19 januari

Hundlampa 2022 Starka lampor som inte bländar: lämpliga för hundar

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården, zooplus, firstvet och vetzoo

Under kvällar, nätter och ibland till och med dagar är synligheten kraftigt begränsad utomhus, särskilt under det mörka vinterhalvåret. Detta stoppar inte våra hundar från behovet av att gå på långa, stimulerande promenader.

Promenader i mörker medför stora risker. Inte minst vid händelsen att ett fordon råkar köra på din kära hund utan även risken att din vovve försvinner. Det är särskilt aktuellt om ni ofta promenerar i skogen där din hund får gå lös.

Oavsett vad kommer en lampa för hundar bidra till trygghet för er båda. Genom att din hund syns bättre kommer även du synas bättre för fordon och andra som går i mörkret.

I den här artikeln kommer jag djupdyka i hur du syns på bästa sätt samt vilka produkter som kommer bidra till just detta. Nedan finner du testvinnaren av hundlampor för 2022.

Bästa hundlamporna 2022 

Bäst i test: Orbiloc Dual - Hundlampa

Den tveklöst bästa lampan för hundar. Orbiloc, en ledande tillverkare, har skapat en genial lampa som lyser kraftigt, håller i ruskigt väder, väger lite, samt håller för lek och bus. Allt detta utan att skena iväg i pris.

Orbiloc finns i hela 10 olika färger och går att välja efter favorit men även för att synas på bästa sätt. Tillverkarna själv rekommenderar att hundar med en ljus päls väljer en mörkare färg medan en hund med mörk färg väljer en ljus eller vit lampa. Något jag tycker låter väldigt smart och genomtänkt verkligen håller med om.

Lamporna från Orbiloc är synliga på ett avstånd upp till fem kilometer utan att vara kraftigt bländande på nära håll. Detta gör de geniala lamporna perfekta för dig, oavsett om du gillar att släppa hunden lös i skogen eller gå promenader i tätbebyggda områden.

Batteritiden är rejäl och räcker upp till 100 timmar innan du behöver byta ut dem. Lampan bör alltså hålla omkring ett år med regelbunden vanlig användning under promenader. Det finns även två olika sätt för hundlampan att lyset. Blinka eller ett fast och stadigt ljus.

Unikt för just Orbiloc är att de tål vatten otroligt bra. Även om det inte kommer ske din hund är lampan testad och 100 % vattentät till hela 100 meter under vatten. Det vittnar om kvalitén på lampan; Imponerande!

Lamporna fungerar även för oss människor, perfekt för både barn och vuxna.

Orbiloc Dual finns även att köpa i tvåpack till reducerat paketpris. På så sätt kan du undvika olyckor och hålla hunden säker, även i mörka miljöer. Väljer du paketet får du en röd och en vit Orbiloc dog Dual.


Det är enkelt att fästa lampan på hundens favorithalsband, sele eller på kopplet med hjälp av orbiloc clip. Nedan ser du en video som visar precis hur du gör i en för att fästa 

Fördelar

 • Extremt bra kvalité till lågt pris
 • Stort urval av färger som lyser upp till 5 kilometer
 • Tål temperaturer från +50 till -40 grader
 • Väger endast 22 gram

Nackdelar

 • Blir kostsamt om du vill ha flera färger
 • Batterier behöver bytas efter 100 timmar (ca ett år av regelbunden användning)

Flashring: Trixie uppladdningsbar USB

En smart lösning på problemet med mörker och promenader på kvällarna är en flashring. Ett led halsband fungerar som ett vanlig hundlampa fast som lyser upp runt hundens hela omkrets.

Den stora fördelen med en flash-ringar att mötande trafik eller andra gående kommer se hunden från alla håll då ringen lyser runt hunden i 360 grader. Du behöver aldrig byta batteri på din flashring utan laddar den med en helt vanlig USB-kabel. Detta resulterar i att lysringen kommer hålla och vara användbar länge.

Lyshalsbandet är synligt upp till 500 meter och har en batteritid mellan 5 och 8 timmar beroende på om du använder blinkande eller fast sken innan den behöver laddas igen.

Fördelar

 • Lyser runt hunden i hela 360 grader
 • Laddas med USB på endast en timme
 • Ganska billig
 • Väger endast 22 gram

Nackdelar

 • Kan ta skada av tufft väder och i kontakt med vatten
 • Lyser endast 500 meter (Vinnaren ovan lyser upp till 5000 meter)

Budget: Hundlampan LED clipon - Flasher

För dig som vill spara pengar eller bara ska promenera med hunden någon enstaka gång i mörker rekommenderar Djursajten hundlampan Flasher från Trixie. Den är enkel att monter med hjälp av medföljande karbinhake som spänns fast runt hundens halsband eller på kopplet.

Modellen finns i fyra olika färger, blå, grön rosa och röd. Tyvärr går det inte att välja vilken av dessa du får hem utan de väljs slumpmässigt när du köper lampan. 

Flasher drivs med hjälp av fyra små batterier som ingår i köpet. Dessutom skickar butiken med fyra reservbatterier. Något jag anser vara imponerande med tanke på det låga priset omkring 50 kronor.

Kort och gott: En bra lösning för dig som vill att din hund syns

Fördelar

 • Mycket billig
 • Finns i flera färger
 • Lätt att fästa med karbinhake

Nackdelar

 • Lyser nedåt på grund av hängande hake
 • Färgen väljs slumpmässigt
 • Endast 20 timmar batteritid

Budget Flashring: Hundlampan Flasher

Vill du spara in några kronor men ändå vill ha ett bra led halsband som lyser ordentligt i mörka miljöer rekommenderar jag denna modell. Led halsbandet “flashring” är väldigt lik den tidigare nämnda produkten men med några begränsningar vilket gör att den blir något billigare.

Anmärkningsvärt är batteritiden. Väljer du ett fast sken kommer du behöva ladda halsbandet genom USB efter 150 minuter.

Tar du långa promenader under årets mörkare månader finns det därför risk att du behöver ladda halsbandet varje dag.

Är detta något du kan förbise tycker jag verkligen att halsbandet är aktuellt för dig och din vovve!

Avslutningsvis rekommenderar jag att du funderar på om din hund har mycket päls. Långhåriga hundar kan ibland täcka över led halsbandet med sin päls

Fördelar

 • Lågt pris
 • USB-kabel ingår
 • Synlig upp till 500 meter i 360 grader
 • Tillverkad av vattenfast silikon

Nackdelar

 • Begränsad batteritid
 • Tål inte bad och kan ta skada av regelbunden användning i ruskigt väder


Du måste synas: Reflexväst från Granngården

Lampa och reflex går som hand i hand. Här finns en billig, helt vanlig reflexväst som gör jobbet! Den välkända och pålitliga butiken granngården erbjuden en gul varselväst som gör promenaden säkrare.

Med två tydliga reflexer kommer du synas från alla håll. Framtill är västen utrustad med två kardborreband som gör av- och på-tagning enkelt.

Djursajten rekommenderar att du bär denna och utrustar din vovve med en kraftig lampa såsom Orbiloc dog Dual, eller en bra reflexväst om du håller hunden kopplad och promenerar i stadsmiljö.

På hur långt håll ser man en hundlampa?

Hur kraftigt en lampa lyser varierar från de olika modellerna. Vanligt är upp till nån kilometer men de bästa varianterna lyser på ännu längre avstånd. Jag lägger stor vikt på just detta i våra tester och då det är viktigt för att lampan ska uppfylla sin grundliga funktion.

Testvinnaren Orbiloc Dog Dual som du finner högre upp i artikeln lyser på ett avstånd upp till fem kilometer. Detta räcker gott och väl för näst intill alla behov. 

Viktigt att tänka på är att lampan inte ska peka mot marken om du söker ett lyse som ska synas på långt håll. Går du alltid med din vovve kopplad är det sällan ett problem.

På hur långt håll ser man en reflex?

Med en godkänd reflex som är nyköpt eller omhändertagen syns man på omkring 125 meter mot en bil med halvljus. Det är stor mycket stor skillnad och kan rädda livet på både dig och din hund. Nedan ser du på vilket ungefärligt avstånd en bilist ser dig med halvljus.

 • Mörka kläder utan reflexer: 20-30 meter
 • Ljusa kläder utan reflexer: 60 meter
 • Med reflexer: 125 meter
 • Med testvinnaren orbiloc lampa: upp till 5000 meter

Är lampor eller reflexer bäst för att synas?

Det finns ingen vinnare, både lampor och reflexer har sina fördelar och det beror helt på var du och din vovve har tänkt promenera. I skogen eller på promenadleder är det tveklöst bästa alternativet en hundlampa medan på gator eller längst cykelvägar segrar ofta en reflexväst.

Fördelen med en lampa är att de fungerar både i skogen och längst vägen. Dessa måste dock hållas med batteri medan en reflexväst “räcker för evigt” om den tas hand om på rätt sätt. Lyckligtvis kräver en bra hundlampa relativt lite energi. Exempelvis räcker batteriet i Orbiloc Dual omkring 1 år innan du behöver byta ut det.

Reflexer och reflexvästar fungerar genom att de reflekterar ljus när de blir lysta på och behöver därför inget batteri. Reflexer reflekterar och fungerar med alla typer av ljus, såväl billyktor som cykellampor. Men även dem kan bli försämrade med tiden.

Undvik att reflexerna blir dåliga

För att undvika att reflexen försvagas måste du ta hand om den på rätt sätt. En reflex kan försämras om den kommer i kontakt med vatten, värme eller blir repig.

Repig: Undvika att förvara reflexbricka i exempelvis en ficka med nycklar eller mynt. Det är mycket troligt att den blir repig i dessa fall vilket i sin tur leder till kraftigt försämrad reflektionsförmåga.

Värme: Ligger dina reflex i värme under längre perioder kommer deras funktion försämras. Ett vanligt exempel då reflexer försämras är då de ligger i en bil som under sommaren blir mycket varm. När du väl behöver reflexen då det är mörk ute kommer dess funktion vara kraftigt förvärrad.

Vatten och fukt: Det är vanligt och helt förståeligt att din reflex blir blöt. På vintern kommer den i kontakt med snö och på höst, vår och sommar är det vanligt med regn. Genom att torka av reflexerna när du kommer in i värmen igen kommer de hålla sin reflektionsförmåga på en bra nivå under en betydligt längre period.

Hur ofta måste jag byta batteri i lampan?

Det otydligt men ändå pricksäkra svaret på frågan är: Sällan. Det låter såklart konstigt men hur länge en lampa håller med batterier beror på en hel del olika faktorer. Hur ofta lampa används, hur mycket energi den kräver och hur mycket energi batteriet innehåller.

Lyckligtvis är alla lampor jag rekommenderar på listan i artikeln mycket moderna och energieffektiva. Detta resulterar i att du sällan behöver byta batterierna.

Med god marginal kan man säga att det räcker med att byta årligen. Givetvis ska du bara byta när lampan inte lyser som vanligt längre. Det ser du själv när du sätter på den innan promenaden.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hundlampa [aret] Starka lampor som inte bländar: lämpliga för hundar