där hunden känns lugn

Det är viktigt att borstningen sker när hunden är lugn. Det skapar en bättre trygghet att vänja sig vid nya saker och nya rutiner.

Om hunden är uppspelt kan själva borstningen uppfattas som en lekstund i stället och du kommer troligtvis inte att pricka alla tänder. Visst är det bättre att borsta tänderna lite än inte alls men försök att få hunden lugn först.

Ta det själv lugnt utan att vara hotfull eller att låta arg på rösten

Att försöka borsta och inse att det inte går kan så klart skapa frustration. Det gäller att hålla sig lugn och aldrig trycka ner hunden eller att hålla fast den så att stunden skapar obehag. Det kommer inte att göra det lättare nästa gång, tvärtom kommer det bara att bli svårare.

Försök att inte göra så stor grej av det. Gör hellre korta försök regelbundet än att dra ut på processen. Chansen är större att din hund så småningom vänjer sig. I början kan det också vara bättre att bara mjukt dra ett finger på tänderna och tandköttet.

Inspektera tandköttet och tänderna regelbundet

På ovana hundar kan det vara bra att först börja inspektera tandköttet och tänderna regelbundet innan du startar med någon tandborstning.

Bara detta moment i sig är det inte alla hundar som ställer upp på. Sedan är det också viktigt att ha koll på munhälsan för att undvika allvarliga hälsoproblem i det långa loppet.

Genomför borstningen av hundens tänder

Genom att vinkla borsten i en vinkel på 45 grader kommer borsthåren bättre åt i eventuella tandköttsfickor. Du väljer själv om du vill arbeta med cirkulära rörelser eller fram och tillbaka. Båda metoderna fungerar bra och har stöd bland veterinärer.

Om tandborstningen tar för lång tid tappar din hund ganska snart tålamodet. Därför är det bättre att först och främst fokusera på utsidan av tänderna. Försök att avlägsna så mycket plack som möjligt utan att irritera tandköttet eller att gå på hårt åt hundens tänder.

Belöna hunden efter du borstat tänderna

Glöm inte bort att belöna din hund med muntlig uppmuntran, klappar, kramar och eventuellt lite godis. Som all annan träning är belöning i någon form en viktig del för ett lyckat resultat.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Tandborste för hundar – God munhygien genom borstning av hundens tänder